Friday, March 23, 2012

ငါးႏုပ္သန္းအိုးကပ္ခ်က္၊ ပဲၾကီးဟင္းခ်ိဳ၊ မရမ္းသီးေထာင္း

ေႏြရာသီေရာက္ေတာ့ ရာသီဥတုကလည္းပူေတာ့ ဟင္းကို အပူအစပ္ေတြခ်က္စားဖို႕အဆင္မေျပဘူးေနာ္။ ဒါေၾကာင့္အခ်ိဳအခ်ဥ္အရသာ ဟင္းေလးေတြခ်က္စားတာပဲေကာင္းပါတယ္။ ေသြးတိုးစာေတြမျဖစ္ဖို႕ကလည္းအေရးၾကီးေသး။

ငါးႏုပ္သန္း (သို႕) ငါးတစ္တံုးပုစြန္အိုးကပ္ခ်က္

ပါ၀င္သည့္ပစၥည္းမ်ား

ငါးႏုပ္သန္း (သို႕) ငါးတစ္တံုး ၂၀က်ပ္သား၊ ပုစြန္ ၅ က်ပ္သား၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၂ဥ၊ ၾကက္သြန္နီ ၂ဥ၊ ပင္စိမ္း၊ရွမ္းနံနံ ၃ပင္စီ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ၂လံုး၊ ငရုတ္သီးေျခာက္ ၅ေတာင့္၊ ငရုတ္သီးစိမ္းရွည္ ၅ေတာင့္၊ ဆီ ၂ က်ပ္သား၊ ဆား၊ငံျပာရည္၊ဟင္းခတ္မႈန္႕၊နႏြင္း အနည္းငယ္စီ၊ မန္က်ည္းမွည့္ ကြမ္းသီးလံုးခန္႕၊ စိမ္းစားငါးပိ လက္မခန္႕

ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္နည္း

ငါးတစ္တံုး (သို႕) ငါးႏုပ္သန္းကို ေရစင္ေအာင္ေဆးပါ။ ငါးႏုပ္သန္းဆိုလွ်င္ ပါးဟက္ႏွင့္ အူထုတ္ပါ။ ပုစြန္ေခါင္းျဖဳတ္ထားပါ။

ငါးကို ငံျပာရည္၊ဆား၊ဟင္းခတ္မႈန္႕၊ နႏြင္းမႈန္႕ နယ္ျပီး ၁၀မိနစ္ခန္႕ႏွပ္ထားပါ။ မန္းက်ည္းမွည့္ကို အရည္ေဖ်ာ္ထားပါ။

ၾကက္သြန္ျဖဴ နီ တစ္ပံုစီ ေထာင္းထားပါ။ ငရုတ္သီးစိမ္းကို ႏွစ္ျခမ္း ျခမ္းထားပါ။ ငရုတ္သီးေျခာက္ကို မညက္တညက္ ေထာင္းထားပါ။

အိုးမကပ္သည့္ ဒယ္အိုးမီးဖိုေပၚတင္ပါ။ အိုးဖင္မွ အေငြ႕တေထာင္းေထာင္းထလွ်င္ ဆီထည့္ပါ။ ဆီက်က္လွ်င္ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္ပါ။

ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီက်က္လွ်င္ ၾကက္သြန္နီထည့္ပါ။ ငရုတ္သီးစိမ္းထည့္ပါ။ ငရုတ္သီးေျခာက္ ေထာင္းထည့္ပါ။ စိမ္းစားငါးပိ လက္မခန္႕ထည့္ပါ။

ဆီက်က္လွ်င္ ငါးထည့္ပါ။ ေရနည္းနည္းထည့္ျပီး ဆီျပန္ေအာင္ ခ်က္ပါ။ ဆီျပန္လွ်င္ မန္က်ည္းမွည့္ထည့္ပါ။ အိုးမကပ္ေအာင္ ခဏခဏ အိုးကိုလႈပ္ေပးပါ။ အငန္လိုပါက ငံျပာရည္ ထည့္ပါ။ ပင္စိမ္းႏွင့္ ရွမ္းနံနံထည့္လိုက္ပါ။

အဖံုးအုပ္ျပီး ငါးမိနစ္ခန္႕ၾကာလွ်င္ အသင့္စားသံုးႏိုင္ပါသည္။

(တစ္ညအိပ္ခန္႕ၾကာမွ စားလွ်င္ ပို၍ေကာင္းမြန္ပါသည္။)

မရမ္းသီးေထာင္း

ပါ၀င္သည့္ပစၥည္းမ်ား

မရမ္းသီးအေနေတာ္ ၅လံုး၊ ငရုတ္သီးေျခာက္ ၁၀ ေတာင့္၊ ပုစြန္ေျခာက္ ၁၀ေကာင္၊ စိမ္းစားငါးပိ ဆီးျဖဴသီးလံုးခန္႕၊

ဆား၊ဟင္းခတ္မႈန္႕ လိုသေလာက္

ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္နည္း

ငရုတ္သီးေထာင္းပါ။ ငရုတ္သီးညက္လွ်င္ ပုစြန္ေျခာက္ ထည့္ေထာင္းပါ။

ပုစြန္ေျခာက္ညက္ခါနီးတြင္ စိမ္းစားငါးပိ၊ ဆား၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕ ထည့္ပါ။ မရမ္းသီးကို ၂ျခမ္းျခမ္းထည့္ပါ။ အေပါ့အငန္ ျမည္းပါ။

ရိုးရွင္းလြယ္ကူသေလာက္ ထမင္းစားအလြန္ျမိန္သည့္ ဟင္းတစ္ခြက္ရရွိပါမည္။ မရမ္းသီးအစား သရက္သီးစိမ္းႏွင့္လည္း စားသံုး ႏိုင္ပါသည္။

ခရမ္းသီးမီးဖုတ္သုတ္

ပါ၀င္သည့္ပစၥည္းမ်ား

ေမာ္လျမိဳင္ခရမ္းသီး ၃လံုး (သို႕) ေထာပတ္ခရမ္းသီး ၁ လံုး

ငရုတ္သီးစိမ္းမီးကင္ျပီး ၁၅ေတာင့္

ခ်င္း လက္တစ္ဆစ္

ပုစြန္ေျခာက္ စားပြဲဇြန္း ၁ဇြန္း

ဆား စားပြဲဇြန္း ၁ဇြန္း

စိမ္းစားငါးပိ (မီးကင္ျပီး) လက္မခန္႕

မန္က်ည္းသီးမွည့္ ကြမ္းသီးလံုးခန္႕

ဟင္းခတ္မႈန္႕ အနည္းငယ္

နံနံပင္ ၅ပင္

ၾကက္သြန္ျဖဴ ၂ ဥ

ၾကက္သြန္နီ ဥၾကီး ၂ဥ

ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္နည္း

ခရမ္းသီးကို ေရေဆး အ၀တ္ႏွင့္ သုတ္ျပီး မီးဖုတ္ပါ။ ခရမ္းသီးမီးဖုတ္ကို အက်က္ညီေအာင္ လွန္ေပးပါ။ တစ္လံုးလံုး ဘက္ညီက်က္လွ်င္ မီးဖိုေပၚမွ ထုတ္ထားပါ။ ငရုတ္သီးကို သီတံႏွင့္ သီျပီး မီးကင္ပါ။ ငါးပိကို ဆား၊ဟင္းခတ္မႈန္႕နယ္ျပီး၊မီးကင္ပါ။

ငရုတ္သီးႏြမ္းလွ်င္ ငရုတ္ဆံုထဲ ငါးပိ ငရုတ္သီးေရာေထာင္းပါ။

ပုစြန္ေျခာက္ေထာင္းပါ။ ခရမ္းသီးအျပင္အေရခြံမ်ားကို ခြာလိုက္ပါ။ ငရုတ္ေထာင္းထဲ ဆား၊ဟင္းခတ္မႈန္႕ကို စားပြဲ၁ဇြန္းက်စီထည့္ပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ခ်င္းထည့္ေထာင္းပါ။

ငရုတ္သီးေထာင္းညက္လွ်င္ ခရမ္းသီးလွီးထည့္ျပီး နယ္ပါ။ မန္က်ည္းမွည့္ေရေဖ်ာ္ထည့္ပါ။ ၾကက္သြန္နီ ပါးပါးလွီးထည့္ပါ။ နံနံပင္ထည့္ပါ။

အေပါ့အငန္ျမည္းပါ။ အသင့္စားသံုးႏိုင္ပါျပီ။

1 comment:

ေဘဘီ said...

ဟင္းခ်က္နည္းေတြ ေရးေနတာက
ေယာက်ၤားတေယာက္လို႔ေတာင္ မထင္ရဘူးေနာ္
ေတာ္လိုက္တာ း)