Friday, January 10, 2020

ၾကာဆံဆီခ်က္ - ေရႊေတာင္ေခါက္ဆြဲ - ၾကက္ဆီထမင္းလုံး - ၾကက္ေျခာက္ေၾကာ္ ႏွင့္ ဒိန္ခ်ဥ္ေဆာ့

ၾကက္ဆီထမင္းလုံး (Hainanese Chicken Rice Balls)
-----------------------------------------


ၾကက္ျပဳတ္ရန္အတြက္ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ၾကက္သား  -  ၁.၂  ကီလိုဂရမ္
• ဆား  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ ဇြန္း
• ၾကက္သြန္ၿမိတ္  -  ၄၀ ဂရမ္
• ခ်င္း  -  ၄၀ ဂရမ္

ၾကက္ဆီထမင္းအတြက္ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ထိုင္း Jasmine ဆန္  -  ၄ ခြက္ (ထမင္းေပါင္းအိုးထဲက ခြက္)
• ခ်င္း  -  ၁၅ ဂရမ္ (ပါးပါးလွီးပါ)
• ၾကက္သြန္ျဖဴ  -  ၁ လုံး ( ၃၀ ဂရမ္)
• ၾကက္ဆီ  -  စားပြဲဇြန္း ၅ ဇြန္း
• ဆား  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁  ၁/၂ ဇြန္း
• ၾကက္သားမွုန႔္  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ပဲငံျပာရည္အေနာက္  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
• ဆြမ္းေမႊးရြက္  -  ၄ ရြက္
• ၾကက္ျပဳတ္ရည္  -  ၁ လီတာ (၅ ခြက္)

င႐ုတ္ေဆာ့စ္ (အခ်ဥ္ရည္) လုပ္ရန္အတြက္ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
Chill Dipping Sauce
• င႐ုတ္သီးမွည့္အနီ  -  ၆၀ ဂရမ္
• င႐ုတ္သီးမွည့္အနီအေသး  -  ၃၀ ဂရမ္
• ခ်င္း  -  ၃၀ ဂရမ္
• ၾကက္သြန္ျဖဴ  -  ၅ ႁမႊာ
• သံပရာရည္  -  စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
• ရွလကာရည္  -  စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
• ဆား  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ၾကက္ျပဳတ္ရည္  -  စားပြဲဇြန္း ၄ ဇြန္း
• ႏွမ္းဆီေမႊး  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း

ခ်င္းၾကက္သြန္ၿမိတ္ေဆာ့စ္အတြက္ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ခ်င္း  -  ၂၄ ဂရမ္ (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းပါ)
• ၾကက္သြန္ျဖဴ  -  ၃၅ ဂရမ္ (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းပါ)
• ၾကက္သြန္ၿမိတ္  -  ၆ ပင္ (ပါးပါးလွီးထားပါ) (၄၀ ဂရမ္)
• ဆီ  -  စားပြဲဇြန္း ၄ ဇြန္း
• ဆား  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ႏွမ္းဆီေမႊး  -  စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း

ၾကက္သားအတြက္ အရသာေဆာ့စ္စပ္ရန္ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ၾကက္ျပဳတ္ရည္  -  စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း
• ပဲငံျပာရည္  -  စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း
• သၾကား  -  စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ႏွမ္းဆီေမႊး  -  စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း

Garnish အတြက္ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• သခြားသီး
• နံနံပင္


ျပဳလုပ္နည္း
 ၁။ ၾကက္ဆီထမင္းအတြက္ ဆန္ကို ေရ ၃-၄ ႀကိမ္ ေဆးၿပီး ၁ နာရီခန႔္ ေရစိမ္ထားပါ။ (ဒီလိုေရစိမ္ျခင္းအားျဖင့္ ၾကက္ဆီထမင္းက ေပ်ာ့ေပ်ာင္းၿပီး အရသာရွိမွာ ျဖစ္ပါ တယ္။) (ဆန္ေရြးခ်ယ္ရာမွာ ထိုင္း Jasmine ဆန္ကို သုံးျခင္းအားျဖင့္ ၾကက္ဆီ ထမင္းက အိေနမွာျဖစ္ၿပီး မာျခင္းမရွိပါ။)
 ၂။ ၾကက္ေကာင္လုံးရဲ့အတြင္းနဲ႔အျပင္ကို ဆားျဖင့္ ပြတ္ေပးပါ။ (ဒီလို ဆားနဲ႔ပြတ္ေပးျခင္း အားျဖင့္ ၾကက္သားရဲ့ အေရခြံကို ေခ်ာေမြ႕ေစပါတယ္။)
 ၃။ ၿပီးလၽွင္ ခ်င္းႏွင့္ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ကို ၾကက္ရဲ့အတြင္းပိုင္းထဲ ထည့္ပါ။ ၾကက္ေပါင္ ျပဳတ္မည္ဆိုပါက ခ်င္းႏွင့္ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ကို အိုးထဲထည့္ပါ။
 ၄။ ၾကက္ျပဳတ္ရန္ ေရေႏြးအိုးတည္ထားပါ။ ေရဆူတာနဲ႔  ၾကက္ကို ေရေႏြးအိုးထဲ ထည့္ၿပီး ေရေႏြးအိုးထဲ ၾကက္ကို ႏွစ္လိုက္၊ ဆြဲၿပီး မလိုက္ ၃-၄ ႀကိမ္ခန႔္ လုပ္ပါ။ (ဒီလို အႀကိမ္ႀကိမ္မတင္ရျခင္းက ၾကက္သားအေရခြံတင္းလာေစရန္ျဖစ္ပါတယ္။ ၿပီးေတာ့ ၾကက္တစ္ေကာင္လုံးရဲ့ အတြင္းပိုင္းက မ်ားေသာအားျဖင့္ ေအးေနတယ္။ ဒီလိုမတင္ ျခင္းအားျဖင့္ အတြင္းအျပင္ အပူခ်ိန္မၽွတၿပီး ၾကက္သားအတြင္းပိုင္းနဲ႔ အျပင္ပိုင္း အက်က္ညီမွာ ျဖစ္ပါတယ္။)
 ၅။ ၿပီးလၽွင္ မိနစ္ ၂၀ ခန႔္ ျပဳတ္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ မီးပိတ္၍ အဖုံးဖုံးၿပီး မိနစ္ ၅၀ ခန႔္ ထားပါ။
 ၆။ မိနစ္ ၅၀ ျပည့္ၿပီဆိုလၽွင္ ၾကက္ကို ေရေႏြးအိုးထဲမွ ဆယ္ယူၿပီး ေရခဲေရထဲမွာ စိမ္ထားပါ။ (ေရခဲေရထဲမွာ စိမ္ျခင္းအားျဖင့္ ၾကက္သားအက်က္မလြန္ေတာ့ဘဲ ၾကက္သားက ေပ်ာ့ေပ်ာင္းကာ အေရခြံက ေခ်ာေမြ႕ေနၿပီး အရသာပိုရွိေစပါတယ္။)
 ၇။ ၿပီးလၽွင္ ေရခဲေရထဲက ဆယ္ယူၿပီး ေလသလပ္ခံထားပါ။ ၿပီးလၽွင္ ႀကိဳက္ႏွစ္သက္ သလို ခုတ္ပါ။
 ၈။ ၾကက္ဆီထမင္းခ်က္ရန္အတြက္ ၾကက္ဆီကို ဒယ္အိုးထဲထည့္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ ခ်င္းႏွင့္ ၾကက္သြန္ျဖဴထည့္ၿပီး ဆီသတ္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ ေရစစ္ထားတဲ့ ဆန္ထည့္ၿပီး ေမႊပါ။ ၾကက္သားမွုန႔္၊ ပဲငံျပာရည္အေနာက္ႏွင့္ ဆားထည့္ပါ။
 ၉။ ၿပီးလၽွင္ ခ်က္မည့္အိုးထဲ ေျပာင္းထည့္ပါ။ ၾကက္ျပဳတ္ရည္ထည့္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ ဆြမ္းေမႊး ရြက္ထည့္ၿပီး ခ်က္ပါ။
 ၁၀။ ထမင္းခ်က္ေနစဥ္မွာ ၾကက္သားအတြက္ ေဆာ့စ္နဲ႔ Dipping Sauce လုပ္ရမွာ ျဖစ္ပါ တယ္။
 ၁၁။ ဦးစြာ င႐ုတ္သီးေဆာ့စ္အတြက္ လိုအပ္တဲ့ င႐ုတ္သီးအနီ၊ ဆား၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ခ်င္း၊ သံပရာရည္၊ ရွလကာရည္ႏွင့္ ၾကက္ျပဳတ္ရည္ထည့္ၿပီး လၽွပ္စစ္ Blender နဲ႔ ႀကိတ္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ ပန္းကန္ထဲေျပာင္းထည့္၍ ႏွမ္းဆီေမႊးထည့္ၿပီး ေမႊပါ။
 ၁၂။ ခ်င္းႏွင့္ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ Dipping Sauce လုပ္ရန္အတြက္ ဒယ္အိုးအေသးတစ္လုံးကို မီးဖိုေပၚမွာ တင္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ ဆီထည့္ပါ။ ဆီပူလၽွင္ မီးပိတ္ၿပီး ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားတဲ့ ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ ပါးပါးလွီးထားတဲ့ၾကက္သြန္ၿမိတ္ထည့္ၿပီး ေမႊပါ။ ၿပီးလၽွင္ ႏွမ္းဆီေမႊး ထည့္ေမႊၿပီး ပန္းကန္လုံးထဲထည့္ပါ။
 ၁၃။ ၾကက္သားအတြက္ အရသာေဆာ့စ္လုပ္ရန္အတြက္ ပန္းကန္လုံးတစ္လုံးထဲ ပဲငံျပာ ရည္အၾကည္၊ သၾကား၊ ၾကက္ျပဳတ္ရည္ႏွင့္ ႏွမ္းဆီေမႊးထည့္ၿပီး ေမႊပါ။
 ၁၄။ ၾကက္ဆီထမင္းက်က္ၿပီဆိုလၽွင္ အပူခံပုံးထဲေျပာင္းထည့္၍ ပိတ္စျဖင့္ဖုံးၿပီး အဖုံးပိတ္ ထားပါ။ (ၾကက္ဆီထမင္းကို ထမင္းေပါင္းအိုးထဲ ဆက္ၿပီးထားမည္ဆိုလၽွင္ အပူရွိန္ ေၾကာင့္ ၾကက္ဆီထမင္းက ေျခာက္သြားနိုင္ပါတယ္။ အပူခံပုံးထဲထည့္ၿပီး သိမ္းတဲ့အခါ မွာလည္း ပိတ္စျဖင့္ဖုံးရပါမယ္။ မဖုံးပါက ၾကက္ဆီထမင္းရဲ့ အပူရွိန္ေၾကာင့္ အေငြ႕ ထြက္ ၿပီး အဖုံးမွတစ္ဆင့္ ေခၽြးမ်ားထြက္လာနိုင္ပါတယ္။ ထြက္လာတဲ့ ေခၽြးကို ပိတ္စက စုပ္ယူ ထားမွာျဖစ္တဲ့အတြက္ ၾကက္ဆီထမင္းမွာ ေခၽြးက်ျခင္းကေန ကာကြယ္နိုင္ပါတယ္။)
 ၁၅။ ၾကက္သားကို ႀကိဳက္ႏွစ္သက္သလို ခုတ္ၿပီး အဆင္သင့္လုပ္ထားတဲ့ ေဆာ့စ္ေလာင္းပါ။
 ၁၆။ ၾကက္ဆီထမင္းကို ႀကိဳက္ႏွစ္သက္ရာအရြယ္ လုံးၿပီး ၾကက္သား၊ သခြားသီး၊ Dipping Sauce နဲ႔ တြဲဖက္ၿပီး သုံးေဆာင္နိုင္ပါတယ္။
-------------------------------------------
Myint Oo Tha

ေရႊေတာင္ေခါက္ဆြဲ
-------------------------


ေရႊေတာင္ဟင္းရည္အတြက္ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ၾကက္ရိုး  -  ၅၅၀ ဂရမ္
• ၾကက္ရင္ပုံသား  -  ၅ဝဝ ဂရမ္
• ၾကက္ေပါင္  -  ၅ ေပါင္
• အုန္းနို့  -  ၂ဝဝ မီလီလီတာ
• ေရ  -  ၈ လီတာ
• ဆား  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁  ၁/၂ ဇြန္း
• အသားမွုန႔္  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း

ၾကက္သားဆီက်န္ေရက်န္ဟင္းႏွင့္ ေရႊေတာင္ဟင္းရည္အတြက္ အႏွစ္
• ၾကက္သြန္နီ  -  ၁၅၀ ဂရမ္
• ၾကက္သြန္ျဖဴ  -  ၄၀ ဂရမ္
• နႏြင္းမွုန႔္  -  အနည္းငယ္
• င႐ုတ္သီးမွုန႔္  -  စားပြဲဇြန္း ၂ /၃ ဇြန္း
• ဆီ  -  စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း + စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း
• ေရ  -  ၄ဝဝ မီလီလီတာ
• ဆား  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• အသားမွုန႔္  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း

အုန္းနို့ခ်က္ရန္အတြက္ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• အုန္းနို့  -  ၅ဝဝ မီလီလီတာ
• ဆား  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
• သၾကား  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း

ေရႊေတာင္ေခါက္ဆြဲႏွင့္ စားရန္အတြက္ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ဂ်ဳံေခါက္ဆြဲအစို  -  ၁ ပိႆာ
• မုန႔္ျြကပ္ေၾကာ္
• င႐ုတ္သီးဆီခ်က္
• ေမႊးပဲမွုန႔္အက်က္
• ၾကက္သြန္နီ
• ၾကက္သြန္ၿမိတ္
• င႐ုတ္သီးအက်က္မွုန႔္


ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ၾကက္ရိုးဟင္းရည္အတြက္ ၾကက္ရိုးကို ႏူးေအာင္ ျပဳတ္ ထားပါ။ ၿပီးလၽွင္ အရိုးကို ဆယ္ယူထားပါ။ ၾကက္ျပဳတ္ရည္ ၂.၇ လီတာရေအာင္ ယူထားပါ။
၂။ ဟင္းအႏွစ္အတြက္ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ င႐ုတ္သီး မွုန႔္ႏွင့္ နႏြင္းမွုန႔္တို့ကို ေရာၿပီး ေထာင္းထားပါ။ ၿပီးလၽွင္ တစ္ဝက္စီ ခြဲထားပါ။
၃။ ၾကက္သားဆီက်န္ေရက်န္ ခ်က္ရန္အတြက္ ဆီအိုး တည္ပါ။ အိုးထဲ ဆီ ၃ ဇြန္း ထည့္ၿပီး ဆီပူလာလၽွင္ ေထာင္း ထားတဲ့ အႏွစ္တစ္ဝက္ထည့္ၿပီး ဆီသတ္ပါ။ ၾကက္သြန္ အစိမ္းနံ့ေပ်ာက္ၿပီး ေမႊးလာလၽွင္ ၾကက္ေပါင္ထည့္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ ေရ ၄ဝဝ မီလီလီတာ၊ ဆားႏွင့္ အသားမွုန႔္တို့ကို ထည့္၍ ၾကက္သားႏူးၿပီး ဆီက်န္ ေရက်န္ ခ်က္ပါ။
၄။ ေရႊေတာင္ေခါက္ဆြဲဟင္းရည္ခ်က္ရန္အတြက္ က်န္တဲ့ ဟင္းအႏွစ္ကို ဆီသတ္ရန္ အိုးထဲ ဆီ ၃ ဇြန္းထည့္ၿပီး ဆီသတ္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ ၾကက္သား ၅ဝဝ ဂရမ္ထည့္ၿပီး
ခ်က္ပါ။
၅။ ၿပီးလၽွင္ ၾကက္သားအသားတင္းလာလၽွင္ ၾကက္ျပဳတ္ရည္ ထည့္ပါ။ ဆူလာၿပီဆိုလၽွင္ အုန္းနို့ထည့္ပါ။ ဟင္းရည္က်ဲက်ဲ ခ်က္ပါ။ အရသာအတြက္ ဆားႏွင့္ အသားမွုန႔္ကို ထည့္ပါ။
၆။ ေရႊေတာင္ေခါက္ဆြဲအတြက္ အဓိကျဖစ္တဲ့ အုန္းနို့ခ်က္ ရန္  အိုးအေသးတစ္လုံးထဲ အုန္းနို့၊ ဆားႏွင့္ သၾကားတို့ကို ထည့္ၿပီး ပ်စ္သည္အထိ က်ိဳပါ။
၇။ ၾကက္သြန္နီႏွင့္ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ကို ပါးပါလွီးထားပါ။
၈။ ပြဲျပင္တဲ့အခါ ပန္းကန္ထဲ ေခါက္ဆြဲထည့္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ ေရႊေတာင္ေခါက္ဆြဲဟင္းရည္ထည့္ပါ။
၉။ ၿပီးလၽွင္ ဟင္းရည္ထဲ ၾကက္သားထည့္၊ င႐ုတ္သီးဆီခ်က္၊ ေမႊးပဲမွုန႔္အက်က္မွုန႔္၊ အုန္းနို့၊ ဆီႏွင့္ မုန႔္ျြကပ္ေၾကာ္တို့ကို ထည့္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ အစပ္ႀကိဳက္ပါက င႐ုတ္သီး အက်က္မွုန႔္ထည့္ၿပီး စားနိုင္ပါတယ္။
၁၀။ အသားမ်ားမ်ားစားခ်င္တဲ့သူမ်ားအတြက္ ပြဲျပင္တဲ့အခါမွာ ခ်က္ထားတဲ့ ၾကက္သား ဆီက်န္ေရက်န္ ခ်က္ဟင္းရည္နဲ႔ ၾကက္ေပါင္တစ္ေပါင္စီ ထည့္ၿပီး သုံးေဆာင္ပါ။
---------------------------------
Myint Oo Tha

ၾကာဆံဆီခ်က္
--------------------


 ၾကာဆံဆီခ်က္က ျပဳလုပ္ရလြယ္ကူၿပီး အဆာေျပစာအျဖစ္လည္း သုံးေဆာင္နိုင္ပါတယ္။ ျပဳလုပ္နည္းမ်ားမွာ တစ္ေယာက္ႏွင့္တစ္ေယာက္ အနည္းငယ္ကြဲျပားနိုင္ပါတယ္။ ဆိုဖီယာရဲ့ ၾကာဆံဆီခ်က္ျပဳလုပ္နည္းေလး မၽွေဝေပးလိုက္ပါတယ္။ လုပ္စားၾကည့္ရေအာင္ေနာ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား (၁ ပြဲစာ)
• ဆန္ၾကာဆံ  -  ၁ ထုပ္ (၄ဝဝ ဂရမ္)
• ၾကက္သား  -  ၁ စိတ္
• ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္  -  ၁ ပန္းကန္
• ႏွမ္း ဟြားေက်ာက္ဆီခ်က္  -  ၁ ပန္းကန္
• ဆားရည္  -  ၁ ပန္းကန္
• ပဲငံျပာရည္အၾကည္  -  အနည္းငယ္
• ေျမပဲေထာင္း
• င႐ုတ္သီးဆီခ်က္
• ၾကက္သြန္နီေၾကာ္
• ၾကက္သြန္ၿမိတ္
• နံနံပင္
• သံပရာသီး/ႏွစ္သက္ရာအခ်ဥ္သုပ္

ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ဆန္ၾကာဆံကို ၁ နာရီခန႔္ ႀကိဳၿပီး ေရစိမ္ထားပါ။
၂။ လိုအပ္ေသာ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ားကို ျပင္ဆင္ပါ။ ၾကက္သားကို ႏွစ္သက္ သလို လွီးျဖတ္ၿပီး ျပဳတ္ထား၊ ေၾကာ္ခ်က္ထားပါ။
၃။ ဆီခ်က္ျပင္ဆင္ရန္အတြက္ ၾကာဆံကို ေရေႏြးဆူဆူထဲ ေပ်ာ့ေအာင္ ျပဳတ္ၿပီး ပန္းကန္ထဲထည့္၍ ဆားရည္ စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ ပဲငံျပာရည္ စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ ၁ ဇြန္း၊ ႏွမ္းဆီခ်က္ ၁ ဇြန္း ထည့္ၿပီး ေမႊပါ ။
၄။ အရသာအေပါ့အငန္ျမည္းၿပီး လိုအပ္ပါက ထပ္မံျဖည့္စြက္ေပးပါ။
၅။ ၿပီးလၽွင္ အေပၚမွာ ၾကက္သား၊ ေျမပဲေထာင္း၊ င႐ုတ္သီးဆီခ်က္ ၾကက္သြန္ၿမိတ္၊ နံနံပင္၊ ၾကက္သြန္နီေၾကာ္ျဖဴးၿပီး ႏွစ္သက္ရာ အခ်ဥ္ သုပ္၊ ၾကက္ျပဳတ္ရည္ဟင္းခ်ိဳတို့ျဖင့္ တြဲဖက္သုံးေဆာင္နိုင္ပါၿပီ။

ႏွမ္းဟြားေက်ာက္ဆီခ်က္ျပဳလုပ္ရန္
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ႏွမ္းေလွာ္  -  ၁ ပန္းကန္
• ဟြားေက်ာက္မွုန႔္  -  စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ဆီပူ  -  ၁ ပန္းကန္


ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ႏွမ္းေလွာ္ကိုေထာင္းၿပီး စတီး (သို့) ေျြကပန္းကန္ထဲ ထည့္ပါ။
၂။ ဟြားေက်ာက္ ဇီခၽြမ္းင႐ုတ္ေကာင္းကို ေလွာ္ၿပီး ေထာင္းထားပါ။
၃။ ႏွမ္းေလွာ္ေထာင္းပန္းကန္ထဲ ဟြားေက်ာက္မွုန႔္ ၁ ဇြန္း ထည့္ပါ။
၄။ မီးဖိုေပၚမွာ ဆီတစ္ပန္းကန္စာ အပူေပးၿပီး အနည္းငယ္ကၽြမ္းေအာင္ တည္ထားပါ။
၅။ ဆီပူပါက ႏွမ္းေလွာ္ေထာင္းႏွင့္ ဟြားေက်ာက္အေရာ ပန္းကန္ထဲ ေလာင္းထည့္ၿပီး အဖုံးအုပ္ထားပါ။ ၅ မိနစ္ခန႔္မွာ သုံးရန္အသင့္ျဖစ္ပါၿပီ။
၆။ ႏွမ္းေထာင္းႏွင့္ ဟြားေက်ာက္ကို မေရာဘဲ သီးသန႔္လည္း ျပဳလုပ္ နိုင္ပါတယ္။
-----------------------------
Sofia

အလြယ္ကူဆုံး ၾကက္ေျခာက္ေၾကာ္နည္း ႏွင့္ ဒိန္ခ်ဥ္ေဆာ့


ဒီၾကက္ေျခာက္ေၾကာ္နည္းေလးကေတာ့ လုပ္ရတာ အရမ္းလြယ္တဲ့အျပင္စားလို့လဲ အရမ္းကိုေကာင္းပါတယ္။ အိစံတို့အိမ္မွာဆိုရင္ တပတ္တခါေလာက္ကိုလုပ္စားျဖစ္ပါတယ္။ ပါဝင္ပစၥည္းကလဲ ၾကက္သားအပါအဝင္မွ ၄ မ်ိဳးပဲပါၿပီး အိမ္မွာအလြယ္တကူရွိတဲ့ပစၥည္းေတြသုံးထားလို့  ခ်က္ခ်င္းထလုပ္လို့ရတဲ့နည္းေလးပါ။ အဲ့ေတာ့လိုက္လုပ္စားၾကည့္ေနာ္။ သူနဲ႔ တြဲစားဖို့အတြက္လဲဒိန္ခ်ဥ္ေဆာ့ကို လုပ္ျပထားပါတယ္။ အားလုံး ႀကိဳက္ႏွစ္သက္မယ္လို့ ေမၽွာ္လင့္ပါတယ္ရွင္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား (ၾကက္ေျခာက္ေၾကာ္အတြက္)
၁။ ၾကက္သား - ၄၀ သား (သို့) ၁ ေပါင္ ႏွင့္ ၁၀ ေအာင္စ
၂။ သၾကား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္းခြဲ
၃။ ပဲငံျပာရည္ အက်ဲ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း ႏွင့္ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
၄။ အေၾကာ္မွုန႔္ (တန္ပူရာမွုန႔္) - ထမင္းစားဇြန္း ၇ ဇြန္းေမာက္ေမာက္

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား (ဒိန္ခ်ဥ္ေဆာ့အတြက္)
၁။ ဒိန္ခ်ဥ္ - ထမင္းစားဇြန္း ၃ ဇြန္းေမာက္ေမာက္
၂။ ႏုတ္ႏုတ္စဥ္းထားေသာ နံနံပင္ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ဇြန္းေမာက္ေမာက္
၃။ ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၈ ပုံတပုံ
၄။ သၾကား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၈ ပုံတပုံ

အလြယ္ကူဆုုံး ၾကက္ေျခာက္ေၾကာ္နည္း ႏွင္႔ ဒိန္ခ်ဥ္ေဆာ႔

ဒီၾကက္ေျခာက္ေၾကာ္နည္းေလးကေတာ႔ လုုပ္ရတာ အရမ္းလြယ္တဲ႔အျပင္စားလုုိ႔လဲ အရမ္းကိုုေကာင္းပါတယ္။ အိစံတိုု႔အိမ္မွာဆိုုရင္ တပတ္တခါေလာက္ကိုုလုုပ္စားျဖစ္ပါတယ္။ ပါဝင္ပစၥည္းကလဲ ၾကက္သားအပါအဝင္မွ ၄ မ်ိဳးပဲပါျပီး အိမ္မွာအလြယ္တကူရွိတဲ႔ပစၥည္းေတြသုုံးထားလိုု႔  ခ်က္ခ်င္းထလုုပ္လုုိ႔ရတဲ႔နည္းေလးပါ။ အဲ႔ေတာ႔လိုုက္လုုပ္စားၾကည့္ေနာ္။ သူနဲ႔ တြဲစားဖိုု႔အတြက္လဲဒိန္ခ်ဥ္ေဆာ႔ကိုု လုုပ္ျပထားပါတယ္။ အားလုုံး ၾကိဳက္နွစ္သက္မယ္လိုု႔ ေမွ်ာ္လင္႔ပါတယ္ရွင္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား (ၾကက္ေျခာက္ေၾကာ္အတြက္)
၁။ ၾကက္သား - ၄၀ သား (သိုု႔) ၁ ေပါင္ ႏွင္႔ ၁၀ ေအာင္စ
၂။ သၾကား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္းခြဲ
၃။ ပဲငံျပာရည္ အက်ဲ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း ႏွင္႔ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
၄။ အေၾကာ္မႈန္႔ (တန္ပူရာမႈန္႔) - ထမင္းစားဇြန္း ၇ ဇြန္းေမာက္ေမာက္

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား (ဒိန္ခ်ဥ္ေဆာ႔အတြက္)
၁။ ဒိန္ခ်ဥ္ - ထမင္းစားဇြန္း ၃ ဇြန္းေမာက္ေမာက္
၂။ ႏုုတ္ႏုုတ္စဥ္းထားေသာ နံနံပင္ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ဇြန္းေမာက္ေမာက္
၃။ ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၈ ပုုံတပုုံ
၄။ သၾကား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၈ ပုုံတပုုံ

Ei San

No comments: