Sunday, March 22, 2020

အာလူးထမင္းေထာင္း _ ငါးဖယ္လုံး (ငါးအသားလုံး) _ ေျမအိုးၾကက္ဆီထမင္း _ငါးကင္ႏွင့္ မန္က်ည္းေဆာ့စ္

ခရမ္းခ်ဥ္သီးမီးဖုတ္ထမင္းသုပ္ႏွင့္ ၾကက္ေၾကာ္
------------------------------------------------------


ၾကက္ေၾကာ္အတြက္ လိုအပ္တာေတြကေတာ့-

• ဗမာၾကက္  -  ၁ ေကာင္ (၄ ပိုင္းပိုင္းထားပါ)
• နႏြင္းမွုန႔္  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
• င႐ုတ္သီးအေရာင္တင္မွုန႔္  -  စားပြဲဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
• ၾကက္သြန္ျဖဴ  -  ၅၀ ဂရမ္
• ခ်င္း  -  ၃၀ ဂရမ္
• အသားမွုန႔္  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
• ဆား  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
• ၾကက္သားျပဳတ္ရန္ ေရ  -  ၄ဝဝ မီလီလီတာ
• ၾကက္ေၾကာ္ရန္ ဆီ

ခရမ္းခ်ဥ္သီးမီးဖုတ္ထမင္းသုပ္အတြက္ လိုအပ္တာေတြကေတာ့-
(၄ ပြဲစာအတြက္)
• ခရမ္းခ်ဥ္သီးအမွည့္  -  ၈ လုံး
• ၾကက္သြန္ၿမိတ္  -  ၄ ပင္
• ဆီ  -  စားပြဲဇြန္း ၈ ဇြန္း
• ဆား  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၃ ဇြန္း _ ၄ပြဲ
 = လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ထမင္းျဖဴ  -  ၁၇၅ ဂရမ္ (ပန္းကန္လုံး ၁ လုံး) _
 ပန္းကန္လုံး ၄ လုံး
• ေျမပဲဆန္ေၾကာ္

ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ၾကက္သားကို ေထာင္းထားတဲ့ ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နႏြင္းမွုန႔္၊ ဆား၊ အသားမွုန႔္၊ င႐ုတ္သီး အေရာင္တင္မွုန႔္တို့ႏွင့္ နယ္ၿပီး ႏွပ္ထားပါ။
၂။ ၿပီးလၽွင္ ေရထည့္ၿပီး ျပဳတ္ပါ။ က်က္လၽွင္ ဆယ္ယူထားပါ။
၃။ ၿပီးလၽွင္ နီညိဳေရာင္သန္းသည္အထိ ေၾကာ္ၿပီး ဆယ္ယူထားပါ။
၄။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးအမွည့္ကို မီးဖုတ္ၿပီး အခြံႏႊာထားပါ။
၅။ ထမင္းသုပ္ဖို့အတြက္ ဇလုံထဲ တစ္ေယာက္စာ ထမင္းကို ပန္းကန္လုံးတစ္လုံးစာ (၁၇၅ ဂရမ္) ထည့္ပါ။ မီးဖုတ္ထားတဲ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၂ လုံးကို ေျခၿပီးထည့္ပါ။ ဆီ ၁ ဇြန္းထည့္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ ဆားထည့္ၿပီး နယ္ပါ။
၆။ ၿပီးလၽွင္ အနီေရာင္သန္းေနတဲ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမီးဖုတ္ထမင္းသုပ္ ရပါၿပီ။ အဆင္သင့္ေၾကာ္ထားတဲ့ ၾကက္ေၾကာ္၊ ေျမပဲဆန္ေၾကာ္၊ ၾကက္သြန္ၿမိတ္တို့ႏွင့္ သုံးေဆာင္ပါ။
---------------------------
Myint Oo Tha

အာလူးထမင္းေထာင္း
--------------------------


ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ထမင္း  -  ၁ ပြဲ
• အာလူးျပဳတ္  -  ၁ လုံး (၆၀ ဂရမ္)
• ႏွမ္း  -  စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ေျမပဲေထာင္း  -  စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ဆား  -  အနည္းငယ္
• သၾကား  -  အနည္းငယ္
• င႐ုတ္ေကာင္းမွုန႔္  -  အနည္းငယ္
• ငံျပာရည္  -  အနည္းငယ္
• င႐ုတ္သီးေၾကာ္  -  အနည္းငယ္ (တြဲစားရန္)
• ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္  -  စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• နံနံပင္  -  အနည္းငယ္
• ဂ်ဴးျမစ္  -  အနည္းငယ္ (အေနေတာ္လွီးပါ)
• ခရမ္းခ်ဥ္သီး  -  ၁ လုံး (အေနေတာ္လွီးပါ)

ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ျပဳတ္ထားေသာအာလူးကို အေနေတာ္လွီးၿပီး ညက္ေအာင္ ေထာင္းပါ။
၂။ ထမင္း အနည္းငယ္ထည့္ၿပီး ေထာင္းပါ။
၃။ ပန္းကန္ထဲ ေထာင္းထားတဲ့ အာလူးႏွင့္ ထမင္း၊ ဆား၊ သၾကားအနည္းငယ္၊ ႏွမ္း၊ င႐ုတ္ေကာင္းမွုန႔္၊ ငံျပာရည္အနည္းငယ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ႏွင့္ ေျမပဲေထာင္း
တို့ကို ထည့္နယ္ပါ။
--------------------------------
Eant Wint Htut

ငါးဖယ္လုံး (ငါးအသားလုံး)
---------------------------------


 ငါးဖယ္ကို ေဟာ့ေပါ့ထဲမွာ ထည့္စားဖို့အတြက္ပဲျဖစ္ျဖစ္၊ ကေလးေတြအတြက္ ေခါက္ဆြဲျပဳတ္ထဲပဲ ထည့္ထည့္ အဆင္ေျပေစဖို့ ရယ္ဒီမိတ္ထက္ အိမ္လုပ္ အသားလုံး၊ ငါးလုံး ေတြက သန႔္ရွင္းလတ္ဆတ္တာမို့ ကေလးအတြက္ အသင့္ေတာ္ဆုံးပါပဲ။ လုပ္ရတာလည္း လြယ္ကူၿပီး ေလလုံအိတ္နဲ႔ ခဲထားရင္ တစ္လေလာက္အထိ အထားခံပါတယ္။

လုပ္ၾကည့္ရေအာင္ေနာ္...။
လိုအပ္တာေတြက-
 ငါးဖယ္ ၁၀ က်ပ္သားကို အလုံး ၃၀ ရပါတယ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ငါးဖယ္  -  ၁၀ က်ပ္သား
• ဆား  -  အနည္းငယ္
• င႐ုတ္ေကာင္းမွုန႔္အျဖဴ  -  အနည္းငယ္
• ေျပာင္းေကာ္မွုန႔္  -  ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း (ေမာက္ေမာက္)
• ကြက်ဥ  -  ၁ လုံး

ျပဳလုပ္နည္း
၁။ အသားႀကိတ္စက္ျဖင့္ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ားကို ေခ်ာမြတ္ေနေအာင္ ႀကိတ္ပါ။
၂။ ႀကိတ္ၿပီးသားကို ေရခဲေသတၱာထဲ တစ္ညထားပါ။
၃။ ေရေႏြးကို ဆူပြက္ေနေအာင္တည္ၿပီး ဆူပြက္လာလၽွင္ မီးအနည္းဆုံးေလၽွာ့ခ် ကာ ဇြန္း ၂ ေခ်ာင္းကို သုံး၍ လုံးၿပီး ၁၀ မိနစ္ခန႔္ ျပဳတ္ပါ။
 အခ်ိန္ေစ့လၽွင္ ေရခဲေရထဲ မိနစ္ ၃၀ ခန႔္ စိမ္၍ ေရစစ္ၿပီး ဇစ္အိတ္ျဖင့္ ေလလုံ ေအာင္ ပိတ္ကာ အခဲခန္းအတြင္းမွာ သိမ္းၿပီး လိုအပ္သလို အသုံးျပဳပါ။
-----------------------------
May's Healthy Food

ေျမအိုးၾကက္ဆီထမင္း
--------------------------


 ဒါကေတာ့ ေျမအိုးၾကက္ဆီထမင္းခ်က္နည္းေလးပါ။ အိမ္မွာ လူနည္းတာပဲျဖစ္ျဖစ္၊ အိမ္သားေတြ  အစားမညီတာပဲျဖစ္ျဖစ္ မိမိစားခ်င္တာကို ခ်က္မစားရဘူးဆိုတာ မျဖစ္ရေလ ေအာင္ ရည္ရြယ္ပါတယ္။ တစ္ေယာက္စာ တစ္အိုးေလးကို ၁၅ မိနစ္နဲ႔ မိနစ္ ၂၀ ၾကာ အခ်ိန္ေလးေပး႐ုံနဲ႔ ခ်က္စားလို့ရပါတယ္။

ၾကက္ဆီထမင္းခ်က္ရန္အတြက္ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ရွမ္းဆန္  -  ေပါင္းအိုးဆန္ခ်ိန္ခြက္ ၁ ခြက္
• ၾကက္ေပါင္  -  ၁ ေခ်ာင္း
• သၾကား  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
• ဆား  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ၾကက္ျပဳတ္ရည္  -  ေပါင္းအိုးဆန္ခ်ိန္ခြက္ ၁ ခြက္
• ၾကက္ဆီဖတ္  -  ၁ ဖတ္
• ၾကက္သြန္ျဖဴ  -  ၁ လုံး
• ခ်င္း  -  ၅ ျပား (ပါးပါးလႊာထားပါ)
• ဆီ  -  စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• နံနံပင္အျမစ္  -  ၂ ပင္
• ကြက်ဥ  -  ၁ လုံး

ျပဳလုပ္နည္း
 ဦးစြာ ၾကက္ဆီဖတ္ကို ဆီ စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္းႏွင့္ မီးေအးေအးနဲ႔ ေၾကာ္ပါ။ လႊာထားေသာ ခ်င္းကို ထည့္ပါ။ ၾကက္ဆီဖတ္မ်ား ျြကပ္ရြလာလၽွင္ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ဓားျပားရိုက္ထည့္ၿပီး ျြကပ္ရြလာလၽွင္ ရပါၿပီ။ ၾကက္ေပါင္လုံးကို ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္ႏွင့္ ျပဳတ္ပါ။ ျပဳတ္သည့္အခါ အဖုံးဖြင့္ၿပီး ျပဳတ္လၽွင္ ၾကည္လင္ေသာ ၾကက္ျပဳတ္ရည္ကို ရပါမယ္။ ၾကက္သားႏူးၿပီဆိုလၽွင္ ၾကက္ဆီထမင္း ခ်က္လို့ရပါၿပီ။ ဆန္ကို ေရေဆးၿပီး ေရကုန္ေအာင္ စစ္ထားပါ။ ခ်က္မည့္ေျမအိုးထဲ နံနံပင္အျမစ္
၂ ပင္ထည့္ပါ။ ဆန္ထည့္ထားပါ။ ၾကက္ျပဳတ္ရည္ထဲ ဆားႏွင့္ သၾကား ေပ်ာ္ဝင္ေအာင္ေမႊၿပီး ဆန္ထည့္ထားေသာ ေျမအိုးထဲ ေလာင္းထည့္ပါ။ ၾကက္ဆီကို စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္းထည့္ၿပီး အဖုံးအုပ္ တည္ပါ။ မီးအလယ္အလတ္နဲ႔တည္ၿပီး ဆူလာလၽွင္လုံးဝ မီးေလၽွာ့ခ်တည္ပါ။ ေရခန္းစျပဳလာလၽွင္ ၾကက္ေပါင္ႏွင့္ ျပဳတ္ထားေသာၾကက္ဥကို ျခမ္းထည့္ၿပီး အဖုံးအုပ္ထားပါ။ ေရခန္းၿပီး အေငြ႕လွိုင္ လာလၽွင္ မီးပိတ္၍ မီးဖိုေပၚမွာ ၁ မိနစ္ခန႔္ထားၿပီး သုံးေဆာင္လို့ရပါၿပီ။
-----------------------------
ပန္းခေရ

ငါးကင္ႏွင့္ မန္က်ည္းေဆာ့စ္
--------------------------------


ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ကကတစ္ငါး  -  ၁ ေကာင္ (၅ဝဝ ဂရမ္)
• င႐ုတ္ေကာင္း  -  ၂ ဂရမ္
• ၾကက္သြန္ျဖဴ  -  ၁၅ ဂရမ္
• င႐ုတ္သီးစိမ္း  -  ၅ ေတာင့္
• ရွမ္းနံနံ  -  ၁၀ ဂရမ္
• ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ့စ္  -  စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
• ဆီ  -  စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
• ဆား  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
• င႐ုတ္သီးအစိမ္းမွုန႔္  -  စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• လီမြန္သီး  -  ၁ ျခမ္း
• ႐ုံပတီသီး  -  ၇ ေတာင့္
• ဆလတ္ရြက္  -  ၁ စည္း
မန္က်ည္းေဆာ့စ္အတြက္ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• မန္က်ည္းအႏွစ္  -  ၈ဝဝ မီလီလီတာ
• ထန္းလ်က္  -  ၁ဝဝ ဂရမ္
• ငံျပာရည္  -  စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း
• သီဟိုဠ္ေစ့  -  ၁ဝဝ ဂရမ္
• နံနံျမစ္  -  ၅ ပင္
• ၾကက္သြန္ျဖဴ  -  ၄၅  ဂရမ္
• င႐ုတ္သီးစိမ္းအနီ  -  ၇ ေတာင့္
• င႐ုတ္သီးစိမ္းအေသး  -  ၁၅ ေတာင့္
• နံနံပင္  -  ၁၀ ဂရမ္

ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ငါးကို ေသခ်ာစြာ ေဆးေၾကာသန႔္စင္၍ အလယ္ရိုးထုတ္ၿပီး ဓားျဖင့္ မႊန္းပါ။
၂။ င႐ုတ္ေကာင္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ င႐ုတ္သီးစိမ္းႏွင့္ ရွမ္းနံနံတို့ကို ေက်ညက္ေအာင္ ေထာင္း ၿပီး ပန္းကန္လုံးတစ္လုံးထဲ ထည့္ပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ့စ္၊ ဆီ၊ ဆားႏွင့္ င႐ုတ္သီးအစိမ္း မွုန႔္တို့ကို ထပ္မံထည့္ပါ။ လီမြန္သီးကို ပါးပါးလွီး၍ အရည္ညႇစ္ထည့္ၿပီး အားလုံးကို သမေအာင္ နယ္ပါ။
၃။ ပန္းကန္ထဲမွာ နယ္ထားေသာ အရသာေဆာ့စ္ကို ကင္မည့္ ငါးမွာ ေသခ်ာစြာ သုတ္နယ္ ေပးပါ။
၄။ ခဲပတ္ကို ငါးတစ္ေကာင္ကင္မည့္အေနအထား ျဖတ္ယူထားပါ။ ပထမဦးစြာ ခဲပတ္ကို ခင္းပါ။ ခဲပတ္အေပၚမွာ ငွက္ေပ်ာရြက္ခင္းၿပီး အရသာနယ္ထားေသာ ငါးကို တင္ပါ။ ငါးအေပၚမွာ ငွက္ေပ်ာရြက္ထပ္တင္ၿပီး ခဲပတ္ကို ေသခ်ာလုံျခဳံစြာ ထုပ္ပိုးပါ။ ခဲပတ္ျဖင့္ ထုပ္ပိုးၿပီးေသာ ငါးကို မီးျဖင့္ က်က္ေအာင္ ေသခ်ာစြာကင္ပါ။
၅။ မန္က်ည္းေဆာ့စ္အတြက္ သီဟိုဠ္ေစ့ကို ေက်ညက္ေအာင္ေထာင္းၿပီး ခြက္တစ္ခြက္ထဲ ထည့္ထားပါ။ နံနံျမစ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ င႐ုတ္သီးစိမ္းအနီႏွင့္ င႐ုတ္သီးစိမ္းအေသးတို့ကို လည္း ေက်ညက္ေအာင္ ေထာင္းပါ။ အႏွစ္တိုက္ထားေသာ မန္က်ည္းအႏွစ္၊ ငံျပာရည္ ႏွင့္ ထန္းလ်က္တို့ကို အိုးတစ္လုံးထဲ ထည့္၍ မီးေအးေအးျဖင့္ ဆူေအာင္ တည္ၿပီး အေအးခံ ထားပါ။
၆။ ပန္းကန္ထဲ အေအးခံထားေသာ မန္က်ည္းႏွစ္အရည္၊ ေထာင္းထားေသာ သီဟိုဠ္ေစ့၊ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ င႐ုတ္သီးစိမ္းတို့ကို ထည့္ၿပီး ေသခ်ာစြာေမႊပါ။
၇။ ငါးကင္ႏွင့္တြဲစားမည့္ ႐ုံးပတီသီးကို မီးေအးေအးျဖင့္ ကင္ပါ။
၈။ ကင္ထားေသာ ငါးကင္၊ မန္က်ည္းေဆာ့စ္ႏွင့္ ႐ုံးပတီသီးကင္၊ ဆလတ္ရြက္တို့ကို တြဲဖက္ စားသုံးနိုင္ပါၿပီ။
-----------------------------------
 Htain Lin Maung 

No comments: