Wednesday, February 10, 2010

Burmese Recipes

-->
ဟင္းခ်က္စားတာမွာ အသားဟင္းၾကီးပဲခ်က္စားရင္ ၀မ္းခ်ဳပ္တတ္တယ္ဆိုတာကေတာ့လူတိုင္းသိၾကပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ကိုက္လန္ေလးပါေၾကာ္စားၾကရေအာင္။ငါးေခါင္းကိုလည္း ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္နဲ႕အရည္ ေသာက္ေလး မအီ ေအာင္ခ်က္ၾကမယ္။ျပီးေတာ့ အငန္အရသာအတြက္ ငါးက်ည္းက်ပ္တိုက္ကို အငန္အရသာေလးကဲျပီးေၾကာ္စား
တာေပါ့ေနာ္။

'ဂလု' လို႔ တံေတြးမမ်ိဳခ်ပါဘူးေနာ္။ အဲဒါျမန္မာ့ဟင္းလ်ာပြဲမွာေလာေလာဆယ္ခ်က္ျပဳတ္စားမိတဲ့ ဟင္းအတြဲအစပ္ေလး တစ္ခုပါ။

ငါးက်ည္းက်ပ္တိုက္ ငပိခ်က္
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ငါးက်ည္း ၃၀သား
မန္က်ည္းသီး အနည္းငယ္
ၾကက္သြန္နီ ၂၀ က်ပ္သား
ငံျပာရည္ အနည္းငယ္
ၾကက္သားမႈန္႔ အနည္းငယ္
ငရုတ္သီး အနည္းငယ္

အဆင့္ဆင့္ခ်က္ျပဳတ္နည္း
ငါးက်ည္းက်ပ္တိုက္ အေကာင္လိုက္ေလးေတြကို ေရေဆး၍ထြင္ျပီး ညက္သြားေအာင္ျပန္ေထာင္းပါ။ ၾကက္သြန္နီ မ်ားကို ပါးပါးလွီးထားပါ။ပန္းကန္လံုးတစ္လံုးထဲသို႔ မန္က်ည္းသီးထည့္၍ ေရစိမ္ထားပါ။ ငရုတ္သီး၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴမ်ား ကို ေရာေထာင္း၍ ဒယ္အိုးထဲသို႔ ဆီသတ္ပါ။ျပီးလွ်င္ ပါးပါး လွီးထားေသာ ၾကက္ သြန္မ်ားကို ထည့္ပါ။ၾကက္သြန္မ်ားရဲလာလွ်င္ ထြင္ထားေသာ ငါးက်ည္းက်ပ္တိုက္ မ်ားကိုထည့္၍ေမႊပါ။ မန္က်ည္းႏွစ္ရည္ထည့္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ငံျပာရည္ႏွင့္ၾကက္သားမႈန္႔မ်ားကိုထည့္ေမႊ၍ အေပါ့အငန္ျမည္း စားလုိ႔ရပါျပီ။

ကိုက္လန္ေၾကာ္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
၁။ ကိုက္လန္ ၃စည္း
၂။ ၾကက္သြန္နီ ၂ လံုး
၃။ ဆီ အနည္းငယ္
၄။ ၾကက္သားမႈန္႔ အနည္းငယ္

ကိုက္လန္ေၾကာ္နည္း
ကိုက္လန္မ်ားကို အရိုးသတ္သတ္၊ အရြက္သတ္သတ္သင္၍ ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီးဆန္ကာထဲထည့္ စစ္ထားပါ။ ၾကက္ သြန္နီကို ပါးပါးလွီး၍ ဒယ္အိုးထဲသို႔ဆီအနည္းငယ္ထည့္ျပီး ၾကက္သြန္ဆီသတ္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ေရေဆးထားေသာ ကိုက္ လန္အရိုးမ်ားကို အရင္ထည့္ေၾကာ္ပါ။ ျပီးေတာ့မွ အရြက္ထည့္ပါ။ အခ်ိဳ႕မႈန္႔အစား ၾကက္သားမႈန္႔ အနည္းငယ္ ထည့္ျပီး ေမႊပါ။ ထို႔ေနာက္ ပန္းကန္ျပားထဲထည့္၍သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါျပီ။

ငါးေခါင္းႏွင့္ခ်ဥ္ေပါင္

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
၁။ ငါးေခါင္း (ငါးၾကင္း/ငါးတန္) ၂ေခါင္း
၂။ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ ၃ စည္း
၃။ ငရုတ္သီးအစိမ္းမႈန္႔ အနည္းငယ္
၄။ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊နီ အနည္းငယ္
၅။ ငံျပာရည္ အနည္းငယ္
၆။ ဟင္းခတ္မႈန္႔ အနည္းငယ္

ငါးေခါင္းမ်ားကို ေရစင္ေအာင္ေဆးပါ။ ၾကက္သြန္ ျဖဴနီ၊ငရုတ္သီးအစိမ္းမႈန္႔ကိုေရာေထာင္းပါ။ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္မ်ားကို သင္၍ ေရေဆးျပီးစစ္ထားပါ။ ပထမဆံုး ငါးေခါင္းကို ဆီသတ္ျပီး သတ္သတ္ဖယ္ထားပါ။ ျပီးလွ်င္ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ကို ဒယ္အိုးထဲ ထည့္၍ ငံျပာရည္၊ ဟင္းခတ္မႈန္႔မ်ားထည့္ျပီးေၾကေအာင္အရင္ေခ်ပါ။ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္မ်ား ေၾကသြားျပီဆိုရင္ ဆီသတ္ထားေသာငါးေခါင္းမ်ားကို ထည့္ပါ။ ေရအသင့္အတင့္ထပ္ထည့္၍ ဆူပြက္လာလွ်င္
အေပါ့အငန္ျမည္းျပီး သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါျပီ။

No comments: