Thursday, December 30, 2010

၀က္ရိုးမွ်စ္ခ်ဥ္၊ အမဲသားေထာင္းေၾကာ္၊ ပူစီနံငါးပိေထာင္း

ဒီအေတာအတြင္းဘာျဖစ္မွန္းမသိ ၀က္သားဟင္းပဲအမ်ိဳးမ်ိဳးခ်က္စားခ်င္ေနတာ။
၀က္သားဆိုေတာ့ နည္းနည္းအီတယ္ေနာ္ အဲေတာ့လည္း မွ်စ္ခ်ဥ္ေလးနဲ႕
ေရာခ်က္ရင္ေကာင္းမယ္။
မနက္က အေမက အသားေပါင္းလုပ္ဖို႕အသားသြား၀ယ္တာ ကြၽန္ေတာ္က
အသားနည္းနည္းကပ္ပါတတ္တဲ့ ၀က္ရိုးေတြ ကိုမွာလိုက္တယ္ အဲဒါနဲ႕ခ်က္မယ္။
အေဖ့အတြက္ မရွိမျဖစ္ေၾကာ္ေၾကာ္ေပးေနရတဲ့ အမဲသားေထာင္းေၾကာ္ေလးရယ္
ျပီးေတာ့ ငါးပိကို ပူစီနံရြက္နဲ႕ေရာေထာင္း လိုက္မယ္ ဒါဆို လိုက္ဖက္ျပီး
ထမင္းျမိန္ျပီေပါ့ေနာ္။

၀က္ရုိးနဲ႕ မွ်စ္ခ်ဥ္အတြက္
၀က္ရိုး - ငါးဆယ္သား
ဆား - နည္းနည္း
နႏြင္း - နည္းနည္း
မွ်စ္ခ်ဥ္ - သံုးဆယ္သား
ၾကက္သြန္ျဖဴ - တစ္ဥ
ၾကက္သြန္နီ - ႏွစ္ဥ
ငရုတ္ပြ - သံုးေတာင့္
ဆီ - ႏွစ္ဇြန္း
ငါးပိစိမ္းစား - ကြမ္းသီးလံုး
ေရ - ႏို႕ဆီဘူးသံုးဘူး

ခ်က္ၾကည့္မယ္
၀က္ရုိးေတြကို ေရေဆး၊ အေနေတာ္တံုး၊ ဆား၊နႏြင္းနယ္၊
မွ်စ္ခ်ဥ္သံုးဆယ္သား ေရတစ္ထပ္ေဆး၊ အခ်ဥ္နည္းနည္းေပါ့သြားေအာင္၊
ၾကက္သြန္ျဖဴတစ္ဥ၊ၾကက္သြန္နီႏွစ္ဥ၊ အေစ့ထုတ္ေရစိမ္ထားတဲ့
ငရုတ္ပြသံုးေတာင့္ ေရာေထာင္း၊
ျပီးရင္ ၀က္ရိုးနဲ႕မွ်စ္ခ်ဥ္အိုးထဲထည့္၊
ဆီႏွစ္ဇြန္း၊ ငါးပိစိမ္းစား ကြမ္းသီးလံုးေလာက္နဲ႕ ေရာနယ္၊
မီးဖိုေပၚတင္၊ ငါးမိနစ္ေလာက္လံုးျပီး
ေရႏို႕ဆီဘူးသံုးဘူးစာထည့္၊မွ်စ္ခ်ဥ္ဖတ္နဲ႕ ၀က္ရိုးမွာ ကပ္ေနတဲ့အသား
ႏူးနပ္ ေအာင္တည္၊
အိုး ခ်ခါနီးရင္ အေပါ့အငံျမည္းလိုက္ျပီးရင္ မွ်စ္ခ်ဥ္နဲ႕ ၀က္ရိုးအရည္ေသာက္ဟင္းရေရာ။

အမဲသားေထာင္းေၾကာ္ အတြက္
အမဲသားမိုးခိုသား - သံုးဆယ္သား
ဆား - နည္းနည္း
ငံျပာရည္အခ်ိဳရည္ - ႏွစ္ဇြန္း
ေရွာက္သီး - ႏွစ္စိတ္
ခ်င္း - လက္တစ္ဆစ္
ေရ - အေနေတာ္
ၾကက္သြန္နီ - သံုးဥ
ၾကက္သြန္ျဖဴ - ႏွစ္ဥ
ငရုတ္သီးပြ - ငါးေတာင့္
ဆီ - ငါးက်ပ္သား

ေၾကာ္ၾကည့္မယ္
အမဲသားေထာင္းေၾကာ္အတြက္ မိုးခိုသား သံုးဆယ္သားေလာက္၀ယ္ထားတာကို
အတံုးလိုက္ ေရစင္စင္ေဆး၊
အသားေျမႇာင္းေလးေတြ ေျမႇာင္း၊
ဆား၊ ငံျပာရည္အခ်ိဳရည္၊ ေရွာက္သီးႏွစ္စိတ္ အရည္ညႇစ္ထည့္၊
ၾကက္သြန္ျဖဴတစ္ဥ၊ ခ်င္းလက္တစ္ဆစ္ ေရာေထာင္းထားတာေတြ အားလံုးထည့္ျပီး ခပ္ၾကာၾကာနယ္၊
ေရထည့္ျပီး အသားေတြ ႏူးလာတဲ့အထိ ျပဳတ္ရမယ္၊ အသားေတြႏူးရင္
ေရခမ္းတဲ့အထိထားျပီးမွ အိုးကိုခ် အေအးခံထား ရမယ္၊
ေအးသြားရင္ ငရုတ္ဆံုထဲထည့္၊ အသားပြလာေအာင္ေထာင္း၊
ၾကက္သြန္နီသံုးဥ ပါးပါးလွီး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွစ္ဥစာေလာက္နဲ႕
ငရုတ္သီးပြငါးေတာင့္ေလာက္ပါ ေရာေထာင္း၊
ျပီးရင္ ဆီငါးက်ပ္သား အိုးထဲထည့္၊ ဆီပူလာရင္ အေျမႇာင္းမပ်က္ ထုထားတဲ့
အမဲသားေတြထည့္၊ အသားေတြ နီေရာင္ သန္းျပီးၾကြပ္ခါနီးရင္ လွီးထားတဲ့
ၾကက္သြန္နီ၊ ေထာင္းထားတဲ့ အဆာေတြေရာထည့္ျပီး မီးေအးေအးမွာ ေမႊေပး၊
အေပါ့အငန္ျမည္း၊ ၾကက္သြန္နီဖတ္ေလး ရြျပီး ေရႊ၀ါေရာင္ေတာက္လာရင္
အိုးခ်ျပီး ပန္းကန္ပက္ပက္ထဲ ခူးထည့္ လိုက္မယ္။

ငါးပိေထာင္းအတြက္
ငရုပ္သီး - ဆယ့္ငါးေတာင့္
ငါးပိ - ကြမ္းသီးႏွစ္လံုး
ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႕ - နည္းနည္း
ပူစီနံ - သံုးပင္

ငါးပိေထာင္းဖို႕
ငရုတ္သီးဆယ့္ငါးေတာင့္ မီးကင္၊
ငါးပိ ကြမ္းသီးႏွစ္လံုးစာေလာက္ မီးကင္၊
ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႕နည္းနည္းပါ ထည့္ေရာေထာင္း၊ ညက္ရင္ ပူစီနံသံုးပင္ေလာက္
အရြက္ေခြၽထည့္ေထာင္း၊
အားလံုးသမသြားရင္ စေလာင္းဖံုးထဲပါးပါးကပ္ျပီး မီးကင္၊ ပူစီနံနံ႕ေမႊးတဲ့
ငါးပိေထာင္းရေရာ။













1 comment:

Unknown said...

အင္း....
စားေတာ့စားခ်င္ပါရဲ ့...
လုပ္လဲ လုပ္ၾကည့္ခ်င္ပါတယ္....
ေက်းဇူးတင္ေပမယ့္ ကရိကထက မ်ားေတာ့ ဆိုင္မွာပဲ သြားစားလိုက္ေတာ့မယ္....
လူၾကီးေတြ ေၿပာသလို ဟိုဟာတန္ဆာဆင္တာပဲေလ...
တပ္မက္မေနေတာ့ပါဘူး....