Thursday, September 11, 2008

Ingredients Label on Snacks


အစားအစာထုပ္ပိုးထားတဲ့ အိတ္ေတြ၊ ဘူးေတြေပၚက အဟာရ အညႊန္းမ်ား
ေခတ္မီတိုးတက္လာတဲ့ ယေန႔ကာလမွာ ထုပ္ပိုးထည့္သြင္းေရာင္းခ်ေသာ အိတ္ေတြ၊ ဘူးခြံ၊ ကတ္ပံုးခြံေတြေပၚမွာ ၄င္းတို႔ေရာင္းခ်ေသာ အစားအေသာက္ထဲမွာ ပါ၀င္သည့္ အဟာရအညႊန္းမ်ား ေဖာ္ျပထားတာကို ေတြ႕ရမွာျဖစ္ပါတယ္။
အဲဒီအညႊန္းေတြထဲမွာ လူတစ္ေယာက္တစ္ေန႔တာ လိုအပ္ခ်က္နဲ႕ ထိုအစားအစာတြင္ပါေသာ ပမာဏကို ႏႈိင္းယွဥ္ေဖာ္ျပထားေလ့ရွိပါတယ္။ ဥပမာ – အဆီ၊သၾကားဓာတ္၊ ဆား တစ္ေန႔ဘယ္ေလာက္လိုအပ္သလဲ။ယခု ပါ၀င္တာက ဘယ္ေလာက္ပမာဏျဖစ္တယ္ဆိုတာ ေဖာ္ျပေလ့ရွိပါတယ္။
ယခု အဲဒီ၂ခ်က္နဲ႕တင္ မလံုေလာက္ေသးပါဘူး။ အခ်ိဳ႕ေသာ အဟာရအညႊန္းမ်ားဟာ ၀ယ္ယူစားသံုးမယ့္သူကို လွည့္စားျပီးေရးထားတာေတြလည္းရွိပါတယ္တဲ့။ ဒါကိုရွာေဖြေဖာ္ထုတ္ျပီး သိရွိေအာင္ၾကိဳးစားရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။
အဲဒီလို လွည့္ျဖားထားတဲ့ စာသားမ်ားကို နမူနာအားျဖင့္ ေဖာ္ျပလိုက္ပါတယ္။


(၁) ကိုလက္စထေရာပါ၀င္မႈ(Cholesterol Free) မရွိဟုေရးထားျခင္း
ကိုလက္စထေရာဆိုတာ ေသြးေၾကာအတြင္းနံရံမ်ားကို အဆီခ်ိဳးကပ္ေစျပီး ႏွလံုးတိုက္ခိုက္ခံရျခင္း၊ ေလျဖတ္ျခင္း အႏၲရာယ္မ်ားရွိတယ္ဆိုတာ လူတိုင္းသိျပီးျဖစ္ပါတယ္။ ဟင္းရြက္ဆီ၊ ဟင္းရြက္ အသုပ္မ်ားေပၚမွာ ဖ်န္းရတဲ့ ေဆာ့စ္အျဖဴလို အရာေတြထဲမွာ ကိုလက္စထေရာပါ၀င္မႈမရွိလို႔ အညႊန္းစာတမ္းကပ္ထားေလ့ရွိပါတယ္။
အမွန္တကယ္ေတာ့ ဟင္းရြက္ဆီေတြထဲမွာ ကိုလက္စထေရာ ဆိုတာ မပါေပမယ့္ ကိုလက္စထေရာကို တက္ေစေသာ ျပည့္၀ဆီ သို႔မဟုတ္ ဟိုဒရုိဂ်င္နိတ္တက္ဖက္(Hydrogenated Fats) ေတြ ပါ၀င္ပါတယ္။ အဲဒီ ဟင္းရြက္ဆီေတြကို ေၾကာ္လိုက္မယ္။ အပူခ်ိန္မ်ားမ်ားနဲ႔ အပူေပးလိုက္မယ္ဆိုရင္ မေကာင္းေသာ ကိုလက္စထေရာမ်ားထြက္လာျပီး က်န္းမာေရးအတြက္ အႏၲရာယ္ရွိပါတယ္။

(၂) အဆီနည္း (Lite) ဟု ေရးထားျခင္း
တခ်ိဳ႕ေသာ ဘီစကြတ္၊ ကြတ္ကီးစတဲ့မုန္႔မ်ားမွာ အဆီနည္းတယ္ဆိုတဲ့သေဘာမ်ိဳး (Lite) သို႔မဟုတ္ Light လို႔ေရးထားေလ့ရွိပါတယ္။ ကိုယ္အေလးခ်ိန္မတက္ေစဘူးဆိုတဲ့ သေဘာမ်ိဳးေပါ့။
တကယ္ေတာ့ Light ရဲ႕အဆီနဲ႔ပတ္သက္ျပီး တရား၀င္သတ္မွတ္ထားေသာ အဓိပၸာယ္ဖြင့္ဆိုခ်က္မရွိပါ။အခ်ိဳ႕ေသာ Light ဟုေရးထားသည့္အစာမ်ားက အဆီ၁၁ရာခိုင္ႏႈန္းေအာက္ျဖစ္ျပီး၊ အခ်ိဳ႕က ၃၃ရာခိုင္ႏႈန္းေအာက္ျဖစ္ကာ၊တခ်ိဳ႕က်ေတာ့ ၂၂ရာခိုင္ႏႈန္းျဖစ္ေနၾကပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ (Lite) ဆိုတိုင္းစိတ္မခ်ရပါဘူး။

(၃) ဗီတာမင္မ်ား ထပ္ျဖည့္ထားသည္(Added Vitamins) ဟုေရးထားျခင္း
အခ်ိဳ႕ေသာ ေပါင္မုန္႔မ်ားႏွင့္ စီရီယယ္အမႈန္႔မ်ားဟာ ဗီတာမင္ ၈မ်ိဳးေပါင္းစပ္ထားေၾကာင္း၊ သံဓာတ္၊ကယ္လ္စီယမ္ဓာတ္မ်ားျဖင့္ အားျဖည့္ထားေၾကာင္း ေရးေလ့ရွိပါတယ္။
အမွန္တကယ္မွာေတာ့ အခ်ိဳ႕ေသာအစားအစာမ်ားကိုထုတ္လုပ္တဲ့အခါ အထူးသျဖင့္ ႏူးည့ံေနေအာင္Refining လုပ္တဲ့အခါ ဗီတာမင္မ်ား ဆံုးရႈံးသြားေလ့ရွိတဲ့အတြက္ေၾကာင့္ ထည့္ေပးရျခင္းျဖစ္ပါတယ္။ အပိုေဆာင္းျပီး ထပ္ထည့္ေပးထားျခင္းမဟုတ္ပါ။

(၄) အိုမီဂါ ၃ အဆီအက္စစ္ၾကြယ္၀သည္ (Rich in Omega .3s) ဟုေရးထားျခင္း
အိုမီဂါ ၃အဆီအက္စစ္ဟာ အာရုံစူးစိုက္မႈေကာင္းေစတယ္။ သင္ယူေလ့လာမႈပိုေကာင္းေစတယ္ ဆိုတာၾကားဖူးၾကမွာပါ။ တခ်ိဳ႕ေသာ အဆီထုတ္ထားေသာႏို႕(Skimmed Milk) ေတြဟာ အိုမီဂါ ၃အဆီအက္စစ္ အမ်ားၾကီးပါ၀င္ေၾကာင္းေၾကာ္ျငာေလ့ရွိပါတယ္။
အမွန္တကယ္ကေတာ့ အဲဒီ ေရာင္းခ်တဲ့ႏို႕ထဲမွာပါတဲ့ အိုမီဂါ – ၃အဆီအက္စစ္နဲ႔ အဆီထူေသာ ငါးကိုစားျခင္းအားျဖင့္ ရရွိႏိုင္ေသာ အိုမီဂါ ၃အဆီအက္စစ္ ပမာဏကို ႏႈိင္းယွဥ္လိုက္ရင္ အမ်ားၾကီးကြာျခားေနပါတယ္။ ေဆာ္လမြန္ငါး ၁၀၀ဂရမ္မွာပါတဲ့ အိုမီဂါ၃ အဆီအက္စစ္ ပမာဏရေအာင္ဆိုရင္ အဲဒီေရာင္းခ်တဲ့ ႏို႔ကို ၁၀ပိုင့္ေလာက္ေသာက္မွ ရမွာျဖစ္ပါတယ္။
ေမာင္
Ref: H & F , Dec 2006.

No comments: