Thursday, February 26, 2015

ငါးကင္ေမႊးေမႊးေလး - ကန္စြန္းျပည္ၾကီးငါးသုပ္ - ကဏန္းသားသီးစံုေၾကာ္ - စြန္တန္ဟင္းခ်ိဳ




ဘယ္ဘ၀က ေရစက္မွန္းကိုမသိပါဘူး ပင္လယ္စာဆိုရင္ အျခားဟင္းေတြထက္ပိုျပီး မက္စက္တယ္။ 

ဒါကလည္း ေတာင္ေပၚေဒသဖြားမို႕ ထင္ပါရဲ႕။ ရန္ကုန္သား ကၽြန္ေတာ့္သူငယ္ခ်င္းကေတာ့ အသက္အရြယ္ေရာက္မွ ေတာင္ေပၚေဒသမွာသြားေရာက္ေနထိုင္တာေၾကာင့္ ပင္လယ္စာေတြကို လြမ္းပါသတဲ့။ ဒါေၾကာင့္ ဒီတစ္ပတ္ေတာ့ ပင္လယ္ထြက္သားငါးေတြကို ဟင္းအတြဲအစပ္ခ်က္ျပဳတ္ႏိုင္ၾကေစဖို႕ ေလ့လာလိုက္ပါတယ္။ မလုလုရဲ႕ Blog ကေန ဟင္းခ်က္နည္းေလးေတြ ကူးယူထားပါတယ္ခင္ဗ်။

ငါးကင္ေမႊးေမႊး(ယိုးဒယား ငါးခဲပတ္ကင္)
ငါးကင္နည္းအမ်ိဳးမ်ိဳးရွိတဲ့အထဲက ငါးကိုခဲပတ္စကၠဴနဲ႕ပတ္ျပီးကင္တဲ့ ယုိးဒယားကင္နည္းကိုကူးထည့္ေပးလိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ကကတစ္ငါး - ၃၀ သားတစ္ေကာင္၊ရွမ္းနံနံ - အနည္းငယ္၊ နံနံပင္ - အနည္းငယ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ - သံုးလံုး၊ ေရွာက္သီး - တစ္ျခမ္း၊ ပင္စိမ္း - အနည္းငယ္၊ ခေနာမႈန္႕ (Knorr) - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း၊ ငရုတ္သီးစိမ္း - အနည္းငယ္၊ ခ်င္း - ႏွစ္က်ပ္သား၊ ပုစြန္ ငံျပာရည္ - ဟင္းစားဇြန္းတစ္ဇြန္း၊ ေခါင္းစိမ္းငံျပာရည္ - ဟင္းစားဇြန္းတစ္ဇြန္း၊ ခရုဆီ - အနည္းငယ္၊ ခဲပတ္စကၠဴ (၂၀" x ၂၀") - တစ္ရြက္

ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္နည္း
ငါးကို အေၾကးခြံခြာ ေရေဆးသန္႕စင္ ျပီးဓားျဖင့္မႊန္းရပါမည္။ ရွမ္းနံနံ၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ ပင္စိမ္း၊ နံနံပင္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ခေနာမႈန္႕၊ ခ်င္း၊ ေရွာက္သီး၊ ပုစြန္ငံျပာရည္၊ ေခါင္းစိမ္းငံျပာရည္၊ ခရုဆီတို႕ကို ေရာၾကိတ္ပါ။ ၾကိတ္ျပီးသား အစာၾကိတ္ဖတ္မ်ားကို ေစာေစာကမႊန္း ထားေသာ ငါး၏အတြင္းထဲသို႕ သိပ္ထည့္ရပါမည္။ ထို႕ေနာက္ ခဲပတ္စကၠဴျဖင့္ လိပ္ျပီး မီးျဖင့္ အက်က္ညီေအာင္ ကင္ရပါမည္။ ကင္ျပီးေနာက္ စားလို႕ေကာင္းတဲ့ ငါးခဲပတ္ကင္ကို ေပ်ာ္ေပ်ာ္ရႊင္ရႊင္သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါျပီ။

ကန္စြန္းျပည္ၾကီးငါးသုပ္
ကန္စြန္းရြက္ႏွင့္ ျပည္ၾကီးငါးကိုသုပ္စားၾကမယ္ေလ။ ကန္စြန္းရြက္သီးသန္႕ ျပည္ၾကီးငါးသီးသန္႕သုပ္စားတတ္ၾကေပမယ့္ ဒီတစ္ခါေတာ့ ေရာသုပ္စားၾကမယ္။

လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
ျပည္ၾကီးငါး (သန္႕စင္ျပီးသား) ၂၀၀ ဂရမ္၊ ပုစြန္အေကာင္လတ္ ၂၀၀ ဂရမ္၊ ကန္စြန္းညြန္႕ ၂၀၀ ဂရမ္၊ ငံျပာရည္ စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ ဇြန္း၊ ပဲငံျပာရည္ စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း၊ သၾကားလက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း၊ အခ်ိဳမႈန္႕အနည္းငယ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၂ျမႊာ (ျခစ္ျပီးသား)၊ သံပရာသီး ၃ လံုး၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ၁ လံုး၊ ငရုတ္သီးစိမ္း ၅ေတာင့္။

ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္ပံု
ျပည္ၾကီးငါးကို သန္႕စင္ျပီး လက္မ၀က္ခန္႕အရွည္မ်ားျဖစ္ေအာင္ ျဖတ္ထား၊ ပုစြန္ အေကာင္ေလးေတြႏွင့္အတူ ကန္စြန္းညြန္႕ေလးေတြကို လည္း ေသခ်ာသန္႕စင္ထားလိုက္ပါ။ ငရုတ္သီးစိမ္းေတာင့္ေတြကိုလည္း ပါးပါးလွီး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ျခစ္ထား၊ အခ်ိဳမႈန္႕အနည္းငယ္ကို ေတာ့ က်န္းမာေရးအတြက္ေရွာင္မယ္ဆိုရင္ မထည့္ပါႏွင့္။
ငရုတ္သီး၊ငံျပာရည္၊ပဲငံျပာရည္၊ သၾကားတို႕ကို ေရာေမႊျပီး ၁၅မိနစ္တည္ရပါတယ္။ ဒယ္အိုးထဲ ဆီထည့္ျပီး မီးပူေပးပါ။ မီးအသင့္ အတင့္ျဖင့္ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ ခ်က္ျပီး ခပ္ထားလိုက္ပါတယ္။ ဒယ္အိုးထဲ ျပည္ၾကီးငါးႏွင့္ ပုစြန္မ်ားကို ထည့္ျပီး ၂ မိနစ္မွ ၃ မိနစ္ခန္႕ ေမႊ၊ ျပီးေတာ့ ငရုတ္သီး/ငံျပာရည္အေမႊတို႕ကိုပါထည့္ေမႊျပီး သီးသန္႕ပန္းကန္တစ္ခုမွာ ဖယ္ထားလိုက္ပါတယ္။ ျပည္ၾကီးငါး၊ ပုစြန္တို႕ကို ကန္စြန္းရြက္ထည့္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ႏွင့္ သံပရာရည္ထည့္ကာ ေရာနယ္။ ျပည္ၾကီးငါးပုစြန္ကန္စြန္းရြက္သုပ္ရပါျပီ။

ကဏန္းသားသီးစံုေၾကာ္
ဒီတစ္ခါေတာ့ ကဏန္းသားသီးစံုေၾကာ္တဲ့ေနရာမွာ ပါ၀င္ပစၥည္းေတြကိုေတာ့ ကိုယ့္စိတ္မွန္းနဲ႕သာအတိုင္းအတာလုပ္ၾကေပေတာ့ဗ်ိဳ႕ မလုလုက ထည့္မေရးေပးထားဘူး။

လိုအပ္တာေလးေတြက - baby corn ေလးေတြ၊ မုန္လာဥနီ၊ ေရႊပဲသီး၊ပဲပိုးတီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊နီ၊ ပဲငံျပာရည္အၾကည္၊ 
ဆား၊သၾကား၊ ဟင္းခပ္မႈန္႕နဲ႕ ဆီတို႕ပါေနာ္။ ကဏန္းအသားဘူးကေတာ့ စူပါမားကတ္ေတြမွာရတတ္ေတာ့ ရယ္ဒီလုပ္ထားျပီးသား ကဏန္းအသားတစ္ ခုခ်င္းကို အုပ္ထားတဲ့ ပလတ္စတစ္ကိုခြာျပီး အရြယ္အေနေတာ္ေလးေတြျဖစ္ေအာင္ လွီးထားေပးပါ။ မုန္လာဥနီကို အခြံႏႊာ၊ ေရေဆးျပီး ပန္းပြင့္ေဖာ္လွီးတာက လွီး၊ ခပ္ရွည္ရွည္ မွ်င္မွ်င္ေလးေတြ ျဖစ္ေအာင္လွီးေပးပါ။ ေျပာင္းဖူးေပါက္စကိုတာ့ ေရေဆးျပီး ခပ္ေစြေစြေလးေတြ လွီး၊ေရႊပဲသီးေတြကိုလည္း ေဘးအမွ်င္ေတြသင္ထား ေရေဆးျပီး ေရစစ္ထား၊ျပီးေတာ့ လက္တစ္လံုးအရြယ္ေလာက္ေလးေတြလွီးထား၊ပဲပိုးတီကိုေတာ့ ေရေဆးျပီး အလ်ားလိုက္ ထက္ျခမ္းျခမ္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴနီတို႕ကို အခြံခြာျပီး ေရေဆး ၾကက္သြန္နီ ေလးစိတ္ထိုး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ဓားျပားရိုက္ေပးထားပါ။

အားလံုးအသင့္ဆိုရင္ - မီးဖိုေပၚ ဒယ္အိုးတင္ ဆီထည့္ ဆီက်က္လွ်င္ ၾကက္သြန္ျဖဴ နီတို႕ကိုထည့္ျပီး ဆီခ်က္ခ်က္ပါ။ ၾကက္သြန္စိမ္းနံ႕ေပ်ာက္ျပီး ႏြမ္းလာတာနဲ႕တျပိဳင္နက္ ကဏန္းသားေတြကိုထည့္ျပီး ေၾကာ္ေပးပါ။ ျပီးရင္ လွီးထားတဲ့ ေျပာင္းဖူးေပါက္စကို ထည့္ျပီးေမႊ၊ တစ္မိနစ္ေလာက္ေနရင္ ပဲပိုးတီကိုထည့္ျပီး ဆက္ေၾကာ္၊ ျပီးရင္ မုန္လာဥနီကိုထည့္ျပီး ႏွံ႕ေအာင္ ေၾကာ္ေပးပါ။ ေနာက္ဆံုးေတာ့ ေရႊပဲသီးကိုထည့္ျပီးေၾကာ္ပါ။ ျပီးရင္ အငန္အတြက္ ပဲငံျပာရည္အၾကည္နည္းနည္း၊ဆား၊သၾကားနဲ႕ ဟင္းခပ္မႈန္႕အနည္းငယ္ထည့္ျပီး အသီးအရြက္အသားအကုန္ႏွံ႕ေအာင္ေမႊေပးပါ။ ျပီးရင္ အေပါ့အငန္ျမည္းျပီး ဟင္းအိုခ်လိုက္ရံုပါပဲ။

စြန္တန္ဟင္းရည္
စြန္တန္ေျခာက္ - သံပရာသီးလံုးခန္႕ (ကိုယ့္စိတ္ၾကိဳက္ေပၚမူတည္ျပီးထည့္)၊ၾကက္ျပဳတ္ရည္ - ႏို႕ဆီဘူး ၄ဘူး၊ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၁၀ျမႊာ (မညက္တညက္ ထုေထာင္းထားပါ)၊ခ်င္း - လက္တစ္ဆစ္ (မညက္တညက္ ထုေထာင္းထားပါ)၊ဆား၊ သၾကား - အနည္းငယ္၊ ငရုတ္သီးစိမ္း - ၁၀ေတာင့္ (အညႇာေျခြ ေရေဆးျပီး ထက္ျခမ္းျခမ္းပါ)

ဟင္းရည္ခ်က္မည့္အိုးထဲတြင္ ၾကက္သားျပဳတ္ရည္၊ စြန္တန္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ခ်င္း၊ဆား၊သၾကား၊ငရုတ္သီးစိမ္း အားလံုးထည့္ျပီး ပြက္ပြက္ ဆူတဲ့အထိ တည္ပါ။ ဟင္းရည္ပြက္လာျပီဆိုရင္ အရသာျမည္း၍ အိမ္သားမ်ားစိတ္ၾကိဳက္ျဖစ္ျပီဆိုရင္ ခ်ိဳခ်ဥ္စပ္အရသာေလးနဲ႕ စြန္တန္ ဟင္းရည္ကို ပူပူေလး သံုးေဆာင္ပါ။ 

ဟင္းအတြဲအစပ္ကေတာ့ ဘယ္လိုေနတယ္မသိဘူး ကၽြန္ေတာ္ၾကိဳက္သလိုတြဲစပ္ပစ္လိုက္တာပါ။ ဟင္းခ်က္နည္းအေတာ္မ်ားမ်ားကို ထပ္မံဖတ္ၾကည့္ခ်င္ေသးတယ္ဆိုရင္ေတာ့ http://lulucooking.blogspot.com ကိုသြားလုိက္ပါေနာ္။

No comments: