Saturday, December 11, 2010

X'mas ရာသီစာ

-->
X'mas and New Year ရာသီေရာက္ခဲ့ျပန္ျပီ မိသားစုေတြ သူငယ္ခ်င္းမိတ္ေဆြေတြဆံုစည္းၾကေတာ့မယ္။
ေပ်ာ္ရႊင္မႈေလးေတြေ၀မွ်ဖို႕ အိမ္တြင္းပါတီေလးေတြက်င္းပတဲ့အခါ ဂိမ္းေလးေတြကစားရင္း အဆာေျပစားဖို႕ အစား အေသာက္ဟင္းလ်ာေတြက လိုအပ္လာၾကတယ္။
ညစာပါတီပြဲေလးအတြက္ စီစဥ္မယ့္ဟင္းလ်ာေတြကေတာ့ Teriyaki ေဆာ့ႏွပ္ ၀က္သားကင္၊ ကိုရိးယားပင္လယ္စာ ဟင္းခ်ိဳနဲ႕ အရံ ဟင္းအေနျဖင့္ ေလးေရာင္ျခယ္ေျပာင္းဖူးသုပ္တို႕ပဲျဖစ္ပါတယ္။။ ၀က္သားကင္နဲ႕ ေဟာ့ေပါ့လိုဟင္းခ်ိဳ မ်ိဳးဟာ ပါတီပြဲေတြနဲ႕ အင္မတန္ပဲလိုက္ဖက္လွပါတယ္။ ေအးျမျမ ဒီဇင္ဘာေျမာက္ေလနဲ႕အတူ ပူစပ္စပ္ ကိုရီးယားဟင္းခ်ိဳ ကို ေသာက္သံုးရင္ အခ်မ္းေျပႏိုင္ပါတယ္။
အခ်ိဳပြဲအေနနဲ႕ကေတာ့ Mocha ေကာ္ဖီကိတ္ကိုေရြးခ်ယ္ထားပါတယ္။ ကိတ္မုန္႕ကိုမနက္ကတည္းက ၾကိဳဖုတ္ထားရင္ပို အဆင္ေျပပါတယ္။ မုန္႕စားရင္ ဂိမ္းေတြလည္း အတူတူူကစားၾကတာေပါ့။
ဒါေပမဲ့ ကိတ္မုန္႕ဖုတ္တာကိုေတာ့ ကြၽန္ေတာ္ ၀ါသနာမပါတာေၾကာင့္ ဆိုင္ကေနပဲ ၀ယ္ထားေတာ့မယ္ ဟဲ ဟဲ။

ေလးေရာင္ျခယ္ ေျပာင္းဖူးသုပ္
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
- ၀က္သံုးထပ္သားက်ပ္တင္
- ေျပာင္းဖူးအစိမ္း ၃ဖူး
- ငရုတ္ပြအစိမ္း (ေလးေထာင့္တံုးေသးေသး လွီးထားရန္) ၂ေတာင့္
- ငရုတ္ပြအနီ (ေလးေထာင့္တံုးေသးေသး လွီးထားရန္) ၂ေတာင့္
- ေရ ခြက္ ၁ ၀က္
- ဆား အနည္းငယ္
- ငရုတ္သီး အစိမ္းမႈန္႕ အနည္းငယ္
- ေထာပတ္ ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း

ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ဒယ္ျပားကို အပူျပင္းျပင္းေပးပါ။ ေဘကြန္မ်ားကို ဆီမထည့္ဘဲ ၾကြပ္ေအာင္ေၾကာ္ပါ။ ျပီးလွ်င္ တစ္သွ်ဴးစကၠဴေပၚတြင္ တင္၍အေအးခံထားပါ။ ေအးလွ်င္ ေျခမြထားပါ။
၂။ ေျပာင္းဖူး သံုးဖူးကို ဓားျဖင့္ ကပ္လွီးပါ။ ေျပာင္းဖူးေစ့၊ ငရုတ္ပြႏွင့္ ေရတို႕ကိုေရာ၍ mivrowave ျဖင့္ မီးျပင္းျပင္းေပး၍ ၁၀မိနစ္ခန္႕ခ်က္ပါ။ သို႕မဟုတ္ ေရေႏြးေငြ႕ျဖင့္ေပါင္းပါ။ ျပီးလွ်င္ေရစစ္ပစ္ပါ။
၃။ ထို႕ေနာက္ ေျခထားေသာ ေဘကြန္၊ ဆား၊ငရုတ္သီးမႈန္႕ႏွင့္ ေထာပတ္တို႕ကို ထည့္ေမႊျပီး ခ်က္ခ်င္းသံုးေဆာင္ႏိုင္ပါျပီ။

ကိုရီးယားပင္လယ္စာဟင္းခ်ိဳ
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား (၄ေယာက္စာ)
- ကိုရီးယားငရုတ္သီးမႈန္႕ ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း
- ဆန္၀ိုင္ ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း
- ၾကက္သြန္ျဖဴဓားျပားရိုက္ ၂ျမႊာ
- ပဲငံျပာရည္အက်ဲ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း
- ေရ တစ္လီတာ
- ငါးအသားတံုး (ေသးေသးတံုးထားရန္) (ငါးၾကင္းသို႕မဟုတ္ ကကတစ္ငါး) ၂၀က်ပ္သား
- မုန္လာဥအျဖဴ (အခြံႏႊာ၍ တံုးထားရန္) ၁၀က်ပ္သား
- ပဲပင္ေပါက္ (အျမီးဆိတ္ထားရန္) ၃က်ပ္သား
- သခြားသီး အရြယ္ေတာ္ ( ထူထူတံုးထားရန္) တစ္လံုး
- ငရုတ္သီးစိမ္းအနီ ပါးပါးလွီး ၂ေတာင့္
- ၾကက္သြန္ျမိတ္ (လက္တစ္ဆစ္ဆီခန္႕ျဖတ္ထားရန္) ၁ပင္
- ဆား အနည္းငယ္

ခ်က္ျပဳတ္နည္း
၁။ ငရုတ္သီးမႈန္႕၊ ဆန္၀ိုင္၊ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ ပဲငံျပာရည္တို႕ကို ဇလံုတစ္လံုးထဲတြင္ ေရာေမႊပါ။
၂။ေရတစ္လီတာကို အိုးျဖင့္ မီးျပင္းျပင္းေပး၍ ဆူေအာင္တည္ပါ။ ဆူလွ်င္ ေရာစပ္ထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴအေရာကို ထည့္ ျပီးေမႊပါ။ ထို႕ေနာက္ မီးအရွိန္အနည္းငယ္ေလွ်ာ့၍ မုန္လာဥအျဖဴထည့္ပါ။ မုန္လာဥႏူးလွ်င္ ငါးႏွင့္ပဲပင္ေပါက္ထည့္၍ သံုး မိနစ္ခန္႕ခ်က္ပါ။ ရံဖန္ရံခါေမႊေပးပါ။
၃။ ျပီးလွ်င္ အပူရွိန္ကို ျပန္ျမႇင့္၍ ဆူေအာင္တည္ပါ။ ဆူလွ်င္ သခြားသီး၊ ငရုတ္သီးစိမ္းႏွင့္ ၾကက္သြန္ျမိတ္ထည့္၍ တစ္မိနစ္ ခန္႕ မဖုံးအုပ္ပဲတည္ပါ။ တစ္မိနစ္ျပည့္လွ်င္ မီးဖိုေပၚမွခ်၍ သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါျပီ။
မွတ္ခ်က္။ ။ ပြဲေတာ္ရက္ အိမ္တြင္းပါတီပြဲမ်ိဳးအတြက္ဆိုရင္ေတာ့ ဟင္းရည္ကို ေဟာ့ေပါ့အိုးျဖင့္တည္၍ ပုစြန္၊ ကဏန္း၊ ျပည္ၾကီးငါးႏွင့္ ႏွစ္သက္ရာအသား၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္တို႕ကို စားခါနီးမွ ထပ္ထည့္၍ ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ႏိုင္ပါတယ္။

Teriyaki ေဆာ့စ္ႏွပ္၀က္သားကင္
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား (လူ၄ေယာက္စာ)
- ၀ါးတုတ္ခြၽန္ အကင္တံ ၈ေခ်ာင္း
- ၀က္မိုးခိုသား ၁ေပါင္ (၃၀သားခန္႕ ) တစ္လက္မအရြယ္ အတံုးေလးမ်ားတံုးထားရန္
- မုန္လာဥနီ (ႏွစ္လက္မအရွည္ခန္႕ ျဖတ္ထားရန္) ၂လံုး
- ငရုတ္ပြအစိမ္း ၂ေတာင့္ (ေလးေထာင့္တံုးမ်ားတံုးထားပါ)
အသားႏွပ္ရန္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား (Teriyaki sauke ျပလုပ္ပံု)
- ပဲငံျပာရည္ အက်ဲ ၁/၃ ခြက္
- သၾကားအညိဳ ၁/၄ ခြက္
- သံပရာရည္ ၁/၄ ခြက္
- ဟင္းရြက္ဆီ ၁/၄ ခြက္
- ခ်င္းႏုပ္ႏုပ္စဥ္း လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း

ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ၀က္သားမကင္ခင္ နာရီ၀က္ေလာက္အလိုတြင္ ၀ါးေခ်ာင္းမ်ားကို ၾကိဳ၍ ေရစိမ္ထားပါ။
၂။ အသားႏွပ္ရန္ ပစၥည္းမ်ားကို ဇလံုတစ္လံုးထဲထည့္၍ ေရာပါ။ ျပီးလွ်င္ တစ္မိနစ္ခန္႕ သို႕မဟုတ္ သၾကားေပ်ာ္သည္အထိ အပူေပးပါ။ ထုိ႕ေနာက္ အေအးခံ၍ ေအးသြားလွ်င္ ၀က္သားတံုးမ်ားထည့္နယ္ပါ။ ဇလံုကိုပလတ္စတစ္ျဖင့္လံုေအာင္ အုပ္၍ ေရခဲေသတၲာေအာက္ဆင့္တြင္ အနည္းဆံုး ႏွစ္နာရီခန္႕ သို႕မဟုတ္ ညလံုးေပါက္ႏွပ္ထားပါ။
၃။ မုန္လာဥနီႏွင့္ ငရုတ္ပြတို႕ကို ေရနည္းနည္းျဖင့္ သံုးမိနစ္စီခန္႕ျပဳတ္ပါ။ ျပဳတ္ျပီးပါက ေရေအးျဖင့္ ျပန္ေဆး၍ ေရစစ္ထားပါ။
၄။ ၀ါးေခ်ာင္းႏွစ္ေခ်ာင္းစီကို အသံုးျပဳ၍ ၀က္သားတံုး၊ မုန္လာဥနီႏွင့္ ငရုတ္ပြတို႕ကို တစ္လွည့္စီသီ၍ကင္ပါ။ (မိုက္ခရိုေ၀့ဖ္ျဖင့္ ကင္မည္ဆိုပါက ဖုံးအုပ္၍ ၁၅မိနစ္ခန္႕ကင္ပါ။ အေပၚေအာက္လွည့္ေပးပါ။)

No comments: