Tuesday, December 13, 2022

မြန်မာစတိုင်လ် ပုစွန်ထုပ်ဟင်းနဲ့ ဘိန်းမုန့်စားမလား

 🥩🍋🌶😋အမဲအူကြမ်း နှင့် အမဲအူပြုပ် စွပ်ပြုပ် (Beef Maguru and Intestine Soup) 🥩🍋🌶




နေထိုင်မကောင်းလို့ နွမ်းလျ အားနည်းသလို ခံစားရလျင် အမြဲလုပ်စားဖြစ်သော  စွပ်ပြုပ်ပါ။ နှာဆီး အအေးမိ ဖျားနာ တယ့်အခါ ပူစပ်ပူရှိန်းစွပ်ပြုပ်  သောက်လျင် ချွေးထွတ်စေပြီး လူကိုလန်းဆန်းသွား စေပါတယ်။ ငရုတ်သီးအစပ် နှင့် တစ်ခြား ဟင်းခတ်အမွေးအကြိုင်တွေ စုံလင်စွာပါပြီး ကျမ်းမာရေး နှင့်လဲညီညွတ်သော  ကြောင့် ဖော်ပြလိုက်ပါတယ်ရှင်။


🍋🌶🥩ပါ၀င်ပစ္စည်းများ

အမဲအူကြမ်း ၃၀ ကျပ်သား 

အမဲပုဆိုးကြမ်း ၂၀ ကျပ်သား

အမဲအူ ၂၀ ကျပ်သား

ကြက်သွန်ဖြူ ၅ တက် (အခွံခွာ တစ်ပြားရိုက်)

ချင်း လက်တစ်ဆစ် (တပြားရိုက်ထားပါ)

ဆား ၁ ဇွန်း ခွဲ လက်ဖက်ဇွန်း 

နနွင်းမှုန့် ၁ ဇွန်း လက်ဖက်ဇွန်း 

ငံပြာရည် ၁ ဇွန်း စားပွဲ ဇွန်း 

ငရုတ်ကောင်း တစ်၀က် ဇွန်း လက်ဖက်ဇွန်း

ငရုတ်သီးစိမ်း  ၅-၇  တောင့် (ထပ်ခြမ်းခွဲပါ)

စပါးလင် ၂ ချောင်း  (ထု ထုံးပြီးထည့်ပါ)

သံပုရာသီး ၁ လုံး (အရည်ဖျန်းစားရန်)

ရှောက်ရွက်  ၂ ခတ် (ခတ်ပါးပါးမျှင်လေးလှီးထားပါ စွပ်ပြုပ်ပေါ်ကဖြူးစားရန်)



🫕ပြုလုပ်နည်း

၁။ အိုးကြီး ထဲသို့ ပါ၀င်ပစ္စည်းများ အားလုံးထဲ့ပြီး ရေမြူပ်အောင် ထည့်ပြီး ဆူအောင် တည်ပါ။  ရေဆူလျင် မီးမျင်မျင်လေးဖြင့် ၁ နာရီလောက် ရေခမ်းတယ့်အထိတည်ပါ။ အသားနူးအိအောင် ရေ ဒုတိယအကြိမ် ၁ ခွက်ထပ်ထည့်ပြီး ရေဆူအောင်တည်ပါ။ 

၂။ ရေဆူပြီး အနည်းငယ်ရေခန်း လျှင် စားမြည်းပါ။ လိုတာထပ်ဖြည့်ပြီး စားခံနည်း မှ အတုံးသေးသေးတွေတုံြး့ပီး သံပုရာရည် နှင့် ရှောက်ရွက် ဖြူးပြီး လိုသလို သောက်သုံးနိုင်ပါပြီး။ 🥰


🌶ငရုတ်သီးစိမ်း နှင့် ရှောက်သီး 



သိပ်ကို အတွဲမိပါတယ။် နှစ်ခုပေါင်း ကြော်လိုက်တော့ ချင်စပ်စပ် အရသာလေး ဖြင့် ဆွဲဆောင်မှုတွေက ကြားယုံနှင့် သရေကျစေပါတယ်။ နလန်ထ ထမင်းစား ပျက်နေသူတွေ အတွက်လဲ ထမင်းမိန်စေသော ဟင်းလေးတစ်ခွက်ပါ။  ထမင်း မိန် စေတာ တကယ်ပါ။ ထမင်း ကို နှစ်ပုကန် မစားတဲ့ စည် တောင် ထမင်းနှစ်ပုကန် ကုန်ပါတယ်။ ချက် ဖြစ်အောင် ချက် စားကြည့်နော်……….❣️🌶


🌶🌶ပါ၀င်ပစ္စည်းများ

ရှမ်းငရုတ်သီးစိမ်း ၃၀ ကျပ်သား (အနေတော် လေး တွေ ညှပ်ထားပါ)

ပုစွန်ခြောက်မှုန့် ၅ ဇွန်း စားပွဲဇွန်း 

ဆား ၁ ဇွန်း လက်ဖက်ဇွန်း

မျှင်ငပိစိမ်း ၁ ဇွန်း လက်ဖက်ဇွန်း

အသီးအရွက်ဆီ ၇ ဇွန်း စားပွဲဇွန်း 

ငံပြာရည် ၁ ဇွန်း လက်ဖက်ဇွန်း

ကြက်သွန်နီ ၃ လုံး (ထောင်းထားပါ)

ကြက်သွန်ဖြူ ၄ တက် (ထောင်းထားပါ)

အရောင်တင်မှုန့် ၁ ဇွန်း ခွဲ လက်ဖက်ဇွန်း

နနွင်းမှုန့် တစ်၀က်ဇွန်း လက်ဖက်ဇွန်း

ရှောက်သီး ၁ လုံး (အသားများနွာထားပါ)




🫕ပြုလုပ်နည်း

၁။ မကပ်သော အကြော် အိုးထဲ သို့ ဆီ ထဲ့ ပါ။ ဆီပူ လာလျှင် နနွန်းမှုန့် နှင့် ကြက်သွန်ဖြူ၊နီ ထည့်တည်ပါ။ 

၂။ မွှေးပြီး အရောင် လှလာလျှင် ငပိ၊ အရောင်တင်မှုန့် နှင့် ငံပြာရည် ထည့်ပါ။ သိသိသာသာ မွှေးပြီး လာပါလိမ့်မယ်။ ငရုတ်သီးစိမ်း များထည့်ပြီး နွမ်းလာသည် အထိကြော်ပါ။

၃။ ပုဇွန်ခြောက်မှုန့် ကိုထဲ့ လို့ရပါပြီး။ ပြီးလျင် နွာထားသော ရှောက်သီးအသားများ ကို ထဲ့ ပြီး ဖြည်းဖြည်း နဲ့ မွှမွှ လေးမွှေပေးပါ။ ဆားထည့် ပြီး ခတ်ဖွဖွ နှံ့အောင်မွှေပါ။

၄။ ငရုပ်သီး နွမ်းလာ လျှင် ဆားမြည် ပါ။ လိုတာ ကို ထပ်ဖြည့်ပြီး ထမင်းပူပူ ဆူးပုတ် ပဲထောပတ် ဟင်းချို တို့ဖြင့် တွဲစားမယ်ဆိုလျင် အင်မတင် လိုက် ဖက်ပါတယ်။ 

*မှတ်ချက်- သက်သက်လွတ်ကြော်ချင်လျင် ဆား၊ မြေပဲဆန်တို့ဖြင့်ကြော်ရင်ရပါတယ်။ 🌶


😋🦐မြန်မာပုဇွန်ထုပ်ဟင်း (Myanmar Style King Prawn Curry) 🍤🌶




ပုဇွန်ဟင်းက ချက်ရတာမြန်သလို အရသာ အရှိဆုံးဟင်းတစ်ခွက်ဆို တာအာမခံနိုင်ပါတယ်။ ❣️

🧅ပါ၀င်ပစ္စည်းများ (ဆီသတ်ရန်) 

ကြက်သွန်ဖြူ ၅ မွှာ (ညက်ညက်လေးထောင်းထားပါ)

ကြက်သွန်နီ ၄-၅ လုံး (ညက်ညက်လေးထောင်းထားပါ)

ချင်း လက်တစ်ဆစ် (ထောင်းထားပါ)

နနွင်းမှုန့် ၁ ဇွန်း ခွဲ လက်ဖက်ဇွန်း

ငံပြာရည် ၁ ဇွန်း လက်ဖက်ဇွန်း

ငရုတ်သီးမှုန့် ၂ ဇွန်း လက်ဖက်ဇွန်း

ဆီ ၅ ဇွန်း စားပွဲဇွန်း

ခရမ်းချဉ်သီး ၅ လုံး (အစေ့ထုပ်ပြီး ခတ်ပါးပါး လှီးထားပါ)

ငရုတ်သီးစိမ်း ၈ တောင့်(အစေ့ထုပ်ပြီး ခတ်ကြမ်းကြမ်းလှီးထားပါ)

နံနံပင် ၃ ပင် (ခတ်ကြမ်းကြမ်းလှီးထားပါ)

ပုဇွန်နယ်နှပ်ထားရန်

ပုဇွန်ထုပ်ကြီး ၈ ကောင် (အခွံခွာထားပါ)

နနွင်းမှုန့် အနည်းငယ်

ဆား အနည်းငယ်

ငံပြာရည် ၂ ဇွန်း လက်ဖက်ဇွန်း


🫕ပြုလုပ်နည်း

၁။ ပုဇွန်နယ်နှပ်ရန် ပါ၀င်ပစ္စည်းများ အားလုံး ဖန်ဇလုံထဲ ထည့်ပြီး ၁၀ မိနစ်လောက် နှပ်ထားပါ။

၂။ မကပ်သော အိုးထဲ ဆီ ထည့်ပြီး အပူပေးပါ။ ဆီပူလာလျင် နံနံပင် နှင့် ငရုတ်သီးမှုန့် ကလွဲလို့ အနှစ်လုပ်ရန် ပါ၀င်ပစ္စည်းများ အားလုံးထည့်ပြီး တည်ပါ။ မွှေးပြီး အရောင်တက်လာလျင် ငရုတ်သီးမှုန့်ထည့်ပြီး ၆-၈ မိနစ်လောက် သေချာမွှေပြီးတည်ပါ။ ရေအနည်းငယ် ထည့်ပြီး ခရမ်းချဉ်သီး ပျော်ပြီး ရေခန်း အဆီပြန်တည့်အထိ မွှေပေးပါ။ 

၃။ ခရမ်းချဉ်သီး အနှစ်ထဲ ပုဇွန်ထည့်ပါ။ ပြီးလျင် ရေအနည်းငယ်ထည့်ပါ။ မီးအနေတော် ဖြင့် အဖုံးအုပ်ြ့ပီး ၃ မိနစ်လောက် တည်ပါ။ အသေချာ အရသာ၀င်အောင်မွှေပေးပါ။ ရေခန်းပြီး ဆီပြန်လာလျင် ဆားမြည်းပါ လိုတာထပ်ဖြည့်နိုင်ပါတယ်။ မီးပိတ်ပြီး နံနံရွက်လေးများ ဖြူးပြီး မီးဖိုပေါ်မှချပါ။ အုန်းထမင်း ၊ ထမင်းဖြူတို့ဖြင့် တွဲဖက်သုံးဆောင်လျင် အဆင်ပြေကောင်းမွန်ပါတယ်။🥳


😋🥥ဘိန်းမုန့် (Bein Mont/Myanmar Pancake)




ဘိန်းမုန့်ကို နိုင်ငံခြားသားတွေ အခေါ်အရဆိုလျင် မြန်မာ ပန်းကိတ်ပေါ့…. ဘိန်းမုန့် က နည်းနည်းဝါးရတယ်၊ ပွအိအိလေး နြေ့ပီး အပေါ်လွှာက ကြွပ်ဆတ်လေး နဲ့ အစေ့အဆန်များများ နှင့် ပေါ့ပါး စားသုံး လွယ်ကူစေပါတယ်။ ဘိန်းမုန့် ကို ဆန်မှုန့် ဖြင့်ပြုလုပ်ပြီး မုန့်အပေါ်မှာ ဘိန်းစေ့၊ ဘန်ဒါစေ့ နှင့် အုန်းသီးဖတ်ကြီးများ ဖြူး ထားပါတယ်။ စွဲကြိုက်နှစ်သက်ဖွယ် ကောင်းသော ဘိန်းမုန့် က သင့်ရဲ့ ပုံမှန် မနက်စာ ဖြစ်သွားစေရမယ်။ မြန်မာစတိုင် ဘိန်းမုန့် ကို ဆန်မှုန့် နှင့် ထန်းလျက် တို့ဖြင့် လုပ်ထားတာကြောင့် ကစီဓာတ် နှင့် သကြား ရှောင်နေကျသူများအတွက် အရမ်းအဆင်ပြေ စေပါတယ်။

🥥ပါဝင်ပစ္စည်းများ

ဆန်မှုန့် ၂၅၀ ဂရမ်

ရေ ၁၅၀ မီလီ

နို့ဆီ ၅ ဇွန်း စားပွဲဇွန်း 

နို့စိမ်း ၁၅၀ မီလီ

ကြံသကာ (သို့) ထန်းလျက်ခဲ ၁၀၀ ဂရမ် 

ကာဘိုနိတ် ဆော်ဒါ ၁/၄ ဇွန်း လက်ဖက်ဇွန်း 

ဘေကင်ပေါင်ဒါ ၁ ဇွန်း ခွဲ လက်ဖက်ဇွန်း

ထောပတ်ရည် ၃၀ ဂရမ်

အုန်းသီး ၂၀ ဂရမ် (ပါးပါးအပြားလေးတွေခြစ်ထားပါ)

ဘိန်းစေ့ ၃ ဇွန်း စားပွဲဇွန်း

ဆား အနည်းငယ်

ထောပတ် ၂ ဇွန်း စားပွဲဇွန်း (အိုးသုပ်ရန်)


🥥ပြုလုပ်နည်း

၁။အိုးထဲ ကို ကြံသာကာ (သို့) ထန်းလျက် နှင့် ရေ ၃၀၀ မီလီ ထည့်ပြီး မီးအနေတော် ဖြင့် ကြံသာကာ (သို့) ထန်းလျက် အရည်ပျော်တည့် အထိ တည်ပါ။ မီးပိတ် ပြီး အအေးခံထားပါ။

၂။ဆန်မှုန့်၊ထန်းလျက်ရည်၊ဆား၊ ကာဘိုနိတ် ဆော်ဒါ၊ ဘေကင်ပေါင်ဒါ၊ ထောပတ်ဆီ ထည့်ပြီး သမအောင် မွေပြီးတစ်နာရီခန့့်နှပ်ထားပါ။

၃။ မကပ်သည့် ဒယ်အိုးပြားလေးကိုအပူပေးပြီး ထောပတ်အနည်းငယ် ဖြင့် အိုးကိုလူးပေးပါ။

၄။ဖျော်ထားသောမုန့်နှစ်ကို သမအောင်မွေပြီး ဇွန်းခွက် ဖြင့်တစ်ခွက် ခပ်ထည့်ပါ။ 

၅။ မုန့်နှစ် ပူစီဖောင်းအမြူပ်လေးတွေ ပေါ်လာလျင် အပေါ်မှ ဘိန်းစေ့ နှင့် ခတ်ပါးပါးလှီးထားသော အုန်းသီး ဖတ်များ ကိုဖြူးပြီးထည့်ပါ။ထောပတ်သုပ်ပြီး အပေါ်တစ်ဖက်ကို ရွှေရောင်သန်းတယ့် အထိတယ်ဖုတ်ပါ။ 

၆။မီးဖိုပေါ်မှ ချပြီး နွေးနေအောင်ထားပြီး ကျန်မုန့်နှစ်တွေ ကိုဒီအတိုင်းပဲဆက်လုပ်ပါ။ ပူပူနွေးနွေးသုံးဆောင်နိုင်ပါသည်။

မှတ်ချက် - မီးသွေးမီး အပေါ်မီးများများ အောက်မီးနည်းနည်း နဲ့ ဖုတ်လျင်ပိုကောင်းပါသည်။ အပေါ်မီးကို ဒန်အိုးအဖုံးအပျန့်တစ်ခုပေါ်တင်ပြီးအသုံးချလို့ရပါတယ်။ ❣


No comments: