မုန္ညင္းဝက္သားလိပ္ဟင္း
-------------------------------
ဒီဟင္းလ်ာကေတာ့ ထူးထူးျခားျခား လက္စြမ္းျပ ခ်င္တဲ့ အိမ္ရွင္မေတြအတြက္ သင့္ေတာ္တဲ့ ဟင္းလ်ာ တစ္ပြဲပါ။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• မုန္ညင္းျဖဴ - ၇ ရြက္
• ဝက္သားစဥ္းေကာ - ၁၅၀ ဂရမ္
• ၾကက္သြန္နီ - ၁ လုံး
• ၾကက္သြန္ၿမိတ္ - အနည္းငယ္
• ဆီ - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
• ဆား - အနည္းငယ္
• သၾကား - အနည္းငယ္
• င႐ုတ္ေကာင္းမွုန႔္ - အနည္းငယ္
• ခ႐ုဆီ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ပဲငံျပာရည္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
အၾကည္/ အေနာက္
• ေကာ္မွုန႔္ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ခ်င္း - အနည္းငယ္
• င႐ုတ္သီးအနီ - ၁ ေတာင့္
• င႐ုတ္ခ်ဥ္အႏွစ္ - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
• ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၅ ႁမႊာ
• တ႐ုတ္မဆလာ - အနည္းငယ္
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ဓားျပားရိုက္ပါ။
၂။ ခ်င္းကို အမၽွင္ေလးေတြ လွီးထားပါ။
၃။ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ကို လွီးပါ။
၄။ င႐ုတ္သီးအနီကို ပါးပါးလွီးပါ။
၅။ ၾကက္သြန္နီကို ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းပါ။
၆။ ဝက္သားစဥ္းေကာသားကို ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားေသာ ၾကက္သြန္နီ၊ တ႐ုတ္မဆလာ၊ င႐ုတ္ေကာင္းမွုန႔္၊
ဆား၊ သၾကား၊ ပဲငံျပာရည္အၾကည္၊ ေကာ္မွုန႔္ႏွင့္
ဆီ အနည္းငယ္ ထည့္ၿပီး ႏွံ့ေအာင္ နယ္ပါ။
၇။ မုန္ညင္းရြက္ကို ဆား အနည္းငယ္ထည့္ၿပီး ေရေႏြး ေျဖာထားပါ။
၈။ ေရေႏြးေျဖာထားေသာ မုန္ညင္းရြက္မ်ားကို ေရေအး ထဲမွာ စိမ္ထားပါ။
၉။ အရသာနယ္ထားေသာ ဝက္သားမ်ားကို ေရေႏြးေျဖာ ထားေသာ မုန္ညင္းရြက္ထဲ ထည့္ၿပီး လိပ္ပါ။
၁၀။ ဒယ္အိုးကို အပူေပးၿပီး ဆီထည့္ပါ။
၁၁။ ဆီပူလာလၽွင္ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ ခ်င္းထည့္ၿပီး ဆီသတ္ပါ။
၁၂။ အနံ့ေမႊးလာလၽွင္ ပဲငါးပိစပ္အႏွစ္၊ ခ႐ုဆီ၊ ပဲငံျပာရည္အေနာက္/အၾကည္၊ ဆား၊ သၾကား၊ င႐ုတ္ေကာင္း မွုန႔္ႏွင့္ တ႐ုတ္မဆလာတို့ကို ထည့္ၿပီး ဆီသတ္ပါ။
၁၃။ ေရ အနည္းငယ္ထည့္ပါ။
၁၄။ ေရဆူလာလၽွင္ လိပ္ထားေသာ မုန္ညင္းကို အထဲမွ ဝက္သားက်က္သည္အထိ ႏွပ္ေပးပါ။
၁၅။ င႐ုတ္သီးအႏွစ္ႏွင့္ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ ထည့္ပါ။
၁၆။ အရြက္လည္း က်က္ၿပီး၊ အသားလည္း ႏူးလာၿပီဆိုလၽွင္ ေကာ္ရည္ကို ေဖ်ာ္ၿပီး ထည့္ပါ။
------------------------------
Eant Wint Htut
ပဲျပားႏွင့္ ဝက္အူေခ်ာင္းခ႐ုဆီဟင္း
-----------------------------------------
ဒီဟင္းလ်ာကေတာ့ ရိုးရွင္းလြယ္ကူၿပီး အရသာရွိတဲ့ ဟင္းလ်ာတစ္ပြဲ ျဖစ္ပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ပဲျပား - ၁ တုံး
• ဝက္အူေခ်ာင္း - ၃ ေခ်ာင္း
• ဆီ - အနည္းငယ္
• ဆား - အနည္းငယ္
• သၾကား - အနည္းငယ္
• ပဲငံျပာရည္ အၾကည္/အေနာက္ - အနည္းငယ္
• ခ်င္း - အနည္းငယ္
• တ႐ုတ္မဆလာ - အနည္းငယ္
• ခ႐ုဆီ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ၾကက္သြန္ျဖဴ/နီ - ၅၀ ဂရမ္
• ၾကက္သြန္ၿမိတ္ - အနည္းငယ္
• ေကာ္မွုန႔္ - အနည္းငယ္
• င႐ုတ္ေကာင္းမွုန႔္ - အနည္းငယ္
• တ႐ုတ္နံနံ - အနည္းငယ္
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ဓားျပားရိုက္ပါ။
၂။ ၾကက္သြန္နီကို ပါးပါးလွီးပါ။
၃။ ခ်င္းကို အမၽွင္မ်ားလွီးပါ။
၄။ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ကို အေနေတာ္လွီးပါ။
၅။ ဝက္အူေခ်ာင္းကို အေနေတာ္ အတုံးေလးမ်ား လွီးပါ။
၆။ ပဲျပားကို အေနေတာ္အတုံးေလးမ်ား လွီးပါ။
၇။ လွီးထားေသာ ပဲျပားကို ေကာ္မွုန႔္၊ ဆားႏွင့္ င႐ုတ္ေကာင္းမွုန႔္ ထည့္ၿပီး နယ္ပါ။
၈။ ပဲျပားကို ဆီပူပူမွာ ျြကပ္ေအာင္ေၾကာ္ပါ။
၉။ ပဲျပားျြကပ္ၿပီဆိုလၽွင္ ဆီစစ္ထားပါ။
၁၀။ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီႏွင့္ ခ်င္းကို ဆီသတ္ပါ။
၁၁။ အနံ့ေမႊးလာလၽွင္ ဝက္အူေခ်ာင္းမ်ား ထည့္ၿပီး ဆီသတ္ပါ။
၁၂။ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ႏွင့္ တ႐ုတ္နံနံ အနည္းငယ္ထည့္ပါ။
၁၃။ အရသာမ်ားအျဖစ္ ပဲငံျပာရည္အေနာက္/အၾကည္၊ ခ႐ုဆီ၊ ဆား၊ င႐ုတ္ေကာင္း မွုန႔္၊ တ႐ုတ္မဆလာ ႏွင့္ သၾကား အနည္းငယ္ ထည့္ပါ။
၁၄။ ေရ အနည္းငယ္ ထည့္ပါ။
၁၅။ ၿပီးလၽွင္ ေၾကာ္ထားေသာ ပဲျပားမ်ားကို ထည့္ၿပီး ႏွပ္ထားပါ။
၁၆။ ေကာ္ရည္ထည့္ပါ။
----------------------------
Eant Wint Htut
ဝက္နံရိုးမီးေတာက္
------------------------------
ဒီလအတြက္ေတာ့ ေအးစိမ့္စိမ့္ရာသီေလးနဲ႔လိုက္ဖက္မယ့္ ရွူးရွဲ ဝက္နံရိုးမီးေတာက္ေလးကို ေရြးခ်ယ္ခ်က္ျပဳတ္ေပးထားပါတယ္။ အိမ္နီးခ်င္းနိုင္ငံေတြမွာ စားေလ့ရွိၿပီး ျမန္မာဘက္မွာလည္း လူႀကိဳက္မ်ားေနတဲ့ ဟင္းပြဲေလးကို ထမင္းနဲ႔လည္း တြဲစားလို့ရသလို သူ႔ခ်ည္းပဲလည္း စားေကာင္းတဲ့ ဟင္းပြဲေလးပါ။
အဲဒီဟင္းရဲ့ အရသာေလးကေတာ့ ခ်ဥ္စပ္ေလးျဖစ္ၿပီး အေမႊးအႀကိဳင္နိုင္နိုင္နဲ႔ နံရိုးကို ႏူးအိေနေအာင္ ျပဳလုပ္ထားၿပီးမွ အရိုးျပဳတ္ရည္ကို ခ်ဥ္စပ္ေဆာ့စ္ျပန္လုပ္ၿပီး တြဲဖက္စားရတာပါ။ ပရိသတ္တို့လည္း ျမင္ဖူးေနက်ျဖစ္ေပမယ့္ အိမ္မွာ ကိုယ္တိုင္လည္း အလြယ္တကူ ခ်က္ျပဳတ္နိုင္ဖို့ နည္းလမ္းေလးကို တင္ျပေပးလိုက္ပါတယ္ေနာ္။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ဝက္နံရိုး - ၈ဝဝ ဂရမ္
• သံပရာသီး - ၃ လုံး
• င႐ုတ္သီးစိမ္း - ၁ဝဝ ဂရမ္
• နံနံပင္ - ၁ဝဝ ဂရမ္
• ၾကက္သြန္ၿမိတ္ - ၃၀ ဂရမ္
• ခ်င္း - ၅ ဂရမ္
• ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၁၅ ဂရမ္
• စပါးလင္ - ၂ ေခ်ာင္း
• ပတဲေကာ - ၁ တတ္
• ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ ဇြန္း
• ေရ - ၃ လီတာ
• ပင္စိမ္း - ၅ ဂရမ္
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ေပါင္းအိုးအေျခမွာ နံရိုးမလွသည္မ်ားထည့္ၿပီး ေရ၊ ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ၿမိတ္၊ စပါးလင္၊ ပတဲေကာႏွင့္ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း ထည့္၍ အေပၚဆန္ခါဆင့္မွာ နံရိုးအလွ မ်ားကို ဆားအနည္းငယ္လူးၿပီး ၄၅ မိနစ္ခန႔္ ႏူးသည္အထိ ေပါင္းပါ။
၂။ နံရိုးမ်ားႏူးပါက ဆယ္ယူၿပီး ေပါင္းခံရည္ထဲ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ င႐ုတ္သီးစိမ္း၊ နံနံပင္၊ ပင္စိမ္း၊ ႀကိတ္ထားသည္မ်ား ထည့္ကာ သံပရာရည္ညႇစ္ၿပီး ေဆာ့စ္ရည္က်ဲက်ဲ စပ္ေပးရ
ပါမယ္။
၃။ ထို့ေနာက္ ပန္းကန္အလွထဲမွာ နံရိုးေပါင္းမ်ားေထာင္ထားကာ အေပၚမွ ေဆာ့စ္ရည္ ေလာင္းၿပီး နံရိုးမီးေတာက္စပ္စပ္ေလးကို သုံးေဆာင္နိုင္ပါၿပီ။
-------------------------------
May Phyo Thi
-------------------------------
ဒီဟင္းလ်ာကေတာ့ ထူးထူးျခားျခား လက္စြမ္းျပ ခ်င္တဲ့ အိမ္ရွင္မေတြအတြက္ သင့္ေတာ္တဲ့ ဟင္းလ်ာ တစ္ပြဲပါ။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• မုန္ညင္းျဖဴ - ၇ ရြက္
• ဝက္သားစဥ္းေကာ - ၁၅၀ ဂရမ္
• ၾကက္သြန္နီ - ၁ လုံး
• ၾကက္သြန္ၿမိတ္ - အနည္းငယ္
• ဆီ - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
• ဆား - အနည္းငယ္
• သၾကား - အနည္းငယ္
• င႐ုတ္ေကာင္းမွုန႔္ - အနည္းငယ္
• ခ႐ုဆီ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ပဲငံျပာရည္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
အၾကည္/ အေနာက္
• ေကာ္မွုန႔္ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ခ်င္း - အနည္းငယ္
• င႐ုတ္သီးအနီ - ၁ ေတာင့္
• င႐ုတ္ခ်ဥ္အႏွစ္ - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
• ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၅ ႁမႊာ
• တ႐ုတ္မဆလာ - အနည္းငယ္
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ဓားျပားရိုက္ပါ။
၂။ ခ်င္းကို အမၽွင္ေလးေတြ လွီးထားပါ။
၃။ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ကို လွီးပါ။
၄။ င႐ုတ္သီးအနီကို ပါးပါးလွီးပါ။
၅။ ၾကက္သြန္နီကို ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းပါ။
၆။ ဝက္သားစဥ္းေကာသားကို ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားေသာ ၾကက္သြန္နီ၊ တ႐ုတ္မဆလာ၊ င႐ုတ္ေကာင္းမွုန႔္၊
ဆား၊ သၾကား၊ ပဲငံျပာရည္အၾကည္၊ ေကာ္မွုန႔္ႏွင့္
ဆီ အနည္းငယ္ ထည့္ၿပီး ႏွံ့ေအာင္ နယ္ပါ။
၇။ မုန္ညင္းရြက္ကို ဆား အနည္းငယ္ထည့္ၿပီး ေရေႏြး ေျဖာထားပါ။
၈။ ေရေႏြးေျဖာထားေသာ မုန္ညင္းရြက္မ်ားကို ေရေအး ထဲမွာ စိမ္ထားပါ။
၉။ အရသာနယ္ထားေသာ ဝက္သားမ်ားကို ေရေႏြးေျဖာ ထားေသာ မုန္ညင္းရြက္ထဲ ထည့္ၿပီး လိပ္ပါ။
၁၀။ ဒယ္အိုးကို အပူေပးၿပီး ဆီထည့္ပါ။
၁၁။ ဆီပူလာလၽွင္ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ ခ်င္းထည့္ၿပီး ဆီသတ္ပါ။
၁၂။ အနံ့ေမႊးလာလၽွင္ ပဲငါးပိစပ္အႏွစ္၊ ခ႐ုဆီ၊ ပဲငံျပာရည္အေနာက္/အၾကည္၊ ဆား၊ သၾကား၊ င႐ုတ္ေကာင္း မွုန႔္ႏွင့္ တ႐ုတ္မဆလာတို့ကို ထည့္ၿပီး ဆီသတ္ပါ။
၁၃။ ေရ အနည္းငယ္ထည့္ပါ။
၁၄။ ေရဆူလာလၽွင္ လိပ္ထားေသာ မုန္ညင္းကို အထဲမွ ဝက္သားက်က္သည္အထိ ႏွပ္ေပးပါ။
၁၅။ င႐ုတ္သီးအႏွစ္ႏွင့္ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ ထည့္ပါ။
၁၆။ အရြက္လည္း က်က္ၿပီး၊ အသားလည္း ႏူးလာၿပီဆိုလၽွင္ ေကာ္ရည္ကို ေဖ်ာ္ၿပီး ထည့္ပါ။
------------------------------
Eant Wint Htut
ပဲျပားႏွင့္ ဝက္အူေခ်ာင္းခ႐ုဆီဟင္း
-----------------------------------------
ဒီဟင္းလ်ာကေတာ့ ရိုးရွင္းလြယ္ကူၿပီး အရသာရွိတဲ့ ဟင္းလ်ာတစ္ပြဲ ျဖစ္ပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ပဲျပား - ၁ တုံး
• ဝက္အူေခ်ာင္း - ၃ ေခ်ာင္း
• ဆီ - အနည္းငယ္
• ဆား - အနည္းငယ္
• သၾကား - အနည္းငယ္
• ပဲငံျပာရည္ အၾကည္/အေနာက္ - အနည္းငယ္
• ခ်င္း - အနည္းငယ္
• တ႐ုတ္မဆလာ - အနည္းငယ္
• ခ႐ုဆီ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ၾကက္သြန္ျဖဴ/နီ - ၅၀ ဂရမ္
• ၾကက္သြန္ၿမိတ္ - အနည္းငယ္
• ေကာ္မွုန႔္ - အနည္းငယ္
• င႐ုတ္ေကာင္းမွုန႔္ - အနည္းငယ္
• တ႐ုတ္နံနံ - အနည္းငယ္
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ဓားျပားရိုက္ပါ။
၂။ ၾကက္သြန္နီကို ပါးပါးလွီးပါ။
၃။ ခ်င္းကို အမၽွင္မ်ားလွီးပါ။
၄။ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ကို အေနေတာ္လွီးပါ။
၅။ ဝက္အူေခ်ာင္းကို အေနေတာ္ အတုံးေလးမ်ား လွီးပါ။
၆။ ပဲျပားကို အေနေတာ္အတုံးေလးမ်ား လွီးပါ။
၇။ လွီးထားေသာ ပဲျပားကို ေကာ္မွုန႔္၊ ဆားႏွင့္ င႐ုတ္ေကာင္းမွုန႔္ ထည့္ၿပီး နယ္ပါ။
၈။ ပဲျပားကို ဆီပူပူမွာ ျြကပ္ေအာင္ေၾကာ္ပါ။
၉။ ပဲျပားျြကပ္ၿပီဆိုလၽွင္ ဆီစစ္ထားပါ။
၁၀။ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီႏွင့္ ခ်င္းကို ဆီသတ္ပါ။
၁၁။ အနံ့ေမႊးလာလၽွင္ ဝက္အူေခ်ာင္းမ်ား ထည့္ၿပီး ဆီသတ္ပါ။
၁၂။ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ႏွင့္ တ႐ုတ္နံနံ အနည္းငယ္ထည့္ပါ။
၁၃။ အရသာမ်ားအျဖစ္ ပဲငံျပာရည္အေနာက္/အၾကည္၊ ခ႐ုဆီ၊ ဆား၊ င႐ုတ္ေကာင္း မွုန႔္၊ တ႐ုတ္မဆလာ ႏွင့္ သၾကား အနည္းငယ္ ထည့္ပါ။
၁၄။ ေရ အနည္းငယ္ ထည့္ပါ။
၁၅။ ၿပီးလၽွင္ ေၾကာ္ထားေသာ ပဲျပားမ်ားကို ထည့္ၿပီး ႏွပ္ထားပါ။
၁၆။ ေကာ္ရည္ထည့္ပါ။
----------------------------
Eant Wint Htut
ဝက္နံရိုးမီးေတာက္
------------------------------
ဒီလအတြက္ေတာ့ ေအးစိမ့္စိမ့္ရာသီေလးနဲ႔လိုက္ဖက္မယ့္ ရွူးရွဲ ဝက္နံရိုးမီးေတာက္ေလးကို ေရြးခ်ယ္ခ်က္ျပဳတ္ေပးထားပါတယ္။ အိမ္နီးခ်င္းနိုင္ငံေတြမွာ စားေလ့ရွိၿပီး ျမန္မာဘက္မွာလည္း လူႀကိဳက္မ်ားေနတဲ့ ဟင္းပြဲေလးကို ထမင္းနဲ႔လည္း တြဲစားလို့ရသလို သူ႔ခ်ည္းပဲလည္း စားေကာင္းတဲ့ ဟင္းပြဲေလးပါ။
အဲဒီဟင္းရဲ့ အရသာေလးကေတာ့ ခ်ဥ္စပ္ေလးျဖစ္ၿပီး အေမႊးအႀကိဳင္နိုင္နိုင္နဲ႔ နံရိုးကို ႏူးအိေနေအာင္ ျပဳလုပ္ထားၿပီးမွ အရိုးျပဳတ္ရည္ကို ခ်ဥ္စပ္ေဆာ့စ္ျပန္လုပ္ၿပီး တြဲဖက္စားရတာပါ။ ပရိသတ္တို့လည္း ျမင္ဖူးေနက်ျဖစ္ေပမယ့္ အိမ္မွာ ကိုယ္တိုင္လည္း အလြယ္တကူ ခ်က္ျပဳတ္နိုင္ဖို့ နည္းလမ္းေလးကို တင္ျပေပးလိုက္ပါတယ္ေနာ္။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ဝက္နံရိုး - ၈ဝဝ ဂရမ္
• သံပရာသီး - ၃ လုံး
• င႐ုတ္သီးစိမ္း - ၁ဝဝ ဂရမ္
• နံနံပင္ - ၁ဝဝ ဂရမ္
• ၾကက္သြန္ၿမိတ္ - ၃၀ ဂရမ္
• ခ်င္း - ၅ ဂရမ္
• ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၁၅ ဂရမ္
• စပါးလင္ - ၂ ေခ်ာင္း
• ပတဲေကာ - ၁ တတ္
• ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ ဇြန္း
• ေရ - ၃ လီတာ
• ပင္စိမ္း - ၅ ဂရမ္
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ေပါင္းအိုးအေျခမွာ နံရိုးမလွသည္မ်ားထည့္ၿပီး ေရ၊ ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ၿမိတ္၊ စပါးလင္၊ ပတဲေကာႏွင့္ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း ထည့္၍ အေပၚဆန္ခါဆင့္မွာ နံရိုးအလွ မ်ားကို ဆားအနည္းငယ္လူးၿပီး ၄၅ မိနစ္ခန႔္ ႏူးသည္အထိ ေပါင္းပါ။
၂။ နံရိုးမ်ားႏူးပါက ဆယ္ယူၿပီး ေပါင္းခံရည္ထဲ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ င႐ုတ္သီးစိမ္း၊ နံနံပင္၊ ပင္စိမ္း၊ ႀကိတ္ထားသည္မ်ား ထည့္ကာ သံပရာရည္ညႇစ္ၿပီး ေဆာ့စ္ရည္က်ဲက်ဲ စပ္ေပးရ
ပါမယ္။
၃။ ထို့ေနာက္ ပန္းကန္အလွထဲမွာ နံရိုးေပါင္းမ်ားေထာင္ထားကာ အေပၚမွ ေဆာ့စ္ရည္ ေလာင္းၿပီး နံရိုးမီးေတာက္စပ္စပ္ေလးကို သုံးေဆာင္နိုင္ပါၿပီ။
-------------------------------
May Phyo Thi
No comments:
Post a Comment