Monday, August 1, 2016

အမဲသားႏွပ္ - ခရမ္းခ်ဥ္ဦးေက်ာက္စိမ္းသုပ္ - ဒန္႕သလြန္ရြက္ဟင္းခ်ိဳ

အမဲသားဆိုတာနဲ႕ အတူတူပဲလို႔ေတာ့မွတ္ယူလို႔မရပါဘူး။ ေနရာေဒသအလိုက္ေမြးျမဴကာ အသားထုတ္လုပ္ပံုက မတူၾကေတာ့ ႏုည့ံပံုနဲ႔ အရသာကကြဲျပားလို႔ျဖစ္ပါတယ္။ မ်ားေသာအားျဖင့္ အမဲသားက ဆိတ္သားလိုသိပ္မညွီပါဘူး။ ဒါေပမဲ့ အညွီနံ႔မၾကိဳက္ရင္ေတာ့ ဗီနီကာ အနည္းငယ္ေလးနဲ႔နယ္ျပီး ေရေဆးပစ္လိုက္ပါ။

အခုေျပာျပမယ့္ အမဲႏွပ္ခ်က္နည္းကေတာ့ အင္ဒိုနီးရွားစတိုင္လ္ျဖစ္ပါတယ္။ အမဲသားနဲ႔လိုက္ဖက္ေအာင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီး အစိမ္းကိုသုပ္မယ္၊ အရည္ေသာက္အျဖစ္ ဒန္႕သလြန္ရြက္ေလးကိုဟင္းခ်ိဳခ်က္ပါမယ္။ ဒန္႕သလြန္ရြက္ဟင္းခ်ိဳခ်က္ရာမွာ ေရအစိမ္း ထည့္ခ်က္သလို ၾကက္ျပဳတ္ရည္ကိုအစားထိုးသံုးလို႕ရပါတယ္။

အမဲႏွပ္ (BRAISED BEEF)



ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
အမဲသား ၃၀က်ပ္သား၊ ၾကက္သြန္နီ ၂လံုး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၄ျမႊာ၊ ငရုတ္သီးစိမ္းအနီေတာင့္ ၃ေတာင့္၊ ခ်င္း သင့္ရံု၊ နႏြင္း လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း၊ စပါးလင္ ၁ပင္၊ အုန္းႏို႔ ေရသန္႕ဘူးတစ္၀က္၊ ေရွာက္ရြက္ ၃ရြက္၊ ဆား သင့္ရံု။

ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္နည္း
ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ခ်င္း၊ စပါးလင္၊ ငရုတ္သီးတို႔ကို ေရာ၍ ညက္ေအာင္ေထာင္းပါ။
ပန္းကန္တစ္ခ်ပ္တြင္ ဆား၊နႏြင္းႏွင့္ ေထာင္းျပီးအစာမ်ားကိုေရာနယ္ပါ။

ႏို႔ႏွင့္ က်န္ေထာင္းထားေသာ အစာမ်ားကို ပြက္ေအာင္တည္ပါ။ အဖံုး မဖံုးပါႏွင့္။ ထို႕ေနာက္ အသားကိုထည့္ပါေလ။
အနည္းငယ္ႏူးလာသည့္အခါ မီးကိုေလွ်ာ့၍ အဖံုးမဖံုးဘဲ အသားလံုး၀ႏူးသည္အထိ တည္ေပးပါ။
မိမိႏွစ္သက္သည့္ အေနအထားရလွ်င္ ခ်ႏိုင္ပါသည္။

ခရမ္းခ်ဥ္သီး ေက်ာက္စိမ္းသုပ္ (Fresh Tomato Salad)



ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ခရမ္းခ်ဥ္သီး (အရြယ္ေတာ္ စားေကာင္းမယ့္အေနအထား) ၅လံုး၊ ၾကက္သြန္နီ ၃လံုး၊ ေျမပဲ ၅က်ပ္သား၊ ဟင္းခတ္မႈန္႔ အနည္းငယ္၊ ဆား အနည္းငယ္၊ နံနံပင္ အနည္းငယ္၊ ငရုတ္သီးစိမ္း အနည္းငယ္၊ ဆီ အနည္းငယ္။

ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္ပံု
ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို အေစ့ထုတ္ျပီး လွီးထားပါ။ ၾကက္သြန္နီကိုလည္း ပါးပါးလွီးထားပါ။ ေျမပဲကို မညက္တညက္ေထာင္းထားပါ။ နံနံပင္၊ ငရုတ္သီးစိမ္း လွီးထားပါ။ ဆီခ်က္ ခ်က္ထားပါ။ ျပီးလွ်င္ အားလံုးေရာျပီး ဆား၊ ဟင္းခတ္မႈန္႔ ထည့္၍ သုပ္စားပါ။

ဒန္႕သလြန္ရြက္ဟင္းခ်ိဳ (Drumstick Leaves Soup)

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ဒန္႕သလြန္ရြက္ ၁၀က်ပ္သား၊ ၾကက္သြန္နီ ဥၾကီး ၁လံုး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဥ ၃လံုး၊ ငရုတ္သီးေျခာက္ ၂ေတာင့္၊ ဆီ ၃စက္၊ ဆား အနည္းငယ္၊ ဟင္းခ်ိဳရည္ ဟင္းခ်ိဳပန္းကန္ႏွင့္ ၃လံုး။

ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္ပံု
ဒန္႕ဒလြန္ရြက္ကို အၾကမ္းမ်ားသင္၍ က်န္အရြက္မ်ားကို ေရစင္စင္ေဆးျပီး ဆန္ခါႏွင့္ ေရစစ္ထားပါ။

 ၾကက္သြန္နီကို ပါးပါးလွီးထားပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ဓားျပားရိုက္ထားပါ။ ငရုတ္သီးေျခာက္ကို တူးေအာင္မီးဖုတ္ပါ။

ခ်က္မည့္အိုးတြင္ ဟင္းခ်ိဳရည္ထည့္ပါ။ ပါးပါးလွီးထားေသာ ၾကက္သြန္ထည့္ပါ။ အရည္ဆူလွ်င္ ဆားထည့္၊ ဒန္႕သလြန္ရြက္မ်ားကို ထည့္၊ ဆီသံုးစက္ပါထည့္၍ အဖံုးဖံုးထားပါ။

ဓားျပားရိုက္ျပီးေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴအုပ္၊ ငရုတ္သီးေျခာက္အုပ္ကာ အေပါ့ အငန္ျမည္း၍ခ်ပါ။

ပူပူေႏြးေႏြးသံုးေဆာင္ႏိုင္ပါသည္။

No comments: