🐟🥰ငါးခူ မုန့်ဟင်းခါး (Catfish Mohinga)
မုန့်ဟင်းခါးဆို ဘယ်လိုချက်နည်းနှင့်ပဲ ချက်ချက် ရိုးတယ်မရှိပါဘူး။ ဘယ်သူပဲဖြစ်ဖြစ် အားပေးတတ်ကျသော မုန့်ဟင်းခါးကို ဖန်တီးမှု အသစ်အဆန်း မဟုတ်ပေမယ့် စည့်ရဲ့ ချက်နည်းလေးဖြင့် ပြန်လည် မျှဝေထားပါတယ်။
🧅🧄ပါ၀င်ပစ္စည်းများ
မုန့်ဖတ် ၁ ပိသာ
အနှစ်လုပ်၇န်
ကြက်သွန်နီဥကြီး ၂ လုံး (အခွံခွာ၊ လှီးထားပါ)
ကြက်သွန်ဖြူ ၁ ဥ (အခံခွာပြီး၊ လှီးထားပါ)
ချင်းတက် လက် ၂ ဆစ်လောက်(အခွံခွာပြီး ပါးပါးလှီးထားပါ)
အရောင်တင်မှုန့် ၂ ဇွန်းစားပွဲဇွန်း
ငါးပြုတ်ရန်ပါ၀င်ပစ္စည်း
ငါးခူ ၃၀ ကျပ်သား (ဆားကြမ်းဖြင့်ရေဆေးထားပါ)
ငံပြာရည် ၁ ဇွန်း စားပွဲဇွန်း
ငရုတ်ကောင်းစေ့ တစ်၀က် ဇွန်း လက်ဖက်ဇွန်း
စပါးလင် ၂ ချောင်း (ထုပြီး ထုံးထားပါ)
နနွင်းမှုန့် အနည်းငယ်
စပါးလင်အရည် ၂ ဇွန်း လက်ဖက်ဇွန်း
ချင်းရည် တစ်၀က်ဇွန်း လက်ဖက်ဇွန်း
မုန့်ဟင်းခါးရည်ချက်ရန် ပါ၀င်ပစ္စည်းများ
နနွင်းမှုန့် ၁/၄ ပုံ လက်ဖက်ဇွန်း
ငရုတ်ကောင်းမှုန့် ၂ ဇွန်း လက်ဖက်ဇွန်း
ငံပြာရည် ၂ ဇွန်း စားပွဲဇွန်း
အသီးအရွက်ဆီ ၇ ဇွန်း စားပွဲဇွန်း
ငါးပြုတ်ရည် ၂ လီတာ
စပါးလင် ၃ ချောင်း (ထက်ခြမ်းခြမ်းပြီး ထုံးထားပါ)
ဌက်ပျောအူ ၂ ခွက် (ခတ်ပါးပါးလှီးထားပါ၊ နနွင်းအနည်းဖြင့် ပြုတ်ထားပါ)
ကြက်သွန်ဥနီအသေး ၁၀ လုံး (အလုံးလိုက် အခွံခွာ ထည့်ပါ)
အိမ်လှော်ဆန်မှုန့် ခွက်တစ်၀က် (ဟင်းချက်ရန်တိုင်းသောခွက်၊ ရေဖြင့်ဖျော်ထားပါ)
ဆား ၂ ဇွန်း လက်ဖက်ဇွန်း
ကြက်ဥ ၂ လုံး (ခလောက်ထားပါ)
မုန့်ဟင်းခါးနှင့် တွဲစား၇န်
ကြက်ဥပြုတ် ၆ လုံး (အခွံခွာပြီး ကြက်ဥလှီးဓားဖြင့်အကွင်းလေးလှီးထားပါ)
နံနံပင် ၈ ပင် (အနေတော်လေးတွေလှီးထားပါ)
ပဲသီးရှည် ၁ စီး (ပါးပါးသေးသေး လေးလှီးထားပါ)
ငရုတ်သီးအကြမ်းမှုန့် လိုသလောက် (လှော်ပြီးသား)
ပဲကြော် ၁၀ ခု (စားခံနည်းမှ လိုသလောက် ချေစားပါ)
အိမ်လုပ်ကြက်သွန်ဖြူဆီချက် လိုသလောက် (မုန့်ဟင်းခါးထဲ ထည့်စားပါ)
ငါးဖယ်ကြော်ပြီးသား ၁၀ ခု (ခတ်ပါးပါးလေးတွေ လှီးထားပါ)
သံပုရာသီး ၃ လုံး (စိတ်ထားပါ)
🫕ပြုလုပ်နည်း
၁။ အနှစ်လုပ်ရန် ပါ၀င်ပစ္စည်းများအား ကြိတ်စက်ထဲ မှုန့်ညက်နေအောင်ကြိတ်ပါ။
၂။ အိုး အကြီးထဲ ငါးပြုတ်ရန်ပါ၀င်ပစ္စည်းများ အားလုံးထည့်ပြီး ငါးမြုပ်အောင်ရေထည့်ပြီး ဆူအောင်ပြုတ်ထားပါ။ ရေဆူလျင်ရပါပြီး ငါး အသားများ အရမ်နုးအိအောင်မပြုတ်ရင် ပိုကောင်းပါတယ်။ မီးဖိုပေါ်မှချပြီး အအေးခံထားပါ။ ငါးအသားများ နွင်ထားပါ။ အရေစစ်ယူထားပါ။
၃။ မကပ်သော ဒယ်အိုးအကြီးထဲ ဆီထည့် ပြီး အပူပေးထားပါ။ အနှစ်လုပ်ရန်ကြိတ်ထားသော ငရုတ်ကြက်သွန်အနှစ် နှင့် နနွင်းမှုန့်ထည့် ပြီး ၅ မိနစ်လောက် ဆီသတ်ပါ။
၄။ ဆီသတ်အိုးထဲ စပါးလင်၊ ငါးအသား၊ ငရုတ်ကောင်း၊ ငါးငံပြာရည် များ ထည့်ပြီး ၁၀ မိနစ်လောက် ထပ်ပြီး ဆီသတ်ပါ။
၅။ ငါးပြုတ်ရည်၊ ဌက်ပျောအူ များထည့်ပြီး ဆူပွတ်အောင်တည်ပါ။ ဆူပွတ်လာလျင် မီးလျော့ပြီး ဆူရုံလေး ၂း၃၀ -၃ နာရီလောက် တည်ထားပါ။
၆။ ရေလိုလျင်ထပ်ထည့်ပါ (ငါးပြုတ်ရည်ကို ပဲထပ်ထည့်လို့ရပါတယ်)၊ ကြက်သွန်ဥနီသေးလေး၊ ဆန်မှုန့်ရည် များထည့်ပြီး ဆူပွက်လာအောင် ထပ်တည်ပါ။ မကြာခဏဆိုသလို မွှေပေးပါ။ အိုးအောက်ဖက် မကပ်အောင် မွှေပေးပါ။ မုန့်ဟင်းခါးရည်ချက်ရန် ကျန်ပါ၀င်ပစ္စည်းများထည့်ပြီး နှံ့အောင် သေချာမွှေပါ။ ပွတ်ပွတ်ဆူ လာလျင် ဆားမြည်းပါ လိုတာ ကိုယ့်စိတ်ကြိုက် ထပ်ဖြည့်နိုင်ပါသည်။ ပူပူလေးသုံးဆောင်ပါ။
၇။ သုံးဆောင်ရန် ပန်းကန်ထဲ မုန့်ဖတ်ကို လိုသလောက်ထည့်ပြီး မုန့်ဟင်းခါးဖြင့် တွဲစားရန် ပစ္စည်းများ ကိုယ့်စိတ်တိုင်းကျ ကိုယ်ကြိုက်သော ပစ္စည်းများ ထည့်ပြီး ဟင်းရည်ကို လိုသလောက် ထည့်ပြီး ပူပူလေး ချက်ချင်း သုံးဆောင်ပါ။🥰
🥥မုန့်လုံးကြီး အုန်းယိုအစာသွပ် မီးဖုတ် (Sticky Rice Dumpling Coconut Jam stuffed Bake)🥥
မုန့်လုံးကြီး အစာသွပ် မီးဖုတ် ကြိုက်သူများအတွက် အာဗင်နဲ့ မီးဖုတ်လို့ရသော နည်းလေး မျှဝေလိုက်ပါတယ်။
🥥ပါ၀င်ပစ္စည်းများ
ကောက်ညှင်းဆန်မှုန့် ၁ ခွက် (မုန့်ဖုတ်လျှင် တိုင်းသောခွက်)
ဆန်ကြမ်းမှုန့် ၂ ဇွန်း လက်ဖက်ဇွန်း
ရေ ၁ ခွက် (မုန့်ဖုတ်လျှင် တိုင်းသောခွက်၊ လိုအပ်လျင် ထပ်ထည့်ပါ)
ဆား တစ်၀က်ဇွန်း လက်ဖက်ဇွန်း
ဆီ လိုသလောက် (အကင်ဘန်းသုပ်ရန်)
🫕ပြုလုပ်နည်း
၁။ ခြောက်သွေ့သော ဖန်ပုကန်လုံး အကြီးထဲ ကို ပါပစ္စည်းများ အားလုံးထည့်နယ်ပါ။ ရေကို ဖြည်းဖြည်းချင်းထည့်ပြီး မှနယ်ပါ။ ရေအတိုးအလျော့လုပ်ပေးပါ။ စေးပြီး မုန့်အနှစ်များ လက်မှာ မကပ်လျှင် ရပါပြီး။
၂။ ရရှိလာသော မုန့်နှစ်များကို လိုသလို အနေတော် အလုံးကြီးတွေလုံးပါ။ အထဲမှာ အုန်းယို အစာသွပ်ပြီး လုံးနေအောင်လုံးပါ။
၃။ စောက်နက်အိုးကြီးကြီးထဲကို ရေဆူအောင်တည်ပါ။ ရေဆူလာလျှင် လုံးထားသောအလုံးများ ထည့်ပါ။ အိုးထဲ အများကြီး မထည့်ပါနဲ့ အိုးကျပ်သွားလျှင် မကျက်တာမျိုးဖြစ်သလို ဆယ်ရတာလဲ ခက်ပါတယ်။
၄။ ဇလုံးအကြီးထဲမှာ ရေခဲရေ ထည့်ထားပါ။ ကျက်ပြီး ရေပေါ်ပေါလာသော မုန့်လုံးများ ကိုရေခဲရေထဲဆယ်ထဲ့ပါ။
၅။ အာဗင်ကို အပူပေးထားပါ။ ၂၀၀ ဒီဂရီလောက်ဆို ရပါတယ်။ မုန့်လုံးများ မကပ်အောင် တစ်လုံးချင်း ဖုတ်ချင်ရင် ကပ်ကိတ်ဖုတ်သော တစ်ခွက်စီ သီးသန့်ပါသော အကင်ဘန်း ကိုသုံးပါ။ အကင်ဘန်းကို ဆီချွဲနေအောင်သုပ်ထားပါ။
၆။ မုန့်လုံးများကို ရေစစ်ပြီး အအေးခံထားပါ။ ဘန်းခွက်ထဲ တစ်လုံးစီ ထည့်ပြီး အပေါ်ရောင် ညိုလာသည် အထိ ၅-၈ မိနစ်လောက်ကင်ပါ။ အနည်းငယ် အအေးခံပြီး မုန့်လုံးကြီး ထိပ်ညပ် ပြီး အုန်းအဆီ ဆန်းပြီး အသင့်သုံးဆောင်လို့ရပါပြီး။😋😋🥥❣
💙🌞🌼မင်္ဂလာပါ ချစ်တို့.. ဒီနေ့ စည် လုပ်စားနေကြမုန့်လုပ်နည်း တစ်မျိုး ရှယ်ပေးချင်ပါတယ်… အားလပ်ရက်တွေ မှာ မိသားစု သူငယ်ချင်းများ နှင့် လုပ်စားကြည့်လိုက်နော်..😋👍
🦋မုန့်လိပ်ပြာ (Butterfly Cake/Moun Lei Pya)😍
မြန်မာမုန့်လေးတွေကို နှစ်နှစ်သက်သက် ကြိုက်မိသူတိုင်းလဲ မုန့်လိပ်ပြာကို ကြိုက်နှစ်သက်ကြပါတယ်။ လုပ်စားရတာလဲလွယ်ကူသော မုန့်လိပ်ပြာကို အခုခတ်ပေါ်နည်း နှင့် လုပ်နည်းလေး ပြောင်းထားပါတယ်။ ဆန်ပြားရွက်တို့၊ ကော်ပြန့်စိမ်းအဖတ်တို့ ရှိရုံနဲ့ လုပ်လို့ရပါတယ်။ ပဲကြိုက်သော သူများအတွက် အကြိုက်တွေ့စေမယ့်မုန့်လဲ ဖြစ်ပါတယ်။ ဒီနည်းလေးအတိုင်း အလွယ်တစ်ကူ လုပ်စားကြည့်နိုင်အောင် မျှဝေလိုက်ပါတယ်။
🫔ပါဝင်ပစ္စည်းများ
ပဲနီ ၁ ဗူး (၄၀၀ ဂရမ် အသင့်စားဗူး)
ဆန်ပြားရွက် ၇ ရွက်
သကြားအဖြူ ၁ ဇွန်း ခွဲ ထမင်းစားဇွန်း
ဆား ၃ ပုံ ၁ ပုံ လက်ဖက်ဇွန်း
ရေ ၅၀၀ မီလီ
မြေပဲဆီ ၂ ဇွန်း စားပွဲဇွန်း
တွဲစားရန် (ကြိုက်လျင်)
နှမ်းဆားထောင်း လိုသလောက်
အုန်းသီးဖတ်ခြစ် လိုသလောက်
🫕ပြုလုပ်နည်း
၁။ အိုးထဲ ပဲနီဗူးကိုဖောက်ပြီး ရေစင်အောင်ဆေးထားပေးကာ ဆား၊ သကြား၊ ရေထဲ့ကာ ပဲများ ကျေပြီး ရေခမ်းသွားတဲ့အထိကျိုပါ။ မကြာခဏမွှေပေးပါ။ ဇွန်း ဖြင့် နာနာလေးဖိပြီးခြေ မွှေပါ ပဲတွေကြေမွပြီး ပျော့ပြစ်ခဲ ပဲယိုဖြစ်တယ့်အထိမွေပါ။ ကြိတ်စက်သုံးလဲရပါတယ်။
၂။ ဆန်ပြားရွက်ကို ရေအေး နှင့် ပျော့သွားတဲ့အထိ ၃-၅ မိနစ်လောက်ရေစိမ်ပေးပါ။
၃။ ရေစိမ်ထားသော ဆန်ပြားရွက်ကို မြေပဲဆီ သုပ်ထားသော ပန်းကန်ပြားတစ်ချပ်ပေါ်တွင်တင်ပြီး ပဲယိုကို အလယ်တည့်တည့်မှာ ထမင်းစားဇွန်း တစ်ဇွန်းစာ ပုံပေးပါ။
၄။ ပဲယိုပေါ်သို့ အောက်ဖက်မှ စပြီးခေါက်တင်ပေးပြီးမှ ဘေးစနှစ်ဖက်ကို တစ်ထပ်ချင်းခေါက်ပေးပါ နောက်ဆုံးမှ ကျန်နေတဲ့ အစကိုအုပ်ပေးပြီး ပဲယိုကိုထုတ်လိုက်ပါ။ လေးဒေါင့်အရှည်လေးရတယ့် အထိခေါက်ပါ။
၅။ မုန့်လိပ်ပြာမွှေးမွှေးလေးရပါပြီ နှမ်းထောင်း အုန်းသီးမှုန့်တို့ဖြူးပြီး မိန်ယှက်စွာစားသုံးနိုင်ပါပြီ။ 👍🦋😍
😋၀က်သားဒုတ်ထိုးစုံ (Pork Intestine Mix)❣
၀က်သားဒုတ်ထိုး ပြုတ်တယ့် အရသာကောင်းလို့ကတော့ စားလိုက်တာနဲ့ ရပ်မရအောင်ကို စားမိတာအမှန်ပါ။ ကြိုက်နှစ်သက်ကြသူများ အတွက် နှစ်သစ်ကူးညမှာ ပျော်ရွှင်ဖွယ်ဖြစ်သော ညစာကို အခုလို အရသာဖြင့်ချက်စားရင်း ပျော်ရွှင်ဖွယ်ညအားဖြတ်သန်းကျပါဆို့။ ကိုယ်ကြိုက်နှစ်သက်ရာ ၀က်အစုံ ကို အသုံးပြုလို့ရပါတယ်။
🥓ပါ၀င်ပစ္စည်းများ
၀က္ကလီစာစုံ ၁ ပိသာ
ကြက်သွန်ဖြူ ၅ မွှာ (တပြားရိုက်ထားပါ)
နာနတ်ပွင့် ၅ ပွင့်
သစ်ကြပိုးခေါက် ၁ ချောင်း
ကရဝေးရွက် ၂ ရွက်
ဇာတိပ္ဖိုလ်မှုန့် ၁ ဇွန်း လက်ဖက်ဇွန်း
ချင်း လက် ၂ ဆစ် (ကြီးကြီးလေး လှီးထားပါ)
သကြားညို ၁ ဇွန်း ခွဲ စားပွဲဇွန်း
ပဲငံပြာရည်အချို ၃ ဇွန်း ခွဲ စားပွဲဇွန်း (အပြစ်)
ပဲငံပြာရည်အငံ ၁ ဇွန်း စားပွဲဇွန်း
ဆား လိုသလောက်
ရှာလကာရည် ၂ ဇွန်း လက်ဖက်ဇွန်း
🫕ပြုလုပ်နည်း
၁။ ၀က်အစုံ ကို ရေစင်အောင်ဆေးပါ။ ပြီးလျှင် ဆား၊ ချင်း ၊ ကြက်သွန်ဖြူ၊ ရှာလကာရည်၊ ဇာတိပ္ဖိုလ်မှုန့်နှင့် ပဲငံပြာရည်အငံ ဖြင့်နယ်နှပ်ထားပါ။ ရေခဲသေတ္တာထဲတွင် ညသိပ်နှပ်ထားလျှင် ပိုကောင်းပါသည် (သို့) ၃ နာရီခန့်လောက် နှပ်ထားလျှင်လဲရပါတယ်။
၂။ မပြုတ်ခင် ရေခဲသေတ္တာထဲ မှ နာရီ၀က် ခန့်ကြိုထုပ်ထားပါ။
၃။ စောက်နက် ဒယ်အိုးကြီးထဲ ကို သကြား နှင့် ရေထည့်ကြိုပါ။ သကြားပျော်သွားလျှင် ၀က်အစုံ ကလွဲလို့ ကျန်ပါပစ္စည်းများ အားလုံး ထည့်ပြီး ကြိုပါ။ အနံမွှေးလာလျှင် နယ်နှပ်ထားသော ၀က်ကလီစာစုံ ကိုရောပါ။ အသားအနည်းငယ်တင်းလာပြီး မွှေးတက်လာမှ ရေထည့်ပါ အသားများ မြုတ်တယ့်အထိထည့်ပေးပါ။ အဖုံးအုပ်ပြီး တည်ပါ။ မကြာခဏမွှေပေးပါ။ ရေခန်းလျှင် ရေ ကိုထပ်ထည့် ပါ။ ၀က်ကလီစာစုံ နူးအိ တယ့်အထိတည်ပါ။
၄။ ၀က်အူ နူးအိလာပြီဆိုရင် ပြုတ်ရည် အနည်းငယ်ထားပါ။ အချဉ်ဖျော်ရန်၊ ဟင်းရည်သောက်ရန် သိပ်ကို ကောင်းပါတယ်။ အသင့်သုံးဆောင်လို့ရပါပြီး၊ လိုသလို လှီးပြီး နွေးနွေး လေး ဒုတ်ထိုးပြီး စားသုံးနိုင်ပါတယ်။
၅။ ဒုတ်ထိုးစားရင် မအီအောင် သခွားသီး ခရမ်းချဉ်သီးလေးတွေ နှင့် တွဲဖက် စားသုံးလျင် အအီသက်သာသလို အသီးအနှံ့လဲစားဖြစ်ပါတယ်။ ကြိုက်နှစ်သက်သော အချဉ်ဆော့ဖြင့် တွဲဖက်သုံးဆောင်ပါ။😋❣
စားဖိုမှူး - Syi Lwin Food Garden
No comments:
Post a Comment