Thursday, May 12, 2016

မန္​းက်ည္​း၀က္​သား​ေျၾကာ္​ - အပ္​မိႈခ်ိဳစပ္​ - ၾကက္​​ေသာက္​ဆမ္​း

မန္းက်ည္း၀က္သားေၾကာ္ (Tamarind Pork)

၀က္သားကင္ကို လူတိုင္းနီးပါးၾကိဳက္ႏွစ္သက္ၾကသလို မန္းက်ည္း၀က္သားေၾကာ္ေလးကိုလည္း ၾကိဳက္ၾကမယ္လို႔ ေမွ်ာ္လင့္ပါတယ္။ ၀က္သားႏွပ္ထားဖို႕အတြက္ အခ်ိန္ၾကာေပမဲ့ လိုအပ္တဲ့ ပါ၀င္ပစၥည္းက နည္းပါတယ္။ မီးဖိုေခ်ာင္မွာ အဆင္သင့္ရွိတာေလးနဲ႔ပဲ ၀က္သား ေၾကာ္ေလးကို ျပင္ဆင္ႏိုင္တာမို႔ အိမ္ရွင္မေတြအၾကိဳက္ျဖစ္မွာပါခင္ဗ်ာ။

ပါ၀င္ပစၥည္းေတြကေတာ့ -
၀က္သားသံုးထပ္သား 440 gm ၊ မန္းက်ည္းသီးမွည့္ 40 gm ၊ ေရ 100 ml ၊ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္၊ ဆီး စားပြဲဇြန္း ၂ဇြန္း

ခ်က္ျပဳတ္နည္း
၁။ ပထမဦးဆံုး မန္းက်ည္းသီးမွည့္ကို ေရႏွင့္ေရာျပီး ပ်စ္ေနေအာင္ေဖ်ာ္ထားပါ။ ျပီးရင္ မန္းက်ည္းရည္၊ ၀က္သား၊ ္ဆားတို႔ေရာျပီးနယ္ပါ။ ျပီးရင္ တစ္ညႏွပ္ထားပါ။

၂။ တစ္ညႏွပ္ထားတဲ့၀က္သားကို ေၾကာ္မည္ဆိုပါက အရင္ဆံုး ၀က္သားမွာကပ္ေနတဲ့ မန္းက်ည္းမွည့္ေတြဖယ္ပစ္ပါ။ ျပီးရင္ မကပ္တဲ့ ဒယ္အိုးမွာ ဆီ ၂ဇြန္းခန္႕ထည့္ျပီး နီညိဳေရာင္သမ္းေအာင္ေၾကာ္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ပါးပါးလွီးျပီး ၾကိဳက္ႏွစ္သက္တဲ့ Chilli Sauce ႏွင့္တြဲဖက္သံုး ေဆာင္ပါခင္ဗ်ာ။

...................................... Delicious Food From All Over The World By MyintOoTha

အပ္မိႈခ်ိဳစပ္ဟင္းလ်ာ


စားရတာလည္းအရသာရွိ ခ်က္ရတာလည္း လြယ္ကူလွတဲ့ ဟင္းလ်ာ႔ပဲျဖစ္ပါတယ္။ ျပင္ဆင္ေတာ့မယ္ဆိုရင္ေတာ့…။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
အပ္မႈိ 200 gm ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၂တက္ ၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္ ၂ေခ်ာင္း၊ တရုတ္နံနံပင္ ၂ေခ်ာင္း၊ သၾကား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၂ဇြန္း၊ ၾကက္သားမႈန္႔ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၂ဇြန္း၊ ခရုဆီ စားပြဲဇြန္း ၁ဇြန္း၊ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႔ စားပြဲဇြန္း ၁/၃ဇြန္း၊ ဆား စားပြဲဇြန္း ၁/၂ဇြန္း၊ ၊ ႏွမ္းဆီေမႊး စားပြဲဇြန္း ၁/၃ဇြန္း၊ ၊ ငရုတ္သီးအနီေတာင့္ ၁ေတာင့္။

ခ်က္ျပဳတ္နည္း
ျပင္ဆင္ေတာ့မယ္ဆိုရင္ေတာ့ အရင္ဆံုး ဒယ္အိုးထဲမွာ ေရမ်ားမ်ားထည့္ျပီး ေရေႏြးတည္ပါ။ ေရဆူလွ်င္ ဆားထည့္ပါ။ ေရပြက္ပြက္ဆူလာျပီ ဆုိရင္ေတာ့ အပ္မႈိရဲ႕ တံုးေနတဲ့ အရင္းပိုင္းေတြကိုလွီးျဖတ္ျပီး အဖ်ားပိုင္းမ်ားအားလံုးကို ေရေႏြးထဲတြင္ ျပဳတ္ပါ။ ၁မိနစ္ခန္႕ျပဳတ္ျပီးရင္ ဆန္ခါနဲ႔ ေရစစ္ျပီး ေရေဆးပါ။ ျပီးရင္ စစ္ထားပါ။

ၾကက္သြန္ျဖဴကို ဓားျပားရိုက္ျပီး ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းပါ။
ၾကက္သြန္ျမိတ္ႏွင့္ တရုတ္နံနံပင္ကို အေခ်ာင္းလိုက္ လွီးျဖတ္ပါ။
ငရုတ္သီးအနီေတာင့္ကိုေတာ့ အကြင္းလိုက္တေစာင္းလွီးျဖတ္ေပးပါ။
အားလံုးအဆင္သင့္ျဖစ္ျပီဆိုရင္ေတာ့ ဒယ္အိုးကို ဆီထည့္ျပီး အပူေပးပါ။ ဆီပူလာရင္ေတာ့ ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႔ ငရုတ္သီးကို ဆီသတ္ပါ။
မီးျပင္းျပင္းနဲ႔ ဆီသတ္ပါ။ အနံ႔ေမႊးလာျပီဆိုရင္ေတာ့ အပ္မႈိမ်ားကို ထည့္ျပီးေမႊေပးပါ။
ခဏေနရင္ေတာ့(စကၠန္႔၃၀ၾကာ) အရည္မ်ားအားလံုးထည့္ေပးပါ။ ေရအနည္းငယ္ထည့္ျပီး ေမႊေပးပါ။ အရသာျမည္းပါ။

အရသာကေတာ့ အခ်ိဳအရသာကဲမယ္၊ အစပ္အနည္းငယ္သာပါမယ္၊ ခရုဆီနံ႔ေမႊးမယ္ဆိုရင္ေတာ့ ၾကက္သြန္ျမိတ္၊ တရုတ္နံနံ ငရုတ္ေကာင္း ခတ္ျပီး ပန္းကန္ထဲ မထည့္မွီမွာ ႏွမ္းဆီေလးနည္းနည္းေပါက္ေပးလိုက္မယ္ဆိုရင္ အရမ္းကိုစားလို႕ေကာင္းတဲ့ အပ္မႈိဟင္းလ်ာေလးရရွိမွာပဲ ျဖစ္ပါတယ္။

ဒီဟင္းလ်ာမွာ သတိထားရမွာက အပ္မႈိကို မခ်က္မွီ၊ မေၾကာ္မွီ ေရေႏြးနဲ႔ျပဳတ္ေပးပါ။ ဒါမွ အညစ္အေၾကးေတြရယ္၊ မႈိရဲ႕ေတာက္တဲ့ဓာတ္ေတပါ ကင္းစင္သြားမွာပဲျဖစ္ပါတယ္။
…………………………………….
အံ့၀င့္ထြဋ္ (MRTV-4)

ၾကက္ေသာက္ဆမ္း

ပူပူစပ္စပ္နဲ႕ေသာက္လို႕ေကာင္းတဲ့ဟင္းလ်ာတစ္မ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ၾကက္ တျခမ္း (ေသးေသးခုတ္ထားပါ)၊ ဆင္ခရမ္းခ်ဥ္သီး ၁၀လံုး၊ ၾကက္သြန္နီ ၂လံုး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၁ဥ၊ အာပူရြက္ အနည္းငယ္၊ ခ်င္း လက္တစ္ဆစ္၊ နႏြင္းပါရံုမွ် ငါးပိ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္းခန္႕၊ ဆား သင့္ရံု၊ ငရုတ္သီးစိမ္း ၆ေတာင့္ခန္႔၊ ဆီ စားပြဲဇြန္း ၂ဇြန္းခန္႔။

ခ်က္နည္း
ၾကက္သြန္ျဖဴ နီ ၊ ခ်င္းနဲ႔ ငရုတ္သီးစိမ္းမ်ားကိုေရာေထာင္းထားပါ။
ခရမ္းခ်ဥ္သီးမ်ားကိုလည္း ပါးပါးလွီးပါ။
အာပူရြက္မွလြဲျပီး က်န္ပစၥည္းမ်ားကို ခ်က္မည့္အိုးထဲထည့္ကာ ေရာေမႊကာ လံုးနယ္ထားပါ။
၁၅မိနစ္ခန္႔ႏွပ္ျပီးအၾကာမွ ေရအနည္းငယ္ထည့္ကာ လံုးပါ။
ၾကက္သားမ်ား အေရာင္ေျပာင္းျပီဆိုမွ ေရထပ္ထည့္ကာ ဆူပြက္ေအာင္တည္ပါ။
ၾကက္သားႏူးျပီး မီးဖိုေပၚမွခ်ကာနီးမွ အာပူရြက္ထည့္ကာ သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါျပီ။

…………………………………………
EVY’s Kitchen

No comments: