Tuesday, November 2, 2010

ငါးဖယ္အဆာသြတ္၊ ၾကာဆံဟင္းခါး၊ ေရွာက္သီးသုပ္

-->
ထမင္းစားခ်ိန္မေရာက္ခင္ အဆာလည္းေျပ အရသာလည္းရွိ သေရစာလည္းမက်တဲ့ အဆာေျပစာတစ္ခုခုကိုကိုလုပ္စား ၾကရေအာင္လား သူငယ္ခ်င္းတို႕ေရ။ အခုအတြဲအစပ္လုပ္ျပထားတာကေတာ့ လိုက္ဖက္လွတာကိုလူတိုင္းမျငင္းႏိုင္ပါဘူး ေနာ္။
အထူးေျပာလိုတာက ဟင္းခ်က္နည္းအတြဲအစပ္မ်ားမွာပါတဲ့ အဆာမ်ား(အေပါ့အငံ၊ အခ်ိဳအဆိမ့့္၊ငရုတ္ၾကက္သြန္ စသည္ မ်ား)ကို မိမိၾကိဳက္ႏွစ္သက္သလို ျဖည့္စြက္၍ခ်က္ျပဳတ္ ႏိုင္ပါသည္လို႕။ ဘာေၾကာင့္ဆို လူတစ္ဦးႏွင့္တစ္ဦး အၾကိဳက္ျခင္း မတူႏိုင္ဘူးမဟုတ္လား။

ငါးဖယ္အဆာသြတ္အတြက္
ငါးဖယ္ျခစ္           ဆယ့္ငါးက်ပ္သား
ဆား                  နည္းနည္း
ၾကက္သြန္ျဖဴ        ႏွစ္ဥ
စပါးလင္             တစ္ေခ်ာင္း
ဂ်င္း                   လက္တစ္ဆစ္
ဆီ                     ငါးက်ပ္သား
ၾကက္သြန္နီ         ႏွစ္ဥ
ေဂၚဖီရြက္ႏု          ႏွစ္ဖတ္
ေရွာက္ရြက္ႏု        ငါးညြန္႕
ငရုတ္သီးစိမ္း       ငါးေတာင့္
သံပုရာရည္          နည္းနည္း
ငံျပာရည္             တစ္ဇြန္း
ဆား                  နည္းနည္း
အခ်ိဳမႈန္႕             နည္းနည္း

ငါးဖယ္ျခစ္ ဆယ့္ငါးက်ပ္သားကို ဆားနည္းနည္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွစ္ဥ၊စပါးလင္တစ္ေခ်ာင္း ပါးပါးလွီး၊ ဂ်င္းလက္တစ္ဆစ္ ေသးေသးကို ညက္ေနေအာင္ေထာင္း၊
အားလံုး သမသြားရင္ က်ပ္ျပား၀ိုင္းေလာက္ အေနေတာ္ျပားျပီး ဆီငါးက်ပ္သားထဲ ထည့္ေၾကာ္မယ္၊
ငါးဖယ္ေတြ ပြျပီး ေရႊ၀ါေရာင္ေတာက္လာရင္ အထက္ေအာက္လွန္၊ ဆီစစ္ျပီး ဆယ္ထားလိုက္မယ္၊
စားခါနီးရင္ ၾကက္သြန္နီႏွစ္ဥ၊ ေဂၚဖီရြက္ႏုႏွစ္ဖတ္၊ ေရွာက္ရြက္ႏု ငါးညြန္႕၊ ငရုတ္သီးစိမ္း ငါးေတာင့္၊ အားလံုးကို ပါးပါးလွီး၊
သံပုရာရည္နည္းနည္း၊ ငံျပာရည္တစ္ဇြန္း၊ ဆားနည္းနည္း၊ အခ်ိဳမႈန္႕နည္းနည္းနဲ႕ေရာနယ္၊
ဒါဆိုရင္ ငါးဖယ္ေၾကာ္ အဆာသြတ္ဖို႕ အဆင္သင့္ျဖစ္ျပီ၊
ငါးဖယ္ေၾကာ္ေလးေတြကို ႏွစ္ျခမ္းခြဲျပီး အလယ္မွာ အဆာကိုညႇပ္ထည့္လိုက္ရင္ ငါးဖယ္ေၾကာ္ အဆာသြတ္ရျပီေပါ့။
အဲဒါကို ပန္းကန္ထဲ စီထည့္၊ နံနံပင္၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္ေလးရံလိုက္ရင္ စားဖို႕အဆင္သင့္ျဖစ္ျပီေပါ့။

