Sunday, December 17, 2023

ယမကာ နိဒါန်း (အပိုင်း တစ်)

 ယမကာ နိဒါန်း (၁)




ဝီစကီက ကောက်ပဲသီးနှံကိုချက်တယ်။  ကစီဓါတ်ကိုဖြိုခွဲပြီးမှ အချိုဓါတ်ထွက်လာအောင်လုပ်တယ်။ ထွက်လာတဲ့အချိုဓါတ်ကို တဆေးနဲ့ပေါင်းစပ်ပြီး အရက်ပါတဲ့ စိမ်ရည်ဖြစ်လာစေတယ်။ အဲဒါကိုပေါင်းခံချက်တယ်။ ထွက်လာတာ တောအရက်နဲ့အတူတူပဲ။ ကမ္ဘာပေါ်ရှိအရက်မှန်သမျှ Potstill, columnstill ဒီနှစ်မျိုးနဲ့ချက်တာပဲ။ မြန်မာတောရွာတွေမှာချက်တဲ့အရက်က Potstill ပဲ။ စကော့ဝီစကီကလည်း ‌potstill ပဲ။ သို့သော် စကော့ဝီစကီတွေချက်တော့ သုံးတဲ့အိုးက ကြေးအိုး။ 


ရမ်ကို ကြံရည်၊ သကာရည် ကြံထွက်ပစ္စည်းတွေကနေချက်တာကို ရမ်လို့ သတ်မှတ်တယ်။ သူ့ကိုလည်း ဝီစကီချက်သလို အတူတူပဲချက်တာ ထွက်လာတာလည်း တောအရက်ပဲ။ အရောင်မဲ့ခေါ်ခေါ်၊ အဖြူခေါ်ခေါ် ဒါပဲ။ ရမ်က အချိုဓါတ်များတယ်။ 


ဘရန်ဒီကို ဝိုင်ကနေမှ ချက်လုပ်တာဖြစ်တယ်။ ပြင်သစ်က ကော့ညက် Cognac နဲ့ ထိုင်းက Regency ဟာ ဘရန်ဒီပဲ။ ဝိုင်ထုတ်ပြီး ကျန်တဲ့အခွံတွေကိုလည်း ဘရန်ဒီအဖြစ်ပေါင်းခံချက်နိုင်တယ်။ ဝိုင်မှာကတည်းက အနံ့အရသာ ရှိတာမို့ ဘရန်‌ဒီကို စည်မသွတ်ဘူးမထင်နဲ့။ ဘရန်ဒီကိုလည်း စည်သွတ်တာပဲ။ ဝက်သစ်ချစည်တွေမှာသွတ်တယ်။ ဘရန်ဒီသွတ်ထားတဲ့ စည်တွေထဲမှာ  Chivas ကိုAging လုပ်တာရှိတယ်။ ဝိုင်ထည့်စည်တွေမှာ ရမ်၊ ဝီစကီတွေ စည်ပြန်သွတ်တယ်။ သစ်သားစည်တစ်လုံးရဲ့ သက်တမ်းဟာ နှစ်ပေါင်းရာချီတယ်။ ဒါက ကမ္ဘာ့ Cooper စည်လုပ်ဆရာကြီးတွေပြောတာ။  ဦးပိန်တံတားဟာ အမရပူရခေတ်ကတည်းက သစ်နဲ့လုပ်တာပဲ။ ဝိုဂ်ထည့်ပြီးသားစည်ကို အရက်ထည့်လည်းကောင်းတာပဲ။ အရက်ထည့်ပြီးစည်ကို အစားအသောက်တွေထည့် အချဉ်တည်ကြတယ်။ နောက်ဆုံး ဘာမှမလုပ်တော့ရင် ဆေးသုတ်ပြီး အလှဆင်ချင်ဆင်တယ်။ ဘီရို၊စားပွဲ၊ စင်အဖြစ်ပြောင်းကြတယ်။ မြန်မာပြည်မှာတော့ အရက်စည်အဟောင်းရောင်းတယ်ဆိုတာ မရှိသလောက်မို့ Decorations လုပ်ချင်ရင် စည်ဘီရိုလုပ်ချင်ရင် အသစ်ကိုဖြတ်လုပ်ရတာပဲ။ အော်ဒါတွေမှာလို့ ကျွန်တော်လုပ်ပေးရတယ်။ ငွေကြေးတတ်နိုင်သူတွေ စည်ကနေ ဘီရိုပုံစံလုပ် ပရိဘောဂအဖြစ်သုံးကြတယ်။ ပုံထဲက ထိပ်ဖွင့် ၃ လုံးကတော့ မနက်ဖြန် မန္တလေးက ဆိုင်တဆိုင်မှာ အလှဆင်ဖို့အတွက်မှာထားတာလုပ်ပေးတာပါ။ 




ဝီစကီနဲ့ရမ်နှစ်မျိုးစလုံး မူလတောအရက်သဘာဝအကြမ်းကနေ အရောင်အနံ့အရသာတွေဖြစ်လာတာဟာ ဝက်သစ်ချစည်၊ ယမနေစည်တွေထဲ နှစ်ချီထည့်အလုံပိတ်ထားလို့ပဲ။ 


သစ်စည်ကနေအရောင်အနံ့အရသာထပ်ပေါင်းစေတာအပြင် အရက်ကနေပြန်စွန့်ပစ်တဲ့ မကောင်းတဲ့အနံ့ဆိုးတွေ အရက်ရေချိန်တက်စေတဲ့ မီသိုင်းတွေ စည်ထဲမှာ ကြာကြာထားလေလျော့လေပဲ။ နှစ်သက်တမ်းကြာတဲ့အရက်ဟာ တောအရက်ထက် အန္တရာယ်ပိုကင်းသလို သောက်တဲ့အခါ ယဉ်တယ်။ အရသာပိုကောင်းတယ်။ 


ဒါက ဝီစကီ၊ရမ်ပါလို့ ဈေးကွက်မှာရောင်းနေတဲ့ ဝီစကီ၊ ရမ် တိုင်းကို မဆိုလိုဘူး။ ဝီစကီ၊ ရမ် ပုလင်းတွေမှာ သက်တမ်းကိုဖော်ပြကြတယ်။ အဲဒီသက်တမ်းဟာ စည်ထဲက သက်တမ်းပဲ။

Doubler ဆိုရင်တော့ အရက်ကို နှစ်ခါပြန်ပေါင်းခံတာဖြစ်ပြီး  Double Smooth ဆိုရင်တော့ စည်နှစ်လုံးပြောင်းထည့်ပြီး အရက်ကို အယဉ်ပြောင်းထားတာဖြစ်တယ်။ စည်ထဲမှာအရက်ကိုထည့်ပြီးနောက် အနံ့ဆိုးလျော့သွားလို့ သောက်လို့ အဝင်ကောင်းတယ် smooth ဖြစ်တယ်ပေါ့။ 


တကယ် ဝီစကီ၊ ရမ် အစစ်အရသာကို ကိုယ်တိုင်သိချင်ရင်တော့ တောအရက်ကို စည်ထဲထည့်ပြီးကိုယ်တိုင် သက်တမ်းရင့်ပါ။ ရက်သတ္တပတ်တိုင်း၊ လတိုင်း၊ နှစ်တိုင်းပြောင်းလဲလာပုံ မျက်မြင်တွေ့ရမယ်။ သူပြောငါပြော အရက်စစ်သလား၊တုသလား ဘာလဲ သိပါလိမ့်မယ်။ 


ဒါက အကျဉ်းဆုံးအတိုချုပ်ပါ။


ယမကာနဲ့ဆက်စပ်သမျှ တင်ထားတာလေးတွေ ဖတ်မယ်ဆိုရင် ဒီ Link ဆီသွားပါဗျာ။


https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=252461160691392&id=100077825284133&mibextid=Nif5oz


သစ်သားစည်များမှာယူမယ်ဆို ဆက်သွယ်ပါဗျာ။ 


Anyathian Cooperage

Myinmu

☎️ 09988936780

No comments: