Saturday, July 30, 2016

ေရႊဖရံုသီးဆီျပန္ - ကိုးကန္႔အာလူးေထာင္း - မန္က်ည္းရြက္သုပ္ - ေရႊဖရံုပြင့္ဟင္းခ်ိဳ - ပဲပုပ္ေထာင္း


သားသတ္လြတ္ ဟင္းလ်ာနဲ႔သာ ထမင္းတစ္နပ္စားဖူးခဲ့ရင္ ဘယ္လိုအရသာရွိမလဲ က်ေနာ္စဥ္းစားဖူးပါတယ္။ ငယ္ငယ္ကေန အခုအရြယ္ထိ တကယ့္ သားသတ္လြတ္ခ်က္ျပဳတ္တဲ့အစားအစာဆိုတာ လက္ခ်ိဳးေရတြက္လို႕ရေနပါရဲ႕။ သက္သတ္လြတ္ အစားအစာ စားတဲ့လူအေပၚမူတည္ျပီး သားသတ္လြတ္စားရျခင္းကိစၥကြာျခားပါတယ္ေလ။ အျခားသက္ရွိေတြကို သနားလို႔၊ မသတီရြံရွာလို႔၊ က်န္းမာ ေရးအရမို႕ စသျဖင့္ေပါ့။

(ပါ၀င္ပစၥည္းေရြးခ်ယ္ရာမွာေတာ့ အငန္အရသာအတြက္ ဆားမေရြးခ်ယ္လွ်င္ ငါးငံျပာရည္အစား ပဲငံျပာရည္အၾကည္သံုးဖုိ႔အဆင္ေျပမည္ ထင္ပါသည္။)

ေရႊဖရံုသီးဆီျပန္
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ေရႊဖရံုသီး တစ္ျခမ္း၊ ၾကက္သြန္နီ ၂လံုး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၂က်ပ္ခြဲသား၊ ငရုတ္သီးပြေျခာက္ ၅ေတာင့္၊ ဆီ ၁၀က်ပ္သား၊ ခ်င္း လက္ ၂ဆစ္ခန္႔။

ျပင္ဆင္ပံု
ေရႊဖရံုသီး အခြံသင္၍လည္းေကာင္း၊ မသင္ဘဲေသာ္လည္းေကာင္း ေရေဆး၍ သင့္ေတာ္ေသာ အရြယ္မ်ားတံုးထားပါ။
ငရုတ္သီးပြေျခာက္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ/နီ၊ ခ်င္းတို႔ကိုေရာ၍ ေထာင္းပါ။

ျပဳလုပ္နည္းအဆင့္ဆင့္
ဆီက်က္အိုးထဲသို႔ ေရာ၍ေထာင္းထားေသာ ငရုတ္သီးပြေျခာက္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ/နီ၊ခ်င္းတို႔ကို ဆီသတ္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ေရႊဖရံုသီးအတံုးမ်ားကို ထည့္၍ခ်က္ပါ။ ဆီျပန္လာေအာင္ လံုးခ်က္ ခ်က္ပါ။

ကိုးကန္႕အာလူးေထာင္း
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ျပဳတ္ထားသည့္ အာလူး ၃လံုး၊ မုန္လာဥအမွ်င္(အမွ်င္ေလးေတြျဖစ္ေအာင္ စိန္ခလုပ္နဲ႔ျခစ္ထားပါ) အနည္းငယ္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ၁ျခမ္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၅ျမြာ၊ ငရုတ္သီးအစိမ္းေတာင့္ ၅ေတာင့္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ/နီ အနည္းငယ္၊ ဆီ ၂က်ပ္ခြဲသား။

ျပင္ဆင္ပံု
အာလူးျပဳတ္၍ အခြံႏႊာျပီး ေထာင္းထားပါ။
ၾကက္သြန္ျဖဴ ဓားျပားရိုက္ပါ။

ျပဳလုပ္နည္းအဆင့္ဆင့္
ဒယ္အိုးထဲရွိ ဆီက်က္ထဲသို႔ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ငရုတ္သီးစိမ္းထည့္ျပီး ဆီသတ္ပါ။ အာလူးေထာင္းျပီးသားထည့္၊ မုန္လာဥအမွ်င္မ်ားထည့္၊ ဟင္းခတ္မႈန္႔ထည့္ျပီး အားစိုက္၍ အာလူးေၾကညက္သည္အထိ အားလံုးသမေအာင္ေမႊပါ။ ေၾကညက္ျပီး သမသြားလွ်င္ ပန္းကန္ျပားတြင္ထည့္ကာ အစပ္ၾကိဳက္လွ်င္ အေပၚယံမွ ငရုတ္သီး၊ ဆီက်က္ဆီအနည္းငယ္ဆမ္း၍ စားသံုးပါ။

မန္းက်ည္းရြက္သုပ္
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
မန္းက်ည္းရြက္ ၁၀က်ပ္သား၊ ၾကက္သြန္နီ ၄လံုး၊ ငံျပာရည္/ဟင္းခတ္မႈန္႔ သင့္ရံု၊ ပဲမႈန္႔အက်က္ သင့္ရံု။ ဆီ ၂က်ပ္ခြဲသား။

ျပင္ဆင္ပံု
မန္းက်ည္းရြက္အႏုမ်ားကို အရိုးသင္၍ ေရစင္စင္ေဆးပါ။
ၾကက္သြန္နီကို ပါးပါးလွီးျပီး ေရေဆးထားပါ။

ျပဳလုပ္နည္းအဆင့္ဆင့္
မန္က်ည္းရြက္ထဲသို႔ ၾကက္သြန္နီ၊ ငံျပာရည္၊ ဟင္းခတ္မႈန္႔၊ပဲမႈန္႔အက်က္၊ ဆီထည့္ျပီး သမေအာင္ေရာနယ္ပါ။

ေရႊဖရံုပြင့္ဟင္းခ်ိဳ
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ေရႊဖရံုပြင့္ ၁၀ပြင့္၊ ေရႊဖရံုညြန္႔ ၁စည္း၊ ပင္စိမ္း ၁စည္း၊ ပီနံငရုတ္သီး ၅ေတာင့္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ/နီ အနည္းငယ္၊ ဟင္းခတ္မႈန္႔ အနည္းငယ္။

ျပင္ဆင္ပံု
ေရႊဖရံုပြင့္မ်ား၏ ပြင့္ခ်ပ္မ်ားကို အေနေတာ္အရြယ္သင္ျပီး ဖရံုညြန္႔ကိုလည္း အရိုးမ်ားသင္ထားပါ။

ျပဳလုပ္နည္းအဆင့္ဆင့္
ေရေႏြးအိုးဆူဆူတြင္ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဓားျပားရိုက္ျပီးသားထည့္ပါ။ ဆား သင့္ရံုထည့္ပါ။ ပီနံသီးခတ္ပါ။ ထို႔ေနာက္ ေရႊဖရံုပြင့္၊ ဖရံုညြန္႔တို႔ကိုခတ္ျပီး အရသာအေနေတာ္ျမည္းၾကည့္ကာ သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါျပီ။

ပဲပုပ္ေထာင္း
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ပဲပုပ္ ၅ခ်ပ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၁ဥ၊ ငရုတ္သီးစိမ္း ၃ေတာင့္၊ ဟင္းခတ္မႈန္႔ သင့္ရံု၊ ဆား သင့္ရံု၊ ဆီ ၅က်ပ္သား။

ျပင္ဆင္ပံု
ပထမဦးစြာ ပဲပုပ္ကို မီးကင္ထားပါ။
ျပီးလွ်င္ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ ငရုတ္သီးစိမ္းကို အရင္ေထာင္းပါ။
ျပီးလွ်င္ ပဲပုပ္ေထာင္းထည့္ထားပါ။

ျပဳလုပ္နည္းအဆင့္ဆင့္
ပဲပုပ္ေထာင္းထည့္ထားျပီးသားထဲသို႔ ဆား၊ဟင္းခတ္မႈန္႔ တို႔ထည့္ပါ။ ညက္လွ်င္ ခူးခပ္ဆီဆမ္း၍ စားသံုးႏိုင္ပါသည္။

ခ်က္ျပဳပ္ျပသူ - မခိုင္

No comments: