Friday, June 28, 2013

၀က္သားႏွင့္ ဂ်ဴးအုပ္ခ်က္




ကၽြန္ေတာ္ဒီေန႕ဖတ္ျဖစ္တဲ့မဂၢဇင္းတစ္ေစာင္ထဲက ရွမ္းျပည္ရိုးရာ ဓေလ့အစားအစာထဲက သေဘာတက် ျပန္လည္ေ၀မွ်ေပးခ်င္တဲ့ ဟင္းလ်ာကေတာ့ အသားဟင္းကို ဂ်ဴးျမစ္အုပ္ခ်က္တဲ့ဟင္းေပါ့ေနာ္။ ဓနုမ်ိဳးႏြယ္တို႕ ရွမ္းအင္းအႏြယ္တို႕ဟာ ဂ်ဴးျမစ္ကိုခံုခံုမင္မင္ စားေသာက္တတ္တဲ့ ဓေလ့ရွိပါသတဲ့။ သူတို႕ခ်က္ျပဳတ္တဲ့ဟင္းလ်ာေတြမွာထည့္တတ္တဲ့ အမယ္ေတြဟာ သဘာ၀ကရတဲ့အရာေတြ မ်ားပါတယ္။ ဟင္းခ်ိဳမႈန္႕တို႕လို႕ အပဟိကေတြသိပ္မပါဘူးေပါ့ေနာ္။ 

အရင္ကေတာ့ ေျခေလးေခ်ာင္းသားသိပ္မစားတတ္ၾကတဲ့သူေတြ ပါတဲ့။ေနာက္ပိုင္းမွသာ စားလာၾကတယ္လို႕ေျပာပါတယ္။
ကဲကဲ….၀က္သားကို ဂ်ဴးျမစ္နဲ႕အုပ္ခ်က္တဲ့ဟင္းလ်ာျဖစ္ပါတယ္။ ၀က္သားဆိုရင္ သံုးထပ္သားက ပိုေကာင္းပါတယ္တဲ့။ ၀က္ငယ္၍ အေခါက္ပါးျပီး ႏုေနခဲ့လွ်င္ အေခါက္ကိုဖယ္ထုတ္ရန္မလိုပါ၊ အေခါက္ထူျပီး ရင့္မာေနလွ်င္ေတာ့ ပယ္လိုက္သင့္ပါတယ္။ထည့္ခ်က္ တည့္အခါ မႏူးႏိုင္ မနပ္ႏိုင္ စားေတာ့ပ်ဥ္းထုပ္ ပ်ဥ္းထုပ္ႏွင့္ ၀ါးမရ စားမရျဖစ္တတ္တာကိုးေနာ္။

၀က္သားႏွင့္ ဂ်ဴးအုပ္ခ်က္
လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား -
ဂ်ဴးျမစ္ ၁၀က်ပ္သား၊ ၀က္သားသံုးထပ္သား ၁၀က်ပ္သား၊ ၾကက္သြန္ဥနီ အရြယ္ေတာ္ ၃လံုး၊ ၾကက္သြန္ဥျဖဴ အရြယ္ေတာ္ ၅လံုး၊ ဆီ အနည္းငယ္မွ်သာ၊ ဆား အနည္းငယ္၊ ၾကာညိဳ႕ ေခၚ တရုတ္ငံျပာရည္အခ်ိဳ အနည္းငယ္၊ ဂ်င္းၾကိဳက္လွ်င္ ဂ်င္းသံုးႏိုင္ပါတယ္။

ျပင္ဆင္နည္း
၁။ ဂ်ဴးျမစ္ကို လက္တစ္ဆစ္ အရြယ္ခန္႕စီလွီးျဖတ္ထားရပါမည္။
၂။ ၀က္သံုးထပ္သားကို ပါးပါးလက္တစ္လံုးျဗက္ႏွင့္ လက္တစ္ဆစ္ခန္႕ဆီလွီးပါ။
၃။ ၾကက္သြန္ဥနီကို ရွစ္စိတ္ခန္႕ ပိုင္းျဖတ္ထားပါ။
၄။ ၾကက္သြန္ဥျဖဴကို ဓားျပားရိုက္ထားပါ။
၅။ ၀က္ညွီနံ႕ကို ေၾကာက္လွ်င္ ခ်င္းပါးပါးသံုးျပားခန္႕ လွီးထားပါ။
၆။ အစပ္ၾကိဳက္သူတို႕အဖို႕ ငရုတ္စိမ္း ရင္ကြဲရံုအူေဖာက္ထားပါ။

ခ်က္ျပဳတ္နည္းအဆင့္ဆင့္
ဆီအနည္းငယ္ထည့္ျပီး ၾကက္သြန္ျဖဴ ဓားျပားရိုက္ႏွင့္ ၾကက္သြန္နီရွစ္စိတ္ပိုင္းျဖတ္ထားသည္တို႕ကိုထည့္ပါ။ ခ်င္းၾကိဳက္က ခ်င္းျပားသံုးျပားကိုလည္း တစ္ျပိဳင္တည္းထည့္ပါ။

မီးေအးေအးျဖင့္ ႏွံ႕ေအာင္ေမႊပါ။ ၾကက္သြန္သင္းရနံ႕ထြက္လာလွ်င္ သံုးထပ္သားလွီးထားသည္ကိုထည့္ပါ။ ႏွံ႕ေအာင္ေမႊျပီး ၀က္သားလည္းက်က္၊ ၀က္ဆီလည္းထြက္လာျပီ ဆိုေသာအခါ လွီးျဖတ္ထားေသာ ဂ်ဴးျမစ္မ်ားကိုထည့္ပါ။ ဆားသင့္ရံု ထည့္ျပီး ေမႊေပးပါ။

ဂ်ဴးျမစ္ပိုင္းမ်ားမွာ ညွိဳးက်လာလွ်င္ ေရအနည္းငယ္စြက္ျပီး အဖံုးအုပ္ထားပါ။ မီးမျပင္းပါႏွင့္။ ဟင္းနဲ႕ေမႊးၾကိဳင္လာလွ်င္ ၾကာညိဳ႕ အနည္းငယ္ ဆမ္းျပီး ႏွံ႕ေအာင္ေမႊပါ။ အဖံုးေခတၱအုပ္ထားပါ။

ဟင္းအိုးခ်ကာနီး၌ အစပ္ၾကိဳက္သူတို႕ ရင္ခြဲအူေဖာက္ ငရုတ္သီးစိမ္းေတာင့္ကိုထည့္ျပီး အဖံုးအုပ္ပါ။ မီးေပၚကခ်ျပီး ေခတၱအၾကာမွာ စားေသာက္ဖို႕ အဆင္သင့္ျဖစ္ပါျပီ။

*အထူး- အခ်ဥ္ဓာတ္ေလးနည္းနည္းပါေစခ်င္သူတို႕အဖို႕ ခရမ္းခ်ဥ္သီးႏွစ္လံုး ေလးစိတ္ စိတ္စိတ္ျပီး ဂ်ဴးအုပ္ႏွပ္စဥ္မွာထည့္ႏွပ္လိုက္ပါ။ ဟင္းအေရာင္ပိုလွ၊အရသာ တစ္မ်ိဳးထားပါသည္။ ဂ်ဴးအခ်ိဳသာၾကိဳက္သူတို႕က ခရမ္းခ်ဥ္သီးမထည့္ပါႏွင့္။

အကယ္၍ အခ်ိဳအရသာ နည္းနည္းကဲလိုလွ်င္ ဟင္းခ်ဳိမႈန္႕ ဟင္းခတ္မႈန္႕တို႕ကိုလည္း က်န္းမာေရးအတြက္မသံုးလိုဘူးဆိုပါလွ်င္ သၾကား နည္းနည္းျဖဴးႏိုင္ပါသည္။ ဟင္းအိုး မီးေပၚက အခ်မွာ သၾကားျဖဴးျပီး အဖံုးအုပ္ကာ ေခတၱႏွပ္ထားရံုျဖင့္ လံုေလာက္ပါျပီ။ ခ်က္ျပဳတ္စဥ္ သၾကားၾကိဳတင္ထည့္လိုက္ပါက ဟင္းတူးလြယ္ပါသည္။ ၾကာညိဳ႕ကိုလည္း ေစာေစာၾကိဳမထည့္ထားသင့္ပါ။ အတူးျမန္ေစပါသည္။

Credit: Wellness Magazine – June 2013, မင္းသန္႕ဦး(ေတာင္ၾကီး)ရဲ႕ ရွမ္းျပည္နယ္ေတာင္ပိုင္း အင္းဓေလ့အစားအစာမ်ား(၂၆)

No comments: