Monday, January 10, 2011

ၾကက္ရိုးဘူးသီးဟင္းရည္၊ လယ္ငါးခူေၾကာ္ႏွင့္ ရွမ္းပဲပုပ္ခ်က္

ၾကက္သားဆို တစ္ေကာင္လံုးၾကိဳက္တတ္တဲ့ လူမွာအမ်ိဳး
ၾကက္မွာအရိုးဆိုတဲ့အတိုင္း ဟဲ...ဟဲ ၾကက္ရုိးနဲ႕ ဘူးသီးဟင္း
ခ်က္စားၾကရေအာင္။ ျပီးေတာ့ လယ္ငါးခူေပါက္ေလးေတြကို ေၾကာ္စားမယ္၊
ေနာက္တစ္ခါ ရွမ္းပဲပုပ္ခ်က္ေလးနဲ႕ တြဲစားရင္
ထမင္းေတာ္ေတာ္ျမိန္မယ္ထင္ပါရဲ႕။

ကဲ....ၾကက္ရိုးဘူးသီးဟင္းရည္၊ လယ္ငါးခူေၾကာ္ႏွင့္ ရွမ္းပဲပုပ္ခ်က္ေလး...ရွလြတ္...။

ၾကက္ရိုးနဲ႕ဘူးသီးဟင္းအတြက္
ၾကက္ရိုး သံုးဆယ္သား
ဆား၊နႏြင္း၊ငံျပာရည္ သင့္ရုံ
ၾကက္သြန္နီ၊ျဖဴ ႏွစ္ဥ
စပါးလင္ တစ္ေခ်ာင္း
ခရမ္းခ်ဥ္သီး သံုးလံုး
ဆီ ႏွစ္က်ပ္ခြဲသား
ေရႏို႕ဆီဘူး အေနေတာ္
ဘူးသီး ႏွစ္စိတ္ၾကီးၾကီး

ခ်က္ၾကည့္မယ္
ၾကက္ရိုးသံုးဆယ္သား (ၾကက္ေတာင္ပံတို႕ ၾကက္ေျခေထာက္တို႕
အသားကပ္ေနတဲ့အရိုးတို႕) ေလာက္၀ယ္၊ အေမႊးေျပာင္ ေအာင္ႏုတ္ ၊
ၾကက္ေျခေထာက္ကို အေရခြံႏႊာ၊ အရိုးေၾကမြသြားေအာင္ ဓားျပားနဲ႕ရိုက္၊
ၾကက္ရိုးအားလံုးကို အိုးထဲထည့္၊ ဆား၊နႏြင္း၊ငံျပာရည္သင့္ရုံနဲ႕
ၾကက္သြန္နီႏွစ္ဥ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွစ္ဥ၊ စပါးလင္တစ္ေခ်ာင္းေရာေထာင္းထားတဲ့
အဆာနဲ႕ ခရမ္းခ်ဥ္သီးသံုးလံုးကို ၾကက္ရိုးအိုးထဲထည့္ျပီး ခပ္နာနာေလး
နယ္ေပး၊ ဆီႏွစ္က်ပ္ခြဲသားထည့္၊ မီးဖိုေပၚတင္၊ ဆီျပန္လာ ေအာင္ လံုးရမယ္၊
အနံ႕ေမႊးျပီး အရည္ခမ္းရင္ ေရႏို႕ဆီဘူး တစ္လံုးစာေလာက္ထည့္မယ္၊
အရိုးႏူးေအာင္တည္ရမယ္၊ အရိုး ႏူးေလာက္ရင္ အခြံသင္ျပီး စိတ္ထားတဲ့
ဘူးသီးကိုထည့္ ၊ ဘူးသီးက်က္ရင္ နံနံပင္ ဒါမွမဟုတ္ ဆူးပုပ္ရြက္ တစ္စည္း
ေလာက္ခပ္၊ အေပါ့အငံျမည္း၊ ေရအေနေတာ္ ထည့္ျပီးရင္ အိုးခ်လို႕ရျပီ။
ၾကက္ရိုးနဲ႕ ဘူးသီးဟင္းရျပီေပါ့။

လယ္ငါးခူေၾကာ္အတြက္
လယ္ငါးခူ ႏွစ္ဆယ့္ငါးက်ပ္သား
ဆား၊နႏြင္း သင့္ရုံ
ဆီ တစ္ဆယ္သား

ေၾကာ္ၾကည့္မယ္
လယ္ငါးခူေပါက္ ႏွစ္ဆယ့္ငါးက်ပ္သား၀ယ္ထားတာကို အရိအရြဲေတြေျပာင္ေအာင္ေဆး၊
ခပ္ေစာင္းေစာင္းေလး ဓားနဲ႕မႊန္း၊ ဆား၊နႏြင္း နယ္ထား၊ ဆီတစ္ဆယ္သားေလာက္
အိုးထဲထည့္မယ္၊ ဆီပူလာရင္ ငါးခူ အေကာင္လိုက္ ထည့္ေၾကာ္လိုက္၊
လယ္ငါးခူေပါက္ေၾကာ္ ၾကြပ္ၾကြပ္ရေရာ။

ရွမ္းပဲပုတ္ခ်က္အတြက္
ပဲပုပ္ေစ့ တစ္ဆယ္သား
ခရမ္းခ်ဥ္သီး ငါးလံုး
ၾကက္သြန္နီ၊ျဖဴ တစ္ဥ

ခ်က္ၾကည့္မယ္
ၾကက္သြန္နီတစ္ဥ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴတစ္ဥကိုေထာင္း၊ အစပ္ပါေအာင္
ငရုတ္သီးနည္းနည္းထည့္ေထာင္း၊ ဆီ ႏွစ္က်ပ္ခြဲသားကို ဒယ္အိုးထဲထည့္၊
ထံုးစံအတိုင္း အနံ႕ေမႊးလာရင္ ဆီသတ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး လွီးထားတာကို ထည့္၊
ခရမ္းခ်ဥ္သီးေၾကရင္ ပဲပုပ္ ေစ့ေတြထည့္၊ ဆီျပန္လာရင္ ငရုတ္သီးစိမ္းကို
ဓားျပားရိုက္ထည့္၊
အေပါ့အငန္ျမည္းျပီးခ်ရင္ ရွမ္းပဲပုပ္ခ်က္ရျပီေပါ့။ ပဲပုပ္ခ်က္နဲ႕
တို႕စားလို႕ရတာကေတာ့ ခရမ္းကြၽတ္သီး၊ ပဲေစာင္းလ်ားသီး အႏုေလးေတြ၊
ေဂၚဖီရြက္အစိမ္း၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္။









No comments: