Monday, February 15, 2010

Today cooking

-->
 ျမန္မာဟင္းလ်ာအတြဲအစပ္
အဟမ္း....ထမင္းခ်က္မစားတာလည္းၾကာျပီဆိုေတာ့ ေကာင္းေကာင္းခ်က္ျပီး အ၀ဆြဲပစ္လိုက္မယ္လို႔  စိတ္ထဲေတးထား လိုက္တာ ဒီေန႔ေတာ့ခ်က္စားျဖစ္ပါျပီ။ ပုဇြန္ဆီျပန္ဟင္း၊ ဘူးသီးဟင္းခါးႏွင့္ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ေၾကာ္ တို႔ကိုခ်က္စားမယ္။ အရံ အျဖစ္ကေတာ့ ထုံးစံအတိုင္း ငါးပိခ်က္တို႔စရာ(မွ်စ္ျပဳတ္) ပါေပါင္းထည့္ျပီးစားေသာက္ၾကတာေပါ့ေနာ္။
ပုစြန္ထုပ္ကိုခ်က္စားရာမွာ လက္တံေတြကိုေသခ်ာေရေဆး၊ ငရုတ္ဆံုႏွင့္မညက္တညက္ေထာင္းလိုက္ျပီး ေရႏွင့္ နည္းနည္း ေဖ်ာ္ကာ အဲဒီအရည္ေတြကို ဟင္းခ်က္လို႔ဆီျပန္ခါနီးမွ ေလာင္းထည့္ျပီးခ်က္လိုက္ရင္ အနံ႔ေလးေမႊးျပီး အရသာပိုမွာလို႔ အၾကံဥာဏ္ထပ္ေလာင္းေပးပါရေစ။

ပုစြန္ထုပ္ဆီျပန္ခ်က္
-          ပုစြန္ထုပ္             ၅၀က်ပ္သား
-          ဆား၊ငံျပာရည္      သင့္ရုံ
-          ငရုတ္ပြေျခာက္     ၆ေတာင့္
-          ၾကက္သြန္ျဖဴ        ၂က်ပ္ခြဲသား
-          ၾကက္သြန္နီ         ၅က်ပ္သား
-          ဆီ                     ၂၀က်ပ္သား
ပုစြန္ထုပ္ကို ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး ဦးေခါင္းခြံကို ဦးဆက္မွလွန္ခြာ ဦးေခါင္းခြံမွ အခြၽန္ျဖင့္ ေခါင္းထိပ္မွ မစင္အိတ္ကို ေကာ္ ထုတ္ပါ။ အိတ္လိုက္ပါေအာင္ေကာ္ယူပါ။ အိတ္ေပါက္လွ်င္ သဲမႈန္႔ႏွင့္ မစင္မ်ား ေရထပ္ျပန္ေဆးလွ်င္ အဆီမ်ားပါကုန္ တတ္သည္။ ေျခလက္၊ မ်က္စိ၊ႏႈတ္ခမ္းေမႊးတို႔ဖယ္ပါ။ ကိုယ္ေပၚမွ အဆစ္ေပၚမွအခြံမာမ်ား ျဖဳတ္ပါ။ အျမီးခြံ ပယ္ရာတြင္ အျမႇီးပါတစ္ပါတည္းပါပါေစ၊ ပုစြန္ထုပ္ေခါင္းမွအဆီကို သတ္သတ္ဖယ္ခ်န္ထားပါ။
ပုစြန္ထုပ္အသားကို ဆား၊ ငံျပာရည္တို႔နယ္ထားျပီး ဆီက်က္ပါက နႏြင္းမႈန္႔ထည့္ျပီး ညက္ေအာင္ေထာင္းထားသည့္ ငရုတ္သီး၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီသတ္၊ အနံ႔သင္း၍က်က္လွ်င္ ပုစြန္ထုပ္ၾကီးမ်ားထည့္ခ်က္ပါ။ ပုစြန္ထုပ္ၾကီးမ်ား ေကြးလာလွ်င္ ေစာေစာကဖယ္ထားသည့္ ပုစြန္ဆီမ်ားထည့္၊ ဆီျပန္လွ်င္ခ်၍ စားႏိုင္ပါျပီ။

ဘူသီးဟင္းခါး
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
-          ဘူးသီးအရြယ္ေတာ္           ၂စိတ္
-          ငါး                                 ၂၀က်ပ္သား
-          ၾကက္သြန္ျဖဴ                    ၂ဥ
-          ၾကက္သြန္နီ                     ၂ဥ
-          ဆီ                                 ၂က်ပ္သား
-          ခရမ္းခ်ဥ္သီး                    ၄လံုး
-          ငရုတ္သီး၊မွ်င္ငါးပိ             သင့္ရုံ
-          ဆား၊နႏြင္း                      သင့္ရုံ
ခ်က္ျပဳတ္နည္း
-           ႏွစ္သက္ရာငါးတစ္မ်ိဳးမ်ိဳးကို ခုတ္ထစ္ျပီး ဆား၊နႏြင္းတို႔ျဖင့္နယ္ထားပါ။
-           ဆီအိုးတည္ျပီး ဆီက်က္လွ်င္ ခရမ္းခ်ဥ္သီး အေစ့ညႇစ္၍ထည့္ျပီး ငါးပါထည့္လံုးပါ။
-           ငါးလံုးျပီးလွ်င္ ဘူးသီးထည့္၊ ငါးပိထည့္၍ ေရဆူျပီး ဘူသီးႏူးလွ်င္က်က္ပါျပီ။

ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ငါးပိခ်က္
ပဲငါးပိ                 စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း
ၾကက္သြန္နီ         ၂ဥ
ၾကက္သြန္ျဖဴ        ၂ ဥ
ေျမပဲ                  စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း
ဆီ                     ၂က်ပ္သား
ခရမ္းခ်ဥ္သီး        ၂ လံုး
ငရုတ္သီးစိမ္း       ၄ေတာင့္
ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္        ၂စည္း
ဆား/နႏြင္း          သင့္ရုံ
ခ်င္းစိမ္း              အနည္းငယ္
-           ၾကက္သြန္နီ။ျဖဴႏွင့္ ခ်င္းစိမ္းတို႔ကိုေထာင္း၍ ဆီေမႊးသတ္။
-           နီလာလွ်င္ ငရုတ္သီးစိမ္းကို ခါးလယ္ခ်ိဳးထည့္။
-           ပဲငါးပိ ေလာင္းထည့္။
-           နႏြင္းႏွင့္ ဆားခတ္၊ ေျမပဲကို မညက္တညက္ေထာင္းထည့္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို လွီးထည့္၊ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ထည့္၊ ေရ အေနေတာ္ေလာင္း၍ အုပ္ထား။
-           ၾကက္သြန္နီကိုေထာင္းထည့္။ မေထာင္းလိုလွ်င္ ဟင္းအိုးခ်ခါနီးမွ အနည္းငယ္ထုထည့္ႏိုင္သည္။ ေရခန္းလွ်င္ အိုးကိုခ်၊ ဆီသတ္မခ်က္လိုက လံုးခ်က္ႏိုင္သည္။

No comments: