Friday, March 9, 2018

Century egg - Salted Egg - Chinese Tea Eggs


 ေဆးဘဲဥ ျပဳလုပ္နည္း 

ေဆးဘဲဥကုိ"Century egg"ဟု အမည္ေပးထားၿပီး တနည္းအားျဖင့္ Thousand -year-egg"ဟူ၍လည္း ေခၚေ၀ၚၾကပါတယ္။
တ႐ုတ္႐ုိးရာအစားအစာျဖစ္ၿပီး ေ႐ွးေခတ္တ႐ုတ္လူမ်ဳိးေတြဟာ ေဆးဘဲဥကုိ ေသခ်ာျပဳလုပ္ၿပီး ႏွစ္ေပါင္းရာခ်ီ ေထာင္ခ်ီၾကာမွ ခ်က္ျပဳပ္စားသုံးၾကပါတယ္...

ယေန႔ေခတ္ကာလမွာေတာ့ တစ္လခန္႔ၾကာ႐ုံမွ် ထား႐ွိၿပီး ခ်က္ျပဳပ္စားသုံးၾကပါတယ္။

ေဆးဘဲဥျဖစ္ေအာင္ ဘာေတြနဲ႔ဘယ္လုိျပဳလုပ္ရသလဲဆုိတာ ကြၽန္ေတာ္ေျပာျပပါ့မယ္။

ပါ၀င္သည့္ ပစၥည္းမ်ားကေတာ့....

(1)clay~ရြံေစး
(2)salt ~ဆား
(3)lime~ထုံးမႈန္႔
(4)ash~ထင္းမီးျပာ
ဤ (၄)မ်ဳိးကုိ ေရာစပ္ၿပီး ေသခ်ာႏွ့ံစပ္ေအာင္နယ္၍ ဘဲဥကုိယ္ေပၚသုိ႔ အနည္းငယ္ထူေအာင္ သုတ္လိမ္းၿပီးပါက ဖြဲၾကမ္းခြံ(သုိ႔)စပါးခြံ(rice husks)ျဖင့္ အေပၚယံမွ ထပ္ဆင့္ဖုံးအုပ္ေပးပါ။

အားလုံးၿပီးစီးသြားပါက ျခင္းေတာင္းထဲသုိ႔ ေသခ်ာစီထည့္ၿပီး ေျခာက္ေသြ႔သန္႔႐ွင္းေသာေနရာ၌ (၄)ပတ္မွ (၅)ပတ္ေလာက္ၾကာေအာင္ ထား႐ွိၿပီးမွ ခ်က္ျပဳပ္ စားသုံႏုိင္ပါသည္။

ေဆးဘဲဥဟာ vitamin A and B ,B12ဓာတ္ပါ႐ွိၿပီး စားသုံးေပးျခင္းျဖင့္ ေသြးေပါင္က်ဆင္းသူမ်ား ေသြးေပါင္ခ်ိန္မွန္ကန္မႈ့ရ႐ွိျခင္း..

ေခ်ာင္းဆုိးေသြးပါ ပန္းနာ ရင္ၾကပ္ အဆုတ္ေရာဂါႏွင့္ တီဘီေရာဂါေပ်ာက္ကင္းသက္သာေစျခင္း...
အသည္းအားေကာင္းေစျခင္း ႏွင့္ အစာ စားခ်င္စိတ္ပ်က္ျပားေနေသာ လူနာမ်ား အစားစားခ်င္စိတ္ျဖစ္ေပၚလာေစၿပီး မ်ားစြားေသာ အားအင္မ်ားတုိးတက္ေကာင္းမြန္လာေစမွာ ျဖစ္ပါတယ္။

ၾကက္ဥျဖင့္လည္း ဒီအတုိင္း ျပဳလုပ္လုိ႔ ရပါတယ္။


Century eggs take about 4-5 weeks tomake, a few minutes to work up the courage to open, and a few seconds to eat. Traditionally century eggs were made by preserving chicken or duckeggs in a mixture of clay, salt, lime and ash, then wrapping in rice husks for several weeks.


ဆားဘဲဥ ႏွင့္ ဆားၾကက္ဥ(salted egg)


ျပဳလုပ္နည္း

ပထမအဦးဆုံး ဘဲဥ (၁၀)လုံးကုိ သန္႔႐ွင္စင္ၾကယ္ေအာင္ ေရေဆးေၾကာပါ။ေဆးေၾကာၿပီးသား ဘဲဥမ်ားကုိ ဝင္ဆံမည့္ ေကာ္ဗူး၊ဖန္ဗူးထဲသုိ႔ထည့္ထားပါ။

အခ်ဳိးအစားက ဘဲဥ (၁၀)လုံးအတြက္ ဆား မတ္ခြက္ျဖင့္ (၁)ခြက္...ေရက မတ္ခြက္ျဖင့္ (၄)ခြက္ ျဖစ္ပါတယ္။

ေရ( ၄)ခြက္ ဆား (၁)ခြက္ကုိ မီးဖုိေပၚ၌ ဆားမ်ားအရည္ေဖ်ာ္တဲ့အထိ့ ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ေပးရပါမယ္။


က်ဳိးခ်က္ထားေသာ ဆားရည္ကုိ ေအးသြားသည္အထိ့ ထား႐ွိၿပီး ဆားရည္မ်ားေအးသြားပါက ဘဲဥထည့္ထားေသာ ဗူးထဲသုိ႔အျပည့္၊ဘဲဥမ်ားဆားရည္ျမဴပ္သည္အထိ့ အျပည့္ျဖည့္ပါ။

ဆားရည္မ်ားထည့္ၿပီးပါက ဘဲဥမ်ားေရေပၚ၌မေပၚႏုိင္ေအာင္တစ္ခုခုျဖင့္ဖိ့ထားေပးၿပီးေတာ့ ဗူအဖုံးကုိေလလုံေအာင္ ၾကပ္ထားၿပီး(၄၅)ရက္ၾကာေအာင္ စိမ္ထားလုိက္ပါက ၄၅ရက္အလြန္မွာ ဆားရည္စိမ္ထားေသာဘဲဥမ်ားကုိဆယ္ယူ၍ မိမိတုိ႔ၾကဳိက္ႏွစ္သက္သလုိ ခ်က္ျပဳပ္စားသုံးႏုိင္ပါသည္။


ဆားဘဲဥဟာ အငံအရာသာ႐ွိၿပီး သူ႔ကုိစားသုံးေပးျခင္းျဖင့္ အစာေခ်ဖ်က္မူအားေကာင္းျခင္း၊ေလလည္ျခင္း၊မ်က္စိအားေကာင္းျခင္း၊အသားရည္စုိေျပျခင္းႏွင့္အတူ  အျခားေသာအက်ဳိးေက်းဇူးေတြကုိလည္း ရ႐ွိလာမွာျဖစ္ပါတယ္။


ေသြးတုိးေရာဂါသမားမ်ား စားသုံးရန္ မသင့္ပါ။ဒီအစားအစာဟာ ထုိင္း၊တ႐ုတ္၊မေလး႐ွားႏွင့္ အင္ဒုိနီး႐ွားႏုိင္ငံမ်ားမွာ လူၾကဳိက္မ်ားၾကပါတယ္။

ဘဝခါးခါး✏

No comments: