Saturday, February 15, 2014

၀က္ေၾကးအိုး

၀က္ေၾကးအိုး
********

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား ( ၄ ) ေယာက္စာ

ဆန္ၾကာဇံ (၂၅) က်ပ္သား........၁ထုပ္
၀က္ရိုး.................................၂ ေခ်ာင္း
၀က္အူခ်ိဳ.............................၁၀ က်ပ္သား
၀က္အူမ..............................၁၀က်ပ္သား
၀က္အသဲ.............................၁၀ က်ပ္သား
၀က္ဦးေႏွာက္........................အနည္းငယ္
ပဲၿပား..................................၂ တုံး
ငံုးဥ....................................၈ လုံး
မုန္ညွင္းစိမ္း..........................၂ စည္း
ၾကက္သြန္ၿမိတ္.....................၅ ပင္
ကုဆိုင္................................၁၅ ပင္
၀က္သားလုံး( သီးသန္.ေဖာ္ၿပပါမည္)
ငါးဖယ္လုံး ( ............။...............)

ၾကာဇံကိုေၾကးအိုးမခ်က္မီ..အနည္းဆုံး..၁ နာရီခန္.ေရစိမ္ထားပါ။

ပထမဆုံး ၀က္ရိုးေတြကိုေရေဆးၿပီး...ခ်င္း၁တက္ကိုဓါးၿပားရိုက္ထည့္ၿပီးၿပဳတ္ပါ...
အၿမွဳပ္ႏွင့္ေသြးအညစ္အေၾကး
ေတြကိုခပ္ထုပ္ပါ။( ေရ ၁၀ လီတာခန္.ထည့္ေပးဖို.လိုအပ္ပါမယ္..။)

တစ္ပြက္ဆူ အညစ္အေၾကးေတြကုန္မွ...ေနာက္ ၂လီတာခန္.ကိုေပါင္းထည့္
ေပးပါ။

၀က္အူခ်ိဳေတြကို ၁လက္မ အရြယ္ပါးပါးလွီးပါ။ ၀က္အသဲေတြကိုလည္းပါးပါး
လွီးပါ။(၀က္အသည္းကိုေတာ့..ေရေႏြးဆူဆူမွာေခတၱေရေႏြးေဖ်ာထားေပးဖို.လိုပါမယ္)

ငုံးဥကို အက်က္ၿပဳတ္ၿပီး..အခြံခြာထားပါ။

မုန္ညွင္းစိမ္း ၊ ကုဆိုင္ေတြကိုလည္း..သင့္ေတာ္သလို ေရေဆးလွီးၿဖတ္ထားပါ။

၀က္သားလုံး
********

၀က္ေပါင္သား( ၃၀) က်ပ္သားေလာက္ကို ၾကိတ္စက္ၿဖင့္ၾကိတ္(သို.) ညွက္
ေနေအာင္စဥ္းပါ။

ခ်င္းေသးေသးတစ္တက္ႏွင့္ ၾကက္သြန္ၿဖဴ (၃) တက္ကိုလည္းညွက္ေနေအာင္စဥ္းပါ။

ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားတဲ့ ၀က္သား၊ ခ်င္း+ ၾကက္သြန္ၿဖဴအေရာတို.ကိုဇလုံတစ္ခုအတြင္းထည့္ၿပီး..ဆား၊ ငရုတ္ေကာင္း၊
ဟင္းခတ္မွဳန္. ၊ ၾကက္ဥတစ္လုံ း ၊ ေကာ္မွဳန္. (၂) ဇြန္း ၊ ငါးမ်ိဳးစပ္တရုတ္မဆ
လာအနည္းငယ္ႏွင့္အတူ...ေရာနယ္ၿပီး..ႏွပ္ထားပါ။

ငါးဖယ္လုံး
*******

ငါးဖယ္( ၁၀) က်ပ္သားခန္.ကို ၾကက္သြန္ၿဖဴ၂ တက္ညွက္ေနေအာင္ေထာင္း
ထည့္ၿပီး..ဆား ၊ ဟင္းခတ္မွဳန္. ၊ ငရုတ္ေကာင္း ေၿပာင္းမွဳန္.(၂ဇြန္း)၊ ၾကက္ဥတစ္လုံးဧ။္အကာသာထည့္နယ္ၿပီး..နာနာေလးရိုက္နယ္ပါ။

ၿပီးရင္..ေရေႏြးဆူဆူမွာၿပဳတ္ၿပီး..အေအးခံထားပါ။

ၿပဳတ္ထားတဲ့..၀က္ၿပဳတ္ရည္ကို တစ္၀က္ခြဲထုတ္လိုက္ပါ။

လက္က်န္ၿပဳတ္ရည္နဲ.အရိုးပါတဲ့အိုးမွာ..ဆား၊ ဟင္းခတ္မွဳန္.တို.နွင့္အရသာ
သြင္းပါ...။မီးေအးေအးမွာပူေနေအာင္တည္ထားပါ။

ေၾကးအိုးက..တစ္ပြဲစာခ်င္းစီပဲၿပင္ရပါတယ္...။စတင္ၿပင္ဆင္ၾကည့္ရေအာင္။

ဟင္းရည္ခ်က္အိုး(ေၾကးအိုးဆိုင္မ်ားမွာၿမင္ဖူးၾကမွာပါ) (သို.) မိမိအဆင္ေၿပတဲ့အိုးတစ္လုံးမွာ ခြဲထုတ္ထားတဲ့၀က္ၿပဳတ္ရည္ ဇြန္းခြက္ၾကီး
၂ ဇြန္းစာ ကို ထည့္ ..ၿပီး ၀က္အူမ ကိုစတင္ထည့္ပါ။ ထို.ေနာက္၀က္အူခ်ိဴ
နယ္ထားတဲ့၀က္သားေတြကို လက္နဲ.ဆုပ္ၿပီး..ဇြန္းေလးနဲ.ဖိခ်ထည့္ပါ ( ဒီလို
ထည့္လိုက္တာဟာ..ငါးဖယ္လုံးလို ေသေသသပ္သပ္လည္းမဟုတ္ပဲ..စပါးေစ့
ကဲ့သို.မညီမညာပုံစံေလးေတြရမွာၿဖစ္ပါတယ္..။

၀က္သားေတြက်က္တာနဲ. ေရစိမ္ထားတဲ့ ၾကာဇံကိုထည့္ေပးပါ။ ၾကာဇံႏွဳးအိ
ခါနီးဆိုရင္..ခ်က္ခ်င္းဆိုသလိုပဲ..ၿပဳတ္ထားတဲ့၀က္အသည္း ၊ ငုံးဥ၊ ပဲၿပား
မွဳံညွင္းစိမ္း ၊ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ ၊ ကုဆိုင္စတာေတြထည့္ၿပီး..၀က္ဦးေနွာက္ထည့္
ခ်ိန္မွာ..ၿပဳတ္ရည္ဟာလည္းခမ္းေနပါၿပီ...။

ၿပင္ဆင္မယ့္ပန္းကန္ထဲေလာင္းခ်ထည့္ကာ...အရာသာသြင္းထားတဲ့၀က္ၿပဳတ္
ရည္ေလာင္းခ်ကာ...ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္.ေလးၿဖဴး..သုံးေဆာင္ႏိူင္ပါၿပီ...။

ငရုတ္ဆီရည္...အခ်ဥ္စိမ္ထားတဲ့..ငရုတ္သီးခ်ဥ္ေလးမ်ားနဲ.တြဲဖက္သုံးေဆာင္
ပါ။

ေၾကးအိုးက..ဆိုင္ေတြမွာအင္တိုက္အားတိုက္ၿပင္ဆင္ထားၿပီးသားသြားစားၾက
ရမွာအရမ္းလြယ္တယ္လို.ထင္ၾကပါတယ္..။ဒါေပမယ့္..အေတာ္ေလးပင္ပန္းတဲ့ခ်က္ၿပဳတ္နည္းတစ္မ်ိဳးလည္းၿဖစ္ပါတယ္..။အားလုံးေရာၿပဳတ္ထားတဲ့..ဟင္း
ရည္အိုးၾကီးထဲကေန..မုန္.ဖတ္ေပၚေလာင္းခ်ရတဲ့မုန္.ဟင္းခါးလိုလည္းမဟုတ္
ေတာ့..ၿပင္ဆင္ေပးရတဲ့သူဘယ္ေလာက္ပင္ပန္းတယ္ဆိုတာ..(၃၆) လမ္းေၾကးအိုးဘုရင္သြားစားဖူးသူတိုင္းသိမွာပါ( သူတို.ကဆိုင္အေရွ.မွာၿပင္ဆင္ေပးတာပါ ) ကြ်န္ေတာ့္အၾကိဳက္ဆုံးေၾကးအိုးဆိုင္လည္းၿဖစ္ပါတယ္.။

ဓါတ္ပုံကေတာ့..အဆင္ေၿပရာ..ကြ်န္ေတာ့္ညီမေလးတစ္ေယာက္ဆီကေန
ကူးယူေဖာ္ၿပပါတယ္။

No comments: