Tuesday, June 18, 2024

ဗယ်လီရိုက်တိုင်း_ဗယ်လီပေါ်မလား ❓

ဗယ်လီရိုက်တိုင်း_ဗယ်လီပေါ်မလား ❓

••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••



Gym ကစားသူများကြားမှာ အများဆုံးမေးတတ်ကြတာ ဗယ်လီ ၆ လုံးတွေ ၈ လုံးတွေဆိုတာပင်။

တစ်ယောက်နှင့်တစ်ယောက် ကြုံဆုံတိုင်း ကြွားဝါတတ်သည်မှာလည်း ထို  6packs 8packs အကြောင်းပင်။

ဘယ်နှစ်လုံး ပေါ်ပြီ၊
အပေါ် ပေါ်ပြီ၊
အောက် ပျောက်နေပြီ ဆိုတာတွေပင်ဖြစ်သည်။
တစ်ယောက်နှင့်တစ်ယောက်လည်း အကြံဥာဏ်လေးတွေ ဝေမျှသံများ ကြားရသလို တစ်ချို့ကျတော့လည်း အဆင့်မြင့် ကစားနည်းတစ်ချို့ကို တက်လှမ်းပြီး လေ့ကျင့်ကြသည်။

ဗယ်လီဆိုသည်မှာလည်း
ဘဘဦးတင်မောင်ဆွေဆီ ကျွန်တော်ငယ်ငယ်တုန်းက သွားလည်ရင်း ပါးစပ်သရမ်းပြီး မေးတုန်းက ဗယ်လီကစားနည်း အမျိုး ၆၀ ကျော်ရှိကြောင်း ပြောတုန်းက မယုံချင်။ ပြီးတော့ တကယ်ထိထိရောက်ရောက် ကစားရင် ၈မျိုးလောက်နဲ့ ပြည့်စုံကြောင်းလည်း ပြောပြဖူးပါတယ်။ ကိုယ်ကလည်း ခပ်ငယ်ငယ် မေ့ပျောက်ပျောက်ဖြစ်ပြီး အင်တာနက်မှလေ့လာ၊ စာအုပ်စာပေတွေ လေ့လာမိတော့မှ ဗယ်လီကစားနည်းများ မြောက်များစွာရှိတာကို သတိထားမိလာသည်။ တကယ်တမ်းကျတော့ သေချာ စစ်ထုတ်လိုက်ရင် ဘဘပြောခဲ့တာ မှန်သည်ကို တွေ့ရသည်။

နောက်ထပ်မေ့နေသည်က ဗယ်လီတွေ ထောင့်စုံအောင် ထောင်သောင်းမက ရိုက်နေလည်း
Dietကို ပေါ့ပေါ့တွေး နေရင် ရွှေပြည်တော် မျှော်တိုင်းဝေးမှာ အသေအချာပါ။ ဒီကြားထဲ တစ်ချို့နည်းပြ ပေါက်စတွေက ဗယ်လီပေါ်အောင် ဗယ်လီမှ မရိုက်တာ ဆိုသည့်စကားပြောသေးသည်။ မှန်ပါသလား။ လီပရိစ် ဆိုသော ကာယဗလမောင်သည် နှစ်ပေါင်းများစွာ ဗယ်လီမရိုက်ခဲ့သည့် ကာယဗလမောင်ဖြစ်သည်။ ဟာ အဲဒီ့တော့ သူ့ဗယ်လီကောင်းနိုင်ပါ့မလား။ သူသည် ကြေးစားမောင်အိုလံပီယာ ပြိုင်ပွဲ၀င်ဖြစ်သည်အထိ တကိုယ်လုံး ကြွက်သားများ လှပနေသူဖြစ်၏။

(၁) အစားအသောက် ကောင်းကောင်းစားပါ။
--------------------------------------------------------

မှန်ပါသည်။ ဗယ်လီရိုက်ခြင်းသည် ဗယ်လီကြွက်သားကို ဖွံ့ဖြိုးတိုးတက်ကောင်းမွန်စေသည် ဆိုတာတော့ မငြင်းနိုင်ပါ။ သို့သော် ၄င်းသည် ဗယ်လီကိုသာ ရိုက်နေခြင်းဖြစ်၏။ ဗယ်လီဆိုသည့် ကြွက်သားကိုသာ။ အပေါ်ကဖုံးနေသည့် အဆီကိုတော့ မဟုတ်ပေ။

ထို့ကြောင့် ဆိုကြပါစို့။ ပုံးတစ်ပုံးထဲကို ရေထည့်သည်ကဲ့သို့ပင် ဥပမာပေးကြပါစို့။ ပုံးပြည့်နေသ၍တော့ ပုံးသည် ပြည့်ဖောင်းသပ်ရပ်နေမည်။ ပုံးမှ လျှံအောင်ထည့်လိုက်ပါက ဘေးမှာ အဖိတ်အစင်တွေဖြစ်ကာ ညစ်ညမ်းရှုပ်ပွသွားပေမည်။ ဤသည်မှာ ကျွန်တော်တို့ ခန္ဓာကိုယ်နှင့် အစားအသောက်တို့၏ အလွန်သင့်တော်သော သာဓကပင်။ ကျွန်တော်တို့ကိုယ်ထဲကို အစားအသောက်တွေပိုထည့်လိုက်လျှင် ကိုယ်ထဲမှာ ပိုလျှံပြီး ဘေးမှာ ဖိတ်စင်သွားသော အဆီတွေဖြစ်လာလိမ့်မည်။ ထို့ကြောင့် အစားကသာ သင်ရိုက်ထားသော ဗယ်လီကို ပေါ်စေပါလိမ့်မည်။

အစားအသောက်နှင့်ပတ်သက်လို့ သင့်အနေနဲ့ အောက်ပါအချက်တွေကိုသတိထားမိပြီလား။

(၂) တစ်ပန်းကန် စနစ်
-------------------------------

ကျွန်တော်တို့ အများစုသည် သင်္ချာပါရဂူများ မဟုတ်သည်မှာ သေချာပါသည်။ အလေးချိန်တွေချိန်၊ စားသောက်တိုင်းကို ကယ်လိုရီတွေ တွက်ပြီး စားသောက်နေဖို့ အချိန်မရ။ လွယ်လည်း မလွယ်ကူ။ သင်သည် လွယ်ကူချင်၍ ဤစာတွေကို အင်တာနက်မှ ဖတ်နေခြင်းဖြစ်သည်။ လွယ်လွယ်နှင့် အသုံးကျမည့် နည်းလမ်း ရလို့ ရငြား ၀င်ဖတ်ခြင်းဖြစ်နိုင်သည်။

တစ်ပန်းကန်စနစ်။
ကျွန်တော်တို့ မြန်မာလူမျိုးများသည် များသောအားဖြင့် ထမင်းကို အရင်ထည့်၊ ပြီးတော့ ဟင်းရည်စမ်း၊ ထို့နောက် လိုသလောက်တစ်ခါစား ဟင်းတုံးထည့်။ ပြီးလျှင် ဟင်းများ ကျန်သေးလျှင် ထမင်းပါရောထည့်ပြီး နောက်တစ်ပန်းကန်။
ကျွန်တော်တွေ့ရှိခဲ့သော အလွန်အသုံး၀င်သည့် နည်းလမ်းမှာ ထမင်းတစ်ပန်းကန် ပုံမှန် ဆိုဒ် တစ်ချပ်ယူ။ ၄င်းပန်းကန် တခြမ်းဖက်ကိုသာ ထမင်းထည့်။ လိုလျှင်လိုသလောက်၊ ဗိုက်ဆာသလောက် မောက်မောက်ထည့်။ သို့သော် တခြမ်းတည်းမှာသာ ဖြစ်ပါစေ။ ကျန်လွတ်နေတဲ့ တ၀က်မှာ ကိုယ့်အတွက်ဝေစု ဟင်းတုံး၊ ဟင်းရည်၊ အရွက်၊ အသီးအနှံ အကုန် ပြုံထည့်ပါ။ ပြီးတော့ ဟင်းဝိုင်းကို တတ်နိုင်သမျှ ထပ်မတို့တော့ဘဲ ထိုပန်းကန်နှင့် စားပါလေ။ ထိုပန်းကန်ထဲက ဟင်းနှင့် ထမင်းကို ကိုယ့်ဘာသာကိုယ် ညှိပြီးသာ စားပါလေ။

(၃) ၄ နာရီခြားလောက် စားပါ။
-----------------------------------------

အိပ်ချိန်ဖယ်လိုက်လျှင် ကျန်တဲ့ ၁၆နာရီကို ၄နာရီခြားပြီး ထမင်းတစ်ပန်းကန်စီစားပါ။ ၄ ကြိမ်ပေါ့။ ၄င်းကဲ့သို့ အချိန်နှင့် စနစ်တကျ စားခြင်းသည် ကြားထဲမှာ ဗိုက်ဆာပြီး မုန့်ပဲသွားရေစာတွေ လျှောက်စားခြင်းကို ကာကွယ်နိုင်၏။

(၄) ဖြည်းဖြည်း ဝါးစားပါ။
------------------------------------

ကျွန်တော်တို့ ဦးနှောက်သည် (Satiety Centreသည်) ကျွန်တော်တို့ ဗိုက်ထဲ အစာရှိနေသည်ကို စားပြီး မိနစ်နှစ်ဆယ်လောက်နေမှ သိ၏။ ထို့ကြောင့် ထိုမိနစ် ၂၀အတွင်း ကျွန်တော်တို့ စားချင်သလောက်စားနိုင်၏။ အများကြီးစားလည်း အဲဒီလောက်ကြာမှ ဗိုက်ပြည့်မည်ကို သိမည်။ နည်းနည်းစားလည်း ငှင်းကျမှ သိမည်။ ထို့ကြောင့် မြန်မြန်စားခြင်းသည် များများ၀င်ခြင်းဖြစ်ပြီး ဗိုက်ကိုလည်း ချက်ချင်း မပြည့်စေနိုင်သောကြောင့် ထပ်စားပြီး ထပ်၀င်သွားစေပါသည်။ လူကြီးများပြောခဲ့သလို တစ်လုပ်ကို ၃၂ ချက် ဝါးစားပါလေ။

(၅) ရေသောက်ပါ။
---------------------------

သုတေသနများဖော်ပြလာသည်မှာ ရေကို သူများထက်ပိုသောက်သူများသည် သူများထက်ပို၍ အဆီချနိုင်ကြ၏ ဟူ၍။ ရေကို ၁၅မိနစ် ၁ခွက်လောက်သောက်ပါ။ ဆီးကို ကြည်နေသည်အထိ သောက်ပါ။ အဲဒီံ ထမင်း တစ်ပန်းကန်တည်းနှင့် ဖြည်းဖြည်းစားပြီး ဗိုက်ဝအောင် ရေကို ခဏခဏနည်းနည်းချင်းသောက်ပြီး စားပါ။ မစားခင်လည်းသောက်၊ စားပြီးလည်းသောက်ပါ။ ရေသောက်ခြင်းကြောင့် အဆီမတက်နိုင်သည့်အပြင် ကျတောင်ကျနိုင်ပါသည်။

မှန်ပါသည်။
ဗယ်လီကြွက်သားများကောင်းအောင် ဗယ်လီရိုက်သင့်ပါသည်။ သို့သော် အဲဒီ့ကောင်းနေတဲ့ ကြွက်သားတွေကို မီးခဲပြာဖုံး မဖြစ်ရအောင် ဖော်ပြပေးမည်ကတော့ သင်၏ စားသောက်နည်းပင်ဖြစ်သည်။ အထက်ပါနည်းများကို နေ့စဉ် ကျင့်သုံးစားသောက်လျှင် ကောင်းမွန်သော စားသောက်နည်းတစ်ခုရရှိလာလိမ့်မည်ဟု ကျွန်တော် မျှော်လင့်မိပါသည်။


(Ko Aung Aung)


*** Muscle Professor စာမျက်နှာမှကူးယူဖော်ပြသည်။

No comments: