Monday, February 6, 2012

ရခိုင္ဟင္းလ်ာ

ရခိုင္လူမ်ိဳးေတြခ်က္တဲ့ဟင္းလ်ာေတြက အေတာ္စိတ္၀င္စားဖို႕ေကာင္းပါတယ္။ ဆီထည့္တာနည္းတယ္ မပါသေလာက္ပဲ။ ျပီးေတာ့ စိမ္းစားငါးပိကို ဟင္းအေတာ္မ်ားမ်ားမွာ ထည့္ခ်က္တတ္ၾကပါတယ္။ ကြၽန္ေတာ္သေဘာက်တာကေတာ့ အခ်ိဳမႈန္႕သိပ္မထည့္တာရယ္ ဆီသိပ္မမ်ားတာရယ္ေပါ့ေနာ္။ ကဲသူငယ္ခ်င္းတို႕ ဒီတစ္ခါ ရခုိင္ျမန္မာဟင္းေလးေတြခ်က္စားၾကည့္ရေအာင္။ အနည္းဆံုး မိသားစု သံုးေလးေယာက္ေတာ့စားႏိုင္မွာပါ။

ၾကက္သားငါးပိခ်က္ ဘူးသီးဟင္းခါး ရံုးပတီသီးေၾကာ္

ၾကက္သားငါးပိခ်က္

ပါ၀င္သည့္ပစၥည္းမ်ား

ခရမ္းခ်ဥ္သီး - ၅၀ က်ပ္သား

ငရုတ္သီးစိမ္း - ၅ က်ပ္သား

ၾကက္သား - ၃၀ က်ပ္သား

ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၃ ဥ

ၾကက္သြန္နီ - ၂ ဥ

စိမ္းစားငါးပိ - ကြမ္းသီးလံုးခန္႕

နံနံပင္ (သို႕) ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္၊ နႏြင္း - အနည္းငယ္

ဆား၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕ - အနည္းငယ္

ဆီ (စားပြဲဇြန္း) - ၂ ဇြန္း

ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္နည္း

- ခရမ္းခ်ဥ္သီးေရေဆး၊ အထဲမွ အေစ့မ်ား အႏွစ္မ်ားကို ညႇစ္ထုတ္ျပီး ညႇပ္ထားပါ။

- ငရုတ္သီးစိမ္း ညႇပ္ထားပါ။

- ၾကက္သြန္နီလွီးျပီး ငရုတ္သီးစိမ္း၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ စိမ္းစားငါးပိထည့္၍ ဒယ္အိုးထဲထည့္ျပီး မီးဖိုေပၚတင္ပါ။ လိပ္ေနေအာင္ေမႊေပးပါ။

- ခရမ္းခ်ဥ္သီး ေၾကသြားျပီဆိုလွ်င္ ဆီ ၂ဇြန္းထည့္ေမြပါ။

- နႏြင္းမႈန္႕ထည့္ျပီး ေရေဆး၍ အတံုးေသးေလးမ်ား တံုးထားေသာ ၾကက္သားကို ခရမ္းခ်ဥ္သီးထဲထည့္ပါ။

- ေရနည္းနည္းထည့္ျပီး အဆက္မျပတ္ေမႊေပးပါ။ ဆားဟင္းခတ္မႈန္႕ထည့္ပါ။

- အရည္ခန္းလာလွ်င္ ၾကက္သားႏူးသည္အထိ ေရနည္းနည္းထည့္ပါ။

- ၾကက္သားက်က္လွ်င္ နံနံပင္ (သို႕) ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္ထည့္၍ အေပါ့အငန္ျမည္းျပီး အဆင္သင့္စားသံုးႏိုင္ပါျပီ။

ဘူးသီးနဲ႕ ပဲပင္ေပါက္ဟင္းခါး

လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား

ဘူးသီး အစိတ္ေသး ၁စိတ္၊ ပဲပင္ေပါက္ အနည္းငယ္၊ ၾကက္သြန္နီ ၁ဥ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၃ျမႊာ၊ ပုစြန္ေျခာက္ အနည္းငယ္၊ ငါးပိစိမ္းစား အနည္းငယ္၊ ဆား၊ငရုတ္ေကာင္း အနည္းငယ္စီ။

ခ်က္ရန္ၾကာျမင့္ခ်ိန္ (၁၅ မိနစ္)

- ဟင္းရည္အိုးအျဖစ္ ေရအနည္းငယ္ကို ပုစြန္ေျခာက္၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ငါးပိစိမ္းစား၊ ဆား အားလံုးထည့္ျပီး ဆူေအာင္တည္ ထားပါ။

- ဘူးသီးစိတ္ အခြံႏႊာပါးပါးလွီး၊ ပဲပင္ေပါက္ကို သန္႕စင္ထားပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ ငရုတ္ေကာင္းကိုေရာျပီး ညက္ညက္ေထာင္းထားပါ။

- ဟင္းရည္အိုးဆူလွ်င္ ဘူးသီးထည့္၊ ဘူးသီးႏူးလွ်င္ အေပါ့အငန္ျမည္း၊ ပဲပင္ေပါက္ႏွင့္ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ငရုတ္ေကာင္းေထာင္းထားသည္ကို ထည့္ေမႊျပီးေနာက္ အဖုံးပိတ္၍ အိုးခ်ပါ။ တစ္မိနစ္ခန္႕ၾကာလွ်င္ အဖံုးဖြင့္ႏိုင္ပါျပီ ပူပူေလး သံုးေဆာင္ပါ။

ရံုးပတီသီးေၾကာ္

ပါ၀င္သည့္ပစၥည္းမ်ား

ရံုးပတီသီးႏုႏု ၁၀ေတာင့္၊ ငရုတ္သီးစိမ္း ၂ေတာင့္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၅မႊာ၊ ၾကက္သြန္နီ ၁ ဥ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ၁ လံုး၊ ပုစြန္ေျခာက္ ၁၀ေကာင္၊ ဆား^ဟင္းခတ္မႈန္႕ လက္ဖက္စားဇြန္း ၁ဇြန္း၊ ဆီ စားပြဲဇြန္း တစ္၀က္၊ ပင္စိမ္း ၁ ပင္

ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္နည္း

- ရံုးပတီသီးကို ေရေဆးပါ။ ပါးပါးလွီးထားပါ။

- ပုစြန္ေျခာက္ေထာင္းထားပါ။

- ၾကက္သြန္ျဖဴ ဓားျပားရိုက္ထားပါ။

- ၾကက္သြန္နီ ရွစ္စိတ္ စိတ္ပါ။

- ငရုတ္သီးစိမ္း ပါးပါးညႇပ္ထားပါ။

- ဒယ္အိုးမီးဖိုေပၚတင္ပါ။

- ဒယ္အိုးပူလွ်င္ ဆီ စားပြဲဇြန္း တစ္၀က္ထည့္ပါ။

- ၾကက္သြန္ျဖဴ ထည့္ပါ။

- ၾကက္သြန္နီ ထည့္ပါ။ ငရုတ္သီးစိမ္းႏွင့္ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ထည့္ပါ။

- ပုစြန္ေျခာက္ ေထာင္းထည့္ပါ။

- ရံုးပတီသီး ထည့္ပါ။

- ဆား၊ဟင္းခတ္မႈန္႕ ထည့္ျပီး ေမႊလိုက္ပါ။

- အစိမ္းေရာင္ မေပ်ာက္ခင္ခ်ျပီး သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါသည္။

ပဲပင္ေပါက္ခ်ဥ္၊ ခရမ္းသီးျပဳတ္၊ပဲေစာင္းလ်ားသီးတို႕ကို တို႕ျမႇဳပ္စရာအျဖစ္ ထမင္းပြဲမွာျပင္ဆင္စားသံုးႏိုင္ပါသည္။

စာၾကြင္း။ ။ ရခိုင္ျမန္မာဟင္းခ်က္နည္းေလးေတြကို ရခိုင္အမၾကီးတစ္ဦး (မဦးခင္ေစာ) က စာအုပ္ျပဳစုထုတ္ေ၀ေတာ့မယ့္အခ်ိန္ ကြၽန္ေတာ္က စပ္စပ္စုစုကူးယူထားခဲ့တာ အလ်ဥ္းသင့္သလို သူငယ္ခ်င္းတို႕ကိုျပန္လည္ေ၀မွ်သြားပါ့မယ္။

No comments: