Friday, March 27, 2020

ဝက္သား ပဲငါးပိထမင္းေပါင္း _ပုစြန္ပိန္းဥေၾကာ္_နံရိုးေပါင္းဆီခ်က္ေခါက္ဆြဲ_ငါးကင္ႏွင့္ မန္က်ည္းေဆာ့စ္

ဝက္သား ပဲငါးပိထမင္းေပါင္း
-------------------------------------


ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ဆီ  -  စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း
• ဆား  -  အနည္းငယ္
• သၾကား  -  အနည္းငယ္
• င႐ုတ္ေကာင္း  -  အနည္းငယ္
• ပဲငံျပာရည္အၾကည္  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ႏွမ္း  -  စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ၾကက္သြန္ျဖဴ  -  ၃ ႁမႊာ (ဓားျပားရိုက္ပါ)
• ၾကက္သြန္နီ  -  ၁ လုံး (၄ စိတ္စိတ္ပါ)
• ခ႐ုဆီ  -  အနည္းငယ္
• ၾကက္အူေခ်ာင္း  -  ၁ ေခ်ာင္း
• ျြကက္နားရြက္မွို  -  အနည္းငယ္
• ၾကာစြယ္  -  အနည္းငယ္
• ပဲငါးပိအႏွစ္  -  စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
• ပန္းပြင့္စိမ္း  -  အနည္းငယ္
• ခရမ္းခ်ဥ္သီး  -  ၁ လုံး (၄ စိတ္စိတ္ပါ)
• မုန္လာဥအနီ  -  အနည္းငယ္
• ေျပာင္းဖူးအေသး  -  အနည္းငယ္
• ေရႊပဲသီး  -  အနည္းငယ္
• ေဂၚဖီထုပ္  -  အနည္းငယ္
• မုန္ညင္းျဖဴ  -  အနည္းငယ္
• ပဲျပား  -  အနည္းငယ္
• ထိုင္ဝမ္မုန္ညင္း  -  အနည္းငယ္
• ကန္စြန္းရြက္  -  အနည္းငယ္
• ေကာ္ရည္  -  အနည္းငယ္
• ေရွာက္ေကာ  -  အနည္းငယ္
• ဝက္သား  -  ၁၅၀ ဂရမ္
 (အေနေတာ္တုံးထားပါ)

ျပဳလုပ္နည္း
၁။ အသီးအရြက္မ်ားကို အေနေတာ္အရြယ္ေလးေတြ လွီးထားပါ။
၂။ ၾကက္သြန္ျဖဴ/နီကို ဆီသတ္ပါ။
၃။ အနံ့ေမႊးလာလၽွင္ ဝက္သားထည့္ၿပီး ဆီထည့္ပါ။
၄။ ဝက္သားေမႊးလာလၽွင္ ပဲငါးပိအစပ္အႏွစ္၊ ခ႐ုဆီ၊ ပဲငံျပာရည္အၾကည္၊ ဆား၊ ေကာ္ရည္၊ သၾကားႏွင့္ င႐ုတ္ေကာင္းတို့ကို ထည့္ၿပီး ေရကို လိုအပ္သလို ထည့္ပါ။
၅။ ေရဆူလာလၽွင္ မုန္လာဥအနီ၊ ၾကက္အူေခ်ာင္း၊ ေျပာင္းဖူးအေသး၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ပဲျပား၊ ျြကက္နားရြက္မွိုႏွင့္ ပန္းပြင့္စိမ္းတို့ကို ထည့္ပါ။
၆။ လွီးထားတဲ့ ထိုင္ဝမ္မုန္ညင္း၊ ကန္စြန္းရြက္ႏွင့္ မုန္ညင္းျဖဴ ထည့္ၿပီး ႏွမ္းကို ထည့္ပါ။
၇။ အနံ့အရသာ ျပည့္စုံလၽွင္ ေဂၚဖီထည့္ပါ။
၈။ အားလုံးျပည့္စုံလၽွင္ ပန္းကန္မွာျပင္ၿပီး သုံးေဆာင္နိုင္ပါၿပီ။
---------------------------------
Eant Wint Htut

ပုစြန္ပိန္းဥေၾကာ္
--------------------


ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ပိန္းဥ  -  ၄ဝဝ ဂရမ္
• ပုစြန္  -  ၁၆၀ ဂရမ္
• ေကာ္မွုန႔္  -  ၈၀ ဂရမ္
• ေရ  -  ၈၀ ဂရမ္
• င႐ုတ္ေကာင္းမွုန႔္အျဖဴ  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• တ႐ုတ္မဆလာ  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
• Baby Corn  -  ၁၀ ဂရမ္ (ပါးပါးလွီးပါ)
• မွို  -  ၁၀ ဂရမ္ (ပါးပါးလွီးပါ)
• င႐ုတ္ပြအနီ  -  ၁၀ ဂရမ္ (ပါးပါးလွီးပါ)
• ဆီ  -  စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ဆား  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
• သၾကား  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
• ခ႐ုဆီ  -  စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ပဲငံျပာရည္အၾကည္  -  စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ၾကက္သြန္နီ  -  ၅ ဂရမ္
• ၾကက္သား  -  ၂၅ ဂရမ္
• င႐ုတ္ပြအစိမ္း  -  ၁၀ ဂရမ္
• ၾကက္သြန္ျဖဴ  -  ၂ ႁမႊာ


ျပဳလုပ္နည္း
၁။ အိုးတစ္အိုးမွာ ပိန္းဥကို မိနစ္ ၂၀ ခန႔္ ေပါင္းထားပါ။
၂။ ဒယ္အိုးထဲ ဆီထည့္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သား၊ ပုစြန္၊ င႐ုတ္ပြအစိမ္း၊ မွို၊
Baby Corn သၾကား၊ ခ႐ုဆီ၊ ပဲငံျပာရည္၊ င႐ုတ္ေကာင္းႏွင့္ င႐ုတ္ပြအနီတို့ကို ထည့္ေၾကာ္ပါ။
၃။ ပိန္းဥေပါင္းထားတာကို ဇလုံတစ္လုံးထဲ ထည့္ေျခထားပါ။
၄။ ၿပီးလၽွင္ ဇလုံတစ္လုံးထဲ ေကာ္မွုန႔္၊ ေရ၊ ဆား၊ င႐ုတ္ေကာင္းမွုန႔္ႏွင့္ တ႐ုတ္မဆလာတို့ကို ထည့္
ေဖ်ာ္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ ေျခထားေသာ ပိန္းဥကို ထည့္နယ္ၿပီး ၁၀ မိနစ္ခန႔္ ႏွပ္ထားပါ။
၅။ ဒယ္အိုးထဲ ဆီထည့္ၿပီး ဆူေအာင္ တည္ထားပါ။ ႏွပ္ထားတဲ့ ပိန္းဥကို အကြင္းပုံစံလုပ္ၿပီး ဆီဆူဆူထဲ ထည့္ေၾကာ္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ ဆယ္ယူၿပီး ခုနက ခ်က္ထားတဲ့ ပုစြန္ႏွင့္ အသီးအရြက္တို့ကို ကြင္းထဲ ထည့္ ေပးလိုက္လၽွင္ ရပါၿပီ။
-------------------------------
Tin Tin Oo

နံရိုးေပါင္းဆီခ်က္ေခါက္ဆြဲ
------------------------------


ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ခ်င္း  -  ၂၀ ဂရမ္
• ကရေဝးရြက္  -  ၂ ရြက္
• ၾကက္သြန္နီ  -  ၂၀ ဂရမ္
• ၾကက္သြန္ျဖဴ  -  ၃၅ ဂရမ္
• င႐ုတ္ေကာင္းေစ့  -  စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ႏြယ္ခ်ိဳ  -  စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ေရေႏြးဆူဆူ  -  ၂ လီတာ (ဝက္နံရိုးျပဳတ္ရန္)
• ဆား  -  စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ပဲငံျပာရည္အၾကည္  -  စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း
• ဝက္နံရိုး  -  ၈ဝဝ ဂရမ္
• ေရေႏြး  -  ၅ဝဝ မီလီလီတာ
• ေခါက္ဆြဲ  -  ၆ဝဝ ဂရမ္
• ထိုင္ဝမ္မုန္ညင္း  -  ၃ဝဝ ဂရမ္
• ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္  -  စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း

ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ဒယ္အိုးထဲ ခ်င္း၊ ကရေဝးရြက္၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ င႐ုတ္ေကာင္းေစ့ႏွင့္ ႏြယ္ခ်ိဳ တို့ကို မီးေအးေအးနဲ႔ ေလွာ္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ ေရေႏြးဆူဆူေလာင္းထည့္ပါ။ ဆား၊ ပဲငံျပာရည္ အၾကည္ စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္းႏွင့္ ဝက္နံရိုးတို့ကို ထည့္ၿပီး ဆူေအာင္တည္ပါ။ ေရဆူလာလၽွင္ အျမႇုပ္မ်ားကို ခပ္ထုတ္ပစ္ပါ။ ၄၅ မိနစ္ခန႔္ တည္ပါ။ ဝက္နံရိုးျပဳတ္ရည္ ရလာလၽွင္ ျပဳတ္ရည္ကို ဇလုံထဲ စစ္ထည့္ပါ။
၂။ ၿပီးလၽွင္ ဝက္နံရိုးျပဳတ္ရည္တစ္ဝက္ကို  ေရေႏြး ၅ဝဝ မီလီလီတာ ထည့္ၿပီး တည္ပါ။ မိနစ္အနည္းငယ္ခန႔္ ဆူေအာင္တည္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ ေခါက္ဆြဲထည့္ျပဳတ္ပါ။ ၁၀ မိနစ္ခန႔္ ျပဳတ္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ ေခါက္ဆြဲကို ဆန္ခါထဲ ဆယ္ထည့္ထားပါ။ ေခါက္ဆြဲျပဳတ္ရည္နဲ႔ ထိုင္ဝမ္ မုန္ညင္းကို ျပဳတ္ပါ။
၃။ ၿပီးလၽွင္ ပန္းကန္ထဲ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္၊ ပဲငံျပာရည္အၾကည္ စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ ဝက္နံရိုး ျပဳတ္ရည္ အနည္းငယ္ႏွင့္ ျပဳတ္ထားတဲ့ေခါက္ဆြဲတို့ကို ထည့္ၿပီး သမေအာင္ နယ္ပါ။ ႏွံ့စပ္သြားၿပီဆိုလၽွင္ ျပဳတ္ထားတဲ့ ထိုင္ဝမ္မုန္ညင္း၊ ဝက္နံရိုး၊ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ႏွင့္ င႐ုတ္ ေကာင္းမွုန႔္တို့ကို ထည့္ၿပီး သုံးေဆာင္နိုင္ပါၿပီ။
-------------------------------------
Tin Tin Oo

ငါးကင္ႏွင့္ မန္က်ည္းေဆာ့စ္
--------------------------------


ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ကကတစ္ငါး  -  ၁ ေကာင္ (၅ဝဝ ဂရမ္)
• င႐ုတ္ေကာင္း  -  ၂ ဂရမ္
• ၾကက္သြန္ျဖဴ  -  ၁၅ ဂရမ္
• င႐ုတ္သီးစိမ္း  -  ၅ ေတာင့္
• ရွမ္းနံနံ  -  ၁၀ ဂရမ္
• ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ့စ္  -  စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
• ဆီ  -  စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
• ဆား  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
• င႐ုတ္သီးအစိမ္းမွုန႔္  -  စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• လီမြန္သီး  -  ၁ ျခမ္း
• ႐ုံပတီသီး  -  ၇ ေတာင့္
• ဆလတ္ရြက္  -  ၁ စည္း
မန္က်ည္းေဆာ့စ္အတြက္ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• မန္က်ည္းအႏွစ္  -  ၈ဝဝ မီလီလီတာ
• ထန္းလ်က္  -  ၁ဝဝ ဂရမ္
• ငံျပာရည္  -  စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း
• သီဟိုဠ္ေစ့  -  ၁ဝဝ ဂရမ္
• နံနံျမစ္  -  ၅ ပင္
• ၾကက္သြန္ျဖဴ  -  ၄၅  ဂရမ္
• င႐ုတ္သီးစိမ္းအနီ  -  ၇ ေတာင့္
• င႐ုတ္သီးစိမ္းအေသး  -  ၁၅ ေတာင့္
• နံနံပင္  -  ၁၀ ဂရမ္

ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ငါးကို ေသခ်ာစြာ ေဆးေၾကာသန႔္စင္၍ အလယ္ရိုးထုတ္ၿပီး ဓားျဖင့္ မႊန္းပါ။
၂။ င႐ုတ္ေကာင္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ င႐ုတ္သီးစိမ္းႏွင့္ ရွမ္းနံနံတို့ကို ေက်ညက္ေအာင္ ေထာင္း ၿပီး ပန္းကန္လုံးတစ္လုံးထဲ ထည့္ပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ့စ္၊ ဆီ၊ ဆားႏွင့္ င႐ုတ္သီးအစိမ္း မွုန႔္တို့ကို ထပ္မံထည့္ပါ။ လီမြန္သီးကို ပါးပါးလွီး၍ အရည္ညႇစ္ထည့္ၿပီး အားလုံးကို သမေအာင္ နယ္ပါ။
၃။ ပန္းကန္ထဲမွာ နယ္ထားေသာ အရသာေဆာ့စ္ကို ကင္မည့္ ငါးမွာ ေသခ်ာစြာ သုတ္နယ္ ေပးပါ။
၄။ ခဲပတ္ကို ငါးတစ္ေကာင္ကင္မည့္အေနအထား ျဖတ္ယူထားပါ။ ပထမဦးစြာ ခဲပတ္ကို ခင္းပါ။ ခဲပတ္အေပၚမွာ ငွက္ေပ်ာရြက္ခင္းၿပီး အရသာနယ္ထားေသာ ငါးကို တင္ပါ။ ငါးအေပၚမွာ ငွက္ေပ်ာရြက္ထပ္တင္ၿပီး ခဲပတ္ကို ေသခ်ာလုံျခဳံစြာ ထုပ္ပိုးပါ။ ခဲပတ္ျဖင့္ ထုပ္ပိုးၿပီးေသာ ငါးကို မီးျဖင့္ က်က္ေအာင္ ေသခ်ာစြာကင္ပါ။
၅။ မန္က်ည္းေဆာ့စ္အတြက္ သီဟိုဠ္ေစ့ကို ေက်ညက္ေအာင္ေထာင္းၿပီး ခြက္တစ္ခြက္ထဲ ထည့္ထားပါ။ နံနံျမစ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ င႐ုတ္သီးစိမ္းအနီႏွင့္ င႐ုတ္သီးစိမ္းအေသးတို့ကို လည္း ေက်ညက္ေအာင္ ေထာင္းပါ။ အႏွစ္တိုက္ထားေသာ မန္က်ည္းအႏွစ္၊ ငံျပာရည္ ႏွင့္ ထန္းလ်က္တို့ကို အိုးတစ္လုံးထဲ ထည့္၍ မီးေအးေအးျဖင့္ ဆူေအာင္ တည္ၿပီး အေအးခံ ထားပါ။
၆။ ပန္းကန္ထဲ အေအးခံထားေသာ မန္က်ည္းႏွစ္အရည္၊ ေထာင္းထားေသာ သီဟိုဠ္ေစ့၊ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ င႐ုတ္သီးစိမ္းတို့ကို ထည့္ၿပီး ေသခ်ာစြာေမႊပါ။
၇။ ငါးကင္ႏွင့္တြဲစားမည့္ ႐ုံးပတီသီးကို မီးေအးေအးျဖင့္ ကင္ပါ။
၈။ ကင္ထားေသာ ငါးကင္၊ မန္က်ည္းေဆာ့စ္ႏွင့္ ႐ုံးပတီသီးကင္၊ ဆလတ္ရြက္တို့ကို တြဲဖက္ စားသုံးနိုင္ပါၿပီ။
-----------------------------------
 Htain Lin Maung 

No comments: