ေရာဂါေ၀ဒနာ တစ္စံုတစ္ခုျဖစ္လွ်င္ ကုသမႈအပိုင္း၌ ေဆးပညာအမ်ဳိးမ်ိဳးတြင္ ကုသမႈအဖံုဖံု ရွိေနၾကပါသည္။ ၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္း Constipation ႏွင့္ပတ္သက္၍ ေရြးခ်ယ္စရာကုထံုးမ်ားကို ေဖာ္ျပေပးထားပါသည္။
အေနာက္တိုင္းေဆးပညာ
၀မ္းသြားျခင္းႏွင့္ ပတ္သက္ျပီး ၀မ္းသြားသည့္အမူအက်င့္ ေျပာင္းလဲျပီး အၾကိမ္အေရအတြက္နည္းျခင္း (သို႕) မာက်စ္ေသာ ၀မ္းသြားျခင္းကို ၀မ္းခ်ဳပ္သည္ဟု ေျပာဆိုတတ္ၾကသည္။
အမွ်င္ဓာတ္ၾကြယ္၀ေသာ အစားအစာစားသံုးျခင္းသည္ ၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္းကို အဓိကကာကြယ္ေပးႏိုင္သည္။ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ား၊ သစ္သီးမ်ားႏွင့္ ေကာက္ပဲသီးႏွံမ်ားတြင္ အမွ်င္ဓာတ္ ၾကြယ္၀စြာပါသည္။အရည္ (သို႕) ေရလံုေလာက္စြာ ေသာက္သံုးျခင္းသည္လည္း ၀မ္းခ်ဳပ္မႈမွ သက္သာေလ်ာ့နည္းေစမည္ ျဖစ္၏။
ကိုယ္လက္လႈပ္ရွားမႈကို မွန္မွန္ျပဳလုပ္ပါက ၀မ္းမွန္မွန္ သြားေစႏိုင္ပါသည္။ ဖိစီးမႈမ်ားျခင္းသည္လည္း ၀မ္းခ်ဳပ္ေစေသာ အေၾကာင္းတစ္ခုျဖစ္သျဖင့္ ၀မ္းမွန္ေစရန္ ဖိစီးမႈနည္းေစရန္ ေဆာင္ရြက္သင့္ပါသည္။
အကယ္၍ အသီးအႏွံ ဟင္းသီးဟင္းရြက္စားသံုးျခင္း၊ ေရမ်ားမ်ား ေသာက္သံုးျခင္း၊ ကိုယ္လက္လႈပ္ရွားမႈမ်ား ျပဳေဆာင္ျခင္းႏွင့္ ဖိစီးမႈနည္းေစျခင္းမ်ား ေဆာင္ရြက္ပါလ်က္ ၀မ္းခ်ဳပ္ေနပါေသးလွ်င္ ေဆးပညာရွင္ထံ ျပသ၍ လိုအပ္ေသာ ကုသစစ္ေဆးမႈ ရယူရန္ လိုအပ္ပါသည္။
၀မ္းေပ်ာ့ေဆး (၀မ္းခ်ဳပ္ေဆး)မ်ားကို တစ္ခါတစ္ရံသာ သံုးစြဲသင့္သည္။ ကာလၾကာရွည္စြာ သံုးစြဲျခင္း မျပဳသင့္ေပ။
(Dr. Gregory Ko)
အာယုေဗဒကုထံုးပညာ
ေရလံုေလာက္စြာ မရရွိျခင္းႏွင့္ အစားအစာတြင္ အမွ်င္ဓာတ္ခ်ိဳ႕တဲ့မႈတို႕သည္ ၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္းကိုျဖစ္ေစေသာ အဓိက အေၾကာင္းရင္းမ်ား ျဖစ္ၾကသည္။ တခ်ိဳ႕ေသာ အစားအစာမ်ား ( ဥပမာ - အာလူး၊ သစ္ဥသစ္ဖု) သည္၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္းကို ျဖစ္ေစတတ္ပါသည္။
နာတာရွည္၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္းသည္ လိပ္ေခါင္းေရာဂါ ျဖစ္ေစႏိုင္သည္။ ေန႕စဥ္ ေရရွစ္ခြက္ (ဖန္ခြက္)ႏွင့္အထက္ ေသာက္ သံုးပါက ၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္းမွ ကာကြယ္ႏိုင္ပါသည္။ ေရတစ္ဖန္ခြက္သည္ ပမာဏအားျဖင့္ ၂၅၀ မီလီမီတာျဖစ္၏။ နံနက္ အိပ္ရာထသည္ႏွင့္ ေရဖန္ခြက္ႏွစ္ခြက္ ေသာက္သင့္ပါသည္။
အမွ်င္ဓာတ္ၾကြယ္၀ေသာ အစားအစာမ်ား ပိုမိုစားသံုးသင့္သည္။ အသားမ်ားကိုလည္း လံုေလာက္စြာ စားေပးရမည္။ လိေမၼာ္သီးကို အရည္ညႇစ္၍ ေသာက္ျခင္းထက္၊ လိေမၼာ္သီးကို ရုိးရိုးစားသံုးသင့္ပါသည္။ ထိုသို႕စားသံုးျခင္းျဖင့္ အမွ်င္ ဓာတ္ ၾကြယ္၀စြာ ရရွိႏိုင္မည္ျဖစ္သည္။
အူလမ္းေၾကာင္းအတြင္းရွိ အက်ိဳးျပဳဗက္တီးရီးယားမ်ားသည္ အစားအစာေခ်ဖ်က္ရာတြင္ ၾကြင္းက်န္မႈ မ်ားေစျပီး ၀မ္းပမာဏကို မ်ားေစႏိုင္သျဖင့္ ၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္းကို မျဖစ္ေစပါ။ ၀မ္းမွန္ေစရန္ အကူအညီျဖစ္ေစပါသည္။ သေဘၤာသီး စားေပးပါက ၀မ္းမွန္ေစသည္။ ခ်င္းေျခာက္မႈန္႕ကို ေရေႏြးျဖင့္က်ိဳ၍ ေသာက္ပါက ၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္းမွ ကာကြယ္ႏိုင္သည္။
(Dr. J Nirubha)
တရုတ္ရိုးရာတိုင္းရင္းေဆးပညာ
၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္းကို အမ်ားဆံုးျဖစ္ေစသည္မွာ အဟာရ စားသံုးမႈလိုအပ္ခ်က္ေၾကာင့္ျဖစ္သည္။ အစားအစာတြင္ အဟာရဓာတ္နည္းပါက ၀မ္းခ်ဳပ္ေစႏိုင္ပါသည္။ တရုတ္တိုင္းရင္းေဆးပညာ သေဘာအရ Yang qi ခ်ိဳ႕ယြင္းအားနည္းမႈေၾကာင့္ ၀မ္းခ်ဳပ္ႏိုင္ပါသည္။ အသီးအႏွံ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ား ပိုမိုစားသံုးျခင္းျဖင့္ ၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္းကို ကူညီမႈ မေပးႏိုင္ပါ။ ယင္းတို႕မွာ အေအးစာမ်ားျဖစ္သျဖင့္ ၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္းကိုပင္ ျဖစ္ေစႏိုင္သည္။ Yang qi ခ်ိဳ႕တဲ့မႈသည္ အစာေခ်ဖ်က္မႈကိုလည္း ျပႆနာျဖစ္ေစႏိုင္သည္။ ေဆး၀ါးပင္မ်ားကို ၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္းမွကာကြယ္ရန္ႏွင့္ ကုသရန္တို႕အတြက္ အသံုးျပဳႏိုင္သည္။
ေရေႏြးေသာက္သံုးျခင္းသည္ ၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္းကို သက္သာေလ်ာ့နည္းေစႏိုင္သည္။ အေအးဓာတ္လြန္ကဲေစေသာ အရာတိုင္းသည္ ၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္းကို ျဖစ္ေစႏိုင္ပါသည္။ (Kwa Kian Lee, Tradition Chinese Medicine Master)
သဘာ၀ဆိုင္ရာ ကုထံုးပညာ
၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္းသည္ အဖုအက်ိတ္ႏွင့္ ကင္ဆာတို႕ေၾကာင့္ မဟုတ္ခဲ့ပါလွ်င္ အမွ်င္ဓာတ္ခ်ိဳ႕တဲ့မႈ၊ အစာအိမ္ႏွင့္ အူလမ္း ေၾကာင္းအတြင္း အဆိပ္သင့္မႈ၊ ေဟာ္မုန္းမမွ်တမႈႏွင့္အစာႏွင့္ဓာတ္မတည့္မႈတို႕ေၾကာင့္ ျဖစ္ႏိုင္ပါသည္။
အစာႏွင့္ ဓာတ္မတည့္မႈသည္ ၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္းႏွင့္ ၀မ္းပ်က္၀မ္းေလွ်ာျခင္းကို တစ္လွည့္စီ ျဖစ္ေစတတ္ပါသည္။ အမွ်င္ဓာတ္ ၾကြယ္၀ေသာ အစားအေသာက္မ်ား စားသံုးျခင္းျဖင့္ ၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္းမွ ကင္းလြတ္ေစႏိုင္ပါသည္။ အစာအိမ္ႏွင့္ အူလမ္းေၾကာင္း အဆိပ္သင့္ျခင္း၊ အသည္းအဆိပ္သင့္ျခင္းတို႕မွ ကာကြယ္ႏိုင္ရန္ ဓာတ္တိုး ဆန္႕က်င္ပစၥည္းမ်ား Antioxidantsမ်ားလိုအပ္သည္။
ေဒါက္တာခင္ခင္ေမာ္
Ref: Health for All Magazine No.20, September, 2008
No comments:
Post a Comment