Wednesday, December 11, 2013

ၾကက္သားလံုးေၾကာ္ - ငါးေပါင္းသံပရာ - ၾကက္သားခ်ဥ္စပ္ဟင္းရည္ - အစိမ္းေၾကာ္

X’masရာသီဆိုေတာ့သူငယ္ခ်င္း မိတ္ေဆြ မိသားစုေတြ ေပါင္းစံုၾကတဲ့အခါသာမယျဖစ္ၾကမယ္ထင္ပါတယ္။ ဒီေတာ့ ခါတိုင္းတင္သလိုအသားဟင္းတစ္ခြက္၊ အရံဟင္းတစ္ခြက္၊ျပီးေတာ့ အသီးအရြက္တစ္ခြက္ စတာကိုတင္တာမ်ိဳးမဟုတ္ဘဲတျခားဖြယ္ဖြယ္ရာရာတစ္ခြက္ လည္းပါမွေကာင္းမယ္ေနာ္။

ၾကက္သားေတြကိုလုံးျပီးေၾကာ္မယ္၊ ေၾကာ္လို႕ပိုတဲ့အသားအနည္းငယ္ကိုခ်ဥ္စပ္ဟင္းရည္ခ်က္မယ္၊ အစိမ္းေၾကာ္တစ္ခြက္၊ျပီးေတာ့ စပါယ္ရွယ္အေနန႕ဲ ငါးေပါင္းသံပရာတစ္ခြက္ထပ္ထည့္လိုက္မယ္ဘယ္လိုလဲ သူငယ္ခ်င္းတို႕။ အားလံုးဟင္းအမယ္ေတြကို ရခိုင္ေတြ ခ်က္သလို ဆီနည္းနည္းေလးပဲထည့္မယ္ေလရခိုင္ခ်က္ေပါ့။

ၾကက္သားလံုးေၾကာ္
ပါ၀င္သည့္ပစၥည္းမ်ား


ၾကက္ရင္အံု(အရိုးလြတ္) ၂၀က်ပ္သား၊ ဂ်ံဳမႈန္႕ ၅က်ပ္သားခန္႕၊ၾကက္ဥ ၂လံုး၊ ဆား အနည္းငယ္၊ ၾကက္သားမႈန္႕ အနည္းငယ္၊ တရုတ္မဆလာ၊ပဲငံျပာရည္(သို႕) ခရုဆီလက္ဖက္စားဇြန္းတစ္ဇြန္း၊ ဂ်င္းႏုႏု လက္ႏွစ္သစ္၊ သၾကား လက္ဖက္စားဇြန္း ၂ ဇြန္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၂ ဥ၊ ဆီ ၅က်ပ္သား

ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္နည္း
-       ၾကက္ရင္အံုကိုေရစင္ေအာင္ေဆး ႏုတ္ႏုတ္စဥ္းျပီး ၾကိတ္စက္ထဲထည့္ၾကိတ္ပါ။ ၾကိတ္စက္မရွိပါက စဥ့္ႏွီတံုးေပၚတြင္စဥ္းေကာလုပ္ပါ။
-       ဆား၊ၾကက္သားမႈန္႕ထည့္ပါ။ ခ်င္းကိုေထာင္းျပီး ၾကက္သားထဲ အရည္ညွစ္ခ်ပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴ ညက္ေအာင္ေထာင္းထည့္ပါ။
-       ဒန္ဇလံုတစ္ခုတြင္ၾကက္သား၊ ဂ်ံဳမႈန္႕၊ဆား၊သၾကား၊ၾကက္သားမႈန္႕၊ ခရုဆီ ထည့္ျပီး ေရာနယ္ပါ။ တရုတ္မဆလာထည့္ပါ။
-       သမသြားျပီဆိုလွ်င္ၾကက္ဥ ၂လံုး အကာရည္ ထည့္နယ္ပါ။ ၁၅မိနစ္ခန္႕ႏွပ္ထားပါ။ ဒယ္အိုးကို ဖင္ပူေအာင္တည္ပါ။ဒယ္အိုးဖင္ပူလွ်င္ ဆီထည့္ပါ။
-       ဆီက်က္လွ်င္ႏွစ္သက္သည့္ အရြယ္အလံုးေလးမ်ားလံုးျပီး ဆီအိုးထဲထည့္ပါ။ မီးကို သတိျပဳပါ။ မီးမ်ားလွ်င္အက်က္မညီဘဲ တူးသြားတတ္ပါသည္။ တူျဖင့္ လွန္ေပးပါ။
-       က်က္လွ်င္မ ဆယ္ျပီး ဆန္ခါတစ္ခုထဲ ထည့္ထားပါ။
-       ၾကက္သားလံုးေၾကာ္ႏွင့္စားမည့္ အခ်ဥ္ရည္ကို ကိုယ္တိုင္စီမံပါ။

အခ်ဥ္ရည္ျပဳလုပ္ရန္

ပါ၀င္သည့္ပစၥည္းမ်ား
-       ၾကက္သြန္ျဖဴ၂ဥ၊ ငရုတ္သီးစိမ္း ၂ေတာင့္၊ ငရုတ္သီးေျခာက္ ၁ေတာင့္၊ ခ်င္း လက္တစ္ဆစ္၊ ဆား၊ဟင္းခတ္မႈန္႕လက္ဖက္စားဇြန္းတစ္၀က္၊ ေရွာက္သီး ၁ စိတ္၊ နံနံပင္ ၂ပင္

အခ်ဥ္ရည္ျပဳလုပ္နည္း
-       ငရုတ္သီးစိမ္း၊ေျခာက္တို႕ကိုေရေဆးျပီး ေထာင္းပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ေထာင္းပါ။ ခ်င္းေရေဆးျပီး ထည့္ေထာင္းပါ။ဆား၊ဟင္းခတ္မႈန္႕ ထည့္ပါ။ ေရေႏြးနည္းနည္း ထည့္ပါ။ အခ်ဥ္ညွစ္ထည့္ပါ။ နံနံပင္ ထည့္ပါ။
-       လြယ္လြယ္ကူကူႏွင့္က်န္းမာေရးႏွင့္လည္း ညီညြတ္ျပီး ခံတြင္းေတြ႕ေစပါသည္။

ၾကက္သားခ်ဥ္စပ္ဟင္းရည္ေသာက္


ပါ၀င္သည့္ပစၥည္းမ်ား
-       ၾကက္အရိုးအသား၁၅က်ပ္သား၊ ပန္းပြင့္(ေဂၚဖီ) ၅က်ပ္သား၊ မုန္ညင္းထုပ္ ၁၀က်ပ္သား၊ စပါးလင္ ၂ပင္၊ ငရုတ္သီးစိမ္းရွည္၅ေတာင့္၊ နံနံပင္ ၅ ပင္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၂ဥ၊ ၾကက္သြန္နီဥၾကီး ၂ဥ၊ ခ်င္း လက္၁ဆစ္၊ ေရွာက္သီးတစ္ျခမ္း၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕ စားပြဲဇြန္း ၂ဇြန္း၊ ဆား စားပြဲဇြန္း ၁ဇြန္း၊ ပဲငံျပာရည္အငန္စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ ၾကက္ဥ ၁ လံုး၊ ရွမ္းနံနံ ၃ပင္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ၁ လံုး။

ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္နည္း
-       ၾကက္သားကိုေရေဆး၍ အေနေတာ္တံုးပါ။ ဆားဟင္းခတ္မႈန္႕ ထည့္နယ္ပါ။ ဒန္အိုးထဲ ေရႏို႕ဆီ ၂လံုးခန္႕ထည့္၍ငံျပာရည္ ၁ဇြန္းထည့္ျပီး ၾကက္သားျပဳတ္ပါ။
-       ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူလာလွ်င္စပါးလင္ကို လက္သံုးလံုးခန္႕ျဖတ္ျပီး ဓားျပားရိုက္ထည့္ပါ။ ငရုတ္သီးစိမ္း ၂ျခမ္းျခမ္းထည့္ပါ။ခ်င္းထုထည့္ပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဓားျပားရိုက္ထည့္ပါ။ ၾကက္သြန္နီ ေလးျခမ္းျခမ္းျပီးထည့္ပါ။ခရမ္းခ်ဥ္သီး အေစ့ထုတ္ ေလးစိတ္စိတ္ျပီး ထည့္ပါ။
-       ပန္းပြင့္ကိုလက္မခန္႕လွီးပါ။ မုန္႕ညင္းကိုလည္း လက္၂ဆစ္ခန္႕လွီးျပီးေရေဆးပါ။
-       ပြက္ပြက္ဆူေနေသာအိုးထဲသို႕ မုန္႕ညင္းႏွင့္ ေဂၚဖီပြင့္ထည့္ပါ။ အေပါ့အငန္ျမည္းပါ။ အေနေတာ္ျဖစ္ပါက ၾကက္ဥေဖာက္ထည့္ပါ။ရွမ္းနံနံ၊ နံနံပင္ ၾကိဳက္ရာထည့္ပါ။
-       ဟင္းပြဲျပင္မွသံပရာရည္ (သို႕) ေရွာက္ရည္ဆမ္းပါ။

အစိမ္းေၾကာ္(သို႕) ကန္စြန္းရြက္ေၾကာ္


-       ကန္စြန္းရြက္(တရုတ္ကန္စြန္း) - ၂ စည္း(အရြက္၊အရိုးသပ္သပ္စီေျခြျပီးေရေဆးထားရန္)၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ(ဥၾကီး)- ၁၀ျမြာ (ဓားျပားရိုက္ထားပါ)၊ ဆား၊သၾကား အနည္းငယ္စီ၊ ပဲဆီေမႊး ၅က်ပ္သား။

-       အ၀က်ယ္က်ယ္ဒယ္အိုးထဲမွာ ဆီပူေပးျပီးရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ဆီသတ္ပါ။ ၾကက္သြန္မ်ား ေရႊ၀ါေရာင္သန္းလာရင္ကန္စြန္းအရိုးကို အရင္ထည့္ပါ။ ခဏေနမွ အရြက္မ်ားထည့္ျပီး ဆား၊သၾကားတို႕ကိုထည့္၍ သမေအာင္ေမႊေပးျပီးရင္အဖံုးခဏအုပ္ထားပါ။ ၁ မိနစ္ခန္႕ေနရင္ အထက္ေအာက္ ႏွံ႕စပ္ေအာင္ေမႊျပီးလွ်င္ အရသာအေနေတာ္ဆိုရင္မီးဖိုေပၚမွခ်လိုက္ပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴရနံ႕ေလး သင္းေနတဲ့ ကန္စြန္းရြက္ေၾကာ္ ပူပူစိမ္းစိမ္းေလးကိုသံုးေဆာင္ပါ။

ငါးေပါင္းသံပရာ(သို႕) ငါးသံပရာေပါင္း


ပါ၀င္သည့္ပစၥည္းမ်ား
-       ငါးဖိန္းမ(သို႕)ကကတစ္     ၆၀က်ပ္သားခန္႕ ၁ေကာင္၊ ရွမ္းနံနံ ၆ပင္၊ပင္စိမ္း ၁၀ပင္၊ သံပရာသီး ၂လံုး၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕ အနည္းငယ္၊ ေကာ္မႈန္႕ လက္ဖက္စားဇြန္းႏွစ္ဇြန္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၃ဥ၊ ခ်င္း လက္ႏွစ္ဆစ္ခန္႕၊ စပါးလင္ ၅ပင္၊ ငရုတ္သီးစိမ္း(အနီေရာင္)၅ ေတာင့္။

ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္နည္း
-       ငါးကိုအေၾကးခြံစင္ေအာင္ျခစ္ျပီး အျမီးတစ္၀က္ျဖတ္လိုက္ပါ။ ႏႈတ္သီးနည္းနည္းပိုင္းျပီး ပါးဟက္မ်ားကိုဖယ္ထုတ္ပါ။ ဗိုက္ခြဲျပီး ဗိုက္ထဲက အူမ်ားကို စင္ေအာင္ထုတ္ပါ။ ၀မ္းဗိုက္ကို အခါးဓာတ္မရွိေအာင္သတိျပဳျပီး ေရေဆးပါ။
-       စပါးလင္၂ပင္ကို ဓားျပားရိုက္ျပီး ငါးပါစပ္အတြင္းမွတစ္ဆင့္ ဗိုက္ထဲ၀င္ေအာင္သြင္းပါ။ ဓားျဖင့္သံုးမႊန္းခန္႕မႊန္းပါ။
-       ထုေထာင္းထားေသာခ်င္း၊ၾကက္သြန္၊စပါးလင္တို႕ႏွင့္အတူ ဆား၊ဟင္းခတ္မႈန္႕ေရာျပီး နာနာနယ္ပါ။ (၁၅မိနစ္ခန္႕ႏွပ္ထားပါ)
-       ဟင္းေပါင္းအိုးထဲ(၁၅မိနစ္ခန္႕ေပါင္းပါ)။
-       ငရုတ္သီးစိမ္း(စပါးလင္)အရည္ၾကက္သြန္ျဖဴ ေျမ႕ေျမ႕လွီးပါ။ ရွမ္းနံနံ၊ပင္စိမ္းကိုလည္း ေျမ႕ေျမ႕ပါေအာင္လွီးထားပါ။
-       ငါးျပဳတ္ရည္ထဲသို႕လွီးထားေသာ ပစၥည္းမ်ားထည့္၍ မျပတ္ေမႊပါ။
-       ေကာ္မႈန္႕လက္ဖက္စား၁ဇြန္းေရေဖ်ာ္ထားပါ။
-       ဆား၊ဟင္းခတ္မႈန္႕ထည့္၍အေနေတာ္လွ်င္ သံပရာရည္ ေကာ္မႈန္႕ရည္ထည့္ပါ။
-       ငါးကိုလွပေသာ ပန္းကန္ျပားထဲ ထည့္ျပင္ပါ။ စပါးလင္အပင္ေလးမ်ား ပါးစပ္ထဲမွ ထြက္ေနပါေစ။ ငါးေပၚကိုအခ်ဥ္ရည္ ေလာင္းခ်ပါ။ ေဘးတစ္ဖက္ တစ္ခ်က္မွ ငရုတ္သီးစိမ္း၊သံပရာသီးစိတ္မ်ားႏွင့္ လွပေအာင္ျပင္ဆင္ပါ။
-       ပူပူေႏြးေႏြးစားသံုးပါ။

(ျမင္ရတာကေတာ့ ပုဂံျပားလွလွထဲမွာစပါးလင္ႏွစ္ပင္ကိုက္ထားတဲ့ ငါးေပါင္းကိုထည့္ထားျပီး ေဘးပတ္လည္မွာ သံပရာသီး ခပ္ပါးပါးလွီးထားတာေတြကိုလွပေအာင္စီထည့္ျပီး အလွဆင္ထားပါတယ္။)

No comments: