Friday, August 19, 2022

ဟင်းလျာ သုံးပွဲ ချက်ကြမယ်

ဝက်သား ထားဝယ်ချက်




ဝက်သား ၅၀ ကျပ်သားကိုဆီ တဇွန်း ထည့်ပြီး

ထားဝယ်ချက် ချက်ဖြစ်ခဲ့တယ်။

ဝက်သား က ထွက်လာတဲ့ ဆီ နဲ့ ဆိုတော့

ဆီပြန်ဟင်း ဖြစ်သွားတယ်။

အိမ်ရှေ့ မှာ ကြွတဲ့ ဆွမ်းတန်းလောင်း

ကျန်တာလေး ကို နေ့လည် စာ စားပေါ့။


ချက်နည်းလေး ကတော့..


ဝက်သား ၅၀ ကျပ်သား

ကြက်သွန်နီ ၂၀၀ ဂရမ်

ကြက်သွန်ဖြူ ၈၀ ဂရမ်

ချင်း ၆၀ ဂရမ်

ငရုပ်သီး အကြမ်းဖတ် စာပွဲစားဇွန်း ၃ ဇွန်း

ငပိ စာပွဲစားဇွန်း တဇွန်း

မဆာလာ လဖက်ရည် ဇွန်း၂ ဇွန်း

မန်ကျည်းရည် စာပွဲစားဇွန်း ၄ ဇွန်း

ဆား လဖက်ရည် ဇွန်း တဝက်

အချိုမူန့် လဖက်ရည် ဇွန်းဝက်

ရေ ၈၀၀ ml


ချက်နည်း အဆင့် ဆင့်...


ကြက်သွန်နီ ကြက်သွန်ဖြူ ချင်း ငရုပ်သီး ကို

ရောထောင်းပါ။

အိုးထဲ ဆီထည့်ပြီး ဆီပူရင် ထောင်းထားတဲ့ အနှစ် ကို ဆီသတ်ပါ။

ဆီလျော့ သုံး ထားတဲ့ အတွက် မကပ်အောင် မွှေပေးရပါ့မယ်။

ပြီးမှ ငပိ နဲ့ မဆလာ ထည့်ပါ။

ဝက်သားထည့်ပြီး မွှေပါ။

ဝက်သား အသားတင်းပြီး ရေခမ်းအောင် အရင် ချက်ပါ။

ပြီးမှ ရေထည့်ချက်ပါ။

အရသာ အတွက် ဆား အချိူမူန့် ထည့်ပြီးချက်ပါ။

မီးလျော့ အဖုံး အုပ် ပြီး ချက် ဖို့ လိုပါတယ်။

ထည့်ထားတဲ့ ရေ ခမ်း ရင် မန်ကျည်းရည် ထည့်ချက်ပါ။

ဝက်သားမနူးသေး ဘူး ဆိုရင်တော့ရေနွေး ထည့်ပြီး

ဆီပြန်အောင် ချက်ပါ။


(ဝက်သားဟင်း ကို ငပိ, မရမ်းပြား, မန်ကျည်းရည် ထည့် ချက် တဲ့ ဟင်း ကို မော်လမြိုင် ကျောင်းတက် စဉ်က သူငယ်ချင်း အိမ် မှာ စပြီး စားခဲ့ ဖူးတာ, ကျနော်တို့ ဒေသ မှာ ချက်တာနဲ့ ကွဲပြားပြီး အချဉ် ဓာတ်လေး ပါတော့ မအီတဲ့ အပြင် စားလို့ အလွန်ကောင်းပါတယ်)


ငါးသောက်ဆမ်း




ဟင်းတခွက် ထဲ နဲ့ စား လို့ရတဲ့ ဟင်းအမျိုးအစား

One Dish Meal ကပေါ်ပြူလာ ဖြစ်တဲ့ ဟင်းက

လာကြိုက် များ တယ်၊အချိန်ကုန်သက်သာ

ငွေကုန် သက်သာတယ်။


ခုလို ခေတ်ကာလ မှာ ချက်စား သင့် တဲ့ ဟင်း အမျိုး အစားလို့ ပြောရပါ့မယ်။

အိုးတအိုးထဲ မှာ ငါးနဲ့ ဟင်းသီး ဟင်းရွက်ကို

ရောချက်ထား လို့ဟင်းရွက် သီးသန့် မလို တော့ ပါဘူး။ဆီ လဲ မလို ပါဘူး ခင်ဗျာ။


ချက်နည်း ကတော့....


ငါးကြင်း,                  သန့်ရှင်းပြီး ချက်တုံး တုံးထားပါ

ဆား

နနွန်းမူန့်

ငရုပ်သီးစိမ်း+ကြက်သွန်ဖြူ, ငပိ ကို ရောပြီး မညက်တညက်ထောင်းပါ

စပါးလင်,                   ဓားပြားရိုက်ထားပါ

ကြက်သွန်နီ,                လေးစိတ် စိတ်ထားပါ

ခရမ်းချဉ်သီး,             လေးစိတ် စိတ်ပါ

ဂေါရခါးသီး/ဗူးသီး,   ပါးပါးလှီးပါ

ငံပြာရည်

ကြက်သားမူန့်/အချိုမူန့်

ရှမ်းနံနံ

ရေ


ချက်နည်း အဆင့်ဆင့်....


ငါးကို ဆား,နနွန်း.နယ်ထားပါ၊

အိုး ထဲကို ရေထည့်ပြီး တည် ထားပါ၊

ရေဆူရင် ထောင်းထားတဲ့ ငရုပ်သီးထည့်ပါ၊

စပါးလင်  ထည့် ပြီး တည်ထားပါ၊

ပြီးမှ ငါး, ကြက်သွန်နီ, ဗူးသီး,ငံပြာရည်,အရသာမူန့်ထည့်ပြီး ဆက်တည်ပါ။

စပြီး တည် ခါစမှာ အစိမ်း နံ့ ရနေလို့အနံ့မကောင်းဖူး ဆိုပြီး စိတ်မပျက်သွားပါနဲ့။

မီးလျော့ပြီး အဖုံးအုပ် တည်ထားပါ။


​ကြက်သွန်နဲ့ ဗူးသီး နူးစပြုရင် ခရမ်းချဉ်သီးထည့်ပြီး ဆက်တည်ပါ။

ဒီအချိန်မှာ အစိမ်းနံ့  ပျောက်သွားပြီးမွှေးနေပါပြီ။

နောက်ဆုံးမှာ ရှမ်းနံနံ ခပ်ပါ။


ချဥ်စပ် ငါး ပေါင်း




ဆီကုန် သက်သာ မယ်၊ဆီ တဇွန်း နဲ့ ချက် ပြီး

မိသားစု ၄-၅ ယောက် စားနိုင်တယ်။


ချက်နည်း ကတော့..


ကြိုက်နှစ်သက်ရာ ငါး တကောင်

ချင်းကြက်သွန်ဖြူရည် ၁ ဇွန်း

စပါးလင်                  ၁ ချောင်း, ဓားပြားရိုက်ထားပါ

ခရမ်းချဉ်သီး          ၂ လုံး, အတုံးသေးသေး တုံးထား

ခရမ်းချဉ်းသီးဆော့စ်  ၂ စာပွဲစားဇွန်း

ငရုပ်သီးစိမ်း            ၁၀ တတောင့်, နူတ်နူတ်စင်းထား

ချင်း                        လက်မတဆစ်, နူတ်နူတ်စင်းထား

ကြက်သွန်ဖြူ         ၃ မွှာ, နူတ်နူတ်စင်းထား

ကြက်သွန်နီ             ၁ ဥ, နူတ်နူတ်စင်းထား

နံနံပင်                      ၂ ပင်, ပါးပါးလှီးထား

ဆီ                           စာပွဲစားဇွန်း တဇွန်း

ပဲငံပြာရည်              ၁ စာပွဲစားဇွန်း

ငါးငံပြာရည်            ၁ လဖက်ရည်ဇွန်း

အချိူမူန့်/ကြက်သားမူန့် ၁ လဖက်ရည်ဇွန်း

ဆား                         အနည်းငယ်

ရှာလကာရည်          ၁ စာပွဲစားဇွန်း

ရေ                          ၃၀၀ ml

ကော်မူန့်                  အနည်းငယ်


သန့်ရှင်းထားတဲ့ ငါးကို ဓားရာ နှစ်ဖက်လုံး လှီးထားပါ။

ငါးအညှီနံ့ ပျောက် ရန်အတွက် ချင်းကြက်သွန်ဖြူရည် နဲ့ ငါးကို နယ်ပါ။

ချင်း ကြက်သွန်ဖြူ အဖတ်နဲ့ စပါးလင် ကို

ငါးဗိုက်ထဲ ထည့်ပါ။

ပြီးရင် ငါး ကို ပေါင်းအိုးနဲ့ ဆန့်မဲ့ ပန်းကန်ပြား

ထဲထည့်ပြီး ပေါင်းအိုးထဲ ထည့်ပါ။

ငါးသေးရင် ၁၀ မိနစ်, ငါးအကောင်ကြီးရင် ၁၂ မိနစ်ခန့်ပေါင်းပါ။

အချိန်မပြည့်မှီ အဖုံး မဖွင့်ပါနဲ။

အချိန်ပြည့်ရင် ငါးကို ပန်းကန်ပြား အကြီးထဲ ထည့်ထားပါ။


ချဉ်စပ် ဆော့ အတွက်

ဒယ်အိုးထဲ ကို ဆီထည့်ပါ။

ဆီပူရင် ချင်း ကြက်သွန်ဖြူ ထည့် ဆီသတ်ပါ၊

မွှေးလာရင် ကြက်သွန်နီ နဲ့ ငရုပ်သီးထည့်ပါ၊

ကြက်သွန်ပျော့လာရင် ခရမ်းချဉ်သီး ဆော့ထည့်ပြီး မွှေပါ။

ပြီးရင် ရေထည့်ပါ။

ရေဆူလာရင် ခရမျူခဉြျသီး, ပဲငံပြာရည်, ငါးငံပြာရည်၊ဆား အရသာမူန့်ထည့် ချက်ပါ။

ခရမ်းချဉ် သီး အတုံးလေးများ အိလာရင်

ရှာလကာရည်ထည့်ပါ။

ကျနော်ကတော့ သံပုရာအနံ့ လေး မွှေတာ ကြိုက်လို့

သံပုရာသီး တခြမ်း ညှစ်ပါတယ်ပြီးရင်

နံနံပင် ထည့်ပါ။

ဟင်း ရည် ပျစ်စေရန် ကော်မူန့်ကိုရေဖျော်ပြီးထည့်ပါ။

ပြီးရင် ငါးပေါင်းပေါ်မှာ လောင်းထည့်ပါ။

Chef 👨‍🍳 မြင့်ဦးသာ

No comments: