ကင္းမြန္သံပုရာေပါင္း
•••••••••••••••••••••
ကင္းမြန္ငါးႀကီးႀကီး...........၃၀က်ပ္သားခန္႔
စပါးလင္........................၂ေခ်ာင္း
ၾကက္သြန္ျဖဴ...................၇တက္
င႐ုတ္သီးစိမ္း..................၅ေတာင့္
ခ်င္းအမွ်င္......................အနည္းငယ္
တ႐ုတ္နံနံ......................အနည္းငယ္
သၾကား ၊ဟင္းခတ္မႈန္႔.......လိုအပ္သလို
ငါးငံျပာရည္
သံပုရာရည္....................မိမိႏွစ္သက္သလို
ေဂၚဖီႏွင့္မုန္လာဥနီအမွ်င္ျခစ္လက္ႏွစ္ဆုပ္ခန္႔ကိုျပင္ဆင္ထားပါ။
ကင္းမြန္ငါးေတြကိုေရေဆးသန္႔စင္ပါ။မိမိႏွစ္သက္သလိုအကြင္းႀကီးႀကီးျဖစ္ေစ၊ဓားနဲ႔မႊန္း၍ျဖစ္ေစလွီးျဖတ္ပါ။
ၾကက္သြန္ျဖဴ ၊င႐ုတ္သီးစိမ္းတို႔ကိုသီးသန္႔စီညႇက္ေနေအာင္ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားပါ။
အိုးတစ္လုံးအတြင္းမွာစပါးလင္ဓားျပား႐ိုက္တစ္ခု၊သံပုရာခြံအနည္းငယ္ထည့္ၿပီးေရဆူလွ်င္လွီးျဖတ္ထားတဲ့ကင္းမြန္ငါးေတြကိုျဖဴေဖြးသြားတယ္ဆို႐ုံေလးေရေႏြးေဖ်ာပါ။
ေရေအးေလာင္း၊အေအးခံပါ။
ေနာက္ထပ္အိုးတစ္လုံးမွာေရလီတာဝက္ခန္႔ကိုအျခားစပါးလင္ဓားျပား႐ိုက္တစ္ခုျဖင့္ဆူပြက္သည္အထိအပူေပးပါ။
ဆူေနတဲ့ေရထဲသို႔အမွ်င္ျခစ္ထားတဲ့ေဂၚဖီႏွင့္ဥနီအမွ်င္မ်ားကိုထည့္ျပဳတ္ပါ။အနည္းငယ္ႏႈးအိလာလွ်င္ဇကာတစ္ခုျဖင့္စစ္ထုတ္ၿပီးအေအးခံထားပါ။
ထိုအရြက္ျပဳတ္ရည္ကိုေရစစ္ဇကာျဖင့္ျပန္စစ္ၿပီးအပူေပးပါ။အမွ်င္လွီးထားတဲ့ခ်င္း၊ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားတဲ့ၾကက္သြန္ျဖဴနင့္င႐ုတ္သီးစိမ္းေတြထည့္ၿပီးအဖုံးပိတ္ထားပါ။
တစ္ပြက္ဆူလာၿပီဆိုရင္ငါးငံျပာရည္၊သံပုရာရည္၊သၾကား၊ဟင္းခတ္မွဳန္႔၊ဟင္းခ်က္ဝိုင္တို႔ျဖင့္အရသာသြင္းပါ။မီးပိတ္ၿပီးေခတၱထားပါ။
ျပင္ဆင္မယ့္ပန္းကန္ရဲ႕ေအာက္ေျခမွာျပဳတ္ထားတဲ့ေဂၚဖီႏွင့္ဥနီအမွ်င္ေတြကိုျဖန္႔ခင္းပါ။ေရေႏြးေဖ်ာထားတဲ့ကင္းမြန္ငါးေတြကိုအလွဆင္ၿပီးစီရီထည့္ပါ။
ခ်က္ထားတဲ့ေဆာ့စ္ရည္ကိုျပန္လည္အပူေပးပါ။ဆူလာလွ်င္တ႐ုတ္နံနံတစ္ဝက္ခန္႔ထည့္ေမႊပါ။
ျပင္ဆင္ထားတဲ့ပန္းကန္ေပၚသို႔ေဆာ့စ္ရည္ေတြေလာင္းခ်ၿပီးလက္က်န္တ႐ုတ္နံနံေလးျဖင့္အလွဆင္ပါ။
Photo Credit ...Daw Nway(ျမဝတီ)
ေအာင္ဇဗၺဴလင္းအပန္းေျဖဥယ်ာဥ္။
ပုစြန္ဆိတ္အစိမ္းသုပ္
•••••••••••••••••••••
ဒီဟင္းပြဲကထူးဆန္းလွသည္။ထိုင္းလူမ်ိဳးေတြကေတာ့ေလွာင္ကန္ထဲကပုစြန္အ႐ွင္ေလးေတြကိုဇကာႏွင့္ဖမ္းၿပီးဟင္းပြဲျပင္ဆင္ၾကသည္။ေျမအိုး(သို႔)ေႂကြအိုးေလးထဲျပင္ဆင္လာေတာ့အဖုံးေလးဖြင့္လိုက္တာႏွင့္ပုစြန္ေလးေတြကထခုန္ေနတာမ်ိဳးၾကဳံဖူးသည္။ေသၿပီးသားလတ္ဆတ္တဲ့ပုစြန္ဆိတ္အစိမ္းေလးေတြအသုံးျပဳႏိူင္သည္။
ပုစြန္ဆိတ္အစိမ္း.............၁၀က်ပ္သား
ၾကက္သြန္နီ.. ................၂လံုး
႐ွမ္းနံနံ.........................၅ပင္ခန္႔
ပူဒီနံ............................၁၀ညႊန္႔ခန္႔
ထိုင္းဆန္ေလွာ္မႈန္႔............၂ဇြန္း
င႐ုတ္ေလွာ္မႈန္႔.. ..............၁ဇြန္း
ပုစြန္ငံျပာရည္.. ...............၂ဇြန္း
သံပါရာရည္.....................၁ဇြန္းခြဲ
သၾကား၊ဟင္းခတ္မႈန္႔........အနည္းငယ္စီ
ဒီဟင္းပြဲျပင္ဆင္မယ္ဆိုရင္ထိုင္းပုံစံဆန္ေလွာ္မႈန္႔ရဖို႔ဦးစြာျပဳလုပ္ရပါမယ္။
ဆန္လက္တစ္ဆုပ္ခန္႔ကိုေရေဆး၊ေျခာက္ေအာင္ျဖန္႔ကာ
ပါးပါးလွီးထားတဲ့ပဒဲေကာ၊စပါးလင္၊ေတာေ႐ွာက္ခါးရြက္ေတြထည့္ကာမီးေအးေပးမွာေမႊးေနေအာင္ေလွာ္ေပးၿပီး
ညႇက္ေအာင္ေထာင္းေပးပါ။
ပုစြန္ဆိတ္ေလးေတြကိုေရေဆးသန္႔စင္ထားပါ။
ၾကက္သြန္နီႏွင့္႐ွမ္းနံနံကိုေရေဆး၊ပါးပါးလွီးၿပီးေရစစ္ထားပါ။ပူဒီနံအညႊန္႔ေလးေတြကိုလည္းသန္႔စင္ထားပါ။
ဇလုံတစ္ခုအတြင္းမွာသၾကား၊ဟင္းခတ္မႈန္႔၊ပုစြန္ငံျပာရည္၊သံပါရာရည္တို႔ကိုေပ်ာ္ဝင္သည္အထိေမႊေပးပါ။
ဆန္ေလွာ္မႈန္႔၊င႐ုတ္ေလွာ္မႈန္႔ေတြထည့္ေပါင္းၿပီးရင္ေရစစ္ထားတဲ့ပုစြန္ဆိတ္အစိမ္းေတြကိုထည့္ပါ။
ပါးပါးလွီးထားတဲ့ၾကက္သြန္နီ၊႐ွမ္းနံနံေလးေတြထည့္ေပါင္းၿပီးဖြဖြေလးေမႊေပးပါ။
ပူဒီနံရြက္၊င႐ုတ္ေျခာက္ေတာင့္ေၾကာ္ေလးအလွဆင္ၿပီးခ်က္ခ်င္းသုံးေဆာင္ပါ။
Photo Credit..Daw Nway(ျမဝတီ)
ေအာင္ဇဗၺဴလင္းအပန္းေျဖဥယ်ာဥ္။
(ဟင္းခ်က္နည္းမ်ား စာမ်က္ႏွာက ကူးယူေဖာ္ျပသည္)
•••••••••••••••••••••
ကင္းမြန္ငါးႀကီးႀကီး...........၃၀က်ပ္သားခန္႔
စပါးလင္........................၂ေခ်ာင္း
ၾကက္သြန္ျဖဴ...................၇တက္
င႐ုတ္သီးစိမ္း..................၅ေတာင့္
ခ်င္းအမွ်င္......................အနည္းငယ္
တ႐ုတ္နံနံ......................အနည္းငယ္
သၾကား ၊ဟင္းခတ္မႈန္႔.......လိုအပ္သလို
ငါးငံျပာရည္
သံပုရာရည္....................မိမိႏွစ္သက္သလို
ေဂၚဖီႏွင့္မုန္လာဥနီအမွ်င္ျခစ္လက္ႏွစ္ဆုပ္ခန္႔ကိုျပင္ဆင္ထားပါ။
ကင္းမြန္ငါးေတြကိုေရေဆးသန္႔စင္ပါ။မိမိႏွစ္သက္သလိုအကြင္းႀကီးႀကီးျဖစ္ေစ၊ဓားနဲ႔မႊန္း၍ျဖစ္ေစလွီးျဖတ္ပါ။
ၾကက္သြန္ျဖဴ ၊င႐ုတ္သီးစိမ္းတို႔ကိုသီးသန္႔စီညႇက္ေနေအာင္ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားပါ။
အိုးတစ္လုံးအတြင္းမွာစပါးလင္ဓားျပား႐ိုက္တစ္ခု၊သံပုရာခြံအနည္းငယ္ထည့္ၿပီးေရဆူလွ်င္လွီးျဖတ္ထားတဲ့ကင္းမြန္ငါးေတြကိုျဖဴေဖြးသြားတယ္ဆို႐ုံေလးေရေႏြးေဖ်ာပါ။
ေရေအးေလာင္း၊အေအးခံပါ။
ေနာက္ထပ္အိုးတစ္လုံးမွာေရလီတာဝက္ခန္႔ကိုအျခားစပါးလင္ဓားျပား႐ိုက္တစ္ခုျဖင့္ဆူပြက္သည္အထိအပူေပးပါ။
ဆူေနတဲ့ေရထဲသို႔အမွ်င္ျခစ္ထားတဲ့ေဂၚဖီႏွင့္ဥနီအမွ်င္မ်ားကိုထည့္ျပဳတ္ပါ။အနည္းငယ္ႏႈးအိလာလွ်င္ဇကာတစ္ခုျဖင့္စစ္ထုတ္ၿပီးအေအးခံထားပါ။
ထိုအရြက္ျပဳတ္ရည္ကိုေရစစ္ဇကာျဖင့္ျပန္စစ္ၿပီးအပူေပးပါ။အမွ်င္လွီးထားတဲ့ခ်င္း၊ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားတဲ့ၾကက္သြန္ျဖဴနင့္င႐ုတ္သီးစိမ္းေတြထည့္ၿပီးအဖုံးပိတ္ထားပါ။
တစ္ပြက္ဆူလာၿပီဆိုရင္ငါးငံျပာရည္၊သံပုရာရည္၊သၾကား၊ဟင္းခတ္မွဳန္႔၊ဟင္းခ်က္ဝိုင္တို႔ျဖင့္အရသာသြင္းပါ။မီးပိတ္ၿပီးေခတၱထားပါ။
ျပင္ဆင္မယ့္ပန္းကန္ရဲ႕ေအာက္ေျခမွာျပဳတ္ထားတဲ့ေဂၚဖီႏွင့္ဥနီအမွ်င္ေတြကိုျဖန္႔ခင္းပါ။ေရေႏြးေဖ်ာထားတဲ့ကင္းမြန္ငါးေတြကိုအလွဆင္ၿပီးစီရီထည့္ပါ။
ခ်က္ထားတဲ့ေဆာ့စ္ရည္ကိုျပန္လည္အပူေပးပါ။ဆူလာလွ်င္တ႐ုတ္နံနံတစ္ဝက္ခန္႔ထည့္ေမႊပါ။
ျပင္ဆင္ထားတဲ့ပန္းကန္ေပၚသို႔ေဆာ့စ္ရည္ေတြေလာင္းခ်ၿပီးလက္က်န္တ႐ုတ္နံနံေလးျဖင့္အလွဆင္ပါ။
Photo Credit ...Daw Nway(ျမဝတီ)
ေအာင္ဇဗၺဴလင္းအပန္းေျဖဥယ်ာဥ္။
ပုစြန္ဆိတ္အစိမ္းသုပ္
•••••••••••••••••••••
ဒီဟင္းပြဲကထူးဆန္းလွသည္။ထိုင္းလူမ်ိဳးေတြကေတာ့ေလွာင္ကန္ထဲကပုစြန္အ႐ွင္ေလးေတြကိုဇကာႏွင့္ဖမ္းၿပီးဟင္းပြဲျပင္ဆင္ၾကသည္။ေျမအိုး(သို႔)ေႂကြအိုးေလးထဲျပင္ဆင္လာေတာ့အဖုံးေလးဖြင့္လိုက္တာႏွင့္ပုစြန္ေလးေတြကထခုန္ေနတာမ်ိဳးၾကဳံဖူးသည္။ေသၿပီးသားလတ္ဆတ္တဲ့ပုစြန္ဆိတ္အစိမ္းေလးေတြအသုံးျပဳႏိူင္သည္။
ပုစြန္ဆိတ္အစိမ္း.............၁၀က်ပ္သား
ၾကက္သြန္နီ.. ................၂လံုး
႐ွမ္းနံနံ.........................၅ပင္ခန္႔
ပူဒီနံ............................၁၀ညႊန္႔ခန္႔
ထိုင္းဆန္ေလွာ္မႈန္႔............၂ဇြန္း
င႐ုတ္ေလွာ္မႈန္႔.. ..............၁ဇြန္း
ပုစြန္ငံျပာရည္.. ...............၂ဇြန္း
သံပါရာရည္.....................၁ဇြန္းခြဲ
သၾကား၊ဟင္းခတ္မႈန္႔........အနည္းငယ္စီ
ဒီဟင္းပြဲျပင္ဆင္မယ္ဆိုရင္ထိုင္းပုံစံဆန္ေလွာ္မႈန္႔ရဖို႔ဦးစြာျပဳလုပ္ရပါမယ္။
ဆန္လက္တစ္ဆုပ္ခန္႔ကိုေရေဆး၊ေျခာက္ေအာင္ျဖန္႔ကာ
ပါးပါးလွီးထားတဲ့ပဒဲေကာ၊စပါးလင္၊ေတာေ႐ွာက္ခါးရြက္ေတြထည့္ကာမီးေအးေပးမွာေမႊးေနေအာင္ေလွာ္ေပးၿပီး
ညႇက္ေအာင္ေထာင္းေပးပါ။
ပုစြန္ဆိတ္ေလးေတြကိုေရေဆးသန္႔စင္ထားပါ။
ၾကက္သြန္နီႏွင့္႐ွမ္းနံနံကိုေရေဆး၊ပါးပါးလွီးၿပီးေရစစ္ထားပါ။ပူဒီနံအညႊန္႔ေလးေတြကိုလည္းသန္႔စင္ထားပါ။
ဇလုံတစ္ခုအတြင္းမွာသၾကား၊ဟင္းခတ္မႈန္႔၊ပုစြန္ငံျပာရည္၊သံပါရာရည္တို႔ကိုေပ်ာ္ဝင္သည္အထိေမႊေပးပါ။
ဆန္ေလွာ္မႈန္႔၊င႐ုတ္ေလွာ္မႈန္႔ေတြထည့္ေပါင္းၿပီးရင္ေရစစ္ထားတဲ့ပုစြန္ဆိတ္အစိမ္းေတြကိုထည့္ပါ။
ပါးပါးလွီးထားတဲ့ၾကက္သြန္နီ၊႐ွမ္းနံနံေလးေတြထည့္ေပါင္းၿပီးဖြဖြေလးေမႊေပးပါ။
ပူဒီနံရြက္၊င႐ုတ္ေျခာက္ေတာင့္ေၾကာ္ေလးအလွဆင္ၿပီးခ်က္ခ်င္းသုံးေဆာင္ပါ။
Photo Credit..Daw Nway(ျမဝတီ)
ေအာင္ဇဗၺဴလင္းအပန္းေျဖဥယ်ာဥ္။
(ဟင္းခ်က္နည္းမ်ား စာမ်က္ႏွာက ကူးယူေဖာ္ျပသည္)
No comments:
Post a Comment