ငါးေခါက္ဆြဲ
----------------
ငါးေခါက္ဆြဲအတြက္ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ဆန္ေခါက္ဆြဲေျခာက္ - ၁ ထုပ္ (ေရစိမ္ထားပါ)
• ငါးရံ့ - ၆ဝဝ ဂရမ်
• နႏြင္းမွုန႔္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
• ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ေရ - ၁.၈ လီတာ
• ခရမ္းခ်ဥ္သီး - ၄၅၀ ဂရမ္
• ၾကက္သြန္ၿမိတ္ - ၂ဝဝ ဂရမ္
• ဆန္မွုန႔္အစိမ္း - စားပြဲဇြန္း ၄ ဇြန္း
• ငါးအသားမွုန႔္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ ဇြန္း
• ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ခ်က္ရန္အတြက္ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ၾကက္သြန္ျဖဴ - စားပြဲဇြန္း ၄ ဇြန္း (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းၿပီးသား)
• ဆီ - စားပြဲဇြန္း ၁၀ ဇြန္း
င႐ုတ္သီးေၾကာ္ဆီခ်က္ခ်က္ရန္အတြက္ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• င႐ုတ္သီးအၾကမ္းဖတ္ - စားပြဲဇြန္း ၅ ဇြန္း (၅၀ ဂရမ္)
• ဆီ - စားပြဲဇြန္း ၁၀ ဇြန္း
• ၾကက္သြန္ျဖဴ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ဆား - အနည္းငယ္
• နံနံပင္
• သံပရာသီး
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ငါးရံ့ကို ဆား၊ နႏြင္းမွုန႔္ႏွင့္ နယ္ၿပီး ျပဳတ္ထားပါ။ ငါးက်က္လၽွင္ ဆယ္ယူၿပီး အေအးခံ ထားပါ။ ငါးျပဳတ္ရည္ကို သိမ္းထားပါ။
၂။ ငါးကို အသားႏႊင္၍ အရိုးကို ေထာင္းၿပီး အရည္စစ္ယူပါ။ ၿပီးလၽွင္ ငါးျပဳတ္ရည္အိုးထဲ ေလာင္းထည့္ပါ။
၃။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ႏူးေအာင္ျပဳတ္ၿပီးလၽွင္ စက္ျဖင့္ ႀကိတ္ပါ။
၄။ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ကို အရွည္လိုက္ လွီးျဖတ္ထားပါ။
၅။ ငါးျပဳတ္ရည္အိုးကို မီးဖိုေပၚတင္ၿပီး ဆူေအာင္ တည္ထားပါ။ ၿပီးလၽွင္ ႀကိတ္ထားတဲ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးႏွင့္ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ကို ထည့္ပါ။
၆။ ျပန္ဆူလာလၽွင္ ဆန္မွုန႔္ကို ေရအနည္းငယ္နဲ႔ ေရာၿပီး ထည့္ပါ။
၇။ ၿပီးလၽွင္ ဆား၊ ငါးအသားမွုန႔္ႏွင့္ ႏႊင္ထားတဲ့ ငါးအသားထည့္ၿပီး တည္ပါ။
၈။ ဟင္းရည္ပ်စ္လာၿပီဆိုလၽွင္ အဆင္သင့္ျဖစ္ပါၿပီ။
၉။ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ခ်က္ရန္အတြက္ ဒယ္အိုးအေသးထဲ ဆီထည့္ပါ။ ဆီပူလာလၽွင္ ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴထည့္၍ ၾကက္သြန္ျဖဴေမႊးၿပီး ျြကပ္လာသည္အထိ ေၾကာ္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ ပန္းကန္လုံးထဲ ထည့္ထားပါ။
၁၀။ င႐ုတ္သီးေၾကာ္ဆီခ်က္ခ်က္ရန္အတြက္ ဒယ္အိုးထဲ ဆီထည့္ပါ။ ဆီပူလာလၽွင္ ၾကက္သြန္ျဖဴထည့္ေၾကာ္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ င႐ုတ္သီးအၾကမ္းဖတ္ထည့္ၿပီး ေၾကာ္ပါ။ ဆား အနည္းငယ္ထည့္ၿပီး ေမႊပါ။ ၿပီးလၽွင္ ပန္းကန္လုံးထဲ ထည့္ထားပါ။
၁၁။ စားသုံးမည္ဆိုပါက ပန္းကန္ထဲ ဆန္ေခါက္ဆြဲထည့္ပါ။ ဟင္းရည္ေလာင္းထည့္ပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္၊ င႐ုတ္သီးဆီခ်က္ႏွင့္ နံနံပင္ထည့္၍ သံပရာရည္ညႇစ္ၿပီး သုံးေဆာင္ပါ။
-------------------------------
Myint Oo Tha
ဗီယက္နမ္ အမဲသားေခါက္ဆြဲျပဳတ္ဟင္းရည္ (Vietnamese Beef Pho)
-------------------------------------------------------------------------------
ဗီယက္နမ္မွာ ခ်က္စားေလ့ရွိတဲ့ ဒီဗီယက္နမ္ အမဲသားေခါက္ဆြဲျပဳတ္ဟင္းရည္ကို ဒီတစ္လရဲ့ စိတ္ဝင္စားစရာ အစားအစာတစ္ခုအျဖစ္ ေဖာ္ျပလိုက္ပါတယ္။ အရိုးျပဳတ္ရည္ကို အဓိကသုံးၿပီး ေခါက္ဆြဲ၊ အသားလႊာေတြ ထည့္ကာ စားရတဲ့ အစားအစာတစ္မ်ိဳးပါ။ အရသာကလည္း သင့္တင့္မၽွတၿပီး ခံတြင္းေတြ႕ေစမယ့္ အစားအစားတစ္မ်ိဳးပါ။ မိမိႀကိဳက္ႏွစ္သက္ တဲ့ အရိုးျပဳတ္ရည္မ်ားျဖင့္လည္း ခ်က္ျပဳတ္နိုင္ပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• အမဲရိုး - ၁ ကီလိုဂရမ္
• အမဲေပါင္သား - ၆ဝဝ ဂရမ္
• ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၂၀ ဂရမ္
• ၾကက္သြန္နီ - ၂ လုံး
• ခ်င္း - ၂၀ ဂရမ္
• သစ္ႀကံပိုးေခါက္ - ၁၀ ဂရမ္
• နာနတ္ပြင့္ - ၄ ပြင့္
• င႐ုတ္ေကာင္းေစ့ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
• ငါးငံျပာရည္ - စားပြဲဇြန္း ၅ ဇြန္း
• သၾကား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• င႐ုတ္သီးစိမ္းေတာင့္ရွည္ - ၂ ေတာင့္
• ပဲပင္ေပါက္ - ၃၀ ဂရမ္
• သံပရာသီး - ၂ လုံး
• ထိုင္းပင္စိမ္းရြက္ - ၁ စည္း
• ဆန္စီးေခါက္ဆြဲ - ရဝဝ ဂရမ္
• ေရ - ၃ လီတာ
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ အမဲရိုးကို ေသခ်ာစြာေဆးၿပီး မီးေအးေအးျဖင့္ ဦးစြာ ၅ မိနစ္ခန႔္ ျပဳတ္ပါ။ အရိုးျပဳတ္ရည္ကို ဆန္ခါျဖင့္ စစ္ၿပီး အရိုးမ်ားကို သီးသန႔္ဖယ္ထားပါ။
၂။ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီႏွင့္ ခ်င္းတို့ကို ထက္ျခမ္းျခမ္းၿပီး မီးေအးေအးျဖင့္ ကင္ပါ။
၃။ သစ္ႀကံပိုးေခါက္၊ နာနတ္ပြင့္ႏွင့္ င႐ုတ္ေကာင္းေစ့တို့ကို ေလွာ္ပါ။
၄။ အရိုးျပဳတ္ရည္ခ်က္မည့္အိုးထဲ ဆန္ခါျဖင့္ စစ္ထားေသာ အရိုးမ်ားထည့္ပါ။ ကင္ထားေသာ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ခ်င္း၊ ေလွာ္ထားေသာ သစ္ႀကံပိုးေခါက္၊ နာနတ္ပြင့္ႏွင့္ င႐ုတ္ ေကာင္းတို့ကိုထည့္ပါ။ ေရကို အရိုးျမဳပ္သည္အထိ ထည့္ပါ။ ဟင္းရည္ထဲ ထည့္စားမည့္ အမဲေပါင္သားကိုပါ ထည့္ျပဳတ္ပါ။
၅။ အရိုးျပဳတ္ရည္ကို အနည္းဆုံး ၁ နာရီခန႔္ ျပဳတ္ၿပီးပါက ထည့္ျပဳတ္ထားေသာ အမဲသားကို ဆယ္ယူပါ။ အရိုးျပဳတ္ရည္ ပိုမိုေကာင္းမြန္ေစရန္ ေနာက္ထပ္ မိနစ္ ၃၀ ခန႔္ ထပ္မံျပဳတ္ပါ။ အရိုးျပဳတ္ရည္ကို အနည္းဆုံး ၁ နာရီခြဲ၊ ၂ နာရီခန႔္ ျပဳတ္ၿပီးပါက ဆန္ခါျဖင့္ ျပဳတ္ရည္ကို စစ္ယူပါ။ စစ္ယူထားေသာ အရိုးျပဳတ္ရည္ထဲ ငါးငံျပာရည္ႏွင့္ သၾကားကို ထည့္ေမႊၿပီးပါက ေခါက္ဆြဲႏွင့္ တြဲဖက္စားသုံးရန္ အဆင္သင့္ျဖစ္ပါၿပီ။
၆။ ျပဳတ္ထားေသာအမဲသားကို ပါးပါးလွီးပါ။ ၿပီးလၽွင္ ပန္းကန္ထဲ ေခါက္ဆြဲထည့္ပါ။ ပါးပါးလွီး ထားေသာ အသားလႊာမ်ားထည့္ပါ။ အသားလႊာေပၚမွာ ျပဳတ္ရည္ပူပူကို ေလာင္းထည့္ပါ။ ပဲပင္ေပါက္၊ ပါးပါးလွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ၊ ပါးပါးလွီးထားေသာ င႐ုတ္သီးေတာင့္ႏွင့္ ထိုင္းပင္စိမ္းရြက္တို့ကို ထည့္ၿပီး သုံးေဆာင္နိုင္ပါၿပီ။
-------------------------------------
Htin Lin Maung
ပုစြန္အုန္းထမင္း
--------------------
အုန္းထမင္းအတြက္ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ဆန္ - ၂ ဘူး
• အုန္းနို့ - ၄ဝဝ ဂရမ္
• ၾကက္သြန္နီအေသး - ၁၅၀ ဂရမ္
• စပါးလင္ - ၁ ပင္
• ဆီ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ေရ - ၃ ဘူး
• ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
ပုစြန္ဟင္းအတြက္ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ေျမပဲ - ၃၀ ဂရမ္
• ငါးနီတူ ေျခာက္ - ၁ဝဝ ဂရမ္
• ပုစြန္ - ၄ဝဝ ဂရမ္
• ခ်င္း - ၇ ဂရမ္
• င႐ုတ္သီးေျခာက္ေတာင့္ - ၆ ေတာင့္
• ဆီ - စားပြဲဇြန္း ၅ ဇြန္း
• နႏြင္းမွုန႔္ - အနည္းငယ္
• ၾကက္သြန္နီ - ၁ဝဝ ဂရမ္
• ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၅၀ ဂရမ္
• မၽွင္ငါးပိ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ငံျပာရည္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• မန္က်ည္းအႏွစ္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
• နံနံပင္ - ၃ ဂရမ္
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ အိုးထဲ ဆီအနည္းငယ္ထည့္ၿပီး အုန္းနို့ထည့္ကာ ပြက္ပြက္ဆူလာသည္အထိ
တည့္ပါ။ ၾကက္သြန္နီ၊ စပါးလင္ကိုထည့္ၿပီး အုန္းနို့ နည္းနည္းေလး ပ်စ္လာသည္
အထိ ခ်က္ပါ။
၂။ ဆန္ကို ေသခ်ာစြာေဆးေၾကာသန႔္စင္ၿပီး ခ်က္မည့္အိုးထဲ ထည့္ပါ။ ခ်က္ထားေသာ အုန္းနို့၊ ဆားႏွင့္ ေရတို့ကို ထည့္၍ သမေအာင္ေမႊေပးၿပီး ထမင္းေပါင္းအိုးျဖင့္ ခ်က္ပါ။
၃။ အုန္းထမင္းႏွင့္တြဲစားရန္အတြက္ ေျမပဲႏွင့္ ငါးနီတူေျခာက္ကို ေၾကာ္ပါ။
၄။ ပုစြန္ဟင္းအတြက္ ေၾကာ္ထားေသာ ငါးနီတူေျခာက္၊ ခ်င္း၊ င႐ုတ္သီးေျခာက္ေတာင့္၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ မၽွင္ငါးပိတို့ကို ဟင္းအႏွစ္အတြက္ ေၾကညက္ေအာင္ ႀကိတ္ပါ။
၅။ အိုးထဲ ဆီထည့္၍ နႏြင္းမွုန႔္၊ ႀကိတ္ထားေသာ ဟင္းအႏွစ္မ်ားထည့္ၿပီး ဆီသတ္ပါ။ ေဆးေၾကာသန႔္စင္ထားေသာ ပုစြန္မ်ားထည့္ၿပီး သမေအာင္ေမႊပါ။ ငံျပာရည္ႏွင့္ မန္က်ည္းအႏွစ္ရည္ကို ထည့္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ နံနံပင္အုပ္ၿပီး ခ်က္ထားေသာ အုန္းထမင္းႏွင့္ တြဲဖက္စားသုံးနိုင္ပါၿပီ။
-------------------------------
Tin Tin Oo
----------------
ငါးေခါက္ဆြဲအတြက္ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ဆန္ေခါက္ဆြဲေျခာက္ - ၁ ထုပ္ (ေရစိမ္ထားပါ)
• ငါးရံ့ - ၆ဝဝ ဂရမ်
• နႏြင္းမွုန႔္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
• ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ေရ - ၁.၈ လီတာ
• ခရမ္းခ်ဥ္သီး - ၄၅၀ ဂရမ္
• ၾကက္သြန္ၿမိတ္ - ၂ဝဝ ဂရမ္
• ဆန္မွုန႔္အစိမ္း - စားပြဲဇြန္း ၄ ဇြန္း
• ငါးအသားမွုန႔္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ ဇြန္း
• ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ခ်က္ရန္အတြက္ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ၾကက္သြန္ျဖဴ - စားပြဲဇြန္း ၄ ဇြန္း (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းၿပီးသား)
• ဆီ - စားပြဲဇြန္း ၁၀ ဇြန္း
င႐ုတ္သီးေၾကာ္ဆီခ်က္ခ်က္ရန္အတြက္ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• င႐ုတ္သီးအၾကမ္းဖတ္ - စားပြဲဇြန္း ၅ ဇြန္း (၅၀ ဂရမ္)
• ဆီ - စားပြဲဇြန္း ၁၀ ဇြန္း
• ၾကက္သြန္ျဖဴ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ဆား - အနည္းငယ္
• နံနံပင္
• သံပရာသီး
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ငါးရံ့ကို ဆား၊ နႏြင္းမွုန႔္ႏွင့္ နယ္ၿပီး ျပဳတ္ထားပါ။ ငါးက်က္လၽွင္ ဆယ္ယူၿပီး အေအးခံ ထားပါ။ ငါးျပဳတ္ရည္ကို သိမ္းထားပါ။
၂။ ငါးကို အသားႏႊင္၍ အရိုးကို ေထာင္းၿပီး အရည္စစ္ယူပါ။ ၿပီးလၽွင္ ငါးျပဳတ္ရည္အိုးထဲ ေလာင္းထည့္ပါ။
၃။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ႏူးေအာင္ျပဳတ္ၿပီးလၽွင္ စက္ျဖင့္ ႀကိတ္ပါ။
၄။ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ကို အရွည္လိုက္ လွီးျဖတ္ထားပါ။
၅။ ငါးျပဳတ္ရည္အိုးကို မီးဖိုေပၚတင္ၿပီး ဆူေအာင္ တည္ထားပါ။ ၿပီးလၽွင္ ႀကိတ္ထားတဲ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးႏွင့္ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ကို ထည့္ပါ။
၆။ ျပန္ဆူလာလၽွင္ ဆန္မွုန႔္ကို ေရအနည္းငယ္နဲ႔ ေရာၿပီး ထည့္ပါ။
၇။ ၿပီးလၽွင္ ဆား၊ ငါးအသားမွုန႔္ႏွင့္ ႏႊင္ထားတဲ့ ငါးအသားထည့္ၿပီး တည္ပါ။
၈။ ဟင္းရည္ပ်စ္လာၿပီဆိုလၽွင္ အဆင္သင့္ျဖစ္ပါၿပီ။
၉။ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ခ်က္ရန္အတြက္ ဒယ္အိုးအေသးထဲ ဆီထည့္ပါ။ ဆီပူလာလၽွင္ ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴထည့္၍ ၾကက္သြန္ျဖဴေမႊးၿပီး ျြကပ္လာသည္အထိ ေၾကာ္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ ပန္းကန္လုံးထဲ ထည့္ထားပါ။
၁၀။ င႐ုတ္သီးေၾကာ္ဆီခ်က္ခ်က္ရန္အတြက္ ဒယ္အိုးထဲ ဆီထည့္ပါ။ ဆီပူလာလၽွင္ ၾကက္သြန္ျဖဴထည့္ေၾကာ္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ င႐ုတ္သီးအၾကမ္းဖတ္ထည့္ၿပီး ေၾကာ္ပါ။ ဆား အနည္းငယ္ထည့္ၿပီး ေမႊပါ။ ၿပီးလၽွင္ ပန္းကန္လုံးထဲ ထည့္ထားပါ။
၁၁။ စားသုံးမည္ဆိုပါက ပန္းကန္ထဲ ဆန္ေခါက္ဆြဲထည့္ပါ။ ဟင္းရည္ေလာင္းထည့္ပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္၊ င႐ုတ္သီးဆီခ်က္ႏွင့္ နံနံပင္ထည့္၍ သံပရာရည္ညႇစ္ၿပီး သုံးေဆာင္ပါ။
-------------------------------
Myint Oo Tha
ဗီယက္နမ္ အမဲသားေခါက္ဆြဲျပဳတ္ဟင္းရည္ (Vietnamese Beef Pho)
-------------------------------------------------------------------------------
ဗီယက္နမ္မွာ ခ်က္စားေလ့ရွိတဲ့ ဒီဗီယက္နမ္ အမဲသားေခါက္ဆြဲျပဳတ္ဟင္းရည္ကို ဒီတစ္လရဲ့ စိတ္ဝင္စားစရာ အစားအစာတစ္ခုအျဖစ္ ေဖာ္ျပလိုက္ပါတယ္။ အရိုးျပဳတ္ရည္ကို အဓိကသုံးၿပီး ေခါက္ဆြဲ၊ အသားလႊာေတြ ထည့္ကာ စားရတဲ့ အစားအစာတစ္မ်ိဳးပါ။ အရသာကလည္း သင့္တင့္မၽွတၿပီး ခံတြင္းေတြ႕ေစမယ့္ အစားအစားတစ္မ်ိဳးပါ။ မိမိႀကိဳက္ႏွစ္သက္ တဲ့ အရိုးျပဳတ္ရည္မ်ားျဖင့္လည္း ခ်က္ျပဳတ္နိုင္ပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• အမဲရိုး - ၁ ကီလိုဂရမ္
• အမဲေပါင္သား - ၆ဝဝ ဂရမ္
• ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၂၀ ဂရမ္
• ၾကက္သြန္နီ - ၂ လုံး
• ခ်င္း - ၂၀ ဂရမ္
• သစ္ႀကံပိုးေခါက္ - ၁၀ ဂရမ္
• နာနတ္ပြင့္ - ၄ ပြင့္
• င႐ုတ္ေကာင္းေစ့ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
• ငါးငံျပာရည္ - စားပြဲဇြန္း ၅ ဇြန္း
• သၾကား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• င႐ုတ္သီးစိမ္းေတာင့္ရွည္ - ၂ ေတာင့္
• ပဲပင္ေပါက္ - ၃၀ ဂရမ္
• သံပရာသီး - ၂ လုံး
• ထိုင္းပင္စိမ္းရြက္ - ၁ စည္း
• ဆန္စီးေခါက္ဆြဲ - ရဝဝ ဂရမ္
• ေရ - ၃ လီတာ
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ အမဲရိုးကို ေသခ်ာစြာေဆးၿပီး မီးေအးေအးျဖင့္ ဦးစြာ ၅ မိနစ္ခန႔္ ျပဳတ္ပါ။ အရိုးျပဳတ္ရည္ကို ဆန္ခါျဖင့္ စစ္ၿပီး အရိုးမ်ားကို သီးသန႔္ဖယ္ထားပါ။
၂။ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီႏွင့္ ခ်င္းတို့ကို ထက္ျခမ္းျခမ္းၿပီး မီးေအးေအးျဖင့္ ကင္ပါ။
၃။ သစ္ႀကံပိုးေခါက္၊ နာနတ္ပြင့္ႏွင့္ င႐ုတ္ေကာင္းေစ့တို့ကို ေလွာ္ပါ။
၄။ အရိုးျပဳတ္ရည္ခ်က္မည့္အိုးထဲ ဆန္ခါျဖင့္ စစ္ထားေသာ အရိုးမ်ားထည့္ပါ။ ကင္ထားေသာ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ခ်င္း၊ ေလွာ္ထားေသာ သစ္ႀကံပိုးေခါက္၊ နာနတ္ပြင့္ႏွင့္ င႐ုတ္ ေကာင္းတို့ကိုထည့္ပါ။ ေရကို အရိုးျမဳပ္သည္အထိ ထည့္ပါ။ ဟင္းရည္ထဲ ထည့္စားမည့္ အမဲေပါင္သားကိုပါ ထည့္ျပဳတ္ပါ။
၅။ အရိုးျပဳတ္ရည္ကို အနည္းဆုံး ၁ နာရီခန႔္ ျပဳတ္ၿပီးပါက ထည့္ျပဳတ္ထားေသာ အမဲသားကို ဆယ္ယူပါ။ အရိုးျပဳတ္ရည္ ပိုမိုေကာင္းမြန္ေစရန္ ေနာက္ထပ္ မိနစ္ ၃၀ ခန႔္ ထပ္မံျပဳတ္ပါ။ အရိုးျပဳတ္ရည္ကို အနည္းဆုံး ၁ နာရီခြဲ၊ ၂ နာရီခန႔္ ျပဳတ္ၿပီးပါက ဆန္ခါျဖင့္ ျပဳတ္ရည္ကို စစ္ယူပါ။ စစ္ယူထားေသာ အရိုးျပဳတ္ရည္ထဲ ငါးငံျပာရည္ႏွင့္ သၾကားကို ထည့္ေမႊၿပီးပါက ေခါက္ဆြဲႏွင့္ တြဲဖက္စားသုံးရန္ အဆင္သင့္ျဖစ္ပါၿပီ။
၆။ ျပဳတ္ထားေသာအမဲသားကို ပါးပါးလွီးပါ။ ၿပီးလၽွင္ ပန္းကန္ထဲ ေခါက္ဆြဲထည့္ပါ။ ပါးပါးလွီး ထားေသာ အသားလႊာမ်ားထည့္ပါ။ အသားလႊာေပၚမွာ ျပဳတ္ရည္ပူပူကို ေလာင္းထည့္ပါ။ ပဲပင္ေပါက္၊ ပါးပါးလွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ၊ ပါးပါးလွီးထားေသာ င႐ုတ္သီးေတာင့္ႏွင့္ ထိုင္းပင္စိမ္းရြက္တို့ကို ထည့္ၿပီး သုံးေဆာင္နိုင္ပါၿပီ။
-------------------------------------
Htin Lin Maung
ပုစြန္အုန္းထမင္း
--------------------
အုန္းထမင္းအတြက္ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ဆန္ - ၂ ဘူး
• အုန္းနို့ - ၄ဝဝ ဂရမ္
• ၾကက္သြန္နီအေသး - ၁၅၀ ဂရမ္
• စပါးလင္ - ၁ ပင္
• ဆီ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ေရ - ၃ ဘူး
• ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
ပုစြန္ဟင္းအတြက္ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ေျမပဲ - ၃၀ ဂရမ္
• ငါးနီတူ ေျခာက္ - ၁ဝဝ ဂရမ္
• ပုစြန္ - ၄ဝဝ ဂရမ္
• ခ်င္း - ၇ ဂရမ္
• င႐ုတ္သီးေျခာက္ေတာင့္ - ၆ ေတာင့္
• ဆီ - စားပြဲဇြန္း ၅ ဇြန္း
• နႏြင္းမွုန႔္ - အနည္းငယ္
• ၾကက္သြန္နီ - ၁ဝဝ ဂရမ္
• ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၅၀ ဂရမ္
• မၽွင္ငါးပိ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ငံျပာရည္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• မန္က်ည္းအႏွစ္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
• နံနံပင္ - ၃ ဂရမ္
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ အိုးထဲ ဆီအနည္းငယ္ထည့္ၿပီး အုန္းနို့ထည့္ကာ ပြက္ပြက္ဆူလာသည္အထိ
တည့္ပါ။ ၾကက္သြန္နီ၊ စပါးလင္ကိုထည့္ၿပီး အုန္းနို့ နည္းနည္းေလး ပ်စ္လာသည္
အထိ ခ်က္ပါ။
၂။ ဆန္ကို ေသခ်ာစြာေဆးေၾကာသန႔္စင္ၿပီး ခ်က္မည့္အိုးထဲ ထည့္ပါ။ ခ်က္ထားေသာ အုန္းနို့၊ ဆားႏွင့္ ေရတို့ကို ထည့္၍ သမေအာင္ေမႊေပးၿပီး ထမင္းေပါင္းအိုးျဖင့္ ခ်က္ပါ။
၃။ အုန္းထမင္းႏွင့္တြဲစားရန္အတြက္ ေျမပဲႏွင့္ ငါးနီတူေျခာက္ကို ေၾကာ္ပါ။
၄။ ပုစြန္ဟင္းအတြက္ ေၾကာ္ထားေသာ ငါးနီတူေျခာက္၊ ခ်င္း၊ င႐ုတ္သီးေျခာက္ေတာင့္၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ မၽွင္ငါးပိတို့ကို ဟင္းအႏွစ္အတြက္ ေၾကညက္ေအာင္ ႀကိတ္ပါ။
၅။ အိုးထဲ ဆီထည့္၍ နႏြင္းမွုန႔္၊ ႀကိတ္ထားေသာ ဟင္းအႏွစ္မ်ားထည့္ၿပီး ဆီသတ္ပါ။ ေဆးေၾကာသန႔္စင္ထားေသာ ပုစြန္မ်ားထည့္ၿပီး သမေအာင္ေမႊပါ။ ငံျပာရည္ႏွင့္ မန္က်ည္းအႏွစ္ရည္ကို ထည့္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ နံနံပင္အုပ္ၿပီး ခ်က္ထားေသာ အုန္းထမင္းႏွင့္ တြဲဖက္စားသုံးနိုင္ပါၿပီ။
-------------------------------
Tin Tin Oo
No comments:
Post a Comment