Friday, January 15, 2010

ျမန္မာအစားအစာ အတြဲအစပ္ေလး

-->
ဒီတစ္ခါ ပဲေထာပတ္ထမင္းေလးရယ္၊ ၾကက္သြန္ခ်ဥ္ရယ္၊ ျပီးေတာ့ ဆိတ္သားဟင္းနဲ႕ ႏႈတ္ျမိန္ေအာင္ ခ်က္စား ၾကည့္ရ ေအာင္။ ထံုးစံအတိုင္းပါပဲ ပဲေထာပတ္ထမင္းနဲ႕ ဆိတ္သားဟင္းကေတာ့ အမယ္စံုရင္ ခ်က္ခ်င္းခ်က္ျပဳတ္ စားေသာက္ လို႔ရပါတယ္။ ၾကက္သြန္ခ်ဥ္ကေတာ့ ကိုယ္တိုင္လုပ္စားခ်င္သူေတြ အတြက္ေဖာ္ျပျခင္းျဖစ္ျပီး စူပါမားကတ္က တျခားၾကက္ သြန္ခ်ဥ္ေတြကို၀ယ္စားလည္းရပါတယ္။
အစိမ့္ရယ္၊ အခ်ဥ္ရယ္ အအီေလးရယ္ စားေသာက္ၾကတာေပါ့ေနာ္။ အားလံုးစားေသာက္ျပီးေတာ့မွ ေရွာက္ယိုေလးျဖစ္ျဖစ္ ထန္းလ်က္ခဲေလးပဲျဖစ္ျဖစ္ အစာေၾကစားေသာက္ၾကတာေပါ့။

ပဲေထာပတ္ထမင္
ဆန္                   ၄လံုး
ေထာပတ္            ၅က်ပ္သား
ဆီ                     ၂က်ပ္သား
ကုလားပဲ             ၁၀က်ပ္သား
ၾကက္သြန္နီ         ၄လံုး
ကရေ၀း              ၃ရြက္
သစ္ၾကံပိုးေခါက္    ၁ဥ
သၾကားထမင္းစားဇြန္း        ၁ဇြန္း
ဆား                  အနည္းငယ္
ခ်က္ျပဳတ္နည္း
-           ပဲကို မႏူးတႏူးျပဳတ္ပါ။
-           ဆန္ကိုေရစင္ေအာင္ေဆးပါ။
-           ဖိုေပၚတြင္ အိုးတင္၍ ေထာပတ္ႏွင့္ဆီကိုထည့္ပါ။ ဆီပူလာလွ်င္ ကရေ၀းရြက္ထည့္၍ ဆီသတ္ပါ။
-           ျပီးလွ်င္ ဆန္ႏွင့္ပဲကိုထည့္၍ ေမႊပါ။
-           ဆားအနည္းငယ္ထည့္ပါ။
-           သၾကားထည့္ပါ။
-           ဆန္ကို အိုး၌ညီေအာင္ခင္းထည့္ျပီး ေရလက္တစ္ဆစ္ျမဳပ္ေအာင္ ထည့္တည္ပါ။ ဆန္နပ္ခါနီး တြင္ နပ္ မနပ္ၾကည့္၍ မနပ္ေသးပါက ေရအနည္းငယ္ေတာက္ျပီး ၾကက္သြန္နီ ၄ဥကို အခြံသင္၍ ေလးစိတ္ စိတ္ထည့္ပါ။ အဖုံးျပန္အုပ္လိုက္ပါ။ အနံ႔သင္းလာပါက ဖိုေပၚမွ ခ်ႏိုင္ပါသည္။

ၾကက္သြန္ခ်ဥ္ (ဂ်ာမန္)
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
ၾကက္သြန္နီ         ၁၀ ဥ (အရြယ္ညီညီ)
ရွလကာရည္        လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္ ၁လံုး
ငရုတ္သီးစိမ္း       ၃ေတာင့္
ငရုတ္ေကာင္းေစ့   ၃ေစ့
ဆား                  အနည္းငယ္
ျပဳလုပ္နည္း
-           အရြယ္ညီေသာ ၾကက္သြန္နီဥမ်ားကို အခြံသင္ျပီး ေရေဆး၊ ဆားနယ္၍ တစ္ညခန္႔ စဥ္႔အိုးတြင္ သိပ္ထားပါ။
-           ရွလကာရည္၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ ငရုတ္ေကာင္းေစ့တို႔ကို ေရာ၍က်ိဳပါ။
-           ၾကက္သြန္မ်ားျမဳပ္ေအာင္ ရွလကာရည္ေလာင္းရမည္ျဖစ္၍ ေရမွန္း၍ ေရာက်ိဳပါ။
-           ဆူလွ်င္ ၾကက္သြန္မ်ားထည့္ထားေသာ စဥ့္အိုးထဲသို႔ေလာင္းထည့္ျပီး အေအးခံထားပါ။ ေအးလွ်င္ ပုလင္းတစ္လံုးတြင္ ေျပာင္း၍ေလလံုေအာင္ ပိတ္ထားပါ။
-           လိုအပ္ေသာအခ်ိန္တြင္ ထုတ္ယူသံုးေဆာင္ပါ။

ဆိတ္သားဟင္း
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
ဆိတ္သား                       ၂၅က်ပ္သား
ဆီ                                 ၅က်ပ္ခြဲသား
ၾကက္သြန္နီ                     ၃ဥ
ၾကက္သြန္ျဖဴ                    ၃ဥ
ခ်င္း                               လက္တစ္ဆစ္
ငရုတ္သီး                        တစ္ဇြန္း(ဇြန္းေသး)
မဆလာ              ၁ ထုပ္
ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္ရြက္
ဆား၊ နႏြင္းမႈန္႔                 အနည္းငယ္
ခ်က္ျပဳတ္နည္း
-           ဆိတ္သားကို အရြယ္ေတာ္အတံုးမ်ား တံုးပါ။
-           ခ်င္းကို ေထာင္းျပီး ဆိတ္သားတံုးမ်ားေပၚသို႔ အရည္ညႇစ္ခ်ျပီး ၅မိနစ္ခန္႔နယ္ျပီး ႏွပ္ထားပါ။
-           ထို႔ေနာက္ ဆား၊ နႏြင္းတို႔ျဖင့္ နယ္ပါ။ ငရုတ္သီးကို ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီတို႔ျဖင့္ ေထာင္းကာ ဆီသတ္ပါ။
-           ငရုတ္သီးက်က္လာလွ်င္ မဆလာထည့္၍ေမႊပါ။
-           ၄င္းေနာက္ ဆိတ္သားမ်ားထည့္ေမႊ၍ ေရအနည္းငယ္ထည့္ျပီး ေခတၲအဖံုးအုပ္ထားပါ။
-           ဆိတ္သားေရခန္း၍ ဆီျပန္မွ ေရအနည္းငယ္ ထပ္ထည့္ျပီး မီးေအးေအးျဖင့္ႏွပ္ပါ။
-           ဆိတ္သားႏူးလွ်င္ ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္ရြက္အုပ္ျပီး ခ်ပါ။

No comments: