Friday, November 26, 2010

ဘဲဥအုန္းႏို႕၊ သီးစံုခ်ဥ္ဟင္း၊ ငါးေျခာက္ေထာင္းေၾကာ္

-->
သူငယ္ခ်င္းေတြ စုျပီး ထမင္းစားၾကမယ္ဆိုေတာ့ အထူးတေထြခ်က္ျပဳတ္ရမွာလဲမဟုတ္။ ျမန္လည္းျမန္ျပီး သိပ္ေစာင့္စရာ မလုိတဲ့ဟင္းအမယ္ေတြကို စဥ္းစားလိုက္မိပါတယ္။ ဘဲဥကိုေၾကာ္ အုန္းႏို႕ေလးနဲ႕ခ်က္၊ ျပီးေတာ့ သီးစံုခ်ဥ္ဟင္းေလးနဲ႕ အရံသင့္ေၾကာ္ထားျပီး ပုလင္းထဲထည့္ထားတဲ့ ငါးေျခာက္ေထာင္းေၾကာ္ေလးနဲ႕ဆိုလိုက္ျပီ။
ဘဲဥကေတာ့ မ်ားမ်ားေလးထည့္လိုက္မယ္ သူငယ္ခ်င္းေလးငါးေယာက္မက အ၀စားလို႕ရတာေပါ့ေနာ္။

ဘဲဥအုန္းႏုိ႕ဟင္းအတြက္
ဘဲဥ - ဆယ္လံုး
အုန္းသီး - တစ္လံုး
ဆား - အေနေတာ္
ဆီ - ခုႏွစ္က်ပ္ခြဲသား
ၾကက္သြန္နီ - ႏွစ္ဥ

ခ်က္ၾကည့္မယ္
ဘဲဥကို မေၾကာ္ခင္ အုန္းႏို႕ညႇစ္တတ္တဲ့လူဆီ အုန္းႏို႕သြားညႇစ္ခိုင္းထားတာကို ယူထားရမယ္။ အုန္းႏုိ႕ကေတာ့ အသင့္ရွိ ေနမွျဖစ္မွာေပါ့ေနာ္။
ဘဲဥဆယ္လံုးကို ဇလံုထဲေဖာက္ထည့္၊ အႏွစ္နဲ႕အကာ ေရာသြားေအာင္ ဇြန္းနဲ႕ နာနာေခါက္၊ ဆားနည္းနည္းထည့္၊ ဒယ္အိုး ပက္ပက္ထဲကို ဆီငါးက်ပ္သားထည့္၊ ဘဲဥဆယ္လံုးေခါက္ထားတာ တစ္၀က္ထည့္ေၾကာ္မယ္၊
အခ်ပ္လိုက္ျဖစ္ေအာင္ အထက္ေအာက္လွန္ေပးမယ္၊ ႏွစ္ခါေၾကာ္ျပီးရင္ ဘဲဥႏွစ္ခ်ပ္ၾကီးၾကီးကို လက္ႏွစ္ဆစ္ေလာက္ အ ေနေတာ္ျဖတ္ထား၊
ဘဲဥေၾကာ္ထားတဲ့ ဆီအက်န္ထဲကို ဆီႏွစ္က်ပ္ခြဲသားထည့္၊ ၾကက္သြန္နီႏွစ္ဥ ေထာင္းထားတာကိုဆီသတ္၊ၾကက္သြန္နီ ဖတ္ေတြ အနံ႕ေမႊးျပီး ေရႊ၀ါေရာင္ ေျပာင္းလာရင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီး တစ္ဆယ္သား လွီးထားတာထည့္မယ္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး အဖတ္ေလးေတြေၾကျပီး ဆီျပန္လာရင္ ဘဲဥေၾကာ္ထည့္မယ္၊ တစ္ဆက္တည္း ညႇစ္ထားတဲ့ အုန္းႏို႕ရည္ေလာင္းထည့္ျပီး အထက္ေအာက္ သသာလွန္ေပးမယ္၊
ဆား အေနေတာ္ထည့္ျပီး အဖံုးအုပ္ထားမယ္၊ အုန္းႏို႕ရည္ ခမ္းျပီး ဆီျပန္လာတဲ့အခါ အေပါ့အငန္ျမည္းၾကည့္၊ ဘဲဥ အုန္းႏို႕ဟင္း ရျပီေပါ့။

သီးစံုခ်ဥ္ဟင္းအတြက္
ကုလားပဲ - တစ္ဆယ္သား
ခရမ္းသီး - တစ္လံုး
ပဲေတာင့္ရွည္ - ႏွစ္ေတာင့္
ရုံးပတီ - သံုးေတာင့္
အာလူး - သံုးလံုး
ဂ်ဴးျမစ္ - တစ္ဆယ္သား
ေဂၚရခါးသီး - တစ္ျခမ္း
ဖရံုသီးေသးေသး - တစ္စိတ္
မန္က်ည္းမွည့္ - ကြမ္းသီးႏွစ္လံုးစာ
ၾကက္သြန္နီ - ႏွစ္ဥ
ၾကက္သြန္ျဖဴ - တစ္ဥ
ငရုတ္ပြ - ငါးေတာင့္
ဆီ - ႏွစ္က်ပ္ခြဲသား
ခရမ္းခ်ဥ္သီး - သံုးလံုးထည့္
စိမ္းစားငါးပိ - ကြမ္းသီးတစ္လံုးစာ
ေရ - ႏို႕ဆီဗူး ႏွစ္လံုးစာ
ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္ - ႏွစ္ခက္
မဆလာ - တစ္ဇြန္း
ဆား - အေနေတာ္

ခ်က္ၾကည့္မယ္
ကုလားပဲတစ္ဆယ္သားကို ခဲသလဲ ေျပာင္ေအာင္ေဆးျပီး ႏူးေနေအာင္ အရင္ျပဳတ္မယ္၊
ခရမ္းသီးတစ္လံုး အခြံခြာ အေနေတာ္စိတ္ျပီး ေရစိမ္ထားလိုက္၊
ပဲေတာင့္ရွည္ႏွစ္ေတာင့္၊ ရုံးပတီသံုးေတာင့္ကိုလည္း အေနေတာ္ျဖတ္ထား၊
အာလူးသံုးလံုး အခြံခြာျပီး ေလးစိတ္စိတ္ထား၊
ဂ်ဴးျမစ္တစ္ဆယ္သား၊ ေဂၚရခါးသီးတစ္ျခမ္း၊ ဖရုံသီးေသးေသးတစ္စိတ္တို႕ကို ေရေဆးျပီး စစ္ထားလိုက္၊
မန္က်ည္းမွည့္ ကြမ္းသီးႏွစ္လံုးစာေလာက္လည္း ေရစိမ္ထားလိုက္မယ္။ခ်က္ဖို႕ အသင့္ျဖစ္တာနဲ႕ ၾကက္သြန္နီႏွစ္ဥ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴတစ္ဥနဲ႕ ငရုတ္ပြ ေရစိမ္ငါးေတာင့္ ေရာျပီး ေထာင္းထားတာကို ဆီႏွစ္က်ပ္ခြဲသားထည့္ျပီး ဆီသတ္မယ္၊
အဆာက်က္ျပီဆိုတာနဲ႕ ခရမ္းခ်ဥ္သီးသံုးလံုးထည့္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေၾကသြားရင္ အာလူးေတြ အရင္ထည့္၊ အာလူးႏူးခါနီးရင္ ေဂၚရခါးသီး၊ ဖရုံသီး၊ ခရမ္းသီးေတြ ထည့္ျပီးလံုးမယ္။
စိမ္းစားငါးပိ ကြမ္းသီးတစ္လံုးစာေလာက္ကို အရည္ေဖ်ာ္ျပီး စစ္ထည့္။
ျပဳတ္ထားတဲ့ ကုလားပဲ အရည္ေတြပါေရာျပီး ေလာင္းထည့္မယ္၊ ေရႏို႕ဆီဗူးႏွစ္လံုးကိုလည္း တစ္ဆက္တည္းထည့္၊ အဖံုးဖုံးျပီးပြက္ပြက္ဆူလာရင္ မန္က်ည္းမွည့္ရည္ထည့္မယ္၊
ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္ႏွစ္ခက္ေလာက္နဲ႕ မဆလာတစ္ဇြန္းစာေလာက္ပါ ေရာထည့္၊
အေပါ့အငန္အခ်ဥ္အေနေတာ္ျဖစ္ျပီး ပြက္ပြက္ဆူလာရင္ ဟင္းအိုးခ်လို႕ရျပီ၊ အနံ႔ေမႊးေမႊးနဲ႕ သီးစံုခ်ဥ္ဟင္း။

ငါးေျခာက္ေထာင္းေၾကာ္အတြက္
ငါးကြင္းရွပ္ငါးေျခာက္ - ဆယ့္ငါးက်ပ္သား
ဆီ - ငါးက်ပ္သား
ၾကက္သြန္နီ၊ျဖဴ - သံုးဥစီ
ငရုတ္သီးမွည့္ - ဆယ္ေတာင့္
အခ်ိဳမႈန္႕ - နည္းနည္း

ေၾကာ္ၾကည့္မယ္
ငါးကြင္းရွပ္တစ္ေကာင္ ဆယ့္ငါးက်ပ္သားေလာက္ကို ေရေဆးျပီး ျပဳတ္၊ အရိုးႏႊင္ျပီး မညက္တညက္ေထာင္း၊
ဆီငါးက်ပ္သား အိုးထဲထည့္၊
ငါးေျခာက္ေထာင္းကို ဆီအိုးထဲထည့္ေၾကာ္၊
ငါးမိနစ္ေလာက္ေနရင္ ပါးပါးလွီးထားတဲ့ ၾကက္သြန္နီသံုးဥနဲ႕ ညက္ေအာင္ေထာင္းထားတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴ သံုးဥပါေရာထည့္ေၾကာ္မယ္၊
မီးေအးေအးနဲ႕ဆိုပိုေကာင္းမယ္၊
အစပ္အတြက္ ကုလားေအာ္ ငရုတ္သီးအမွည့္ ဆယ္ေတာင့္ေလာက္ပါ ေထာင္းထည့္လိုက္မယ္၊
ခဏေနလို႕ အနံ႕ေမႊးျပီး ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴဖတ္ေလးေတြ အ၀ါေရာင္သန္းလာရင္ အိုးခ်လို႕ရျပီ၊
ၾကိဳက္တတ္ရင္ အခ်ိဳမႈန္႕ နည္းနည္းထပ္ထည့္လိုက္ပါ၊
ငရုတ္သီးအေတာင့္ေၾကာ္နဲ႕ဆို အလိုက္ဆံုးပဲေပါ့။

No comments: