Friday, April 16, 2021

သင်္ဘောသီး - ခေါက်ဆွဲ - မုန့်တီဖတ် - ပြောင်းဖူး အကုန်ထောင်းမယ်

သင်္ဘောသီး - ခေါက်ဆွဲ - မုန့်တီဖတ် - ပြောင်းဖူး အကုန်ထောင်းမယ်

ယိုးဒယား သင်္ဘောသီးထောင်း စပ်စပ်လေး




ပါဝင်ပစ္စည်းများ သင်္ဘောသီးစိမ်း - အနေတော် တလုံး ပုဇွန်ခြောက် - အကောင် ၂၀ခန့် မြေပဲလှော် - အစေ့၂၀ခန့် ငရုတ်သီးစိမ်း - ၇တောင့်ခန့် အစပ်ကြိုက်လျှင် ပိုထည့်ပါ ထန်းလျှက်ခဲ - ကွမ်းသီးဆံအလုံးလောက် ၃ခဲ ကြက်သွန်ဖြူ - အမွှာကြီးကြီး ၄မွှာ ဆား - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တဝက်သာသာ ပဲတောင့်ရှည် - ၃တောင့်  ခရမ်းချဉ်သီး - ခပ်ကြီးကြီး တလုံး သံပုရာသီး - တခြမ်း

 ပြင်ဆင်ပုံ သင်္ဘောသီးကို အခွံခွာပြီး အမြှောင်းရှည်ရှည်လေးတွေ ရအောင်ခြစ်ထားပါ။ ခြစ်ပြီးသော သင်္ဘောသီးများကို သင်္ဘောသီး အစိမ်းနံ့မနံအောင် ရေများများနဲ့ ဆေးပြီးရေစစ်ထားပါ။ ခရမ်းချဉ်သီးကို ၈ စိတ်စိတ်ထားပါ။ မြေပဲလှော်ကို မညက်တညက်ထောင်းပြီး ဖယ်ထားပါ။ ငရုတ်ဆုံ ခပ်ကြီးကြီးထဲမှာ ပုဇွန်ခြောက်ကို မညက်တညက် ထည့်ထောင်းပါ။ ငရုတ်သီးစိမ်းကို မညက်တညက် ရောထောင်းပါ။ ကြက်သွန်ဖြူကို မညက်တညက် ရောထောင်းပါ။ ထန်းလျှက်ခဲကို ညက်နေအောင်ထောင်းပြီးမှ သင်္ဘောသီးကို ထည့်ထောင်းပါ။ ထောင်းသော ကျည်ပွေ့ပေါ် မူတည်ပြီး သင်္ဘောသီးကို ကြည့်ထောင်းပါ။ ကျောက်ကျည်ပွေ့ဆိုပါက ၁၅ချက် အချက်၂၀လောက် ထောင်းရင်ရပါပြီ။ သစ်သားကျည်ပွေ့ဆိုပါက အချက် ၁၀၀ လောက်ထောင်းပေးမှ အရသာဝင်ပါတယ်။ ထောင်းနေစဉ် သံပုရာရည် ညှစ်ထည့်ပြီး ဆားပါ နည်းနည်းခြင်းဆီ ထည့်ပေးပါ။ သင်္ဘောသီးထောင်းပြီးပါက ပဲတောင့်ရှည်ရှိရင် ချိုးထည့်ပြီး ၅ချက်လောက် ထောင်းပေးပါ။ ခရမ်းချဉ်သီးကိုလဲ ထည့်ပြီး၅ချက်လောက် ထောင်းပေးပြီးရင် ရပါပြီ။ စားပွဲပြင်တဲ့အခါ ပန်းကန်ထဲသို့ ငရုတ်ဆုံကိုမပြီး အရည်များရော အဖတ်များပါ သွန်ချပြီး မြေပဲထောင်း ဖြူးပေးကာ ပြင်ဆင်ရပါမယ်။ စပ်စပ်မွှေးမွှေး ယိုးဒယားသင်္ဘောသီးထောင်းလေးလုပ်စားကြရအောင်နော်..။

ချက်ပြုတ်ပြသူ - May Soe

 ယမ်ယမ်ခေါက်ဆွဲထောင်း


မုန့်ဖတ်(မုန့်ဟင်းခါးဖတ်)ကိုလည်း အောက်ပါနည်းအတိုင်းထောင်းနိုင်ပါသည်။

ပါဝင်ပစ္စည်းများ - ယမ်ယမ်ခေါက်ဆွဲခြောက် သုံးထုပ်စာ၊ မုန်လာဥနီ တစ်လုံး၊ ခရမ်းချဉ်သီး နှစ်လုံး၊ ခရမ်းကြွပ်သီး နှစ်လုံး၊ ပဲတောင့်ရှည် သုံးတောင့်၊ ပုဇွန်ခြောက်တစ်ဇွန်း၊ မြေပဲလှော် တစ်ဇွန်း၊ ထန်းလျက်အသေး သုံးလုံး၊ ကြက်သွန်ဖြူ သုံးတက်၊ ငရုတ်သီးစိမ်းအနီရောင် ၅တောင့်။

ပြင်ဆင်ပြုလုပ်ပုံ

ယမ်ယမ်ခေါက်ဆွဲခြောက်ကို နူးအိအောင်ပြုတ်ပြီး ရေအေးလောင်းရေစစ်ထားပါ။ သစ်သားငရုတ်ဆုံမှာ ထန်းလျက်ကိုအနည်းငယ်ကြေ အောင် ဖိချေပြီး ကြက်သွန်ဖြူနှင့် ငရုတ်သီးစိမ်းနီကို ညက်အောင်ထောင်းပါ။ ပုစွန်ခြောက်၊မြေပဲလှော်နှင့် ငါးပိဇွန်းတစ်ဝက်ခန့်ထည့်ပြီး ကြိတ်ချေပါ။ ပုစွန်ခြောက်မသုံးလိုသူများ ပုစွန်အစိမ်းကိုအခွံခွာပြီး ဆား၊သံပရာရည်နှင့်နယ်ကာ အစားထိုးထည့်နိုင်ပါသည်။ သကြား၊ ငါးငံပြာရည်တို့ဖြင့် အရသာဖြည့်စွက်ပြီး သံပရာသီးကို အရည်ညှစ်ကာ အခွံတွေပါထည့်မွှေပါ။ ခရမ်းချဉ်သီး၊ ခရမ်းကြွပ်သီးတွေကိုပါးပါး လှီးထည့်ပြီး ပဲတောင့်ရှည် ကိုလက်တစ်ဆစ်ခန့်လှီးထည့်ပါ။ နောက်ဆုံးမှာ ရေစစ်ထားသော ခေါက်ဆွဲပြုတ်တွေကို နှစ်ပိုင်းလောက်ဖြတ် ထည့်ကာ ထောင်းချင်ဟန်ပြုပြီး မွှေပေးပါ။ လတ်ဆတ်သော ကန်စွန်းရိုးနီ၊ဂေါ်ဖီတို့ဖြင့် တွဲဖက်သုံးဆောင်ပါ။ 


ယိုးဒယားမုန့်တီထောင်း



ပါဝင်ပစ္စည်းများ

မုန့်တီဖတ်၊ငံပြာရည်၊သံပုရာရည်၊ထန်းညက်ရည်၊ကြက်သားမှုန့်၊ဆား၊ကြက်သွန်ဖြူ၊ဆီကျက်ဆီအနည်းငယ်၊ကြက်သွန်ဖြူထောင်း၊ပဲသီးစိမ်း၊ မုန်လာဥနီ၊ကြက်သွန်ဖြူဆီကျက်၊ပုဇွန်ခြောက်။

ပြင်ဆင်ပြုလုပ်နည်း

ယိုးဒယားမုန့်တီထောင်းရန်အတွက် ငံပြာရည် ၊ သံပုရာရည် ၊ ထန်းညက်ရည် အနည်းငယ် ၊ ကြက်သားမှုန့် ၊ ဆား ၊ ကြက်သွန်ဖြူ ၊ ဆီ ကျက်ဆီအနည်းငယ် ၊ ကြက်သွန်ဖြူထောင်း အားလုံးရောပါ ။

မုန့်တီဖတ် ၊ ပဲသီးစိမ်း ၊ မုန်လာဥနီ ၊ ပုဇွန်ခြောက် အားလုံး သစ်သားဆုံမှာ တချက်၂ချက်ထောင်းပြီး ဇွန်းနဲ့ နံှ့အောင်မွှေပါ ။ ပင်လယ်စာကြိုက်ရင် ကင်ထည့် လှော်ထည့်လို့ရပါတယ် ။ ကြက်သွန်ဖြူ ဆီကျက်နဲ့ ပုဇွန်ခြောက်ဖြူ းပြီး သုံးဆောင်နိုင်ပါပြီ ။

တင်ဆက်သူ - ချက်မယ် စားမယ်


ချိုချဉ်စပ် ပြောင်းဖူးထောင်းနည်း




ပါဝင်ပစ္စည်းများ - သကြားပြောင်းဖူး တစ်ဖူး၊ ရှမ်းပြောင်း တစ်ဖူး (ပြောင်းဖူးများကိုပြုတ်ထားပါ)၊ ခရမ်းချဉ်သီးအသေး ၂လုံး၊ ပုစွန်ခြောက် အနည်းငယ်၊ ငရုတ်သီးတောင့် ၆တောင့်၊ ပဲတောင့်ရှည် နှစ်တောင့်၊ ကြက်သွန်ဖြူ လေးမွှာ၊ သံပရာသီး နှစ်လုံး၊ ထန်းလျက် အသေး ၄လုံး။

ပြင်ဆင်ပြုလုပ်ပုံ - ပြောင်းဖူးက သကြားပြောင်းအဝါနဲ့ထောင်းထားများပါတယ်။ ရှမ်းပြောင်းအစီးထည့်ထောင်းလည်းရပါတယ်။ သကြား ပြောင်းဖူးနဲ့ ရှမ်းပြောင်း တစ်ဖူးစီကို ဓားနဲ့လှီးထားပါ။ စပြီးထောင်းတော့မယ်ဆိုရင် ကြက်သွန်ဖြူ၊ငရုတ်သီး၊ထန်းလျက်၊ ပုစွန်ခြောက်တွေ ကိုထောင်းပြီးရင် ငါးငံပြာရည် ထမင်းစားဇွန်းနဲ့ သုံးဇွန်းလောက်ထည့်ပါ။ ခရမ်းချဉ်သီး၊ပဲတောင့်ရှည်တွေထည့်ပြီး တစ်ချက် နှစ်ချက် လောက် ထောင်းပြီးရင် ပြောင်းဖူးတွေကိုထည့်လိုက်ပါ။ သံပရာသီးညှစ်ထည့်ပြီး ဖြေးဖြေးလေး ၄ချက် ၅ချက်လောက်ထောင်းပါ။ အရသာအပေါ့အငန်မြည်းပြီး ပန်းကန်ထဲထည့်ကာ ချိုချဉ်စပ်ပြောင်းဖူးထောင်းကို စားလို့ရပါပြီ။


(Zawgyi) 

 သေဘၤာသီး - ေခါက္ဆြဲ - မုန္႔တီဖတ္ - ေျပာင္းဖူး အကုန္ေထာင္းမယ္

ယိုးဒယား သေဘၤာသီးေထာင္း စပ္စပ္ေလး



ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား သေဘၤာသီးစိမ္း - အေနေတာ္ တလံုး ပုဇြန္ေျခာက္ - အေကာင္ ၂၀ခန္႕ ေျမပဲေလွာ္ - အေစ့၂၀ခန္႕ င႐ုတ္သီးစိမ္း - ၇ေတာင့္ခန္႕ အစပ္ႀကိဳက္လ်ွင္ ပိုထည့္ပါ ထန္းလ်ွက္ခဲ - ကြမ္းသီးဆံအလံုးေလာက္ ၃ခဲ ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၄မႊာ ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္သာသာ ပဲေတာင့္႐ွည္ - ၃ေတာင့္  ခရမ္းခ်ဥ္သီး - ခပ္ႀကီးႀကီး တလံုး သံပုရာသီး - တျခမ္း

 ျပင္ဆင္ပံု သေဘၤာသီးကို အခြံခြာျပီး အေျမွာင္း႐ွည္႐ွည္ေလးေတြ ရေအာင္ျခစ္ထားပါ။ ျခစ္ျပီးေသာ သေဘၤာသီးမ်ားကို သေဘၤာသီး အစိမ္းနံ႕မနံေအာင္ ေရမ်ားမ်ားနဲ႕ ေဆးျပီးေရစစ္ထားပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ၈ စိတ္စိတ္ထားပါ။ ေျမပဲေလွာ္ကို မညက္တညက္ေထာင္းျပီး ဖယ္ထားပါ။ င႐ုတ္ဆံု ခပ္ႀကီးႀကီးထဲမွာ ပုဇြန္ေျခာက္ကို မညက္တညက္ ထည့္ေထာင္းပါ။ င႐ုတ္သီးစိမ္းကို မညက္တညက္ ေရာေထာင္းပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴကို မညက္တညက္ ေရာေထာင္းပါ။ ထန္းလ်ွက္ခဲကို ညက္ေနေအာင္ေထာင္းျပီးမွ သေဘၤာသီးကို ထည့္ေထာင္းပါ။ ေထာင္းေသာ က်ည္ေပြ႕ေပၚ မူတည္ျပီး သေဘၤာသီးကို ၾကည့္ေထာင္းပါ။ ေက်ာက္က်ည္ေပြ႕ဆိုပါက ၁၅ခ်က္ အခ်က္၂၀ေလာက္ ေထာင္းရင္ရပါၿပီ။ သစ္သားက်ည္ေပြ႕ဆိုပါက အခ်က္ ၁၀၀ ေလာက္ေထာင္းေပးမွ အရသာ၀င္ပါတယ္။ ေထာင္းေနစဥ္ သံပုရာရည္ ညွစ္ထည့္ျပီး ဆားပါ နည္းနည္းျခင္းဆီ ထည့္ေပးပါ။ သေဘၤာသီးေထာင္းျပီးပါက ပဲေတာင့္႐ွည္႐ွိရင္ ခ်ဳိးထည့္ျပီး ၅ခ်က္ေလာက္ ေထာင္းေပးပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကိုလဲ ထည့္ျပီး၅ခ်က္ေလာက္ ေထာင္းေပးျပီးရင္ ရပါျပီ။ စားပြဲျပင္တဲ့အခါ ပန္းကန္ထဲသို႕ င႐ုတ္ဆံုကိုမျပီး အရည္မ်ားေရာ အဖတ္မ်ားပါ သြန္ခ်ျပီး ေျမပဲေထာင္း ျဖဴးေပးကာ ျပင္ဆင္ရပါမယ္။ စပ္စပ္ေမႊးေမႊး ယိုးဒယားသေဘၤာသီးေထာင္းေလးလုပ္စားၾကရေအာင္ေနာ္..။

ခ်က္ျပဳတ္ျပသူ - May Soe


 ယမ္ယမ္ေခါက္ဆြဲေထာင္း




မုန္႔ဖတ္(မုန္႔ဟင္းခါးဖတ္)ကိုလည္း ေအာက္ပါနည္းအတိုင္းေထာင္းႏိုင္ပါသည္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား - ယမ္ယမ္ေခါက္ဆြဲေျခာက္ သုံးထုပ္စာ၊ မုန္လာဥနီ တစ္လံုး၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ႏွစ္လံုး၊ ခရမ္းၾကြပ္သီး ႏွစ္လံုး၊ ပဲေတာင့္ရွည္ သံုးေတာင့္၊ ပုဇြန္ေျခာက္တစ္ဇြန္း၊ ေျမပဲေလွာ္ တစ္ဇြန္း၊ ထန္းလ်က္အေသး သံုးလံုး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ သံုးတက္၊ ငရုတ္သီးစိမ္းအနီေရာင္ ၅ေတာင့္။

ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္ပံု

ယမ္ယမ္ေခါက္ဆြဲေျခာက္ကို ႏူးအိေအာင္ျပဳတ္ျပီး ေရေအးေလာင္းေရစစ္ထားပါ။ သစ္သားငရုတ္ဆံုမွာ ထန္းလ်က္ကိုအနည္းငယ္ေၾက ေအာင္ ဖိေခ်ျပီး ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ ငရုတ္သီးစိမ္းနီကို ညက္ေအာင္ေထာင္းပါ။ ပုစြန္ေျခာက္၊ေျမပဲေလွာ္ႏွင့္ ငါးပိဇြန္းတစ္၀က္ခန္႔ထည့္ျပီး ၾကိတ္ေခ်ပါ။ ပုစြန္ေျခာက္မသံုးလိုသူမ်ား ပုစြန္အစိမ္းကိုအခြံခြာျပီး ဆား၊သံပရာရည္ႏွင့္နယ္ကာ အစားထိုးထည့္ႏိုင္ပါသည္။ သၾကား၊ ငါးငံျပာရည္တို႔ျဖင့္ အရသာျဖည့္စြက္ျပီး သံပရာသီးကို အရည္ညွစ္ကာ အခြံေတြပါထည့္ေမႊပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ခရမ္းၾကြပ္သီးေတြကိုပါးပါး လွီးထည့္ျပီး ပဲေတာင့္ရွည္ ကိုလက္တစ္ဆစ္ခန္႔လွီးထည့္ပါ။ ေနာက္ဆံုးမွာ ေရစစ္ထားေသာ ေခါက္ဆြဲျပဳတ္ေတြကို ႏွစ္ပိုင္းေလာက္ျဖတ္ ထည့္ကာ ေထာင္းခ်င္ဟန္ျပဳျပီး ေမႊေပးပါ။ လတ္ဆတ္ေသာ ကန္စြန္းရိုးနီ၊ေဂၚဖီတို႔ျဖင့္ တြဲဖက္သံုးေဆာင္ပါ။ 


ယိုးဒယားမုန္႔တီေထာင္း




ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

မုန္႔တီဖတ္၊ငံျပာရည္၊သံပုရာရည္၊ထန္းညက္ရည္၊ၾကက္သားမႈန္႔၊ဆား၊ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ဆီက်က္ဆီအနည္းငယ္၊ၾကက္သြန္ျဖဴေထာင္း၊ပဲသီးစိမ္း၊ မုန္လာဥနီ၊ၾကက္သြန္ျဖဴဆီက်က္၊ပုဇြန္ေျခာက္။

ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္နည္း

ယိုးဒယားမုန္႔တီေထာင္းရန္အတြက္ ငံျပာရည္ ၊ သံပုရာရည္ ၊ ထန္းညက္ရည္ အနည္းငယ္ ၊ ၾကက္သားမႈန္႔ ၊ ဆား ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၊ ဆီ က်က္ဆီအနည္းငယ္ ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴေထာင္း အားလံုးေရာပါ ။

မုန္႔တီဖတ္ ၊ ပဲသီးစိမ္း ၊ မုန္လာဥနီ ၊ ပုဇြန္ေျခာက္ အားလံုး သစ္သားဆံုမွာ တခ်က္၂ခ်က္ေထာင္းျပီး ဇြန္းနဲ႔ နံွ႕ေအာင္ေမႊပါ ။ ပင္လယ္စာႀကိဳက္ရင္ ကင္ထည့္ ေလွာ္ထည့္လို႔ရပါတယ္ ။ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီက်က္နဲ႔ ပုဇြန္ေျခာက္ျဖဴ းၿပီး သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ ။

တင္ဆက္သူ - ခ်က္မယ္ စားမယ္


ခ်ိဳခ်ဥ္စပ္ ေျပာင္းဖူးေထာင္းနည္း




ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား - သၾကားေျပာင္းဖူး တစ္ဖူး၊ ရွမ္းေျပာင္း တစ္ဖူး (ေျပာင္းဖူးမ်ားကိုျပဳတ္ထားပါ)၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးအေသး ၂လံုး၊ ပုစြန္ေျခာက္ အနည္းငယ္၊ ငရုတ္သီးေတာင့္ ၆ေတာင့္၊ ပဲေတာင့္ရွည္ ႏွစ္ေတာင့္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ေလးမႊာ၊ သံပရာသီး ႏွစ္လံုး၊ ထန္းလ်က္ အေသး ၄လံုး။

ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္ပံု - ေျပာင္းဖူးက သၾကားေျပာင္းအ၀ါနဲ႕ေထာင္းထားမ်ားပါတယ္။ ရွမ္းေျပာင္းအစီးထည့္ေထာင္းလည္းရပါတယ္။ သၾကား ေျပာင္းဖူးနဲ႔ ရွမ္းေျပာင္း တစ္ဖူးစီကို ဓားနဲ႔လွီးထားပါ။ စျပီးေထာင္းေတာ့မယ္ဆိုရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ငရုတ္သီး၊ထန္းလ်က္၊ ပုစြန္ေျခာက္ေတြ ကိုေထာင္းျပီးရင္ ငါးငံျပာရည္ ထမင္းစားဇြန္းနဲ႔ သံုးဇြန္းေလာက္ထည့္ပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ပဲေတာင့္ရွည္ေတြထည့္ျပီး တစ္ခ်က္ ႏွစ္ခ်က္ ေလာက္ ေထာင္းျပီးရင္ ေျပာင္းဖူးေတြကိုထည့္လိုက္ပါ။ သံပရာသီးညွစ္ထည့္ျပီး ေျဖးေျဖးေလး ၄ခ်က္ ၅ခ်က္ေလာက္ေထာင္းပါ။ အရသာအေပါ့အငန္ျမည္းျပီး ပန္းကန္ထဲထည့္ကာ ခ်ိဳခ်ဥ္စပ္ေျပာင္းဖူးေထာင္းကို စားလို႔ရပါျပီ။


No comments: