Wednesday, September 17, 2008

Foods for health

(၁) သင္၏ဦးေႏွာက္ ဘာေၾကာင့္ အဆီကိုလုိအပ္ရသလဲ
ဦးေႏွာက္ေကာင္းမြန္စြာ အလုပ္လုပ္ရန္ မရွိမျဖစ္လိုအပ္ေသာ အဆီအက္စစ္မ်ား လိုအပ္ပါသည္။ ခႏၶၶာကိုယ္မွ ၄င္းတို႔ကိုထုတ္မေပးႏိုင္ေသာေၾကာင့္ ထိုအက္စစ္မ်ားပါ၀င္ေသာ အစားအစာမ်ားကို စားေပးရန္လိုအပ္ပါသည္။ ေလ့လာသူမ်ားက ယူဆထားရသည္မွာ ယင္းအဆီမ်ားသည္ ဦးေႏွာက္ဆီသို႔ ေအာက္ဆီဂ်င္ ေထာက္ပ့ံေပး႐ုံ သာမက ဦးေႏွာက္ကလာပ္စည္းမ်ား၏ အေျမႇးပါးမ်ားကို ကာကြယ္ေပးသည့္အျပင္ ေခၚအသက္ၾကီး၍ သတိလစ္တတ္ေသာေရာဂါ၊အယ္လ္ဇိုင္းမားေခၚ သူငယ္ျပန္ေရာဂါႏွင့္အျခား နာမက်န္းေရာဂါမ်ားကို ကာကြယ္ေပးသည္။
သင္ဘာစားသင့္သလဲ
သင္၏ဦးေႏွာက္လုပ္ငန္းစဥ္မ်ား အေကာင္းဆံုးလုပ္ေဆာင္ႏိုင္ရန္ ဟုေခၚေသာ ပါ၀င္ေသာ အစားအစာမ်ားကို တိုးျမႇင့္စားသံုးရန္လိုအပ္သည္။ ယင္းကို ငါးၾကီးဆီ၊ ေျမပဲႏွင့္ အျခားအေစ့မ်ားတြင္လည္းေတြ႔ရသည္။ ဂ်ပန္ႏိုင္ငံသည္ ကမၻာေပၚတြင္အသက္အရွည္ဆံုးလူမ်ားျဖစ္ရျခင္းအေၾကာင္းရင္းမွာ ၄င္းတို႔၏ရုိးရာအစားအစာ တြင္ ငါးပါ၀င္မႈမ်ားေသာေၾကာင့္ျဖစ္သည္။ သင္သည္ယင္းအဆီကို ေဆာ္လမြန္ငါးမ်ား၊ အခြံမာသီးမ်ား၊သစ္ၾကားသီးမ်ား၊ ပိုက္ဆံေလွ်ာ္ပင္၏ အေစ့တို႔မွ ရရွိႏိုင္ပါသည္။
မိဆု
Ref: About.com


(၂) ႏွာေစး၊ေခ်ာင္းဆိုးအတြက္ ေကာင္းတဲ႔ၾကက္စြပ္ျပဳတ္ရည္
ၾကက္စြပ္ျပဳတ္ရည္က ၀မ္းကိုပူေႏြးေစျပီးအာဟာရျဖစ္ေစတယ္။ က်န္းမာေရးအတြက္ေကာင္းတယ္ဆိုတာ သိပၸံပညာကဆိုထားတာရွိပါတယ္။ နီဘရာစကာတကၠသိုလ္ေဆးဘက္ဆိုင္ရာ ဗဟိုဌာနရဲ႔ေလ႔လာမႈတစ္ခုက ၾကက္စြပ္ျပဳတ္ရည္က ေခ်ာင္းဆိုး၊ႏွာေစးႏွင္႔လည္ေခ်ာင္းေရာင္ျခင္းမ်ား အတြက္ေကာင္းတဲ့ အက်ိဳးဆက္ရွိ ေၾကာင္းေဖာ္ညႊန္းေနပါသည္။ သင္အေအးပတ္တဲ႔အခါၿနကအမသစ့ငူ ေခၚေသြးျဖဴဥမ်ားက ေလရွဴလမ္းေၾကာင္း သို႔ေရာက္ရွိသြားျပီး ကူးစက္မႈကိုတိုက္ထုတ္ပါတယ္။ ဒီလိုနည္းႏွင္႔သင္႔အတြက္အခံရခက္တဲ့ လည္ပင္းေရာင္ ရမ္းျခင္းကိုစနက္ပ်ိဳးေပးပါေတာ့တယ္။အိမ္သံုးေဆးနည္းကိုဓာတ္ခြဲခန္းမွာအသံုးျပဳေစျခင္းျဖင့္အဆုတ္အထူးကု
စတီဖင္ရင္န္နက္ကၾကက္စြပ္ျပဳတ္ရည္က ၿနကအမသစ့ငူ ေရာက္ရွိလာမႈကိုဟန္႔တားေပးတားေၾကာင္း၊ ေရာဂါ လကၡဏာမ်ားကိုေလ်ာ႕ပါးေစျခင္းႏွင္႔အတူ အေအးမိေရာဂါကို ဆက္လက္တိုက္ထုတ္ေၾကာင္းေတြ႔ရွိခဲ႔ပါတယ္။
ဦးလွျမင့္(ဂႏၶမာ)

(၃) ပန္းသီးစိမ္းစိမ္း ရနံ႔ေမႊးေမႊး
ေခါင္းကိုက္တတ္ပါသလားတဲ့။ ေခါင္းကိုက္ေတာ့မယ္ဆိုရင္ ပန္းသီးစိမ္းစိမ္းေလးတစ္လံုးေကာက္ယူျပီး အနံ႔ေမႊးေမႊးေလးကို တအားရႈိက္ျပီး ရွဴၾကည့္လိုက္ပါတဲ့။ သစ္သီးေလးေတြရဲ႕ ေမႊးရနံ႔ဟာ မယံုႏိုင္စရာ ေကာင္းေလာက္ေအာင္ပဲ လူေတြရဲ႕စိတ္ကိုေပ်ာ္ရႊင္လာေစေၾကာင္း အေမရိကန္ သိပၸံပညာရွင္ေတြ သုေတသန ျပဳခ်က္အရ ေတြ႕ရွိခဲ့ရတယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။ အဲဒါဘာေၾကာင့္လဲဆိုရင္ သစ္သီးေလးေတြရဲ႕ေမႊးရနံ႔ဟာ ကုိက္ခဲနာက်င္ေစတဲ့ ဦးေႏွာက္ပတ္၀န္းက်င္ရွိ ၾကြက္သားေတြ က်ံဳ႕၀င္ျခင္းကို နည္းပါးေလွ်ာ့က်သြားေစတဲ့ အတြက္ျဖစ္တယ္လို႔ သိရပါတယ္။ မိုက္ဂရိန္းလို ေခါင္းတစ္ျခမ္းကိုက္တတ္သူေတြ သစ္သီးရနံ႔ေလးေတြ ရွဴလိုက္ပါတဲ့။
ေမ
Ref: GHK. Nov 2007.


(၄) ခါးတုတ္လို႔ စိတ္ဓာတ္မက်ပါနဲ႕
ကယ္လ္ဆီယမ္ဓာတ္ ၾကြယ္၀စြာပါတဲ့ အဆီထုတ္ထားေသာ ဒိန္ခ်ဥ္နဲ႔ ႏို႔ဟာ ခႏၶာကိုယ္တြင္း အဆီဓာတ္ကို ေလာင္ကြၽမ္းပစ္ႏိုင္ပါတယ္။ ေနာက္ဆံုးသုေတသနျပဳခ်က္အရ အဆီစုေနတဲ့ ခါးတုတ္ၾကီးကိုေတာင္ အဆီေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္တယ္လို႔ဆိုပါတယ္။ ဒိန္းမတ္သုေတသီမ်ားဟာ လူအုပ္စု ၄အုပ္စုခြဲျပီးကယ္လ္စီယမ္ဓာတ္ အလယ္အလတ္မွ အျမင့္ဆံုးၾကြယ္၀စြာပါ၀င္တဲ့ အစားအစာမ်ားအား ေကြၽး၍ေလ့လာစမ္းသပ္ၾကည့္ရာ ကယ္လ္စီယမ္ဓာတ္နည္းနည္းသာ စားသံုးေသာသူမ်ား သို႔မဟုတ္ ကယ္လ္စီယမ္အားေဆးျပားေတြ ေသာက္တဲ့ သူေတြထက္ ေသြးထဲမွာ အဆီဓာတ္ေလ်ာ့နည္းသြားေၾကာင္း ေဖာ္ထုတ္ေတြ႕ရွိခဲ့ပါတယ္။ တန္နက္ဆီ ယူနီဗာစီတီမွ ေလ့လာခ်က္အရလည္း တစ္ေန႔လွ်င္ ကယ္လ္စီယမ္ ၁၂၀၀မွ ၁၃၀၀မီလီဂရမ္အထိ ျမင့္မားစြာ စားခဲ့တဲ့ လူ၀ၾကီးမ်ားဟာ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ၆၀ရာခိုင္ႏႈန္းက်ဆင္းလာပါတယ္။ ကယ္လီရီတူျပီး ကယ္လ္စီယမ္ ဓာတ္နည္းတဲ့ အစားအစာမ်ားကို စားတဲ့သူေတြထက္ေတာင္ လူ၀ၾကီးေတြက အဆီဓာတ္ပမာဏသံုးဆေလာက္ ေလ်ာ့သြားတယ္လို႔ဆိုပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ပိန္ခ်င္ရင္ အဆီထုတ္ႏြားႏို႔နဲ႕ ဒိန္ခ်ဥ္ကိုေသာက္ေပးႏိုင္ပါတယ္။
ေမ
Ref: GHK, July 2008.


(၅) ကင္ဆာကာကြယ္လိုလွ်င္
ဘရုိကိုလီေခၚ ပန္းမုန္လာ အစိမ္းရင့္၊ ေဂၚဖီထုပ္နဲ႔ ပန္းမုန္လာပြင့္တို႔ကို တစ္လလွ်င္ အနည္းဆံုး ၃ၾကိမ္စား သင့္ပါတယ္။ ဘာျဖစ္လို႔လဲဆိုေတာ့ ဆီးအိမ္ကင္ဆာကို ၃၇ရာခိုင္ႏႈန္းမျဖစ္ပြားေအာင္ ကာကြယ္ႏိုင္တယ္လို႔ ႐ုိ႕စ္၀ဲပါ့ ကင္ဆာတကၠသိုလ္မွ သုေတသီမ်ားရဲ႕ ေတြ႕ရွိခ်က္အရေျပာျပၾကပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ ၄င္းတို႔မွာပါတဲ့ ပါ၀ါျမင့္ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ေခၚ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ပစၥည္းမ်ားကို ၾကာၾကာခ်က္ျပဳတ္လိုက္တဲ့အခါ ပ်က္စီးေစတဲ့အတြက္ ျဖစ္ႏိုင္ရင္အစိမ္းစားပါက ပိုေကာင္းတယ္။ ဒါမွမဟုတ္ ေပါင္းျပီးစားသင့္တယ္လို႔ အၾကံေပးလိုက္ပါတယ္။ ၄င္းတို႔ထဲမွာရွိတဲ့ ဗီတာမင္ဓာတ္ေတြဟာ ေရမွာေပ်ာ္၀င္ႏိုင္တာမို႔ ေရနဲ႔အၾကာၾကီး မခ်က္ပါနဲ႔။
ေမ
Ref: GHK, July 08.

No comments: