Saturday, July 23, 2016

ကယားတိုင္းရင္းသား ဟင္းလ်ာအတြဲအစပ္အခ်ိဳ႕


(၁) ၀က္နံရိုးျပဳတ္ခ်က္ - မက္ခါးသီး ကုလားေအာ္ေထာင္းႏွင့္ တို႔စရာအစံု

၀က္နံရိုးျပဳတ္ခ်က္
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
၀က္နံရိုး ၅၀က်ပ္သား၊ ဆား ၁ဇြန္း၊ အသားမႈန္႔ ၂ဇြန္း၊ မွ်စ္ခ်ဥ္ ၂၀က်ပ္သား၊ မုန္႔ညင္းစိမ္း ၁စည္း၊ ေရသန္႔ ၁.၅ လီတာ၊ ခ်င္း ၂၅က်ပ္သား၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၅ဥ၊ မက္ခါးသီးေျခာက္ ၁၅ေစ့။

ခ်က္ျပဳတ္ပံုအညႊန္း
၀က္နံရိုးကို သန္႕စင္ျပီး ဆား၊အရသာမႈန္႔တို႕ျဖင့္ အရသာသြင္းပါ။
ေရေႏြးကိုဆူေအာင္က်ိဳျပီး အရသာသြင္းထားေသာ ၀က္နံရိုးကိုထည့္ခ်က္ပါ။

ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဂ်င္း၊ မက္ခါးသီးေျခာက္တို႕ကိုေထာင္းျပီး ၀က္နံရိုးျပဳတ္ထဲသို႔ထည့္ခ်က္ပါ။
မွ်စ္ခ်ဥ္ကိုပါးပါးလွီးျပီး ၀က္နံရိုးနဲ႔ေရာျပဳတ္ပါ။ မုန္႔ညင္းစိမ္းကိုအျမစ္ဖယ္ထုတ္၍ သန္႔စင္ထားပါ။
၀က္နံရိုးမွ်စ္ခ်ဥ္ႏူးလွ်င္ သန္႕စင္ထားေသာမုန္႔ညွင္းစိမ္းကိုထည့္ခ်က္ပါ။

မက္ခါးသီး ကုလားေအာ္ေထာင္းႏွင့္ တို႔စရာအစံု
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
မက္ခါးသီးေျခာက္ ၂၀ေစ့၊ကုလားေအာ္သီး ၾကက္တိုက္ေျခာက္ ၂ေတာင့္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၅လံုး၊ ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႔ ၁ဇြန္း၊ ဆား အနည္းငယ္၊ သခြားသီး ၁လံုး၊ ဘူးညႊန္႕ ၁စည္း၊ ပဲညြန္႔ ၁စည္း။

ခ်က္ျပဳတ္ပံုအညႊန္း
မက္ခါးသီးေျခာက္ကို ညက္ေအာင္ေထာင္းျပီး ကုလားေအာ္သီး ၾကက္တိုက္ေျခာက္ကိုထည့္ေထာင္းပါ။
ကုလားေအာ္သီးေျခာက္ညက္လွ်င္ ၾကက္သြန္ျဖဴထည့္ေထာင္းပါ။
ၾကက္သြန္ျဖဴညက္လွ်င္ ဆားႏွင့္ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႔အနည္းငယ္ထည့္ေထာင္းပါ။
ဘူးညႊန္႔နဲ႕ ပဲညြန္႔ကို ေရေႏြးျဖင့္ျပဳတ္ျပီး၊ သခြားသီးကိုလွီးျပီး အသင့္ေထာင္းထားေသာ မက္ခါးသီးကုလားေအာ္ေထာင္းႏွင့္ တြဲဖက္သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါသည္။

(၂) ကယားရိုးရာ အမဲအူၾကမ္းဟင္း - ထမင္းလံုး - မွည့္ခါးသီးေထာင္း

အမဲအူၾကမ္းဟင္း
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
အမဲအူၾကမ္း ၂၅က်ပ္သား၊ မက္ခါးသီးေျခာက္ ၁၀ေစ့၊ ခ်င္း ၁လက္မခန္႕၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၁၀တက္၊ ငရုတ္သီးစိမ္း ၁၀ေတာင့္၊ ဆား အနည္းငယ္၊ ၾကက္သားမႈန္႔ ၁ဇြန္း၊ ေရသန္႔ ၁လီတာ။

ခ်က္ျပဳတ္ပံု
အမဲအူၾကမ္းကို ႏူးေအာင္ျပဳတ္ထားျပီးလွီးပါ။ (ၾတိဂံလို ေစြေစာင္းလွီးထားပါ)
မက္ခါးသီးေျခာက္ကို ေက်ညက္ေအာင္ေထာင္းျပီး ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ငရုတ္သီးစိမ္းတို႕ႏွင့္ေရာေထာင္းပါ။
လွီးထားေသာအမဲအူၾကမ္းကို ေထာင္းထားေသာမက္ခါးသီးေျခာက္၊ ခ်င္း၊ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ငရုတ္သီးစိမ္းတို႔ကိုေရာျပီး ေရျဖင့္ျပဳတ္ခ်က္ပါ။
အရသာကို ဆား၊ အသားမႈန္႔ျဖင့္ထိန္းညွိျပီး ေရခမ္းေအာင္ခ်က္ျပီး တည္ခင္းဧည့္ခံႏိုင္ပါျပီ။

ကယားထမင္းလံုး
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
အမဲသား ၁၀က်ပ္သား၊ မက္ခါးသီးေျခာက္ ၁၀ေစ့၊ ခ်င္း တစ္လက္မခန္႔၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၅ျမႊာ၊ ဆား အနည္းငယ္၊ အသားမႈန္႔ ၁ဇြန္း၊ ေရသန္႔ ၅၀၀ မီလီလီတာ၊ ထမင္းျဖဴ ဆန္ ၂လံုးခ်က္။

ခ်က္ျပဳတ္ပံု
အမဲသားကို အတံုးေသးေသးလွီးျပီး ဆား၊အသားမႈန္႔ အနည္းငယ္တို႕ျဖင့္ အရသာသြင္းပါ။
မက္ခါးသီးေျခာက္ကို ညက္ေအာင္ေထာင္းျပီး ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴတို႕ကိုေရာေထာင္းလိုက္ပါ။
အရသာသြင္းထားေသာ အမဲသားကို ေထာင္းထားေသာ မက္ခါးသီးေျခာက္၊ ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴအေရာတို႔ျဖင့္ ႏူးေအာင္ေရခမ္းတဲ့အထိ ျပဳတ္ပါ။
အမဲသားျပဳတ္ႏူးလွ်င္ အနည္းငယ္ညက္ေအာင္ေထာင္း၍ ခ်က္ထားေသာထမင္းျဖဴျဖင့္ ေရာေထာင္းျပီး လက္သီးဆုပ္ခန္႕အလံုးမ်ားလံုးကာ တည္ခင္းႏိုင္ပါသည္။

မက္ခါသီးေထာင္း တို႕စရာအစံု
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ကယားမွည့္ခါးသီးေျခာက္ ၁၀ေစ့၊ ငရုတ္သီးစိမ္း ၂၀ေတာင့္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၁၀တက္၊ ဆား အနည္းငယ္၊ ဘူးသီး တစ္စိတ္၊သခြားသီး ၁လံုး၊ ဆူးပုပ္ရြက္ တစ္စည္း။

ျပဳလုပ္ပံုအညႊန္း
မက္ခါးသီး(ေျခာက္)ကို ညက္ေအာင္ေထာင္းျပီး ၾကက္သြန္ျဖဴ ငရုတ္သီးစိမ္းတို႕ထည့္ေထာင္းပါ။ (ငရုတ္သီးစိမ္းကို ေရေဆးျပီးေလွာ္ထားပါ)
အရသာကို ဆားအနည္းငယ္ျဖင့္ ထိန္းညွိပါ။
ဘူးသီးႏွင့္ ဆူးပုပ္ရြက္တို႕ကိုျပဳတ္ျပီး သခြားသီးကိုခပ္ပါးပါးလွီးကာ အသင့္ေထာင္းထားေသာ မက္ခါးသီးေထာင္းႏွင့္ တြဲဖက္ျပင္ဆင္ တည္ခင္းႏိုင္ပါသည္။
(မွည့္ခါးသီး သို႕မဟုတ္ မက္ခါးသီးဟာ ျမန္မာငရုတ္ေကာင္းေစ့လိုမ်ိဳး အမည္းေစ့ေလးေတြပါပဲ။ ငရုတ္ေကာင္းေစ့ထက္ မသိမသာ နည္းနည္းေလးၾကီးပါတယ္။)

(၃) ကယားအမဲေျခာက္သီးရြက္စံုဟင္း - အမဲေျခာက္ဖုတ္ - မက္ခါးသီးငရုတ္သီးေထာင္း

ကယားအမဲေျခာက္သီးရြက္စံုဟင္း
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
အမဲေျခာက္ ၁၀က်ပ္သား၊ မုန္႔ညင္းခ်ဥ္ ၁၀က်ပ္သား၊ ေရႊဖရံုသီး တစ္စိတ္၊ ဘူးသီး တစ္စိတ္၊ သခြားသီး ၀.၅ စိတ္၊ ဆန္ေလွာ္မႈန္႔ သံုးဇြန္း၊ ငရုတ္သီးစိမ္း ၁၀ေတာင့္၊ မက္ခါးသီးေျခာက္ ဆယ္ေစ့၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၅တက္၊ ခ်င္း အနည္းငယ္၊ဆား အနည္းငယ္၊ အသားမႈန္႔ ၁ဇြန္း၊ ေရသန္႔ ၁လီတာ။

ခ်က္ျပဳတ္ပံုအညႊန္း
အမဲေျခာက္ကို အတံုးေလးမ်ားလွီးျပီး ေရစိမ္ထားပါ။ ေရႊဖရံုသီး၊ သခြားသီးႏွင့္ ဘူးသီးတို႔ကိုလည္း အတံုးေလးမ်ားတံုးျပီး ေရစိမ္ထားပါ။ မုန္႔ညင္းစိမ္းကိုလည္း သန္႔စင္ျပီး ခပ္ထူထူလွီးထားပါ။
ဆန္ကိုညိဳေအာင္ေလွာ္ျပီး ေက်ညက္ေအာင္ေထာင္းထားပါ။
မက္ခါးသီးေျခာက္ႏွင့္ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဂ်င္း၊ငရုတ္သီးစိမ္းတို႔ကိုလည္း မညက္တညက္ေထာင္းပါ။
အသင့္ေရစိမ္ထားေသာ အမဲေျခာက္ကို လွီးထားေသာသီးရြက္စံုႏွင့္ေရာျပီး ေရသန္႔၊ဆား၊အသားမႈန္႔၊အသင့္ေထာင္းထားေသာ မက္ခါးသီးေျခာက္၊ခ်င္း၊ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ငရုတ္သီးစိမ္းတို႔ျဖင့္ ႏူးသည္အထိခ်က္ပါ။
အမဲေျခာက္ႏွင့္ သီးရြက္စံုႏူးလွ်င္ အသင့္ေထာင္းထားေသာ ဆန္ေလွာ္မႈန္႔ကိုခတ္ျပီး ဟင္းရည္အနည္းငယ္ပ်စ္ေအာင္ခ်က္၍ တည္ခင္းႏိုင္ပါတယ္။

အမဲေျခာက္ဖုတ္
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
အမဲေျခာက္ ၂၀က်ပ္သား၊ ၾကက္သြန္နီ ၂လံုး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၅တက္၊ ငရုတ္သီးစိမ္း ၁၀ေတာင့္၊ ပဲဆီသန္႔ ၂ဇြန္း။

ခ်က္ျပဳတ္ပံုအညႊန္း
အမဲေျခာက္ကို မီးေသြးမီးဖိုျဖင့္က်က္ေအာင္ဖုတ္ျပီး ပဲဆီသန္႔အနည္းငယ္ဆမ္းပါ။
ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး အကြင္းလိုက္လွီးပါ။
ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ငရုတ္သီးစိမ္းတို႔ႏွင့္တြဲဖက္ တည္ခင္းႏိုင္ပါသည္။

မက္ခါးသီးငရုတ္သီးေထာင္း
မက္ခါးသီးေျခာက္ ၁၀ေစ့၊ ငရုတ္သီးစိမ္း ၁၀ေတာင့္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၁၀တက္၊ အမဲေျခာက္ဖုတ္ အနည္းငယ္၊ ဘူးညႊန္႔ အနည္းငယ္၊ ပဲညႊန္႔ အနည္းငယ္၊ ဆူးပုပ္ရြက္ အနည္းငယ္။

ခ်က္ျပဳတ္ပံုအညႊန္း
မက္ခါးသီးေျခာက္ကိုညက္ေအာင္ေထာင္းပါ။
မက္ခါးသီးေျခာက္ညက္လွ်င္ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ အမဲေျခာက္ဖုတ္ႏွင့္ ငရုတ္သီးစိမ္းတို႕ထည့္ေထာင္းျပီး ဘူးညြန္႔၊ ပဲညြန္႕၊ ဆူးပုပ္ရြက္တို႔ကို ျပဳတ္၍ တြဲဖက္တည္ခင္းဧည့္ခံပါ။

Celebrity’s Chef ကိုဆန္နီ

Credit: 5 Plus TV Channel 

No comments: