Monday, May 19, 2014

ၾကက္သားမန္းက်ည္းႏွစ္ေၾကာ္ ၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေပါင္း ႏွင့္ ဘူးသီးဟင္းခါး



ၾကက္သားကို ေၾကာ္ျပီး မန္းက်ည္းႏွစ္ေလးနဲ႕ျပန္ခ်က္မယ္၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္အစံုကိုေပါင္းမယ္၊ ျပီးေတာ့ ဘူးသီးဟင္းခါးေလးနဲ႕ဆိုေတာ့ ထမင္းျမိန္ေစမယ့္ ဟင္းအတြဲအစပ္ေလးတစ္ခုျဖစ္မွာပါေနာ္ သူငယ္ခ်င္းတို႕အတြက္ေလ။ 

ပူပူေႏြးေႏြးေလးခ်က္စားျပီး မိုးသဲေနတဲ့နံနက္ခင္းမွာ ထမင္းျမိန္ပါေစလို႕ ဆႏၵျပဳပါတယ္။

ၾကက္သားမန္းက်ည္းႏွစ္ေၾကာ္

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
ၾကက္သား ၂၀က်ပ္သား၊ မန္က်ည္းသီးမွည့္ ၅က်ပ္သား၊ ဆီ ၃ဇြန္း၊ နံနံပင္ အနည္းငယ္၊ ပဲငံျပာရည္(အေနာက္) ၁ဇြန္း၊ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕ ၁ဇြန္း(အေသး)၊ ၾကက္သြန္နီမႈန္႕ ၁ဇြန္း ၊ ဆား ၂ဇြန္း(အေသး)၊ သၾကား ၁ဇြန္း။

ျပင္ဆင္ပံု
(၁) ၾကက္သားကို ၁လက္မအရြယ္တံုး၍ ေရေဆးထားပါ။


(၂) မန္က်ည္းသီးအႏွစ္ရေအာင္ ေရစိမ္ျပီး အႏွစ္တိုက္ထားပါ။
(၃) မန္က်ည္းႏွစ္ရည္ထဲသို႕ ၾကက္သြန္နီမႈန္႕၊ သၾကား၊ ဆား၊ ငရုတ္ေကာင္း၊ပဲငံျပာရည္တို႕ျဖင့္ႏွစ္၍စိမ္ပါ။ တစ္ညစိမ္ထားျပီး မနက္မွေၾကာ္ရမည္။
(၄) ေၾကာ္မည့္ေန႕တြင္ ထည့္မည့္ပစၥည္းစံုေအာင္ ျပင္ဆင္ပါ။

ျပဳလုပ္နည္းအဆင့္ဆင့္
(၁) ဆီဒယ္အိုးတည္ျပီး မန္က်ည္းရည္စိမ္ထားေသာ ၾကက္သားကိုသူ႕ခ်ည္းသပ္သပ္ဆယ္၍ ေၾကာ္ပါ။
(၂) ၾကက္သားေၾကာ္ျပီးမွ ေစာေစာက မန္က်ည္းႏွစ္ရည္ထဲသို႕ထည့္၍နယ္ကာ မိနစ္ ၂၀ခန္႕ေရျဖင့္ ျပန္ခ်က္လိုက္ပါ။
(၃) စားခါနီးလွ်င္ ၾကက္သြန္ျမိတ္(သို႕မဟုတ္) နံနံပင္အုပ္ကာ စားသံုးႏိုင္ပါသည္။

 
ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေပါင္း

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
မုန္ညင္း(အရိုးႏုႏု) ၂စည္း၊ ဆီ ၅က်ပ္သား၊ ဆန္ေလွာ္မႈန္႕ ၃က်ပ္သား၊ မွ်င္ငါးပိ လက္တစ္ဆစ္၊ ေျပာင္းဖူး(အဖူးေသး) ၁ဖူး၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕ သင့္ရံု၊ ဆား သင့္ရံု

ျပင္ဆင္ပံု
မုန္ညင္းကို အရင့္မ်ားဖယ္၍ လက္တစ္ဖ၀ါးခန္႕ အညြန္႕မ်ားခ်ိဳး၍ ေရစင္ေအာင္ေဆးထားပါ။
ေျပာင္းဖူးအေစ့မ်ားေျခြ၍ ေရစင္ေအာင္ေဆးထားပါ။

ျပဳလုပ္နည္းအဆင့္ဆင့္
(၁) ႏွစ္ထပ္ေပါင္းအိုးရွိပါက ေအာက္ဆင့္တြင္ ေရထည့္၍ ႏွစ္ထပ္ေပါင္းအိုးအေပၚဆင့္တြင္ လက္တစ္ဖ၀ါးခန္႕ မုန္႕ညင္းအညြန္႕မ်ားကို စီထည့္ပါ။
(၂) ျပီးလွ်င္ ဆန္ေလွာ္မႈန္႕ျဖဴးထည့္ပါ။
(၃) မွ်င္ငါးပိလက္တစ္ဆစ္၊ ဆား၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕ႏွင့္ ေျပာင္းဖူးတခ်ိဳ႕တစ္၀က္ကိုထည့္၍ ေရအနည္းငယ္ျဖန္းျပီး အသာအယာဆုပ္နယ္ ေပးပါ။
(၄) နယ္၍ႏွံ႕ျပီဆိုပါက အေပၚမွ က်န္ေသာေျပာင္းဖူးမ်ားျဖဴးထည့္ပါ။
(၅) ထို႕ေနာက္ အဖံုးအုပ္၍ တည္ထားပါ။
(၆) မုန္႕ညင္းေပါင္းႏူးလွ်င္ စားမည့္ပန္းကန္ထဲတြင္ ဆီဆမ္းထားပါ။

ဘူးသီးဟင္းခါး

ပါ၀င္ေသာ ပစၥည္းမ်ား
ဘူးသီး ၁စိပ္၊ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕ သင့္ရံု၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၁ဥ၊ ငံျပာရည္ႏွင့္ ဟင္းခတ္မႈန္႕ သင့္ရံု၊ ငါးပိ အနည္းငယ္

ျပင္ဆင္ပံု
(၁)ဘူးသီးကိုအခြံခြာ၍ အေနေတာ္တံုးျပီး ေရစင္ေအာင္ ေဆးထားပါ။
(၂) ၾကက္သြန္ျဖဴကို ဓားျပားရိုက္ထားပါ။

ျပဳလုပ္နည္းအဆင့္ဆင့္
(၁) အိုးထဲသို႕ ဓားျပားရိုက္ထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴထည့္ပါ။
(၂) ငါးပိႏွင့္ေရအေနေတာ္ထည့္၍ ဆူေအာင္တည္ပါ။
(၃) ဆူလွ်င္ ဘူးသီး၊ငံျပာရည္၊ဟင္းခတ္မႈန္႕ႏွင့္ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕တို႕ထည့္ပါ။
(၄) ဘူးသီးႏူးေအာင္ အဖံုးအုပ္၍ တည္ထားပါ။ က်က္လွ်င္ အေပါ့အငန္ျမည္း၍ သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါသည္။

စာၾကြင္း - ေမသိဂၤါစိုး၏ဟင္းခ်က္လက္ရာမ်ားအား ျပန္လည္ေ၀ငွသည္။

No comments: