ျပည္ပလာတာ ကတ္ေၾကးကိုက္
ကဲလာျပီ...လာျပီ ျပည္ျမိဳ႕က နာမည္ေက်ာ္ ပလာတာကတ္ေၾကးကိုက္။ စားၾကဦးမလားဗ်ိဳ႕....ဟဲ ဟဲ။ ကြၽန္ေတာ္ေတာ့ မလုပ္တတ္ပါဘူး။ ကြၽန္ေတာ္ဖတ္ေနၾက မဂၢဇင္းထဲက ပါေမာကၡ ေဒါက္တာခင္ေမာင္၀င္း (အသည္း) ေရးတဲ့ အမ်ိဳးသမီး နဲ႕အစားအစာေဆာင္းပါးထဲက ကူးထည့္ေပးလိုက္ပါတယ္။
ပလာတာဆိုတာ ဒီအတိုင္းစားရင္ရသလို တစ္ခုခုႏွင့္မြမ္းမံျပီးစားေသာက္လို႔လည္းရပါတယ္။ အခုၾကက္သားအာလူးပဲဟင္း ရည္ မဆလာနံ႔သင္းသင္းေလးနဲ႕ တြဲဖက္စားေသာက္တတ္တဲ့ ျပည္ပလာတာ ကို ကတ္ေၾကးကိုက္ျပီးစားၾကည့္ ၾကရ ေအာင္ေလ။ စားလို႔အရမ္းဂြတ္တာေနာ္.....ရွလြတ္။
ျပည္ပလာတာ ခ်က္နည္း
ဘယ္လိုၾကက္ကိုခ်က္မွာလဲ
ျပည္ပလာတတာရဲ႕ အႏွစ္သာရဟာ ၾကက္သားဟင္းပါ။ ၾကက္သားဟင္းေကာင္းေလ ျပည္ပလာတာကို စားရတာ ေကာင္းေလပါ။ ဒါေၾကာင့္ ျပည္ပလာတာခ်က္ေတာ့မယ္ဆိုရင္ ၾကက္သား၀ယ္တာကစရပါ မယ္။
ျဖစ္ႏိုင္မယ္ဆိုရင္ ေမြးျမဴေရးၾကက္ မဟုတ္ဘဲ အိမ္ၾကက္ကို ေရြး၀ယ္သင့္ပါတယ္။ ေမြးျမဴေရးၾကက္က အဆီေတြပါတယ္၊ အသားက အခ်ိဳဓာတ္နည္းတယ္၊ ျပီးေတာ့ ေမြးျမဴေရးၾကက္ေတြထဲမွာ ေဟာ္မုန္းေတြ၊ အသားတိုးေဆးေတြ ပါႏိုင္တဲ့ အတြက္ က်န္းမာေရးနဲ႕ မကိုက္ညီပါဘူး။
အိမ္ၾကက္ကို ေရြးမယ္ဆိုရင္လည္း သိပ္ျပီးငယ္ရင္ မေကာင္းဘူး၊ အရိုးေတြခ်ည္းပါမယ္။ အနည္းဆံုး ၇၀က်ပ္သားေလာက္ ၀ယ္ရပါမယ္။
ၾကက္သားကိုဘယ္လိုတံုးမလဲ
ျပီးေတာ့မွ ၾကက္ကို အေနေတာ္အတံုးေလးေတြျဖစ္ေအာင္ တံုးရပါမယ္။ အတံုးၾကီးေတြ သိပ္ၾကီးရင္ ပလာတာနဲ႕ေရာျပီး စားရတာ အရသာမရွိပါဘူး။ ၾကက္သားကို ဇြန္းနဲ႕ဆယ္ျပီး တစ္ခါတည္းကိုက္စားလို႔ရတဲ့ အရြယ္ေလးေတြတံုးပါ။ အရိုး နဲ႕အသားနဲ႕ေရာလ်က္ အတံုးေလးေတြေပါ့။ အေနာက္တိုင္းသားေတြ ၾကက္သားခ်က္တဲ့ ပံုစံမ်ိဳးအရိုးႏႊင္ျပီးသား ဖီးေလး (fillet) ၾကက္ရင္ပံုမ်ိဳးကို ခ်က္ထားရင္ ျပည္ပလာတာနဲ႕ မလိုက္ဖက္ပါဘူး။
ဘာလို႔တုန္းဆိုေတာ့ ျပည္ပလာတာ စားတယ္ဆိုတာ ၾကက္သားအတံုးေတြ ၀ါးစားျပီးအရိုးေလးေတြ ေထြးထုတ္ရတာ အရသာပါ။
ၾကက္သားကို မာရီနိတ္လုပ္ပါ
ၾကက္သားအတံုးေလးေတြ တံုးျပီးတာနဲ႕ အဲဒီၾကက္သားတံုးေတြကို ႏွပ္ရပါမယ္။ ႏွပ္တယ္ဆိုတာက အဂၤလိပ္လို မာရီနိတ္ (marinate) လုပ္တယ္လို႔ ေခၚပါတယ္။
အႏွစ္ေတြ အသားထဲကို တစိမ့္စိမ့္ စိမ့္၀င္သြားေအာင္ အႏွစ္နဲ႕အသားကို ၾကာၾကာေရာစိမ္ထားတာကို မာရီနိတ္လုပ္ တယ္လို႔ေျပာရမွာပါ။
ပလာတာနဲ႕စားမယ့္ ၾကက္သားကို ခ်င္း၊ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ၾကက္သြန္နီေထာင္းထားတဲ့ အႏွစ္ရယ္၊ မဆလာရယ္ ေရာျပီးႏွပ္ ရပါမယ္။
ၾကက္သြန္နီကို သိပ္အမ်ားၾကီးမထည့္ရပါဘူး။ ၾကက္သြန္နီက ဆီသိပ္စုပ္ေတာ့ ၾကက္သြန္နီမ်ားသြားရင္ ဆီေတြ တအား စုပ္ထားျပီး ၾကက္သားဟင္းထဲမွာ ဆီေတြတအားမ်ားေနမွာေပါ့။ ဒါေၾကာင့္ ၾကက္သြန္နီ ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႕ ခ်င္းအႏွစ္ေထာင္း တဲ့အခါမွာ ၾကက္သြန္နီအေနေတာ္ျဖစ္ေအာင္ ဂရုစိုက္ျပီးထည့္ရပါ မယ္။
မဆလာလုပ္နည္း
အဲလိုၾကက္သားကို မဆလာနဲ႕ႏွပ္တဲ့အခါမွာ မဆလာေကာင္းေကာင္းသံုးဖို႔လိုပါမယ္။ အေသခ်ာဆံုး အေကာင္းဆံုးက ေတာ့ မဆလာကို ကိုယ့္ဘာသာလုပ္ဖို႔ပါပဲ။
ဇီယာ သန္႔သန္႔ေလးကို ရေအာင္ရွာ၀ယ္၊ ျပီးရင္ နည္းနည္းေလးေလွာ္ျပီးေတာ့ ေလွာ္ထားတဲ့ နံနံေစ့၊ စမုန္စပါး၊ ငရုတ္ ေကာင္းနဲ႕အခ်ိဳးတူေရာျပီးေထာင္းလိုက္ရင္ မဆလာရေတာ့တာပါ။ ေန႔စဥ္သံုးေနၾကတဲ့ မဆလာေတြေလာက္ အဆာ ပလာမျပည့္စံုပါဘူး။
မဆလာလုပ္ရင္ ထံုးစံအတိုင္းထည့္ေလ့ရွိတဲ့ ဖာလာေစ့၊ သစ္ၾကံပိုးဆိုတာေတြကို ေနာက္ဆံုးဟင္းရည္ က်က္မွ သီးသန္႔ ထည့္လိုက္ပါေတာ့တယ္။
ၾကက္သားခ်က္မယ္
ၾကက္သားကို တစ္နာရီေက်ာ္ေက်ာ္ေလာက္ မာရီနိတ္လုပ္ ျပီးရင္ဆီးေလးပါေလကာနဲ႕ ဒန္အိုးထဲမွာ နည္းနည္းလွိမ့္ လိုက္ပါ။
တအားၾကီးက်က္သြားေအာင္မလွိမ့္ရပါဘူး။ ၾကက္သားတံုးအေပၚယံေလး နည္းနည္းတင္းသြားရုံေလာက္ လွိမ့္လိုက္ရင္ ရပါျပီ။
ကုလားပဲခ်က္နည္း
ဒီကုလားပဲအႏွစ္ဟာ ၾကက္သားဟင္းရဲ႕ အဓိကအက်ဆံုး အႏွစ္ရည္ဆိုေတာ့ကုလားပဲေကာင္းဖို႔လိုပါမယ္။ ကုလားပဲကို မျပဳတ္ခင္ ေသခ်ာၾကည့္ရပါမယ္။ ကုလားပဲေလးေတြဟာ မိႈမတက္လတ္ဆတ္သန္႔ရွင္းေန ရပါမယ္။ အေရးအၾကီးဆံုးက ကုလားပဲေတြကို ပိုးသတ္ေဆးနံ႔ ရ၊ မရ ေသခ်ာနမ္းၾကည့္ရပါမယ္။
ပိုးသတ္ေဆးနံ႔ သိပ္ျပင္းတဲ့ ကုလားပဲေတြကို သံုးလိုက္မိရင္ ျပည္ပလာတာဟင္း လံုး၀ပ်က္သြားပါလိမ့္ မယ္။ ကုလားပဲကို ေရနဲ႕ အက်က္ျပဳတ္၊ ကုလားပဲႏူးျပီဆိုရင္ ဆယ္လိုက္၊ ျပီးေတာ့ ေကာ္ဖီေစ့ၾကိတ္စက္လို႔ ဘလင္ဒါရွိရင္ ကုလားပဲျပဳတ္ေတြ ကို အဲဒီၾကိတ္စက္ေမႊစက္ေလးထဲ ထည့္ျပီး ခဏေလးလွိမ့္လိုက္၊ ေမႊလိုက္ရင္ ကုလားပဲျပဳတ္ေတြေၾကသြားျပီး ကုလားပဲအ ႏွစ္အရည္ ရပါမယ္။
တကယ္လို႔ ဘလင္ဒါမရွိဘူးဆိုရင္ ကုလားပဲျပဳတ္ေတြကို သံဆန္ခါနဲ႕တိုက္ခ်လိုက္ရင္ ကုလားပဲအႏွစ္ေတြရပါမယ္။ ဘလင္ဒါနဲ႕ၾကိတ္တာကေတာ့ ကုလားပဲေတြသိပ္ေၾကလြန္းသြားျပီး တကယ့္ကုလားပဲအရည္လိုရတာေပါ့။
သံဆန္ခါနဲ႕ ကုလားပဲကိုတိုက္ခ်လိုက္ရင္ေတာ့ ကုလားပဲအဖတ္ေသးေသးေလးေတြပါတဲ့ ကုလားပဲအႏွစ္ရပါမယ္။
အဲလို ကုလားပဲအႏွစ္ရေတာ့မွ ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူထဲကို ကုလားပဲႏွစ္နဲ႕ ၾကက္သားခုတ္တုန္းက က်န္ခဲ့တဲ့ၾကက္ရိုးေတြ ထည့္ျပီး ကုလားပဲဟင္းရည္ တည္ရပါမယ္။ အခ်ိဳမႈန္႔ေလး နည္းနည္းထည့္ရင္ ပိုအရသာရွိပါမယ္။ ဟင္းရည္ အပ်စ္အက်ဲ ကို ကိုယ္လိုသလို ေရအနည္း၊ အမ်ားထည့္ျပီး ျပင္ပါ။
ၾကက္ရိုးေတြထည့္လိုက္တာဟာ ၾကက္ရိုးထဲကအႏွစ္ေတြ စိမ့္ထြက္လာျပီး ဟင္းရည္ဟာ ေတာ္ေတာ္ကို အႏွစ္အရသာ အခ်ိဳဓာတ္ေတြ ျပည့္သြားမွာေပါ့။ ၾကက္ရိုးေတြဟာ စားဖို႔မဟုတ္ပါဘူး၊ ကုလားပဲဟင္းရည္ အရသာရွိေအာင္ ထည့္ျပဳတ္ ေပးတဲ့သေဘာပါ။
အာလူးျပဳတ္မယ္
အာလူးကို အေနေတာ္က်က္ေအာင္ ျပဳတ္ရပါမယ္။ အေနေတာ္လို႔ ဘာလို႔ေျပာရတာလဲဆိုေတာ့ တအားၾကီး အၾကာၾကီး ျပဳတ္ပစ္လိုက္ရင္ အားလူးေတြ ေပ်ာ့ျပဲသြားရင္ ဟင္းရည္ထဲမွာ စားလို႔ မေကာင္းပါဘူး။
အာလူးက်က္ရင္ အခြံႏႊင္ျပီး အေနေတာ္ အတံုးေလးေတြ လွီးရပါမယ္။ ျပီးေတာ့ အဲဒီအာလူးတံုးေလးေတြကို ဒန္အိုးထဲမွာ ဆီေလးပါေလကာထည့္ျပီး အာလူးအေပၚယံေတြ တင္းသြားေအာင္လွိမ့္ရပါမယ္။ အာလူးအေပၚယံေလးေတြ ခပ္တင္းတင္း ျဖစ္သြားေအာင္ လုပ္ထားဖို႔ အေရးၾကီးပါတယ္။ ဒါမွသာ အာလူးေတြဟာ ဟင္းရည္ထဲမွာ ေပ်ာ့ျပဲျပီး ေၾကမသြားမွာပါ။
အဲလို ပံုမပ်က္အာလူးအတံုးေသးေသးေလးေတြပါမွ ပလာတာဟင္းရည္ဟာ စားလို႔ေကာင္းမွာပါ။
ပဲဟင္းရည္ က်က္ရင္
ပဲႏွစ္နဲ႕ ၾကက္ရိုးေတြကို မီးေအးေအးေလးနဲ႕တည္ထားလိုက္ပါ။ ပြက္ပြက္ဆူလာရင္ ခဏထားလိုက္ျပီး ပဲဟင္းရည္ေလးကို ျမည္းၾကည့္လိုက္ျပီး အေပါ့၊ အငန္အရသာျပင္ေပးပါ။ ဟင္းရည္က်က္ျပီး အရသာရွိသြားျပီးေသာက္လို႔ေကာင္းသြားရင္ ဟင္းရည္ထဲကို ပလာတာေတြ ထည့္ရပါေတာ့မယ္။
ပဲဟင္းရည္ထဲ ဘာေတြထည့္ရမွာလဲ
ပဲဟင္းရည္က်က္ျပီ ဆိုတာနဲ႕ ေစာေစာကအရန္သင့္လုပ္ထားတဲ့ မာရီနိတ္လုပ္ျပီး ဆီေလးနဲ႕ လွိမ့္ထားတဲ့ၾကက္သားတံုး ေလးေတြ အေပၚယံ တင္းတင္းရင္းရင္းျဖစ္ေအာင္ ဆီေလးနည္းနည္းနဲ႕ လွိမ့္ထားတဲ့ အာလူးတံုးေလးေတြကို ပြက္ပြက္ဆူ ေနတဲ့ ကုလားပဲဟင္းရည္ထဲထည့္လိုက္ရပါမယ္။
ျပီးေတာ့မွ ကုလာေ၀းရြက္၊ ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္၊ သစ္ၾကံပိုးေခါက္နဲ႕ ဖာလာေစ့ေတြ ဟင္းရည္အိုးရဲ႕ ဆိုက္ေပၚ မူတည္ျပီး အေန ေတာ္ေလာက္ထည့္ျပီး ေမႊရပါမယ္။ မိနစ္ ၂၀ေလာက္ၾကာရင္ ၾကက္သားတံုးေလးကို ျမည္းၾကည့္လိုက္ပါ။ ၾကက္သားတုံး ႏူးျပီဆိုရင္ တကယ့္ကိုအနံ႔အရသာ အျပည့္နဲ႕ အာလူးတံုး၊ ၾကက္သားတံုးေတြပါျပီး အပ်စ္အက်ဲ အေနေတာ္ ပဲရည္၊ ဆီေလးပါေလကာပါျပီး ေသာက္လို႔၊ ဆမ္းလို႔ရတဲ့ ေသာက္ဆမ္းျပည္ပလာတာဟင္းရည္ ရျပီေပါ့။
ပလာတာ
ျပည္ပလာတာ ကတ္ေၾကးကိုက္ဆိုတဲ့ အတိုင္း ဂ်ံဳေကာင္းေကာင္းနဲ႔ လုပ္ထားတဲ့ ပလာတာလည္းလိုပါေသးတယ္။ ရြေန ေအာင္ဖုတ္ထားတဲ့ ပလာတာအခ်ပ္ေလးေတြကို အျပားလိုက္ မဟုတ္ဘဲ ကန္႔လန္႔လက္၀ါးနဲ႕ လက္၀ါးႏွစ္ဖက္နဲ႕ တေျဖာင္းေျဖာင္းျမည္ေအာင္ရိုက္လိုက္ပါ။
အဲေတာ့မွ ပလာတာဟာ မြရြသြားပါလိမ့္မယ္။ ျပီးေတာ့မွ လက္၀ါးနဲ႔ရိုက္ထားလို႔ ေဖာင္းပြေနတဲ့ ပလာတာေလးကို အေန ေတာ္အရြယ္ေလးေတြ ကတ္ေၾကးနဲ႕ကိုက္ျပီး ၾကိဳက္သလို ယူစားလို႔ရေအာင္ စားပြဲေပၚမွာခ်ထားေပးလိုက္ပါ။
ၾကက္သြန္ခ်ဥ္နဲ႕ငရုတ္သီး
ပလာတာနဲ႕ ဟင္းရည္နဲ႕ေရာေမႊျပီး ဒီအတိုင္းစားတာထက္ ၾကက္သြန္ခ်ဥ္ေလးထည့္စားမွ ပိုျပီးအရသာရွိပါတယ္။ ၾကက္သြန္ခ်ဥ္ဆိုတာက ၾကက္သြန္နီကို ရိပ္ရိပ္ေလးေတြလွီးထားျပီး ပန္းကန္ျပားေလးထဲမွာ ထည့္ထားေပးပါ။ အဲဒီၾကက္သြန္နီပန္းကန္ထဲမွာ ငရုတ္သီးစိမ္းအေတာင့္ရွည္ေလး ခပ္ေသးေသးေလးေတြလွီးျပီး ထည့္ေပးထားပါ။
ျပီးေတာ့မွ ၾကက္သြန္ကို ခ်ဥ္ေအာင္လုပ္ဖို႔ အဲဒီပန္းကန္ထဲမွာ သံပရာသီး အစိတ္ေလးေတြ ထည့္ထားေပးလိုက္ပါ။
ျပည္ပလာတာ ကတ္ေၾကးကိုက္ကို ဘယ္လိုစားမလဲ
စားပြဲေပၚမွာ ပြက္ပြက္ဆူေနတဲ့ ၾကက္သားအာလူးပဲဟင္းရည္အိုး၊ ကတ္ေၾကးနဲ႕ကိုက္ထားတဲ့ ပလာတာပန္းကန္နဲ႕ ၾကက္သြန္ခ်ဥ္ပန္းကန္ေတြ စံုျပီဆိုရင္ စားလို႔ရျပီေပါ့။
ျပည္ပလာတာကို တစ္ေယာက္ေယာက္က ျပင္ေပးျပီးလာခ်ေပးတာထက္ ခုနကေျပာသလို စားပြဲေပၚမွာ ခ်ထားတဲ့ ဟင္းရည္၊ပလာတာ၊ အခ်ဥ္ေတြကို ကိုယ္ၾကိဳက္သလို ေရာေမႊျပီးစားရတာက ပိုေကာင္းပါတယ္။ ဘာလို႔လဲဆိုေတာ့ တစ္ေယာက္နဲ႕ တစ္ေယာက္ အၾကိဳက္ခ်င္းမတူၾကလို႔ပါ။
ကြၽန္ေတာ္ကေတာ့ ပလာတာဖတ္ နည္းနည္းနဲ႕ ဟင္းရည္ကို ပန္းကန္အျပည့္နီးပါး ထည့္ျပီးေတာ့မွ ခပ္ရိပ္ရိပ္ လွီးထားတဲ့ ၾကက္သြန္မ်ားမ်ားေလးထည့္၊ အဲဒီပန္းကန္ေပၚကို ငရုတ္သီးစိမ္းေလးေတြ ျဖဴးလိုက္၊ ျပီးေတာ့မွ သံပရာရည္ေလး ညႇစ္ျပီး ေမႊျပီးစားရတာ သိပ္ကိုအရသာရွိပါတယ္။
ဟင္းရည္ပူပူနဲ႕ ေမႊလိုက္ေတာ့ ခဏေနတာနဲ႕ ပလာတာဖတ္ေလးေတြ ႏူးသြားတာေပါ့။ ပလာတာအဖတ္ေလးေတြစား လိုက္၊ ဟင္းရည္ေသာက္လိုက္ အာလူးဖတ္စား ၾကက္သားဖတ္၀ါး ငရုတ္သီးေတြ မိျပီး မ်က္ရည္က် ေခြၽးထြက္ တရွဴးရွဴးနဲ႕ အသံေတြျမည္ေအာင္ေသာက္၊ ဒီလိုနဲ႕ တစ္ပန္းကန္ ကုန္သြားရင္ ပလာတာဖတ္ထပ္မထည့္ေတာ့ပဲ ဟင္းရည္၊ ၾကက္သြန္၊ ငရုတ္သီးနဲ႕ အခ်ဥ္ညႇစ္ တစ္ခါစားျပန္ေရာ။
ေခြၽးတျဖိဳင္ျဖိဳင္ထြက္ျပီး ရွဴးရွဴးရွဲရွဲနဲ႕ တစ္သက္ေမ့မရႏိုင္ေအာင္ေကာင္းတဲ့ ျပည္ပလာတာကတ္ ေၾကးကိုက္ပါ။
you can also read at http://sinmyanmarguy.socialgo.com
No comments:
Post a Comment