ၾကာဆံဟင္းခါးအတြက္
ၾကက္သားရင္အုပ္တစ္စိတ္ တစ္ဆယ္သား
ၾကက္သြန္ျဖဴ                    တစ္ဥ
ဆား                              နည္းနည္း
ေရ                                ႏို႕ဆီဘူးငါးလံုး
ငံျပာရည္                         ႏွစ္ဇြန္း
ပဲၾကာဆံ                         တစ္ဆယ္သား
မႈိေျခာက္ပန္းေျခာက္          ႏွစ္ထုပ္
ငံုးဥျပဳတ္                         ဆယ္လံုး
ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕              နည္းနည္း
ၾကက္သြန္ျမိတ္                 ပါးပါးလွီး

ၾကက္သားရင္အုပ္တစ္စိတ္ (ဒါမွမဟုတ္) တစ္ဆယ္သားေလာက္ကို ငံျပာရည္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴတစ္ဥ ဓားျပားရိုက္၊ ဆားနည္း နည္းနဲ႕ နယ္ျပီးျပဳတ္မယ္၊
ၾကက္သားႏူးရင္ ဆယ္၊အသားႏႊင္၊အရုိးေတြကို ဟင္းအိုးထဲျပန္ထည့္ျပီး ေရ ႏို႕ဆီဘူးငါးလံုးေလာက္ထည့္ျပီး တည္မယ္၊
ပြက္ပြက္ဆူလာရင္ ၾကက္သြန္နီႏွစ္ဥ အတံုးေလးေတြလွီးျပီးထည့္၊ ငံျပာရည္ႏွစ္ဇြန္း ထပ္ထည့္မယ္၊
ၾကက္သြန္စိမ္းနံ႕ေပ်ာက္ျပီး ဟင္းရည္ျဖဴလာရင္ အဆင္သင့္ ေရစိမ္ထားတဲ့ ပဲၾကာဆံ တစ္ဆယ္သား၊
မႈိေျခာက္ပန္းေျခာက္ ႏွစ္ထုပ္၊ ငံုးဥျပဳတ္ ဆယ္လံုး ႏွစ္ျခမ္း ျခမ္းထားတာေတြ ပါးပါးလွီးထားတဲ့ ၾကက္သားေတြပါ ေရာ ထည့္၊
ပြက္ပြက္ဆူလာရင္ အေပါ့အငံျမည္းျပီး ခ်လို႕ရျပီ၊ စားခါနီးရင္ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္ပါးပါးလီွးျပီးထည့္ေသာက္၊ အရသာရွိတဲ့ ၾကက္ၾကာဆံဟင္းခါးေလးေပါ့။

ေရွာက္သီးသုပ္အတြက္
ေဂၚဖီရြက္ႏု                      ႏွစ္ဖတ္
ၾကက္သြန္နီ                     ႏွစ္ဥ
ပဲပင္ေပါက္                      လက္တစ္ဆုပ္
ေရွာက္သီးတစ္လံုးရဲ႕          ေလးပံုတစ္ပံု
ငါးပိ                               ကြမ္းသီးလံုးေလာက္
ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႕၊ ပဲမႈန္႕       သင့္ရုံ
ငရုတ္သီးအေလွာ္မႈန္႕         တစ္ဇြန္းစီ
အခ်ိဳမႈန္႕                         နည္းနည္း
သၾကား၊ ဆား                  နည္းနည္း

ဘယ္သူမဆို အလြယ္သုပ္လို႕ရတဲ့ အၾကမ္းသုပ္ပဲ သုပ္ၾကတာေပါ့၊
ေဂၚဖီရြက္ႏု ႏွစ္ဖက္၊ ၾကက္သြန္နီ ႏွစ္ဥကို ပါးပါးလီွး၊ ပဲပင္ေပါက္လက္တစ္ဆုပ္ကို ေရေႏြးေဖ်ာ၊
ေရွာက္သီးတစ္လံုးရဲ႕ ေလးပံုတစ္ပံု အခြံခြာျပီး အသားေတြ ဖ်င္ထည့္မယ္၊
ငါးပိ ကြမ္းသီးလံုးေလာက္၊ ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႕၊ပဲမႈန္႕၊ငရုတ္သီး အေလွာ္မႈန္႕ တစ္ဇြန္းစီ၊ အခ်ိဳမႈန္႕၊ သၾကား၊ ဆားနည္းနည္းထည့္ျပီး ခပ္ျပင္းျပင္းေလး နယ္လိုက္ရင္ ေရွာက္သီးသုပ္ျဖစ္ျပီ။
နယ္ျပီးတာနဲ႕ တစ္ခါတည္းစားမွ ျဖစ္မယ္ေနာ္။

No comments: