အဟာရဓာတ္ျပည့္၀ေသာ ခြန္အားျဖည့္ အခ်ိဳရည္
လူတို႔၏ ဖန္တီးျပဳျပင္စီရင္ျခင္းမပါဘဲ သဘာ၀အေလ်ာက္ ျဖစ္ေပၚသည့္ အဟာရဓာတ္ျပည့္၀ေသာ ခြန္အားျဖစ္ေစသည့္ အားျဖည့္အခ်ိဳရည္တစ္မ်ိဳးျဖစ္ေသာ 'အုန္းရည္' အေၾကာင္းတင္ျပလိုပါသည္။
ေရွးယခင္ကတည္းက ရိုးရာအစဥ္အလာအျဖစ္ အုန္းရည္ကို အားျဖည့္အရည္အျဖစ္ အသံုးျပဳခဲ့ၾကပါသည္။ အုန္းပင္၏ ရုကၡေဗဒအမည္မွာ ျဖစ္သည္။ အဂၤလိပ္အမည္မွာ ျဖစ္သည္။ မ်ိဳးရင္းျဖစ္သည္။
အရသာႏွင့္ ဂုဏ္သတၲိ
အုန္းရည္သည္ ေအး၏၊ ခ်ိဳ၏၊ အနည္းငယ္ဖန္၏။ အပူခိုးကို ကင္းေစ၏။ ဆီးကိုမ်ားေစ၏။ ၀မ္းကိုခ်ဳပ္ေစ၏။ ေလကိုသက္ ေစ၏။
ဓာတ္သေဘာ
သီတေတေဇာ၊ သီတ အာကာသ ဓာတ္စာ
ပါ၀င္ေသာ အဟာရဓာတ္မ်ားအုန္းစိမ္းရည္ ၁၀၀ ဂရမ္ (ေျခာက္က်ပ္သားေက်ာ္) သည္ – ကယ္လိုရီခြန္အား - ၁၇ ယူနစ္
ေရေငြ႕ဓာတ္ – ၉၅.၅ ဂရမ္
အသားဓာတ္ – ၀.၁ ဂရမ္
အဆီဓာတ္ ၀.၁ ဂရမ္
ကစီဓာတ္ ၄.၀ ဂရမ္
သတၳဳဓာတ္ – ၀.၄ ဂရမ္
ထံုးဓာတ္ – ၂.၀ မီလီဂရမ္
မီးစုန္းဓာတ္ – ၁.၀ မီလီဂရမ္
သံဓာတ္ – ၀.၅ မီလီဂရမ္ ပါ၀င္ပါသည္။
အုန္းသီး၏ ထူးျခားမႈ (ရုပ္သတၲိ) ႏွင့္ ဓာတ္သတၲိပါ၀င္မႈမွာ အုန္းသီး၏ အသက္အရြယ္ေပၚတြင္ မူတည္ပါသည္။ အုန္းသီး၏ အရြယ္မွာ -
အဆင့္(၁) – အရည္တည္စ (အသားမျဖစ္ေသး) ၄လမွ ၅လသား
အဆင့္(၂) – ဇြန္းျခစ္(အရြယ္ ၅လသားမွ ၇ လသား)
အဆင့္(၃) – အသားစားေကာင္း ( အရြယ္ ၇လသားမွ ၉လသား) (အုန္းခြံအစိမ္းတြင္ အစက္အေပ်ာက္မ်ားေတြ႕ႏိုင္)
အဆင့္(၄) – အုန္းႏုိ႔ညႇစ္၊ အသားညႇစ္ (အရြယ္ ၉လေက်ာ္) (အုန္းခြံေျခာက္၍ သားၾကည္ေသြးရွိ)
အုန္းသီး၏ အသက္အရြယ္ေပၚမူတည္ျပီးအုန္းရည္၏ အေျခအေနေျပာင္းလဲမႈေတြ႕ရပါသည္။ အုန္းရည္၏ ပါ၀င္မႈပမာဏ မွာလည္း အသီးရင့္လာသည္ႏွင့္အမွ် အရည္ေလ်ာ့သြားမည္။ (၅၀၄.၅ မီလီမီတာမွ ၂၇၇.၈ မီလီမီတာအထိ နည္းသြား ပါသည္) အုန္းရည္၏ အခ်ဥ္ဓာတ္ေလ်ာ့နည္းလာျပီး ၄.၈မွ ၆.၁အထိတက္သြားသည္။ အုန္းရည္၏ တစ္ဖက္စိမ့္ဖိအား သည္ ၂၈၃.၂မွ ၃၀၈.၂ ရွိျပီး ၄င္းတစ္ဖက္စိမ့္ဖိအားသည္ လူ၏ေသြးရည္၏ တစ္ဖက္စိမ့္ဖိအားႏွင့္ နီးစပ္သည္။ ဆိုဒီယမ္၊ ပိုတက္စီယမ္ပါ၀င္မႈမွာ အသီးရင့္လာသည္ႏွင့္အမွ် မ်ားလာသည္။ ထို႔အျပင္ အုန္းရည္တြင္ ပရိုတိန္း၊အမိုင္ႏိုအက္ဆစ္၊ အဆီဓာတ္(ႏုလွ်င္နည္းသည္)၊ သၾကားဓာတ္ ႏွင့္ သတၴဳဓာတ္ဆိုဒီယမ္၊ ပိုတက္စီယမ္အျပင္ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ အသံုး ၀င္ေသာ ကယ္လ္စီယမ္၊ မဂၢနီစီယမ္၊ သံဓာတ္၊ေကာ့ပါးႏွင့္ ဇင့္ဓာတ္တို႔ ပါ၀င္ပါသည္။
ထိုကဲ့သို႔ အဟာရဓာတ္ဆားရည္ ျပည့္၀သည့္အျပင္ ပိုးမႊားကင္းစင္သည္ကို စစ္ေဆးေတြ႕ရွိရပါသည္။ အုန္းသီးထိပ္ကို သန္႔စင္စြာဖြင့္ျပီး ေသာက္သံုးပါက ပိုး ၂၄နာရီအထိမ၀င္ႏိုင္ေၾကာင္း အဆင့္(၂) အုန္းရည္တြင္ ေတြ႕ႏိုင္ေပသည္။ (သို႔ေသာ္ဖြင့္ျပီး ၁၂နာရီေက်ာ္လွ်င္ အခ်ဥ္နံ႔ရႏိုင္ျခင္းေၾကာင့္ ေသာက္သံုးရန္မသင့္ပါ။) အုန္းသီးတစ္လံုးလွ်င္ (ဂလူးကို႔စ္ ပုလင္း တစ္ပုလင္းခန္႔သာ) ရႏိုင္သည္။
အုန္းရည္မွာ အဟာရဓာတ္ျပည့္၀ဓာတ္ဆားရည္ျဖစ္ေၾကာင္းႏွင့္ ဓာဆားထုပ္ လြယ္ကူစြာ မရႏိုင္ေသာ၊ အုန္းရည္လြယ္ ကူစြာရႏိုင္ေသာ ေဒသတို႔တြင္ ဓာတ္ဆားရည္အျဖစ္ အသံုးျပဳႏိုင္ေၾကာင္းသိရွိရပါသည္။
အုန္းရည္အမ်ိဳးမ်ိဳးတို႔၏ အာနိသင္မ်ား
အလြန္ႏုေသာအုန္းစိမ္းရည္အလြန္ႏုေသာ အုန္းစိမ္းရည္သည္ မ်ားေသာအားျဖင့္ ၀မ္းက်ေစတတ္၏။
မႏုမရင့္အလတ္စား အုန္းစိမ္းရည္အခ်ိဳ
မႏုမရင့္ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ အုန္းစိမ္းရည္သည္ သုက္ကိုပြားေစ၏။ အဆီၾသဇာရွိ၏။ ခ်ိဳ၏။ အခ်ိဳ႕စဥ္းငယ္ဖန္၏။ ေအး ၏။ ေၾကလြယ္၏။ ေပါ့၏။ ေရငတ္ျခင္း၊ သည္းေျခနာ၊ ေလနာတို႔ကို ႏိုင္၏။ ၀မ္းမီးကို ေတာက္ေစ၏။ ဆီးကိုရႊင္ေစ၏။ ၀မ္း မီးခ်က္ျပီးသည့္ေနာက္ ခ်ိဳ၏။
မႏုမရင့္အလတ္စား အုန္းစိမ္းရည္အငန္
မႏုမရင့္ အလတ္စားအန္းစိမ္းရည္သည္ ခ်ိဳငန္ပ်ပ်ရွိ၏။ ႏွလံုးကို ၾကည္လင္ေစတတ္၏။ ႏႈတ္ကိုျမိန္တတ္ေစ၏။ အား ကိုျဖစ္ေစ၏။
အလြန္ရင့္ေသာ အုန္းရည္
အလြန္ရင့္ေသာ အုန္းရည္သည္လည္းေကာင္း၊ ဆြတ္ခူး၍ ၾကာျပီးေသာ အုန္းရည္သည္လည္းေကာင္း ေလတို႔ကိုခ်ဳပ္ေစ၏။ ၀မ္းကိုခ်ဳပ္ေစ၏။ ေၾကခဲ၏။ သည္းေျခကို ပ်က္ေစ၏။
ေရာဂါအလိုက္ အသံုးျပဳပံုမ်ား
ေခါင္းတစ္ျခမ္းကိုက္ေရာဂါ
အုန္းရည္ႏွာေခါင္းအတြင္း သို႔အနည္းငယ္ခပ္၍ေပးမူ ေခါင္းတစ္ျခမ္းကိုက္ေရာဂါ ေပ်ာက္၏။
ခံတြင္းပ်က္ေရာဂါ
ေနထိုင္၍ ေကာင္းလ်က္ႏွင့္ မစားမေသာက္ႏိုင္ဘဲ ခံတြင္းပ်က္မႈ အုန္းသီး အလတ္စား(မႏုမရင့္) အုန္းရည္ကို တစ္ေန႔လွ်င္ (၂)ၾကိမ္မွ်ေသာက္ပါက ခံတြင္းေကာင္းလာႏိုင္သည္။
ဆီးေအာင့္၍ သြားေသာေရာဂါ
ဆီးသြားေသာ အခါေအာင့္၍ ရပ္တန္႔သြားျခင္း၊ ေလတြန္းအားနည္း၍ တံစက္ျမိတ္မွ က်ေသာေရ၏အရွိန္ကဲ့သို႔ တစက္စက္ က်ျခင္းျဖစ္မူ အုန္းစိမ္းရည္တြင္ သၾကားခပ္၍ေသာက္ပါ။ တစ္ေန႔လွ်င္ (၃) ၾကိမ္မွ် သင့္ရုံေသာက္လွ်င္ အထက္ပါေရာဂါ မ်ား ေပ်ာက္ကင္းေစသည့္အျပင္ ကိုယ္၌ ပူေလာင္ျခင္းကိုလည္း ျငိမ္းေစတတ္သည္။ ႏွလံုးေရာဂါႏွင့္ စပ္လ်ဥ္းသည့္ ေရာဂါ မ်ားကိုလည္း ေပ်ာက္ကင္းေစႏိုင္သည္။
သတိေမ့ေလ်ာ့ျခင္းႏွင့္ ေရငတ္ျခင္းေရာဂါ
အုန္းစိမ္းမႏုမရင့္ အလတ္စားအရည္ကို တစ္ေန႔(၃)ၾကိမ္မွ်ေသာက္ပါက ေရငတ္ေျပေစ၍ သတိတရားလည္းမ်ားစြာ ေကာင္းႏိုင္သည္။
မိုးသီတာ၀င္း (တိုင္းရင္းေဆးသိပၸံ)
From: Health Digest Journal Vol. 7, No (1) – Oct (14), 2009.
လူတို႔၏ ဖန္တီးျပဳျပင္စီရင္ျခင္းမပါဘဲ သဘာ၀အေလ်ာက္ ျဖစ္ေပၚသည့္ အဟာရဓာတ္ျပည့္၀ေသာ ခြန္အားျဖစ္ေစသည့္ အားျဖည့္အခ်ိဳရည္တစ္မ်ိဳးျဖစ္ေသာ 'အုန္းရည္' အေၾကာင္းတင္ျပလိုပါသည္။
ေရွးယခင္ကတည္းက ရိုးရာအစဥ္အလာအျဖစ္ အုန္းရည္ကို အားျဖည့္အရည္အျဖစ္ အသံုးျပဳခဲ့ၾကပါသည္။ အုန္းပင္၏ ရုကၡေဗဒအမည္မွာ ျဖစ္သည္။ အဂၤလိပ္အမည္မွာ ျဖစ္သည္။ မ်ိဳးရင္းျဖစ္သည္။
အရသာႏွင့္ ဂုဏ္သတၲိ
အုန္းရည္သည္ ေအး၏၊ ခ်ိဳ၏၊ အနည္းငယ္ဖန္၏။ အပူခိုးကို ကင္းေစ၏။ ဆီးကိုမ်ားေစ၏။ ၀မ္းကိုခ်ဳပ္ေစ၏။ ေလကိုသက္ ေစ၏။
ဓာတ္သေဘာ
သီတေတေဇာ၊ သီတ အာကာသ ဓာတ္စာ
ပါ၀င္ေသာ အဟာရဓာတ္မ်ားအုန္းစိမ္းရည္ ၁၀၀ ဂရမ္ (ေျခာက္က်ပ္သားေက်ာ္) သည္ – ကယ္လိုရီခြန္အား - ၁၇ ယူနစ္
ေရေငြ႕ဓာတ္ – ၉၅.၅ ဂရမ္
အသားဓာတ္ – ၀.၁ ဂရမ္
အဆီဓာတ္ ၀.၁ ဂရမ္
ကစီဓာတ္ ၄.၀ ဂရမ္
သတၳဳဓာတ္ – ၀.၄ ဂရမ္
ထံုးဓာတ္ – ၂.၀ မီလီဂရမ္
မီးစုန္းဓာတ္ – ၁.၀ မီလီဂရမ္
သံဓာတ္ – ၀.၅ မီလီဂရမ္ ပါ၀င္ပါသည္။
အုန္းသီး၏ ထူးျခားမႈ (ရုပ္သတၲိ) ႏွင့္ ဓာတ္သတၲိပါ၀င္မႈမွာ အုန္းသီး၏ အသက္အရြယ္ေပၚတြင္ မူတည္ပါသည္။ အုန္းသီး၏ အရြယ္မွာ -
အဆင့္(၁) – အရည္တည္စ (အသားမျဖစ္ေသး) ၄လမွ ၅လသား
အဆင့္(၂) – ဇြန္းျခစ္(အရြယ္ ၅လသားမွ ၇ လသား)
အဆင့္(၃) – အသားစားေကာင္း ( အရြယ္ ၇လသားမွ ၉လသား) (အုန္းခြံအစိမ္းတြင္ အစက္အေပ်ာက္မ်ားေတြ႕ႏိုင္)
အဆင့္(၄) – အုန္းႏုိ႔ညႇစ္၊ အသားညႇစ္ (အရြယ္ ၉လေက်ာ္) (အုန္းခြံေျခာက္၍ သားၾကည္ေသြးရွိ)
အုန္းသီး၏ အသက္အရြယ္ေပၚမူတည္ျပီးအုန္းရည္၏ အေျခအေနေျပာင္းလဲမႈေတြ႕ရပါသည္။ အုန္းရည္၏ ပါ၀င္မႈပမာဏ မွာလည္း အသီးရင့္လာသည္ႏွင့္အမွ် အရည္ေလ်ာ့သြားမည္။ (၅၀၄.၅ မီလီမီတာမွ ၂၇၇.၈ မီလီမီတာအထိ နည္းသြား ပါသည္) အုန္းရည္၏ အခ်ဥ္ဓာတ္ေလ်ာ့နည္းလာျပီး ၄.၈မွ ၆.၁အထိတက္သြားသည္။ အုန္းရည္၏ တစ္ဖက္စိမ့္ဖိအား သည္ ၂၈၃.၂မွ ၃၀၈.၂ ရွိျပီး ၄င္းတစ္ဖက္စိမ့္ဖိအားသည္ လူ၏ေသြးရည္၏ တစ္ဖက္စိမ့္ဖိအားႏွင့္ နီးစပ္သည္။ ဆိုဒီယမ္၊ ပိုတက္စီယမ္ပါ၀င္မႈမွာ အသီးရင့္လာသည္ႏွင့္အမွ် မ်ားလာသည္။ ထို႔အျပင္ အုန္းရည္တြင္ ပရိုတိန္း၊အမိုင္ႏိုအက္ဆစ္၊ အဆီဓာတ္(ႏုလွ်င္နည္းသည္)၊ သၾကားဓာတ္ ႏွင့္ သတၴဳဓာတ္ဆိုဒီယမ္၊ ပိုတက္စီယမ္အျပင္ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ အသံုး ၀င္ေသာ ကယ္လ္စီယမ္၊ မဂၢနီစီယမ္၊ သံဓာတ္၊ေကာ့ပါးႏွင့္ ဇင့္ဓာတ္တို႔ ပါ၀င္ပါသည္။
ထိုကဲ့သို႔ အဟာရဓာတ္ဆားရည္ ျပည့္၀သည့္အျပင္ ပိုးမႊားကင္းစင္သည္ကို စစ္ေဆးေတြ႕ရွိရပါသည္။ အုန္းသီးထိပ္ကို သန္႔စင္စြာဖြင့္ျပီး ေသာက္သံုးပါက ပိုး ၂၄နာရီအထိမ၀င္ႏိုင္ေၾကာင္း အဆင့္(၂) အုန္းရည္တြင္ ေတြ႕ႏိုင္ေပသည္။ (သို႔ေသာ္ဖြင့္ျပီး ၁၂နာရီေက်ာ္လွ်င္ အခ်ဥ္နံ႔ရႏိုင္ျခင္းေၾကာင့္ ေသာက္သံုးရန္မသင့္ပါ။) အုန္းသီးတစ္လံုးလွ်င္ (ဂလူးကို႔စ္ ပုလင္း တစ္ပုလင္းခန္႔သာ) ရႏိုင္သည္။
အုန္းရည္မွာ အဟာရဓာတ္ျပည့္၀ဓာတ္ဆားရည္ျဖစ္ေၾကာင္းႏွင့္ ဓာဆားထုပ္ လြယ္ကူစြာ မရႏိုင္ေသာ၊ အုန္းရည္လြယ္ ကူစြာရႏိုင္ေသာ ေဒသတို႔တြင္ ဓာတ္ဆားရည္အျဖစ္ အသံုးျပဳႏိုင္ေၾကာင္းသိရွိရပါသည္။
အုန္းရည္အမ်ိဳးမ်ိဳးတို႔၏ အာနိသင္မ်ား
အလြန္ႏုေသာအုန္းစိမ္းရည္အလြန္ႏုေသာ အုန္းစိမ္းရည္သည္ မ်ားေသာအားျဖင့္ ၀မ္းက်ေစတတ္၏။
မႏုမရင့္အလတ္စား အုန္းစိမ္းရည္အခ်ိဳ
မႏုမရင့္ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ အုန္းစိမ္းရည္သည္ သုက္ကိုပြားေစ၏။ အဆီၾသဇာရွိ၏။ ခ်ိဳ၏။ အခ်ိဳ႕စဥ္းငယ္ဖန္၏။ ေအး ၏။ ေၾကလြယ္၏။ ေပါ့၏။ ေရငတ္ျခင္း၊ သည္းေျခနာ၊ ေလနာတို႔ကို ႏိုင္၏။ ၀မ္းမီးကို ေတာက္ေစ၏။ ဆီးကိုရႊင္ေစ၏။ ၀မ္း မီးခ်က္ျပီးသည့္ေနာက္ ခ်ိဳ၏။
မႏုမရင့္အလတ္စား အုန္းစိမ္းရည္အငန္
မႏုမရင့္ အလတ္စားအန္းစိမ္းရည္သည္ ခ်ိဳငန္ပ်ပ်ရွိ၏။ ႏွလံုးကို ၾကည္လင္ေစတတ္၏။ ႏႈတ္ကိုျမိန္တတ္ေစ၏။ အား ကိုျဖစ္ေစ၏။
အလြန္ရင့္ေသာ အုန္းရည္
အလြန္ရင့္ေသာ အုန္းရည္သည္လည္းေကာင္း၊ ဆြတ္ခူး၍ ၾကာျပီးေသာ အုန္းရည္သည္လည္းေကာင္း ေလတို႔ကိုခ်ဳပ္ေစ၏။ ၀မ္းကိုခ်ဳပ္ေစ၏။ ေၾကခဲ၏။ သည္းေျခကို ပ်က္ေစ၏။
ေရာဂါအလိုက္ အသံုးျပဳပံုမ်ား
ေခါင္းတစ္ျခမ္းကိုက္ေရာဂါ
အုန္းရည္ႏွာေခါင္းအတြင္း သို႔အနည္းငယ္ခပ္၍ေပးမူ ေခါင္းတစ္ျခမ္းကိုက္ေရာဂါ ေပ်ာက္၏။
ခံတြင္းပ်က္ေရာဂါ
ေနထိုင္၍ ေကာင္းလ်က္ႏွင့္ မစားမေသာက္ႏိုင္ဘဲ ခံတြင္းပ်က္မႈ အုန္းသီး အလတ္စား(မႏုမရင့္) အုန္းရည္ကို တစ္ေန႔လွ်င္ (၂)ၾကိမ္မွ်ေသာက္ပါက ခံတြင္းေကာင္းလာႏိုင္သည္။
ဆီးေအာင့္၍ သြားေသာေရာဂါ
ဆီးသြားေသာ အခါေအာင့္၍ ရပ္တန္႔သြားျခင္း၊ ေလတြန္းအားနည္း၍ တံစက္ျမိတ္မွ က်ေသာေရ၏အရွိန္ကဲ့သို႔ တစက္စက္ က်ျခင္းျဖစ္မူ အုန္းစိမ္းရည္တြင္ သၾကားခပ္၍ေသာက္ပါ။ တစ္ေန႔လွ်င္ (၃) ၾကိမ္မွ် သင့္ရုံေသာက္လွ်င္ အထက္ပါေရာဂါ မ်ား ေပ်ာက္ကင္းေစသည့္အျပင္ ကိုယ္၌ ပူေလာင္ျခင္းကိုလည္း ျငိမ္းေစတတ္သည္။ ႏွလံုးေရာဂါႏွင့္ စပ္လ်ဥ္းသည့္ ေရာဂါ မ်ားကိုလည္း ေပ်ာက္ကင္းေစႏိုင္သည္။
သတိေမ့ေလ်ာ့ျခင္းႏွင့္ ေရငတ္ျခင္းေရာဂါ
အုန္းစိမ္းမႏုမရင့္ အလတ္စားအရည္ကို တစ္ေန႔(၃)ၾကိမ္မွ်ေသာက္ပါက ေရငတ္ေျပေစ၍ သတိတရားလည္းမ်ားစြာ ေကာင္းႏိုင္သည္။
မိုးသီတာ၀င္း (တိုင္းရင္းေဆးသိပၸံ)
မွီးျငမ္းကိုးကားေသာ စာအုပ္မ်ား
(၁) ပံုျပေဆးအဘိဓာန္ (စတုတၴတြဲ) (ရွင္နာဂေသနာဘိ၀ံသ)
(၂) အဟာရစြယ္စံုအဘိဓာန္(ဦးမ်ိဳးညြန္႔ဦး)
(၃) တိုင္းရင္းေဆးႏွင့္ ပတ္သက္၍ မဟာသိပၸံဘြဲ႕မ်ားအတြက္ တင္သြင္းခဲ့ေသာ က်မ္းၾကီးမ်ား၏ စာတမ္းအက်ဥ္း (၁၉၇၄ မွ ၁၉၉၆) (က်န္းမာေရး၀န္ၾကီးဌာန၊ ေဆးသုေတသနဦးစီးဌာန)
(၁) ပံုျပေဆးအဘိဓာန္ (စတုတၴတြဲ) (ရွင္နာဂေသနာဘိ၀ံသ)
(၂) အဟာရစြယ္စံုအဘိဓာန္(ဦးမ်ိဳးညြန္႔ဦး)
(၃) တိုင္းရင္းေဆးႏွင့္ ပတ္သက္၍ မဟာသိပၸံဘြဲ႕မ်ားအတြက္ တင္သြင္းခဲ့ေသာ က်မ္းၾကီးမ်ား၏ စာတမ္းအက်ဥ္း (၁၉၇၄ မွ ၁၉၉၆) (က်န္းမာေရး၀န္ၾကီးဌာန၊ ေဆးသုေတသနဦးစီးဌာန)
From: Health Digest Journal Vol. 7, No (1) – Oct (14), 2009.
No comments:
Post a Comment