ေဆာင္းတြင္းမနက္ခင္းေလးမွာ ေရေႏြးၾကမ္းေလးနဲ႔ ျမည္းရေအာင္ ဒါမွမဟုတ္ အျပင္းေျပ ၀ါးရေအာင္ စိတ္ကူးေလးနဲ႔ တင္လိုက္ပါတယ္။သူငယ္ခ်င္းတို႔ အလြယ္တကူလုပ္စားႏိုင္ပါေစ။
နာနတ္သီးနဲ႕ ၀က္နံ႐ုိးေၾကာ္
၀က္နံရုိး - ၂၅ က်ပ္သား
ၾကက္သြန္ျဖဴ - အနည္းငယ္ (ေက်ညက္ေအာင္ေထာင္းထားပါ။)
ပဲငံျပာရည္အေနာက္ - အနည္းငယ္
ငါးငံျပာရည္ - အနည္းငယ္
နာနတ္ရည္ - အနည္းငယ္ (သဘာ၀နာနတ္ရည္)
ဆီ - အနည္းငယ္
(၀က္နံရုိး ၂၅က်ပ္သားအတြက္ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဆား၊သၾကား၊ငံျပာရည္တို႔ကို သင့္တင့္မွ်တရုံ သံုးရန္သာျဖစ္ပါတယ္။ စားပြဲတင္ဇြန္း တစ္၀က္ ပတ္၀န္းက်င္ထည့္ရုံမွ်ျဖင့္ သင့္တင့္ႏိုင္ပါတယ္။)
ခ်က္ျပဳတ္ျပင္ဆင္ပံု
၀က္နံရုိးမ်ားကို ေရစင္ေအာင္ေဆးပါ။စားရ အဆင္ေျပႏိုင္မည့္ အရြယ္ေတာ္အတံုးေလးမ်ား တံုးပါ။ နာနတ္ရည္ထဲတြင္ နာရီ၀က္မွ တစ္နာရီအတြင္း ၾကာေအာင္စိမ္ထားလိုက္ပါ။
အဲဒီေနာက္ ေစာေစာက အဆင့္ဆင့္ျပဳျပင္ထားတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဆား၊သၾကား၊ပဲငံျပာရည္ စတဲ့ အဆာပလာထဲမွာ နာရီ၀က္ကေန တစ္နာရီထိ နယ္ဖတ္ျပီး စိမ္ထားလိုက္ပါ။ ဒါမွ အဲဒီအနံ႔၊ အရသာ၊ အခ်ိဳ၊အငန္၊ အစပ္ေတြဟာ ၀က္နံရုိးထဲမွာ စိမ့္၀င္ျပီး အရသာေကာင္းမြန္ေစရန္ျဖစ္ပါသည္။
အားလံုးအဆင္သင့္ျဖစ္၊ လုပ္စရာအလုပ္ေတြ ျပီးစီးျပီဆိုကာမွ ေနာက္ဆံုးအဆင့္ေၾကာ္ဖို႔ အစီအစဥ္ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ဒယ္အိုးထဲမွာ သင့္တင့္သေလာက္ေလးသာဆီထည့္ျပီး မျပင္းလြန္းတဲ့ သင့္တင့္သေလာက္ မီးအပူေပးျပီး ေၾကာ္ဖို႔ပါ။ က်က္ရင္ အေရာင္ေျပာင္းသြားပါလိမ့္မယ္။ က်က္ျပီဆိုကာမွ ႏွစ္သက္သလို အတြဲအဖက္ အသီးအရြက္မ်ားနဲ႔ တြဲဖက္ျပီး ၾကိဳက္သေလာက္ စားသံုးရန္ ျဖစ္ပါတယ္။
ေျပာင္းဖူးလံုးေၾကာ္
ပါ၀င္သည့္ပစၥည္းမ်ား
ေျပာင္းဖူး - ၁ခြက္ခြဲစာခန္႔ (၂ဖူးခန္႔)
၀က္သား - ၁ခြက္ခြဲစာခန္႔ (ႏႈတ္ႏႈတ္စဥ္း)
ၾကက္ဥ - ၁လံုး
နံနံျမစ္ - စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း(ႏႈတ္ႏႈတ္စဥ္း)
ၾကက္သြန္ျဖဴ - စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း
င႐ုတ္ေကာင္းေစ့ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္းစာ
ဂ်ဳံမႈန္႔ - စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း
ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း
သၾကား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း
ဟင္းသီးဟင္းရြက္ဆီ
ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ့စ္
အဆင့္ဆင့္ခ်က္ျပဳတ္ပံု
- နံနံျမစ္၊ၾကက္သြန္ျဖဴ ႏွင့္င႐ုတ္ေကာင္းေစ့မ်ားကို ေရာေထာင္းျပီးသပ္သပ္ဖယ္ထားပါ။
- ေျပာင္းဖူး၊၀က္သား၊ဂ်ဳံမႈန္႔ႏွင့္ ၾကက္ဥကို ေရာႏွယ္ပါ။ ျပီးလွ်င္ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ င႐ုတ္ေကာင္းမ်ားထည့္ျပီး သမေအာင္ေရာေမႊေပးပါ။
- ၄င္းေနာက္ ဆားႏွင့္သၾကားထည့္ႏွယ္ပါ။ဆီပူအိုးထဲသို႔ ေျပာင္းဖူးလံုးမ်ားလံုးျပီးထည့္ေၾကာ္ပါ။ ေျပာင္းဖူးမ်ား ေရႊ၀ါေရာင္သမ္းလာလွ်င္ အိုးထဲမွဆယ္ျပီး ဆီစစ္ထားပါ။ ေျပာင္းဖူးအားလံုး ေၾကာ္ျပီးသည့္အခါ ၄င္းကိုင႐ုတ္သီးေဆာ့စ္ သို႔မဟုတ္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ့စ္ႏွင့္ ပူပူေႏြးေႏြးတြဲဖက္ သံုးေဆာင္ပါ။
အမဲသားဟင္းအေျခာက္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
အမဲသား - ၃၀က်ပ္သား
ၾကက္သြန္နီ - ၃လံုး
ခရမ္းခ်ဥ္သီး - ၃လံုး
မုန္လာဥနီ - ၃ေတာင့္
၀ိုင္ - အနည္းငယ္
ဆား -အနည္းငယ္
ပဲငါးပိမႈန္႔(သို႔)ငါးမႈန္႔ - အနည္းငယ္
ေထာပတ္ -အနည္းငယ္
ၾကက္သြန္ျမိတ္ -၁စည္း
ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႔ -သင့္ရုံ
ဆီ -သင့္ရုံ
ျပဳလုပ္ပံုအမဲသားကို ခပ္ပါးပါးလွီးျပီး ၄င္းအထဲသို႔ ၀ိုင္၊ဆား၊ငါးမႈန္႔(သို႔)ပဲငါးပိမႈန္႔တို႔ကို ထည့္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ေရေႏြးေငြ႔ ျဖင့္ေပါင္းပါ။ ၄င္းေနာက္ ဆီပူထိုးျပီးေၾကာ္ပါ။ ၄င္းေၾကာ္ေနစဥ္ ေထာပတ္ထည့္ပါ။ လွီးထားေသာ မုန္လာ ဥနီ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္တို႔ထည့္ျပီး ေရာေမႊပါ။ ျပီးလွ်င္ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႔ ထည့္ျဖဴးပါ။ ၀ိုင္ႏွင့္ ဆား အနည္းငယ္ထည့္ပါ။
နာနတ္သီးနဲ႕ ၀က္နံ႐ုိးေၾကာ္
၀က္နံရုိး - ၂၅ က်ပ္သား
ၾကက္သြန္ျဖဴ - အနည္းငယ္ (ေက်ညက္ေအာင္ေထာင္းထားပါ။)
ပဲငံျပာရည္အေနာက္ - အနည္းငယ္
ငါးငံျပာရည္ - အနည္းငယ္
နာနတ္ရည္ - အနည္းငယ္ (သဘာ၀နာနတ္ရည္)
ဆီ - အနည္းငယ္
(၀က္နံရုိး ၂၅က်ပ္သားအတြက္ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဆား၊သၾကား၊ငံျပာရည္တို႔ကို သင့္တင့္မွ်တရုံ သံုးရန္သာျဖစ္ပါတယ္။ စားပြဲတင္ဇြန္း တစ္၀က္ ပတ္၀န္းက်င္ထည့္ရုံမွ်ျဖင့္ သင့္တင့္ႏိုင္ပါတယ္။)
ခ်က္ျပဳတ္ျပင္ဆင္ပံု
၀က္နံရုိးမ်ားကို ေရစင္ေအာင္ေဆးပါ။စားရ အဆင္ေျပႏိုင္မည့္ အရြယ္ေတာ္အတံုးေလးမ်ား တံုးပါ။ နာနတ္ရည္ထဲတြင္ နာရီ၀က္မွ တစ္နာရီအတြင္း ၾကာေအာင္စိမ္ထားလိုက္ပါ။
အဲဒီေနာက္ ေစာေစာက အဆင့္ဆင့္ျပဳျပင္ထားတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဆား၊သၾကား၊ပဲငံျပာရည္ စတဲ့ အဆာပလာထဲမွာ နာရီ၀က္ကေန တစ္နာရီထိ နယ္ဖတ္ျပီး စိမ္ထားလိုက္ပါ။ ဒါမွ အဲဒီအနံ႔၊ အရသာ၊ အခ်ိဳ၊အငန္၊ အစပ္ေတြဟာ ၀က္နံရုိးထဲမွာ စိမ့္၀င္ျပီး အရသာေကာင္းမြန္ေစရန္ျဖစ္ပါသည္။
အားလံုးအဆင္သင့္ျဖစ္၊ လုပ္စရာအလုပ္ေတြ ျပီးစီးျပီဆိုကာမွ ေနာက္ဆံုးအဆင့္ေၾကာ္ဖို႔ အစီအစဥ္ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ဒယ္အိုးထဲမွာ သင့္တင့္သေလာက္ေလးသာဆီထည့္ျပီး မျပင္းလြန္းတဲ့ သင့္တင့္သေလာက္ မီးအပူေပးျပီး ေၾကာ္ဖို႔ပါ။ က်က္ရင္ အေရာင္ေျပာင္းသြားပါလိမ့္မယ္။ က်က္ျပီဆိုကာမွ ႏွစ္သက္သလို အတြဲအဖက္ အသီးအရြက္မ်ားနဲ႔ တြဲဖက္ျပီး ၾကိဳက္သေလာက္ စားသံုးရန္ ျဖစ္ပါတယ္။
ေျပာင္းဖူးလံုးေၾကာ္
ပါ၀င္သည့္ပစၥည္းမ်ား
ေျပာင္းဖူး - ၁ခြက္ခြဲစာခန္႔ (၂ဖူးခန္႔)
၀က္သား - ၁ခြက္ခြဲစာခန္႔ (ႏႈတ္ႏႈတ္စဥ္း)
ၾကက္ဥ - ၁လံုး
နံနံျမစ္ - စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း(ႏႈတ္ႏႈတ္စဥ္း)
ၾကက္သြန္ျဖဴ - စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း
င႐ုတ္ေကာင္းေစ့ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္းစာ
ဂ်ဳံမႈန္႔ - စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း
ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း
သၾကား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း
ဟင္းသီးဟင္းရြက္ဆီ
ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ့စ္
အဆင့္ဆင့္ခ်က္ျပဳတ္ပံု
- နံနံျမစ္၊ၾကက္သြန္ျဖဴ ႏွင့္င႐ုတ္ေကာင္းေစ့မ်ားကို ေရာေထာင္းျပီးသပ္သပ္ဖယ္ထားပါ။
- ေျပာင္းဖူး၊၀က္သား၊ဂ်ဳံမႈန္႔ႏွင့္ ၾကက္ဥကို ေရာႏွယ္ပါ။ ျပီးလွ်င္ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ င႐ုတ္ေကာင္းမ်ားထည့္ျပီး သမေအာင္ေရာေမႊေပးပါ။
- ၄င္းေနာက္ ဆားႏွင့္သၾကားထည့္ႏွယ္ပါ။ဆီပူအိုးထဲသို႔ ေျပာင္းဖူးလံုးမ်ားလံုးျပီးထည့္ေၾကာ္ပါ။ ေျပာင္းဖူးမ်ား ေရႊ၀ါေရာင္သမ္းလာလွ်င္ အိုးထဲမွဆယ္ျပီး ဆီစစ္ထားပါ။ ေျပာင္းဖူးအားလံုး ေၾကာ္ျပီးသည့္အခါ ၄င္းကိုင႐ုတ္သီးေဆာ့စ္ သို႔မဟုတ္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ့စ္ႏွင့္ ပူပူေႏြးေႏြးတြဲဖက္ သံုးေဆာင္ပါ။
အမဲသားဟင္းအေျခာက္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
အမဲသား - ၃၀က်ပ္သား
ၾကက္သြန္နီ - ၃လံုး
ခရမ္းခ်ဥ္သီး - ၃လံုး
မုန္လာဥနီ - ၃ေတာင့္
၀ိုင္ - အနည္းငယ္
ဆား -အနည္းငယ္
ပဲငါးပိမႈန္႔(သို႔)ငါးမႈန္႔ - အနည္းငယ္
ေထာပတ္ -အနည္းငယ္
ၾကက္သြန္ျမိတ္ -၁စည္း
ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႔ -သင့္ရုံ
ဆီ -သင့္ရုံ
ျပဳလုပ္ပံုအမဲသားကို ခပ္ပါးပါးလွီးျပီး ၄င္းအထဲသို႔ ၀ိုင္၊ဆား၊ငါးမႈန္႔(သို႔)ပဲငါးပိမႈန္႔တို႔ကို ထည့္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ေရေႏြးေငြ႔ ျဖင့္ေပါင္းပါ။ ၄င္းေနာက္ ဆီပူထိုးျပီးေၾကာ္ပါ။ ၄င္းေၾကာ္ေနစဥ္ ေထာပတ္ထည့္ပါ။ လွီးထားေသာ မုန္လာ ဥနီ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္တို႔ထည့္ျပီး ေရာေမႊပါ။ ျပီးလွ်င္ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႔ ထည့္ျဖဴးပါ။ ၀ိုင္ႏွင့္ ဆား အနည္းငယ္ထည့္ပါ။
No comments:
Post a Comment