Thursday, November 17, 2011

ဆိတ္သားစဥ္းေကာခ်က္နည္း၊ ျမင္းခြာရြက္သုပ္ႏွင့္ ပဲပင္ေပါက္ဟင္းရည္

ဆိတ္သားစဥ္းေကာခ်က္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ဆိတ္သား (ေပါင္သား) - ၃၀ ဆယ္သား
ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၁၀ျမႊာ (အခြံႏႊာ ထုေထာင္းထားရန္)
ၾကက္သြန္အနီ - ၂ ဥ (အခြံႏႊာ ညက္ညက္ေထာင္းထားရန္)
ဇီရာေစ့၊ သစ္ဂ်ပိုးေခါက္ - အနည္းငယ္စီ (ညက္ညက္ေထာင္းထားရန္)
ဆား၊ သၾကား၊မဆလာ၊နႏြင္း - အနည္းငယ္စီ
ငရုတ္သီးအေရာင္တင္မႈန္႕ - သင့္တင့္ရံု
ဆီ - ၅က်ပ္သား (သင္ လိုသေလာက္)
ဂ်င္း - လက္တစ္ဆစ္ (ညက္ေအာင္ေထာင္းပါ)
ပထမဆံုး ဆိတ္သားကို ေရစင္ေအာင္ေဆး၍ ညက္ေနေအာင္ စဥ္းေကာျပဳလုပ္ပါ။ ျပီးရင္
ညက္ေနတဲ့ဆိတ္သားကို အခ်ိဳ၊အငန္၊ဂ်င္း၊ နႏြင္းတို႕ျဖင့္ သမေအာင္နယ္ျပီး
နာရီ၀က္ခန္႕ႏွပ္ထားပါ။ ဟင္းစခ်က္မယ္ဆိုရင္ ဆီပူအိုးထဲမွာ ၾကက္သြန္အနီ၊
အျဖဴ၊ေထာင္းထားတဲ့ ဇီရာ၊ သစ္ဂ်ပိုး၊နႏြင္း၊ငရုတ္သီးမႈန္႕တို႕ကိုထည့္
ဆီသတ္ပါ။ ၾကက္သြန္မ်ားႏြမ္းျပီး အနံ႕ေလးေမႊးလာရင္ ေစာေစာကႏွပ္ထားတဲ့ ဆိတ္
သားကိုထည့္၍ သမေအာင္ ေမႊေပးရပါမယ္။ ျပီးရင္ အဖံုးခဏအုပ္ထားပါ။
အသံမ်ားတဖ်စ္ဖ်စ္ျမည္လာရင္ ေရအနည္းငယ္သာထည့္ျပီး ေမႊေပး၍
ျပန္အုပ္ထားေပးပါ။ ဆိတ္သားကို ညက္ေနေအာင္ ျပဳလုပ္ထားတဲ့အတြက္
အႏူးျမန္ပါတယ္။ ခဏေနလို႕ ဆီျပန္လာရင္ အရသာေလးျမည္းျပီး
မဆလာအုပ္ခတ္ျပီးရင္ သံုးေဆာင္လို႕ရပါျပီ။
ျမင္းခြာရြက္သုပ္ ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္ပံု
ရိုးရိုးျမင္းခြာရြက္ (သို႕) ေဆးျမင္းခြာရြက္ - ၂ စည္း(အစည္းၾကီး)
ပုစြန္ေျခာက္အမႈန္႕ (အခ်ိဳစား) - စတီးဇြန္းၾကီး ၁ ဇြန္း
ေျမပဲေလွာ္ - ၅က်ပ္သား (ေထာင္းထားရန္)
ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၁၅ ျမႊာ (ဆီခ်က္ ခ်က္ထားရန္)
သံပရာသီး - ၂ လံုး
ဆား၊သၾကား - အနည္းငယ္စီ
ငရုတ္သီးစိမ္း - ၁၀ေတာင့္ (ခပ္ပါးပါးလွီးထားရန္)
ျမင္းခြာရြက္ကို သဲမ်ားစင္ေအာင္ ေရသံုးထပ္ေလာက္ စင္ေအာင္ေဆးေပးပါ။
ျပီးရင္ ကတ္ေၾကးျဖင့္ ခပ္ႏုပ္ႏုပ္ညႇပ္ျပီး အ၀က်ယ္ပန္းကန္ တစ္ခုထဲ ထည့္ပါ။
ျပီးရင္ ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႕ အပါအ၀င္ အစာပလာမ်ားအားလံုး၊ အခ်ိဳ၊အငန္နဲ႕
သံပရာသီးကို အရည္ညႇစ္ထည့္ျပီး သမ ေအာင္နယ္၍ သုပ္ပါ။ အရသာ အေနေတာ္ဆိုရင္
စားလို႕ရပါျပီ။
ဒီေန႕ ဟင္းအတြဲအဖက္မွာေတာ့ ဆိတ္သားစဥ္းေကာ ဆီျပန္ဟင္းနဲ႕ အအီေျပေအာင္လို႕
ျမင္းခြာရြက္ကို အခ်ဥ္၊ အစပ္ေလးသုပ္ေပး ထားပါတယ္။ လိုက္ဖက္တဲ့
ပဲပင္ေပါက္အခ်ိဳ ဟင္းရည္ေလးနဲ႕ သံုးေဆာင္ၾကည့္ပါ။
ပဲပင္ေပါက္ဟင္းရည္
ပဲပင္ေပါက္ - ၁၅ က်ပ္သား (ေရေဆးသန္႕စင္ထားရန္)
ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႕ - စတီးဇြန္းေသး ၁ဇြန္း
ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၄ျမႊာ (အသင့္ထုေထာင္းထားရန္)
ဆား၊ၾကက္သားမႈန္႕ - အနည္းငယ္စီ
အေနေတာ္ အိုးထဲမွာ ေရႏို႕ဆီဘူး ၃/၄ဘူးခန္႕ထည့္ပါ။ ျပီးရင္
ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႕၊ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဆား၊အသားမႈန္႕ အားလံုးထည့္၍
ဟင္းရည္ပြက္တဲ့အထိ တည္ပါ။ ဟင္းရည္ဆူပြက္လာရင္ အရသာျမည္း၍
ပဲပင္ေပါက္မ်ားထည့္ျပီး ၁ မိနစ္ခန္႕ေနရင္ မီးဖိုေပၚမွ ခ်လိုက္ပါ။
ဗီတာမင္ဓာတ္ ၾကြယ္၀တဲ့ ပဲပင္ေပါက္ခ်ိဳခ်ိဳဟင္းရည္ က်က္ပါျပီ။




No comments: