Friday, January 17, 2020

ဝက္သားပဲငါးပိထမင္းေၾကာ္ - ဝက္သားေခါက္ဆြဲ - ဆားဘဲဥၾကက္အူေခ်ာင္းထမင္းေၾကာ္ -ၾကက္ဥစမုန္စပါးရြက္ေၾကာ္

ဝက္သားပဲငါးပိထမင္းေၾကာ္
----------------------------------


 ဒီထမင္းေၾကာ္ကေတာ့ အရသာလည္း ရွိသလို ရိုးရွင္းလြယ္ကူပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ဝက္သားသုံးထပ္သား  -  ၁၅၀ ဂရမ္
• ပဲငါးပိစပ္အႏွစ္  -  စားပြဲဇြန္း ၁  ၁/၂ ဇြန္း
• ကြက်ဥ  -  ၁ လုံး
• ဆီ၊ ဆား၊ သကြား၊
 င႐ုတ္ေကာင္းမွုန႔္  -  အနည္းငယ္
• ပဲငံျပာရည္အၾကည္/အေနာက္၊
 ခ႐ုဆီ  -  အနည္းငယ္
• ၾကက္သြန္ျဖဴ  -  ၃ ႁမႊာ
• ထမင္းျဖဴ  -  ၁ ပြဲ
• ၾကက္သြန္ၿမိတ္၊ ဆလတ္ရြက္၊
 သခြားသီး  -  အနည္းငယ္
• ခရမ္းခ်ဥ္သီး

ျပဳလုပ္နည္း
   ၁။ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ဓားျပားရိုက္ပါ။
   ၂။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ပါးပါးလွီးပါ။
   ၃။ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ကို ပါးပါးလွီးပါ။
   ၄။ ၾကက္ဥကို ေဖာက္ထည့္ၿပီး ေမႊပါ။
   ၅။ ဝက္သားသုံးထပ္သားကို အေနေတာ္လွီးပါ။
   ၆။ ဒယ္အိုးကို အပူေပးၿပီး ဆီထည့္ပါ။
   ၇။ ဆီပူလာလၽွင္ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ဆီသတ္ပါ။
   ၈။ ၾကက္သြန္ျဖဴ အနံ့ေမႊးလာလၽွင္ ဝက္သားကို ထည့္ၿပီး ဆီသတ္ပါ။
   ၉။ ဝက္သားအနံ့ေမႊးလာလၽွင္ ၾကက္ဥထည့္ၿပီး ေမႊပါ။
၁၀။ ပဲငါးပိစပ္အႏွစ္ထည့္ပါ။
၁၁။ အနံ့ေမႊးလာလၽွင္ ထမင္းထည့္ပါ။
၁၂။ အရသာမ်ားအျဖစ္ သၾကား၊ င႐ုတ္ေကာင္းမွုန႔္၊ တ႐ုတ္မဆလာ၊ ဆား၊ ပဲငံျပာရည္ အေနာက္/ အၾကည္ႏွင့္ ခ႐ုဆီ အနည္းငယ္ ထည့္ပါ။
၁၃။ ထမင္းက်က္ၿပီဆိုလၽွင္ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ အနည္းငယ္ျဖဴးေပးပါ။
၁၄။ အနံ့၊ အရသာ ျပည့္စုံၿပီဆိုလၽွင္ ပန္းကန္မွာျပင္ၿပီး သုံးေဆာင္နိုင္ပါၿပီ။
------------------------------
Eant Wint Htut

ဝက္သားေခါက္ဆြဲ
---------------------------


ဝက္သားဟင္းအတြက္ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ဝက္သားကုပ္သား  -  ၅၀ ဂရမ္ (အေနေတာ္အရြယ္ တုံးထားပါ)
• ၾကက္သြန္နီ  -  ၁ဝဝ ဂရမ္
• ၾကက္သြန္ျဖဴ  -  ၂၀ ဂရမ္
• င႐ုတ္သီးမွုန႔္  -  စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ငံျပာရည္  -  စားပြဲဇြန္း ၁  ၁/၂ ဇြန္း
• အသားမွုန႔္  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ဆီ  -  စားပြဲဇြန္း ၄ ဇြန္း
• ေရ  -  ၁.၂ လီတာ

ဆီခ်က္အနီအတြက္ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ဆီ  -  စားပြဲဇြန္း ၁၅ ဇြန္း
• င႐ုတ္သီးမွုန႔္  -  စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
• နႏြင္းမွုန႔္  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
• ဆား  -  အနည္းငယ္
င႐ုတ္သီးေၾကာ္အတြက္ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• င႐ုတ္သီးအၾကမ္းမွုန႔္  -  စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း
• ၾကက္သြန္ျဖဴ  -  ၃ ႁမႊာ (ေထာင္းထားပါ)
• ဆီ  -  စားပြဲဇြန္း ၄ ဇြန္း
• ဆား  -  အနည္းငယ္
ဝက္သားေခါက္ဆြဲအတြက္ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ၾကက္ဥေခါက္ဆြဲအစို  -  ၁၅၀ ဂရမ္ (မုန႔္ျြကပ္ေၾကာ္ရန္အတြက္)
• ၾကက္ဥေခါက္ဆြဲအစို  -  ၇၂၀ ဂရမ္
• နံနံပင္  -  ၅ ပင္ (ပါးပါးလွီးထားပါ)
• ၾကက္သြန္ၿမိတ္  -  ၃ ပင္ (ပါးပါးလွီးထားပါ)
• ၾကက္သြန္နီ  -  ၄ လုံး (ပါးပါးလွီးထားပါ)
• ငံျပာရည္  -  စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း
• ပဲမွုန႔္အက်က္  -  စားပြဲဇြန္း ၆-၇ ဇြန္း
• သံပရာသီး  -  ၃ လုံး

ျပဳလုပ္နည္း
    ၁။ ဝက္သားဟင္းခ်က္ရန္အတြက္ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ႏွင့္ င႐ုတ္သီးမွုန႔္တို့ကို ေထာင္းထားပါ။
၂။ ၿပီးလၽွင္ ေထာင္းထားတဲ့ အႏွစ္ကို ဆီသတ္ပါ။ အနံ့ေမႊးလာ သည္ႏွင့္ ဝက္သားထည့္ၿပီး ေမႊပါ။
၃။ ဝက္သားအသားတင္းလာသည္ႏွင့္ ေရထည့္ပါ။ ေရဆူလာ လၽွင္ ငံျပာရည္ႏွင့္ အသားထည့္ၿပီး ဝက္သားႏူးသည္အထိ ခ်က္ပါ။
၄။ ဝက္သားခ်က္ေနစဥ္မွာ မုန႔္ျြကပ္ေၾကာ္ဖို့အတြက္ အိုးထဲ
ဆီ ၁၅ ဇြန္း ထည့္ပါ။
၅။ ဆီပူသည္ႏွင့္ ေခါက္ဆြဲ ၁၅၀ ဂရမ္ထည့္ၿပီး ျြကပ္သည္အထိ ေၾကာ္ၿပီး ဆယ္ယူထားပါ။
၆။ ၿပီးလၽွင္ အိုးထဲမွာ က်န္တဲ့ဆီထဲ င႐ုတ္သီးမွုန႔္ႏွင့္ နႏြင္းမွုန႔္ ထည့္ၿပီး ေမႊပါ။ ၿပီးလၽွင္ မီးပိတ္ၿပီး ဆားအနည္းငယ္ထည့္၍ ေမႊပါ။ ၿပီးလၽွင္ ပန္းကန္ထဲထည့္ၿပီး အေအးခံထားပါ။
၇။ င႐ုတ္သီးေၾကာ္ဖို့အတြက္ ဆီအိုးတည္ပါ။ ဆီ စားပြဲဇြန္း ၄ ဇြန္း ထည့္ပါ။ ဆီပူလာလၽွင္ ေထာင္းထားတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီသတ္ပါ။
၈။ ၾကက္သြန္ျဖဴေမႊးလာလၽွင္ င႐ုတ္သီးအၾကမ္းမွုန႔္ ထည့္ၿပီး ေၾကာ္ပါ။ ဆားထည့္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ ပန္းကန္ထဲ ထည့္ထားပါ။
၉။ စားသုံးမည္ဆိုပါက ပန္းကန္ထဲ တစ္ေယာက္စာ ေခါက္ဆြဲ ထည့္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ ပဲမွုန႔္အက်က္  စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ ဆီခ်က္ စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ ငံျပာရည္ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ ဝက္သားဟင္းရည္ ၂ ဇြန္းႏွင့္ ဝက္သား၊ နံနံပင္၊ ၾကက္သြန္ ၿမိတ္ႏွင့္ င႐ုတ္သီးေၾကာ္တို့ကို ထည့္ၿပီး နယ္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ ပါးပါး လွီးထားတဲ့ ၾကက္သြန္နီကို သံပရာရည္ ညႇစ္ၿပီး ဝက္သား ေခါက္ဆြဲသုပ္နဲ႔ တြဲၿပီး သုံးေဆာင္ပါ။
----------------------------------------------------------
Myint Oo Tha


ဆားဘဲဥၾကက္အူေခ်ာင္းထမင္းေၾကာ္
--------------------------------------------


 ဆားဘဲဥထမင္းေၾကာ္ေလးကေတာ့ ရိုးရွင္းလြယ္ကူၿပီး အရသာရွိတဲ့ ဟင္းလ်ာေလး ျဖစ္ပါတယ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ထမင္းျဖဴ  -  ၁ ပြဲ
• ၾကက္အူေခ်ာင္း  -  ၂ ေခ်ာင္း
• ဆားဘဲဥ  -  ၂ လုံး
• ဆီ  -  အနည္းငယ္
• ဆား  -  အနည္းငယ္
• သၾကား  -  အနည္းငယ္
• ပဲငံျပာရည္အၾကည္/အေနာက္  -  အနည္းငယ္
• င႐ုတ္ေကာင္း  -  အနည္းငယ္
• တ႐ုတ္မဆလာ  -  အနည္းငယ္
• ခ႐ုဆီ  -  အနည္းငယ္
• ၾကက္သြန္ျဖဴ  -  ၄ ႁမႊာ
• မုန္လာဥနီ  -  အနည္းငယ္
• သခြားသီး  -  အနည္းငယ္ (တြဲဖက္စားရန္)
• ဆလတ္ရြက္  -  အနည္းငယ္ (တြဲဖက္စားရန္)
• ခရမ္းခ်ဥ္သီး  -  အနည္းငယ္
• ပဲသီး  -  အနည္းငယ္
• ၾကက္သြန္ၿမိတ္  -  အနည္းငယ္ (ပါးပါးလွီးပါ)
• ေျပာင္းဖူးေသး  -  အနည္းငယ္
• ကြက်ဥ  -  ၁ လုံး

ျပဳလုပ္နည္း
    ၁။ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ဓားျပားရိုက္ပါ။
   ၂။ ေျပာင္းဖူးေသးႏွင့္ ပဲသီးတို့ကို ပါးပါးလွီးထားပါ။ မုန္လာဥနီကို အတုံးေလးမ်ား လွီးပါ။
   ၃။ ၾကက္အူေခ်ာင္းကို ပါးပါးလွီးပါ။
   ၄။ ဆားဘဲဥကို အတုံးေလးမ်ား တုံးပါ။
   ၅။ ၾကက္ဥကို ေဖာက္ၿပီး ခေလာက္ပါ။
   ၆။ ဒယ္အိုးကို အပူေပးၿပီး ဆီထည့္ပါ။
   ၇။ ဆီပူလာၿပီဆိုလၽွင္ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ဆီသတ္ပါ။
   ၈။ ၾကက္သြန္ျဖဴ အနံ့ေမႊးလာလၽွင္ ၾကက္ဥထည့္ၿပီး ေမႊပါ။
    ၉။ လွီးထားေသာ ေျပာင္းဖူးေသး၊ မုန္လာဥနီ၊ ပဲသီးႏွင့္ ၾကက္အူေခ်ာင္းတို့ကို ထည့္ပါ။
၁၀။ ဆားဘဲဥ ထည့္ပါ။
၁၁။ ဆား၊ သၾကား၊ တ႐ုတ္မဆလာ၊ ၾကက္သြန္ၿမိတ္၊ ခ႐ုဆီ၊ င႐ုတ္ေကာင္းႏွင့္ ပဲငံျပာရည္ အၾကည္/အေနာက္ အနည္းငယ္ထည့္ပါ။
၁၂။ ထမင္းထည့္ပါ။
၁၃။ အနံ့၊ အရသာ ျပည့္စုံၿပီဆိုလၽွင္ ပန္းကန္မွာျပင္ၿပီး သုံးေဆာင္နိုင္ပါၿပီ။
-----------------------------------
Eant Wint Htut

ၾကက္ဥစမုန္စပါးရြက္ေၾကာ္
--------------------------------------


 ေဆာင္းရာသီမွာ စမုန္စပါးနံ့ေလးေမႊးေနတဲ့ စမုန္စပါးရြက္ေလးကို ၾကက္ဥနဲ႔ ေၾကာ္ၿပီး ထမင္းပူပူ၊ ဟင္းရည္ေသာက္ ပူပူေလးတစ္ခြက္နဲ႔ စားရတာလည္း တကယ့္ကို ထမင္းစားၿမိန္ေစတဲ့ ရာသီစာေလးပါရွင္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ကြက်ဥ  -  ၅ လုံး
• စမုန္စပါးပင္  -  ၅ ပင္
• ဆား  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• သၾကား  -  အနည္းငယ္
• ဆီ  -  ၅ က်ပ္သား

ျပဳလုပ္နည္း
 ဘဲဥဆူးပုပ္ရြက္ေၾကာ္သလိုပါပဲ။ ၾကက္ဥကို ဆား၊ အရသာထည့္ၿပီး ပြေအာင္ ေခါက္ထားပါ။ စမုန္ စပါးပင္ကို ေရေဆး၍ ခပ္ေသးေသး ညႇပ္ၿပီး ဆား၊ သၾကားႏွင့္အတူ ေရာေခါက္ပါ။ ခပ္ပြပြေလး ျဖစ္လာေအာင္ ေခါက္ၿပီး ဆီပူလာလၽွင္ ထည့္ေၾကာ္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ စိတ္ႀကိဳက္ပုံစံလွီးၿပီး သုံးေဆာင္လို့ရပါၿပီ။
----------------------------------------
ပန္းခေရ

ဝက္နံရိုးမီးေတာက္
------------------------------


 ဒီလအတြက္ေတာ့ ေအးစိမ့္စိမ့္ရာသီေလးနဲ႔လိုက္ဖက္မယ့္ ရွူးရွဲ ဝက္နံရိုးမီးေတာက္ေလးကို ေရြးခ်ယ္ခ်က္ျပဳတ္ေပးထားပါတယ္။ အိမ္နီးခ်င္းနိုင္ငံေတြမွာ စားေလ့ရွိၿပီး ျမန္မာဘက္မွာလည္း လူႀကိဳက္မ်ားေနတဲ့ ဟင္းပြဲေလးကို ထမင္းနဲ႔လည္း တြဲစားလို့ရသလို သူ႔ခ်ည္းပဲလည္း စားေကာင္းတဲ့ ဟင္းပြဲေလးပါ။
 အဲဒီဟင္းရဲ့ အရသာေလးကေတာ့ ခ်ဥ္စပ္ေလးျဖစ္ၿပီး အေမႊးအႀကိဳင္နိုင္နိုင္နဲ႔ နံရိုးကို ႏူးအိေနေအာင္ ျပဳလုပ္ထားၿပီးမွ အရိုးျပဳတ္ရည္ကို ခ်ဥ္စပ္ေဆာ့စ္ျပန္လုပ္ၿပီး တြဲဖက္စားရတာပါ။ ပရိသတ္တို့လည္း ျမင္ဖူးေနက်ျဖစ္ေပမယ့္ အိမ္မွာ ကိုယ္တိုင္လည္း အလြယ္တကူ ခ်က္ျပဳတ္နိုင္ဖို့ နည္းလမ္းေလးကို တင္ျပေပးလိုက္ပါတယ္ေနာ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ဝက္နံရိုး  -  ၈ဝဝ ဂရမ္
• သံပရာသီး  -  ၃ လုံး
• င႐ုတ္သီးစိမ္း  -  ၁ဝဝ ဂရမ္
• နံနံပင္  -  ၁ဝဝ ဂရမ္
• ၾကက္သြန္ၿမိတ္  -  ၃၀ ဂရမ္
• ခ်င္း  -   ၅ ဂရမ္
• ၾကက္သြန္ျဖဴ  -  ၁၅ ဂရမ္
• စပါးလင္  -  ၂ ေခ်ာင္း
• ပတဲေကာ  -  ၁ တတ္
• ဆား  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ ဇြန္း
• ေရ  -  ၃ လီတာ
• ပင္စိမ္း  -  ၅ ဂရမ္

ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ေပါင္းအိုးအေျခမွာ နံရိုးမလွသည္မ်ားထည့္ၿပီး ေရ၊ ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ၿမိတ္၊ စပါးလင္၊ ပတဲေကာႏွင့္ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း ထည့္၍  အေပၚဆန္ခါဆင့္မွာ နံရိုးအလွ မ်ားကို ဆားအနည္းငယ္လူးၿပီး ၄၅ မိနစ္ခန႔္ ႏူးသည္အထိ ေပါင္းပါ။
၂။ နံရိုးမ်ားႏူးပါက ဆယ္ယူၿပီး ေပါင္းခံရည္ထဲ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ င႐ုတ္သီးစိမ္း၊ နံနံပင္၊ ပင္စိမ္း၊ ႀကိတ္ထားသည္မ်ား ထည့္ကာ သံပရာရည္ညႇစ္ၿပီး ေဆာ့စ္ရည္က်ဲက်ဲ စပ္ေပးရ
ပါမယ္။
၃။ ထို့ေနာက္ ပန္းကန္အလွထဲမွာ နံရိုးေပါင္းမ်ားေထာင္ထားကာ အေပၚမွ ေဆာ့စ္ရည္ ေလာင္းၿပီး နံရိုးမီးေတာက္စပ္စပ္ေလးကို သုံးေဆာင္နိုင္ပါၿပီ။
-------------------------------
May Phyo Thi

No comments: