Monday, May 23, 2016

လက္​ဖက္​နဲ႔ဖန္​တီး​ေသာ စားစရာ (၃)မ်ိဳး

Pickle Tea Baguette Canapé ..........................................


လြန္ခဲ့တဲ့၁ႏွစ္ေက်ာ္ေလာက္ကမႏၲေလးကိုုအလည္ေရာက္တဲ့အခါသူငယ္ခ်င္းတစ္ေယာက္ရဲ႕ဟိုုတယ္မွာတည္းခဲ့ရၿပီးသူငယ္ခ်င္းရဲ႕ေတာင္းဆိုုမႈေၾကာင့္သူ႔ဝန္ထမ္းေတြအတြက္တစ္ရက္ေလာက္အခ်ိန္ေပးၿပီးလုုပ္ငန္းအေတြ႕အၾကံဳေလးေတြေဝမွ်ေပးၿပီးသူတိုု႔သိခ်င္တာေလးေတြကိုကူညီၿပီးေျပာေပးခဲ့ရပါတယ္။အဲဒီမွာျမန္မာSanckကိုုႏိုုင္ငံျခားသားေတြကိုုထူးထူးျခားျခားတင္ဆက္ပံုုေလးေတြနဲ႔တည္ခင္းေပးလိုုတဲ့စိတ္ကူးေလးကိုုကူညီၿပီးဒီတစ္လ Ready Made Snack အျဖစ္ခုတင္ျပေပးလိုက္တဲ့ Pickle Tea Baguette Canapé ျပဳလုုပ္ေပးလိုုက္တဲ့နည္းေလးေပးျဖစ္ခဲ့ပါတယ္။ဒီလုုပ္နည္းမွာထူးျခားတာေလးကပုုစြန္ေျခာက္ဆီစိမ္ပါ။အေကာင္ႀကီးႀကီးပုုစြန္ေျခာက္၁ဝသားေလာက္ကိုုတစ္ေကာင္ခ်င္းဆံုုထဲမွာပံုုပ်က္႐ံုုေလာက္ဖြဖြေထာင္းၿပီးပဲဆီစစ္စစ္နဲ႔စိမ္၊ပုလင္းတစ္လံုုးထဲမွာထည့္သိမ္းထားၿပီးလိုုအပ္တဲ့အခ်ိန္မွာသံုုးႏိုုင္ပါတယ္။ျမန္မာ့နံနက္စာေကာက္ညႇင္းေပါင္းနဲ႔တြဲစားႏိုုင္သလိုုေနာက္ဆံုုးခ်က္ရျပဳတ္ရပ်င္းေနရင္ေတာင္ထမင္းပူပူနဲ႔နယ္စားရင္လည္းစားေကာင္းပါတယ္။လုုပ္နည္းေလးၾကည့္လိုုက္ရေအာင္ . . . ။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
......................

• ျပင္သစ္ေပါင္မုုန္႔ရွည္ - ၁လံုုး (ေစာင္းလွီးျဖတ္ထားပါ)
• ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၂တက္ (စဥ္းထားပါ)
• အငန္ပါၿပီးေထာပတ္ - စားပြဲဇြန္း၂ဇြန္း
• လက္ဖက္ႏွပ္ၿပီး - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း၅ဇြန္း
• ေတာင္ႀကီးပဲေလွာ္ - ၁ဝေစ့
• ၾကက္သြန္ျဖဴေၾကာ္ - အနည္းငယ္
• ပုုစြန္ေျခာက္ဆီစိမ္ - ၁ဝေကာင္
• ႏွမ္း - အနည္းငယ္ (ေလွာ္ထားပါ)
• ခ်ယ္ရီခရမ္းခ်ဥ္သီး - ၃လံုုး (ေလးစိတ္စိတ္ထားပါ) က်န္ခရမ္းခ်ဥ္သီးမ်ားကိုတြဲဖက္စားရန္ျပင္ဆင္ပါ။

ျပဳလုပ္ပံုအဆင့္ဆင့္
.........................
၁။အိမ္သံုုး Oven ကိုုမီးအပူ၁၅ဝဒီဂရီရေအာင္ႀကိဳတင္အပူေပးထားပါ။
၂။ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႔ေထာပတ္မ်ားကိုုသမေအာင္ေရာေမႊၿပီးတေစာင္းရွည္ရွည္ေလးမ်ားျဖတ္ထားေသာေပါင္မုန္႔မ်ား၏မ်က္ႏွာျပင္တစ္ဖက္မွာပါးပါးသုုတ္ေပးၿပီးအပူေပးထားေသာ Oven မွာထည့္ၿပီး၂မိနစ္ခန္႔ကင္ေပးပါ။
၃။ကင္ၿပီးေပါင္မုုန္႔မ်ားမွေထာပတ္သုုတ္ထားေသာမ်က္နွာျပင္အတြက္လက္ဖက္ႏွပ္ၿပီးတစ္ဇြန္းစာတင္ၿပီးျဖန္႔ပါ။အေပၚမွေတာင္ႀကီးပဲေၾကာ္၊ၾကက္သြန္ျဖဴေၾကာ္၊ပုုစြန္ေျခာက္ဆီစိမ္၊ခ်ယ္ရီခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ႏွမ္းေလွာ္မ်ားနွင့္ျပင္ဆင္ပါ။
၄။တြဲဖက္စားႏိုုင္ေသာႏွစ္သက္ရာဆလတ္ရြက္၊ေဂၚဖီ၊ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ၾကက္သြန္ျဖဴ၊င႐ုုတ္သီးစိမ္းတိုု႔ျဖင့္ျပင္ဆင္ၿပီးတည္ခင္းႏိုုင္ပါၿပီ။
.................................
KoThitHtoo (My Foodies)

လက္ဖက္ႏွင့္ ဆိတ္သားေျခာက္ေထာင္း

ဒီဟင္းလ်ာေလးက ထမင္းနဲ႕ပဲစားစား၊ အျမည္းအေနနဲ႔ပဲစားစား၊ Snack အျဖစ္ပဲစားစား အလြန္႔ကိုစားလို႕ေကာင္းတဲ့ ဟင္းပြဲေလးျဖစ္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
လက္ဖက္(ဆီစိမ္) (အဆိမ့္) ၁၅၀ ဂရမ္၊ ဆိတ္သားေျခာက္ (အမြ) ၇၀ ဂရမ္၊ ငရုတ္သီးစိမ္း ၁၀ ဂရမ္၊ သံပရာသီး ၂လံုး၊ ေရွာက္ရြက္ ၃ရြက္၊ ငံျပာရည္ စားပြဲဇြန္း ၁ဇြန္း၊ သၾကား စားပြဲဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း။

ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္နည္း

စျပီးျပင္ဆင္ေတာ့မယ္ဆိုရင္ေတာ့ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ ငရုတ္သီးစိမ္းကို အိုးေပၚမွာေလွာ္ေပးပါ။ အနံ႔ေမႊးလာျပီဆိုရင္ေတာ့ ေထာင္းပါ။
ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ ငရုတ္သီးစိမ္းညက္သြားျပီဆိုရင္ေတာ့ လက္ဖက္ကို ညက္သြားေအာင္ေထာင္းေပးပါ။
လက္ဖက္ညက္ျပီဆိုရင္ေတာ့ ဆိတ္သားေျခာက္ကိုပါထည့္ျပီး ညက္ေအာင္ေထာင္းပါ။ အားလံုးညက္သြားျပီဆိုရင္ေတာ့ ေရွာက္ရြက္ကိုပါးပါး လွီးထည့္ျပီးေထာင္းေပးပါ။
ျပီးရင္ အရသာမ်ားထည့္ျပီး ထည့္ေထာင္းေပးပါ။ အရသာမွာ အစပ္၊ အဆိမ့္နဲ႔ ေရွာက္ရြက္နံ႔ေမႊးေနျပီဆိုရင္ေတာ့ မိမိစိတ္ၾကိဳက္ျပင္ျပီး သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါတယ္။

*** တစ္ခုသတိထားရမွာက ဆိတ္သားေၾကာ္နဲ႕ထည့္ျပီးေထာင္းတာျဖစ္တဲ့အတြက္ ဆီေျခာက္သြားပါလိမ့္မယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဆီနည္းနည္းပို ထည့္ေပးပါလို႕ အၾကံေပးခ်င္ပါတယ္ခင္ဗ်။
…………………………………….
အံ့၀င့္ထြဋ္ (MRTV-4)

ေဂြးခ်ိဳသီး လက္ဖက္ႏွပ္ 
..................................

ျမန္မာျပည္မွာ ေဂြးခ်ိဳသီးေတြေပၚခ်ိန္ေရာက္ၿပီမို႔ ေဂြးခ်ိဳသီးနဲ႔ လက္ဖက္ႏွပ္နည္းေလး ေရးေပးလိုက္ပါတယ္။ လက္ဖက္ႏွပ္ပံုႏွပ္နည္းေတြ တစ္ေယာက္နဲ႔တစ္ေယာက္ မတူနိုင္ပါ။ လက္ဖက္ကို အခါးေလ်ာ့ေအာင္၊ သန္႔စင္ေအာင္၊ ေရာဂါပိုးရိွေနလွ်င္ ေသေအာင္ဆိုၿပီး ျပဳျပင္ၾကပံုေတြလည္း အမ်ိဳးမ်ိဳးရိွပါတယ္။ တခ်ိဳ႕က ေရ ၃-၄ ျပန္ေဆးတယ္။ တခ်ိဳ႕က ေရေႏြးေလး၂-၃ ျပန္ေဆးတယ္။

တခ်ိဳ႕က ေရေဆးၿပီး ေရေႏြးေငြ႔ေလးနဲ႔ ေပါင္းေပးတယ္။ မိမိႏွစ္သက္သလို ျပဳျပင္နိုင္ပါတယ္။ ကိုယ္ရနိုင္တဲ့ ေဂြးခ်ိဳသီး အနုအရင္႔ အခ်ိဳ အခ်ဥ္ေပၚမွာမူတည္ၿပီး ပမာဏကို သင့္႐ံုအစပ္ဟပ္တည့္ေအာင္ထည့္နိုင္ပါတယ္။

 ျပဳလုပ္နည္းမွာ ေရးထားသလိုပဲ ပါဝင္ပစၥည္းေတြကို တစ္မ်ိဳးခ်င္းစီေထာင္းၿပီး ေရာနယ္တာမ်ိဳး မဟုတ္ဘဲ၊ တစ္မ်ိဳးၿပီးတစ္မ်ိဳးထည့္ၿပီး ခပ္ဖြဖြေရာေထာင္းေပးရပါတယ္။ ပါဝင္ပစၥည္းတစ္မ်ိဳးခ်င္းစီက အနံ႔အရသာေတြ ေပါင္းကူးသြားၿပီး စားလို႔ေကာင္းတဲ့ လက္ဖက္ႏွပ္ေလး ရလာပါလိမ့္မယ္။

ပါဝင္ေသာပစၥည္းမ်ား
............................
လက္ဖက္ - ခြက္တစ္ဝက္
ပုစြန္ေျခာက္ အရြယ္လတ္ - အေကာင္ ၂ဝ ခန္႔
င႐ုတ္သီးစိမ္း - ၆-၁ဝ ေတာင့္
ငါးငံျပာရည္ - သင့္႐ံု
သၾကား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတစ္ပံု
ၾကက္သားမႈန္႔ - အနည္းငယ္
ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၄-၅ ႁမႊာ
​ေဂြးခ်ိဳသီး - အရြယ္အလတ္ ၁ လံုး
သံပရာရည္ - သင့္႐ံု

 ျပဳလုပ္နည္း
.....................

၁။ လက္ဖက္ကို ေရ ၃ ျပန္ေလာက္ေဆးၿပီး ေရကုန္ေအာင္ညႇစ္ထုတ္ၿပီး ညက္ေအာင္ေထာင္းပါ။
၂။ ေဂြးသီးကို အခြံႏႊာ၊ အတုန္းေလးေတြလီွးၿပီး ဘလန္ဒါျဖင့္ ညက္ေအာင္ႀကိတ္ပါ။ ေရညႇစ္ ထုတ္ထားပါ။
၃။ ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႔၊ င႐ုတ္သီးစိမ္းတုိ႔ကို ေထာင္းပါ။ လက္ဖက္ထည့္ေထာင္းပါ။ ေဂြးခ်ိဳသီး ႀကိတ္ ထားတာ ထည့္ေထာင္းပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴ ထည့္ေထာင္းပါ။
၄။ သၾကား၊ ၾကက္သားမႈန္႔၊ ဆား၊ ငံျပာရည္၊ သံပရာရည္တို႔ထည့္ၿပီး ႏွ႔ံစပ္ေအာင္ ဖြဖြေထာင္းပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴ အလြန္ေၾကညက္မသြားေအာင္ သတိထားပါ။
၅။ အရသာ စိတ္ႀကိဳက္ျဖစ္ၿပီဆိုလွ်င္ ဖန္ဘူးတြင္ ေလမခိုေအာင္ဖိသိပ္ထည့္၊ ဆီျမဳတ္ေအာင္ စိမ္ၿပီး မခဲတဲ့အထပ္မွာ သိမ္းႏိုင္ပါတယ္။ လက္ဖက္ေပ်ာ့အေနနဲ႔ပဲစားစား၊ အေၾကာ္နဲ႔ပဲတြဲ စားစား စားလို႔ေကာင္းတဲ့ လက္ဖက္နွပ္ေလးပါ။ ................................................
Meemeetofu

Credit: Food Magazine Myanmar

No comments: