Friday, December 27, 2019

ၾကက္ဆီထမင္းလုံး - ေကာ္ရည္ေခါက္ဆြဲ - ႏွမ္းထမင္း -ပဲထမင္းႏွင့္ ဆိတ္သားဟင္း - ခရမ္းခ်ဥ္သီးထမင္းႏွင့္ ၾကက္သားေၾကာ္

ပဲထမင္းႏွင့္ ဆိတ္သားဟင္း
--------------------------------


ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ကုလားပဲ  -  ၁ ခြက္
• နႏြင္းမွုန႔္  -  လက္ဖက္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ေရ   -  ၇ ခြက္
• ဆား  -  လက္ဖက္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ဆီ  -  စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း
• ၾကက္သြန္ျဖဴ  -  စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း (ေထာင္းထားပါ)
• ခ်င္း  -  စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း (ေထာင္းထားပါ)
• ကရ‌‌‌ေဝးရြက္  -  ၄ ရြက္
• ၾကက္သြန္နီ  -  စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
• င႐ုတ္သီးအစိမ္းမွုန႔္  -  လက္ဖက္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
• ဆိတ္သား  -  ၃၂၀ ဂရမ္
• သၾကား  -  လက္ဖက္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
• ပဲငံျပာရည္  -  စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• သံပရာသီး  -  ၁ လုံး
• မဆလာ  -  စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ေထာပတ္  -  စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
• ဖာလာေစ့  -  ၅ ေစ့
• သစ္ႀကံပိုးေခါက္  -  လက္တစ္ဆစ္
• ဇီရာ  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
• ဆန္  -  ၃ ခြက္
• နို့စိမ္း  -  စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း


ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ဒယ္အိုးထဲမွာ နႏြင္းမွုန႔္အနည္းငယ္၊ ေရစိမ္ထားတဲ့ ကုလားပဲ၊ ဆား အနည္းငယ္ႏွင့္ ေရတစ္ခြက္တို့ကို ထည့္ၿပီး ေရခန္းေအာင္ တည္ပါ။
၂။ ေထာပတ္၊ ဖာလာေစ့၊ သစ္ႀကံပိုးေခါက္၊ ဇီရာ၊ ကရေဝးရြက္ ၂ ရြက္ ၊ ဆန္၊ သၾကားႏွင့္ ဆား အနည္းငယ္တို့ကို ထည့္ၿပီး ေမႊးလာေအာင္ ဆီသတ္ပါ။
၃။ ထမင္းေပါင္းအိုးထဲ ဆီသတ္ထားတဲ့ ဆန္ႏွင့္ ျပဳတ္ထားတဲ့ ကုလားပဲ၊ ေရ  ၅  ၁/၂ ခြက္ႏွင့္ နို့စိမ္းတို့ကို ထည့္ၿပီး တည္ထားပါ။
၄။ ဆိတ္သားဟင္းခ်က္ဖို့အတြက္ ဒယ္အိုးထဲမွာ ဆီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ခ်င္း၊ ကရေဝးရြက္ ၂ ရြက္၊ ၾကက္သြန္နီ၊ နႏြင္းမွုန႔္ အနည္းငယ္၊ င႐ုတ္သီးအစိမ္းမွုန႔္၊ ဆိတ္သား၊ သၾကား၊ ဆား၊ ပဲငံျပာရည္၊ သံပရာရည္၊ မဆလာႏွင့္ ၾကက္သြန္ေၾကာ္တို့ကို ထည့္၍ နယ္ၿပီး ေရ ၁ ခြက္ထည့္၍ ဆီျပန္လာသည္အထိ တည္ထားပါ။ ထမင္းေပါင္းအိုးလည္း က်က္ၿပီ၊
ဟင္းလည္း ဆီျပန္ၿပီး က်က္ၿပီဆိုလၽွင္ သုံးေဆာင္နိုင္ပါၿပီ။
-----------------------------------
Tin Tin Oo

ႏွမ္းထမင္း
---------------


ထမင္းအတြက္ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ႏွမ္းမည္း  -  စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
• ဆန္  -  ၂ ဘူး
• ဆီ  -  စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
• ၾကက္သြန္ျဖဴ  -  ၁၅ ဂရမ္
• ဆား  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ေရ  -  ၃ ဘူး
ၾကက္သားဟင္းအတြက္ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ၾကက္သား  -  ၅ဝဝ ဂရမ္
• ခရမ္းခ်ဥ္သီး  -  ၄ လုံး
• င႐ုတ္သီးအစိမ္းမွုန႔္  -  စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ပဲငံျပာရည္အၾကည္  -  စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• င႐ုတ္ေကာင္းမွုန႔္  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ဆား  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
• ၾကက္သြန္နီ  -  ၁ လုံး
• ၾကက္သြန္ျဖဴ  -  ၁၀ ဂရမ္
• ဆီ  -  စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း
• ငံျပာရည္  -  စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• သၾကား  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ၾကက္သြန္ေၾကာ္  -  ၁၀ ဂရမ္
• မဆလာ  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း

ျပဳလုပ္နည္း
၁။ အိုးထဲ ဆီထည့္ၿပီး ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ႏွမ္းမည္းႏွင့္ ဆန္တို့ကို ဆီသတ္ပါ။ ခ်က္မည့္ ေပါင္းအိုးထဲ ဆီသတ္ထားေသာ ဆန္ထည့္၍ ဆားႏွင့္ ေရထည့္ၿပီး ခ်က္ပါ။
၂။ ၾကက္သားကို ပဲငံျပာရည္အၾကည္၊ င႐ုတ္ေကာင္းမွုန႔္၊ ဆားတို့ႏွင့္ နယ္ၿပီး ၁၀ မိနစ္ခန႔္ ႏွပ္ထားပါ။ ႏွပ္ထားေသာ ၾကက္သားကို ဆီပူပူျဖင့္ ၅ မိနစ္ျဖင့္ ေၾကာ္ပါ။ အိုးထဲ ဆီအနည္းငယ္ထည့္၍ ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ ၾကက္သြန္နီကို ထည့္ၿပီး ဆီသတ္ပါ။ င႐ုတ္သီးအစိမ္းမွုန႔္ႏွင့္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ထည့္ၿပီး အႏွစ္ရသည္အထိ ဆက္၍ေမႊပါ။ ေၾကာ္ထားေသာ ၾကက္သား၊ ငံျပာရည္၊ သၾကားႏွင့္ ၾကက္သြန္ေၾကာ္ တို့ကို ထည့္ၿပီး မီးေအးေအးျဖင့္ ခ်က္ပါ။ ၾကက္သားက်က္ၿပီဆိုလၽွင္ မဆလာကို ၾကက္သားအေပၚမွာ ျဖဴးၿပီး သုံးေဆာင္နိုင္ပါၿပီ။
၃။ ခ်က္ထားေသာ ႏွမ္းထမင္းႏွင့္ ၾကက္သားဟင္းကို တြဲဖက္ၿပီး စားသုံးနိုင္ပါၿပီ။
------------------------------------
Tin Tin Oo

ေကာ္ရည္ေခါက္ဆြဲ 


ဟင္းရည္အတြက္လိုအပ္တာေတြကေတာ့…
ဝက္ရိုး                                  - ၈၀၀ ဂရမ္
ဝက္ရိုးျပဳတ္ရန္ေရ                 - ၆ လီတာ
အသားျပဳတ္ရန္လိုအပ္တာေတြကေတာ့…
ဝက္သားဂုတ္သား                  - ၄၀၀ ဂရမ္
ဝက္အူ (အူပိတ္)                     - ၄၀၀ ဂရမ္
ၾကက္ရင္ပုံသား                      - ၄၀၀ ဂရမ္
ABC ပဲငံျပာရည္အေနာက္          - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
ABC ပဲငံျပာရည္အၾကည္           - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
သၾကား                                  - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း  ၂ ဇြန္း
နာနတ္ပြင့္                              - ၆ ပြင့္
သစ္ႀကံပိုးေခါက္                   - ၂ ေခ်ာင္း
င႐ုတ္ေကာင္းေစ့အျဖဴ         - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
ဆီ                                       - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
ဟင္းရည္အတြက္လိုအပ္တာေတြကေတာ့
ABC ပဲငံျပာရည္အေနာက္              - စားပြဲဇြန္း ၅ ဇြန္း
ABC ပဲငံျပာရည္အၾကည္               - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
င႐ုတ္ေကာင္းမွုန႔္အျဖဴ                 -  စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
ၾကက္သားမွုန႔္                              - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
ဆား                                            - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
ပီေလာပီနံမွုန႔္                           - စားပြဲဇြန္း ၁၂ ဇြန္း
ကြက်ဥ                                     - ၃ လုံး
ၾကက္ဥျပဳတ္                           - ၃-၆ လုံး
ၾကက္သြန္ျဖဴေထာင္းအတြက္လိုအပ္တာေတြကေတာ့…
ၾကက္သြန္ျဖဴ                    - ၁၅ ေျမာင့္
ဆား                                 - အနည္းငယ္နဲ႔ေထာင္းထားပါ
ေခါက္ဆြဲနဲ႔စားရန္ ငါးပိေထာင္း
င႐ုတ္သီးအနီအေသး          - ၁၀ ေတာင့္
င႐ုတ္သီးအစိမ္း                  - ၁၀ ေတာင့္
င႐ုတ္သီးမွည့္အနီ               - ၈ ေတာင့္
ငါးပိမီးကင္                         - ၆၀ ဂရမ္
သံပရာသီး                          - ၄ လုံး
ေခါက္ဆြဲအတြက္လိုအပ္တာေတြကေတာ့……..
ေခါက္ဆြဲအစို                  - ၁.၆ ကီလိုဂရမ္
ကန္စြန္းရြက္
ပဲပင္ေပါက္
ရွလကာရည္အမည္း
နံနံပင္ (ႀကိဳက္ႏွစ္သက္ပါကထည့္နိုင္ပါတယ္)
ျပဳလုပ္နည္း
1. ဝက္ရိုးျပဳတ္ပါ။ ဆူလာရင္ မီးအရွိန္ေလ်ာ့ၿပီး ၄၅ မိနစ္ခန႔္ျပဳတ္ပါ။ ၄လီတာရေအာင္ျပဳတ္ဖို့လိုပါတယ္။( အရိုးျပဳတ္စဥ္ အေပၚတက္လာတဲ့အျမဳပ္မ်ားကိုခပ္ထုတ္ပါ။ အဖုံးဖုံးၿပီးျပဳတ္ျခင္းျဖင့္ ဟင္းရည္ၾကည္ၾကည္ရနိုင္ပါတယ္)
2. ဝက္သား၊ ဝက္အူနဲ႔ၾကက္ရင္ပုံသားကို ABC ပဲငံျပာရည္အေနာက္.ABC ပဲငံျပာရည္အၾကည္၊ သၾကားတို့ထည့္ၿပီးနယ္ပါ။
3. အသားျပဳတ္မယ့္အိုးထဲကို ဆီထည့္ၿပီးအပူေပးပါ။ ဆီပူရင္ သစ္ႀကံပိုးေခါက္၊ နာနတ္ပြင့္၊ င႐ုတ္ေကာင္းေစ့ထည့္ၿပီး ဆီသတ္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ နယ္ထားတဲ့အသားမ်ားထည့္ၿပီးေၾကာ္ပါ။ ( အေရာင္တက္လာရန္ျဖစ္ပါတယ္)။ ၿပီးလၽွင္ အသားဖုံးေအာင္ေရထည့္ၿပီးျပဳတ္ပါ။ အဖုံးဖုံးၿပီးျပဳတ္ပါ။
4. ၁၀-၁၅ မိနစ္ခန႔္ျပဳတ္ၿပီးလၽွင္ ၾကက္ရင္ပုံသားကို ဆယ္ထားပါ။ ဝက္သားႏူးေအာင္ဆက္ၿပီးျပဳတ္ပါ။
5. ၃၅-၄၀ မိနစ္ဆိုရင္ ဝက္သားႏူးတဲ့အတြက္ ဆယ္ထားပါ။
6. အသားျပဳတ္ရည္ကို အရိုးျပဳတ္ရည္အိုးထဲေလာင္းထည့္ပါ။ ဆူေအာင္တည္ထားပါ။ ၿပီးလၽွင္ ABC ပဲငံျပာရည္အၾကည္၊ ABC ပဲငံျပာရည္အေနာက္၊ င႐ုတ္ေကာင္းမွုန႔္အျဖဴ၊ ဆားထည့္ပါ။
7. ၿပီးလၽွင္ ဟင္းရည္ပ်စ္ေစရန္ ပီေလာပီနံမွုန႔္ (ေကာ္မူန႔္)ကို ေရေဖ်ာ္ၿပီး ထည့္ပါ။
8. ဟင္းရည္ပ်စ္လာေအာင္ အဆက္မျပတ္ေမႊေပးပါ။ (အဆက္မျပတ္ေမႊေပးျခင္းက ဟင္းရည္ကိုေခ်ာေမႊ႕ေစပါတယ္)(ေကာ္ရည္ေခါက္ဆြဲပ်စ္ေစရန္ ပီေလာပီနံမွုန႔္က အေကာင္းဆုံးျဖစ္ပါတယ္။ ပီေလာပီနံမွုန႔္အစား ေျပာင္းဖူးမွုန႔္ထည့္နိုင္ေပမယ့္ ေျပာင္းဖူးမွုန႔္ကေကာ္ရည္အပ်စ္ကို ၾကာၾကာမထိန္းထားနိုင္ပါ က်ဲသြားတတ္ပါတယ္)
9. ၿပီးလၽွင္ ၾကက္ဥေခါက္ထည့္ပါ။ ျပဳတ္ထားတဲ့ၾကက္ဥကို အလုံးလိုက္ထည့္ၿပီး ျပဳတ္ထားပါ။ (ၾကက္ဥ အေရာင္ညိဳေစရန္ျဖစ္ပါတယ္)
10. ၿပီးလၽွင္ မီးေအးေအးနဲ႔တည္ထားပါ။
11. ငါးပိေထာင္းအတြက္ လိုအပ္တဲ့ င႐ုတ္သီးသုံးမ်ိဳးကို ငါးပိကင္နဲ႔ေရာၿပီးေထာင္းပါ။ Blender နဲ႔ႀကိတ္မယ္ဆိုပါက ေရနည္းနည္းထည့္ၿပီးႀကိတ္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ သံပရာရည္ညႇစ္ၿပီး ေမႊထားပါ။
12. ၾကက္သြန္ျဖဴကို ေထာင္းၿပီး ဆားထည့္ေမႊထားပါ။
13. ၾကက္သြန္နီဆီခ်က္ခ်က္ထားပါ။ (ေကာ္ရည္မွာ ၾကက္သြန္နီဆီခ်က္ကအေရးႀကီးပါတယ္။ ေကာ္ရည္ေခါက္ဆြဲကို ေမႊေစပါတယ္။ ရယ္ဒီမိတ္ၾကက္သြန္နီေၾကာ္သုံးပါက ေကာ္ရည္ေခါက္ဆြဲက မေမႊးေတာ့ပါ)
14. စားသုံးမည္ဆိုပါက ပန္းကန္ထဲကို ေခါက္ဆြဲထည့္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ ဟင္းရည္ေလာင္းထည့္ပါ။ ေရေႏြးေဖ်ာ္ထားတဲ့ ကန္စြန္းရြက္နဲ႔ပဲပင္ေပါက္ထည့္ပါ။ အသားစုံနဲ႔ၾကက္ဥျပဳတ္ထည့္ပါ။ ၾကက္သြန္နီဆီခ်က္ထည့္ပါ။ ( ႀကိဳက္ႏွစ္သက္ပါက နံနံပင္ထည့္နိုင္ပါတယ္)
15. ေကာ္ရည္ေခါက္ဆြဲကို ငါးပိေထာင္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴေထာင္း၊ ရွလကာရည္အမည္းနဲ႔တြဲၿပီးသုံးေဆာင္ပါ။ ( မူရင္းေကာ္ရည္ေခါက္ဆြဲက ရွလကာရည္အမည္းနဲ႔ စားပါတယ္)

ၾကက္ဆီထမင္းလုံး Hainanese Chicken Rice Balls



ၾကက္ျပဳတ္ရန္အတြက္လိုအပ္တာေတြကေတာ့……
ၾကက္သား                             -  1.2 kg
ဆား                                     - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ ဇြန္း
ၾကက္သြန္ၿမိတ္                       - ၄၀ ဂရမ္
ခ်င္း                                      - ၄၀ ဂရမ္
ၾကက္ဆီထမင္းအတြက္လိုအပ္တာေတြကေတာ့…
ထိုင္းjasmine ဆန္                   - ၄ ခြက္ ( ထမင္းေပါင္းအိုးထဲကခြက္)
ခ်င္း                                       - ၁၅ ဂရမ္ (ပါးပါးလွီးပါ)
ၾကက္သြန္ျဖဴ                           - ၁ လုံး( 30 ဂရမ္)
ၾကက္ဆီ                                 - စားပြဲဇြန္း ၅ ဇြန္း
ဆား                                       - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ၁/၂ ဇြန္း
ၾကက္သားမွုန႔္                          - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
ပဲငံျပာရည္အေနာက္                 - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
ဆြမ္းေမႊးရြက္                           - ၄ ရြက္
ၾကက္ျပဳတ္ရည္                        - ၁ လီတာ ( ၅ ခြက္)

င႐ုတ္ေဆာ့စ္ (အခ်ဥ္ရည္) လုပ္ရန္လိုအပ္တာေတြကေတာ့….Chili Dipping Sauce.
င႐ုတ္သီးမွည့္အနီ                         - ၆၀ ဂရမ္
င႐ုတ္သီးမွည့္အနီအေသး               - ၃၀ ဂရမ္
ခ်င္း                                             -  ၃၀ ဂရမ္
ၾကက္သြန္ျဖဴ                                 -  ၅ ေျမႇာင့္
သံပရာရည္                                    - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
ရွလကာရည္                                  - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
ဆား                                              - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
ၾကက္ျပဳတ္ရည္                               - စားပြဲဇြန္း ၄ ဇြန္း
ႏွမ္းဆီေမႊး                                      - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း

ခ်င္းၾကက္သြန္ၿမိတ္ေဆာ့စ္ Ginger & Spring Onion dipping sauce…အတြက္လိုအပ္တာကေတာ့..
ခ်င္း                        -  ၂၄ ဂရမ္ (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္း)
ၾကက္သြန္ျဖဴ            - ၃၅ ဂရမ္ (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္း)
ၾကက္သြန္ၿမိတ္         - ၆ ပင္ (ပါးပါးလွီးထားပါ) ( ၄၀ ဂရမ္)
ဆီ                          - စားပြဲဇြန္း ၄ ဇြန္း  
ဆား                       - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
ႏွမ္းဆီေမႊး              - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း        

ၾကက္သားအတြက္အရသာေဆာ့စ္စပ္ရန္လိုအပ္တာေတြကေတာ့….
ၾကက္ျပဳတ္ရည္              - စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း
ပဲငံျပာရည္                     - စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း
သၾကား                          -  စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
ႏွမ္းဆီေမႊး                     - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
Garnish အတြက္ လိုအပ္တာေတြကေတာ့….
သခြားသီး
နံနံပင္.

1. ၾကက္ဆီထမင္းအတြက္ဆန္ကို ေရ၃-၄ ႀကိမ္ေဆးၿပီး ၁ နာရီခန႔္ေရစိမ္ထားပါ။ (ဒီလိုေရစိမ္ျခင္းအားျဖင့္ ၾကက္ဆီထမင္းက ေပ်ာ့ေျပာင္းၿပီး အရသာရွိမွာျဖစ္ပါတယ္)(ဆန္ေရြးခ်ယ္ရာမွာ ထိုင္း jasmine ဆန္ကို ကို သုံးေပးျခင္းအားျဖင့္ ၾကက္ဆီထမင္းက အိေနမွာျဖစ္ၿပီး မာျခင္းမရွိပါ)
2. ၾကက္ေကာင္လုံးရဲ့အတြင္းနဲ႔အျပင္ကို ဆားျဖင့္ပြတ္ေပးပါ။ (ဒီလိုဆားနဲ႔ပြတ္ေပးျခင္းအားျဖင့္ ၾကက္သားရဲ့အေရခြံကိုေခ်ာေမြ႕ေစပါတယ္)
3. ၿပီးလၽွင္ ခ်င္းနဲ႔ၾကက္သြန္ၿမိတ္ကို ၾကက္ရဲ့အတြင္းပိုင္းထဲကို ထည့္ပါ။ ၾကက္ေပါင္ျပဳတ္မည္ဆိုပါက ခ်င္းနဲ႔ၾကက္သြန္ၿမိတ္ကို အိုးထဲထည့္ပါ။
4. ၾကက္ျပဳတ္ရန္ေရေႏြးအိုးတည္ထားပါ။ ေရဆူတာနဲ႔ ၾကက္ကို ေရေႏြးအိုးထဲထည့္ၿပီး ေရေႏြးအိုးထဲကို ၾကက္ကိုႏွစ္လိုက္ ဆြဲၿပီးမလိုက္ ၃-၄ ႀကိမ္ခန႔္လုပ္ပါ။ (ဒီလိုအႀကိမ္ႀကိမ္မတင္ရျခင္းက..ၾကက္သားအေရခြံတင္းလာေစရန္ျဖစ္ပါတယ္။ ၿပီးေတာ့..ၾကက္တစ္ေကာင္လုံးရဲ့အတြင္းပိုင္က မ်ားေသာအားျဖင့္ေအးေနတယ္။ ဒီလိုမတင္ျခင္းအားျဖင့္.အတြင္းအျပင္ အပူခ်န္မၽွတၿပီး ၾကက္သားအတြင္းပိုင္းနဲ႔အျပင္ပိုင္းအက်က္ညီမွာ ျဖစ္ပါတယ္။)
5. ၿပီးလၽွင္ မိနစ္ ၂၀ ခန႔္ျပဳတ္ပါ။ ၿပီးေနာက္ မီးပိတ္ အဖုံးဖုံးၿပီး မိနစ္ ၅၀ ခန႔္ထားပါ။
6. မိနစ္ ၅၀ ျပည့္လာၿပီဆိုရင္ ၾကက္ကို ေရေႏြးအိုးထဲမွ ဆယ္ယူၿပီးေရခဲေရမွာ စိမ္ထားပါ။( ေရခဲေရမွာစိမ္ျခင္းအားျဖင့္ ၾကက္သားအက်က္မလြန္ေတာ့ဘဲ ၾကက္သားကေပ်ာ့ေျပာင္းၿပီး အေရခြံက ေခ်ာေမြ႕ေနၿပီး အရသာပိုရွိေစပါတယ္။)
7. ၿပီးလၽွင္ ေရခဲေရထဲမွ ဆယ္ယူၿပီးေလသလပ္ခံထားပါ။ ၿပီးမွ ႀကိဳက္ႏွစ္သက္သလိုခုတ္ပါ။
8. ၾကက္ဆီထမင္းခ်က္ရန္အတြက္ ၾကက္ဆီကို ဒယ္အိုးထဲထည့္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴထည့္ၿပီး ဆီသတ္ေပးပါ။ ၿပီးလၽွင္ ေရစစ္ထားတဲ့ဆန္ထည့္ၿပီး ေမႊေပးပါ။ ၾကက္သားမွုန႔္၊ ပဲငံျပာရည္အေနာက္၊ ဆားထည့္ပါ။
9. ၿပီးလၽွင္ ခ်က္မည့္အိုးထဲေျပာင္းထည့္ပါ။ ၾကက္ျပဳတ္ရည္ထည့္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ ဆြမ္းေမႊးရြက္ထည့္ၿပီး ခ်က္ပါ။
10. ထမင္းခ်က္ေနစဥ္မွာ ၾကက္သားအတြက္ ေဆာ့စ္နဲ႔ dipping sauce လုပ္ရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။
11. ပထမဦးဆုံး င႐ုတ္သီးေဆာ့စ္အတြက္လိုအပ္တဲ့. င႐ုတ္သီးအနီ၊ ဆား၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ခ်င္း၊ သံပရာရည္၊ ရွလကာရည္၊ ၾကက္ျပဳတ္ရည္ထည့္ၿပီး လၽွပ္စစ္ blender နဲ႔ႀကိတ္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ ပန္းကန္ထဲေျပာင္းထည့္ၿပီး ႏွမ္းဆီေမႊးထည့္ၿပီး ေမႊေပးပါ။
12. ခ်င္းနဲ႔ၾကက္သြန္ၿမိတ္ dipping sauce လုပ္ရန္အတြက္ ဒယ္အိုးအေသးတစ္လုံးကို မီးဖိုေပၚတင္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ ဆီထည့္ပါ။ ဆီပူလၽွင္ မီးပိတ္ၿပီး ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားတဲ့ ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ပါးပါးလွီးထားတဲ့ၾကက္သြန္ၿမိတ္ထည့္ၿပီး ေမႊေပးပါ။ ၿပီးေနာက္ ႏွမ္းဆီေမႊးထည့္ေမႊၿပီး ပန္းကန္လုံးထဲထည့္ပါ။
13. ၾကက္သားအတြက္ အရသာေဆာ့စ္လုပ္ရန္အတြက္ ပန္းကန္လုံးတစ္လုံးထဲကို ပဲငံျပာရည္အၾကည္၊ သၾကား၊ ၾကက္ျပဳတ္ရည္၊ ႏွမ္းဆီေမႊးထည့္ၿပီး ေမႊေပးပါ။
14. ၾကက္ဆီထမင္းက်က္လာၿပီဆိုရင္ အပူခံပုံးထဲေျပာင္းထည့္ၿပီး ပိတ္စျဖင့္ဖုံးၿပီး အဖုံးပိတ္ထားပါ။ ( ၾကက္ဆီထမင္းကို ထမင္းေပါင္းအိုးထဲဆက္ၿပီးထားမယ္ဆိုရင္ အပူရွိန္ေၾကာင့္ ၾကက္ဆီထမင္းမွာေျခာက္သြားနိုင္ပါတယ္။ အပူခံပုံးထဲထည့္ၿပီးသိမ္းတဲ့အခါမွာလည္း ပိတ္စျဖင့္ဖုံးရပါ့မယ္။ မဖုံးပါက ၾကက္ဆီထမင္းရဲ့အပူရွိန္ေၾကာင့္ အေငြ႕ထြက္ၿပီး အဖုံးမွတစ္ဆင့္ ေခၽြးမ်ားထြက္လာနိုင္ပါတယ္။ ထြက္လာတဲ့ေခၽြးကို ပိတ္စကစုတ္ယူထားမွာျဖစ္တဲ့အတြက္ ၾကက္ဆီထမင္းမွာ ေခၽြးက်ျခင္းကေနကာကြယ္နိုင္ပါတယ္.)
15. ၾကက္သားကို ႀကိဳက္ႏွစ္သက္သလိုခုတ္ၿပီး အဆင္သင့္လုပ္ထားတဲ့ ေဆာ့စ္ေလာင္းပါ။
16. ၾကက္ဆီထမင္းကို ႀကိဳက္ႏွစ္သက္ရာအရြယ္လုံးၿပီး ၾကက္သား၊ သခြားသီး၊ dipping  sauceနဲ႔တြဲဖက္ၿပီး သုံးေဆာင္နိုင္ပါတယ္။

ခရမ္းခ်ဥ္သီးထမင္းႏွင့္ ၾကက္သားေၾကာ္
----------------------------------------------


ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ဆန္  -  ၂ ဘူး
• ခရမ္းခ်ဥ္သီးအႏွစ္  -  ၃ဝဝ ဂရမ္
• သစ္ႀကံပိုးေခါက္  -  လက္တစ္ဆစ္
• ပဲနံ့သာေစ့  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
• ဇီရာ  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
• င႐ုတ္သီးအေျခာက္ေတာင့္  -  ၁၀ ေတာင့္
• ဘိန္းေစ့  -  ၄၀ ဂရမ္
• အုန္းသီးမွုန႔္  -  ၅၀ ဂရမ္
• ေရ  -  အနည္းငယ္
• ဆီ  -  စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း
• ၾကက္သြန္နီ  -  ၂ လုံး
• ၾကက္သြန္ျဖဴ  -  ၁၀ ဂရမ္
• င႐ုတ္သီးအစိမ္းမွုန႔္  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• သီဟိုဠ္ေစ့  -  ၁၅ ဂရမ္
• ဆား  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• မဆလာ  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
• နံနံပင္  -  အနည္းငယ္
ၾကက္သားေၾကာ္အတြက္ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ၾကက္သား  -  ၄၅၀ ဂရမ္
• ဆီ  -  အလုံအေလာက္
• Curry Powder  -  လက္ဖက္ဇြန္း ၁  ၁/၂ ဇြန္း
• ဆား  -  လက္ဖက္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
• သၾကား  -  လက္ဖက္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
• င႐ုတ္ေကာင္းမွုန႔္  -  လက္ဖက္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
• ပဲငံျပာရည္   -  လက္ဖက္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ေျပာင္းဖူးမွုန႔္  -  လက္ဖက္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ကြက်ဥ  -  ၁ လုံး
• တန္ပူရာမွုန႔္   -  ၃၀ ဂရမ္


ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ထမင္းေပါင္းအိုးနဲ႔ ဆန္ ၂ ဘူးကို တည္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ ဒယ္အိုးတစ္လုံးထဲ သစ္ႀကံပိုးေခါက္၊ ပဲနံ့သာေစ့၊ ဇီရာ၊ င႐ုတ္သီးအေျခာက္ေတာင့္၊ ဘိန္းေစ့ႏွင့္ အုန္းသီးမွုန႔္တို့ကို ထည့္ၿပီး ေလွာ္ပါ။
၂။ ႀကိတ္စက္ထဲ ေလွာ္ထားတာေတြနဲ႔ ေရအနည္းငယ္ထည့္ၿပီး ႀကိတ္ပါ။ ဒယ္အိုးတစ္လုံး ထဲ ဆီ ၃ ဇြန္း၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ င႐ုတ္သီးအစိမ္းမွုန႔္၊ သီဟိုဠ္ေစ့ႏွင့္ ခရမ္းခ်ဥ္ သီးအႏွစ္တို့ကို ထည့္ၿပီး ေမႊပါ။ ၿပီးလၽွင္ ႀကိတ္ထားတဲ့အႏွစ္ထည့္၍ ဆားႏွင့္ မဆလာ ထည့္ၿပီး ဆီျပန္ေအာင္ ခ်က္ၿပီးလၽွင္ ခ်က္ထားတဲ့ ထမင္းထဲ ေရာၿပီး နံနံပင္အုပ္ကာ
၅ မိနစ္ခန႔္ ျပန္ႏွပ္ထားလိုက္လၽွင္ ရပါၿပီ။
၃။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးထမင္းနဲ႔ တြဲစားဖို့အတြက္ ၾကက္သားေၾကာ္ပါမယ္။ ၾကက္သားထဲ Curry Powder, ဆား၊ သၾကား၊ င႐ုတ္ေကာင္းမွုန႔္၊ ပဲငံျပာရည္၊ ေျပာင္းဖူးမွုန႔္ႏွင့္ ၾကက္ဥတို့ကို ထည့္ၿပီး သမေအာင္ေမႊပါ။
၄။ ၿပီးလၽွင္ တန္ပူရာမွုန႔္ကို Curry Powder အနည္းငယ္ေရာ၍ ၾကက္သားကို ကပ္ၿပီး အပူခ်ိန္ ၁၈၀ ဒီဂရီနဲ႔ ၁၀ မိနစ္ခန႔္ ေၾကာ္လိုက္လၽွင္ ရပါၿပီ။
၅။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးထမင္းႏွင့္အတူ ၾကက္သားေၾကာ္ ျြကပ္ျြကပ္ေလးကလည္း အရမ္း လိုက္ဖက္ပါတယ္။
----------------------------
Tin Tin Oo

No comments: