Friday, February 16, 2024

Fish Cake ခေါ်မြန်မာလို ငါးဖယ်ပြား

 Fish Cake ခေါ် မြန်မာလို ငါးဖယ်ပြား

********************************




Fishcake (သို့) Fish Cake လို့ခေါ်တဲ့ ငါးအသားပြား (သို့မဟုတ်) ငါးပေတံ (သို့မဟုတ်) ငါးအူချောင်း ဟုခေါ်ကြသည့် ငါးအသားနှင့် ဆန်မုန့်ကို ရောနှယ်ထားသည့် စားစရာတစ်မျိုးကို စားဖူးကြပါလိမ့်မည်။ 

Fish Cake သည် ငါးအသား၊ ကော်မှုန့်/ ဂျုံမှုန့်/ ဆန်မှုန့်ဖြင့် ရောနှယ်ထားပြီး ကြော်/ပြုတ် စားလို့ရသည့် မုန့်မျိုးဖြစ်သည်။ 

Fish Cake သည် တရုတ်ရိုးရာစားစရာတစ်မျိုးဖြစ်ပြီး ယနေ့ခေတ်က မြန်မာအခေါ် ကိုးရီးယားအကင်စုံ၊ ဂျပန်ငါးအူချောင်း၊ ငါးဖယ်ကြော်/လုံး စသည်တို့မှာ Fish Cake အမျိုးအစားထဲတွင် ပါဝင်သည်။ Fish Cake ကို တရုတ်လို ယွီကောင်း 魚糕 ဟု ခေါ်သည်။ (Fish Cake ဆိုသည့် စာလုံးအစား ယွီကောင်း ဟုသာ သုံးနှုန်းသွားပါမည်။)


Fish Cake ဖြစ်ပေါ်လာပုံ 


ယွီကောင်း ဖြစ်ပေါ်လာပုံမှာ ဒဏ္ဍာရီအရဆိုလျှင် လွန်ခဲ့သော နှစ်ပေါင်း ၄၀၀၀ ခန့် 三皇五帝 ခေတ်မှ စပြောရလိမ့်မည်။ ရွှမ့်ဧကရာဇ် လက်ထက်တွင် ဧကရာဇ်သည် မိဖုရား ၂ ပါးနှင့်အတူ တရုတ်ပြည်တောင်ပိုင်းသို့ ခရီးထွက်လာခဲ့သည်။ ရှေးယခင်က ခရီးထွက်ရသည်မှာ လမ်းကြမ်းများကို ခရီးနှင်ရသောကြောင့် လွန်စွာမှ ပင်ပန်းကြသည်။ ရွှမ့်ဧကရာဇ်၏ မိဖုရား ၂ ပါးမှာ လမ်းခရီးတွင် ပင်ပန်းလွန်းသည့်အတွက် အစားအသောက်ပျက်ကာ နေထိုင်မကောင်းဖြစ်ခဲ့ရသည်။ ထိုအခါ ဧကရာဇ်လဲ စိုးရိမ်သွားပြီး မိဖုရား ၂ ပါးအတွက် အရသာရှိသော အစားအသောက်များကို ရှာဖွေစေသည်။ ထိုအချိန်၌ ပေါ် အမည်ရှိ တံငါသည်တစ်ယောက်သည် ရွှမ့်ဧကရာဇ်ထံသို့ ငါးဖြင့်ပြုလုပ်ထားသည့် မုန့်တစ်မျိုးကို ဆက်သလေသည်။ ထိုမုန့်ကို မိဖုရား ၂ ပါးလဲ အကြိုက်တွေ့ပြီး မြိန်ရည်ရှက်ရည် စားသုံးကြလေသည်။ ဧကရာဇ်လဲ ကျေနပ်သွားပြီး တံငါသည် ပေါ် ကို မုန့်၏ အမည်နှင့် ပြုလုပ်နည်းကို မေးမြန်းလေသည်။ တံငါသည်လဲ မုန့်အမည်ကို ခပ်လွယ်လွယ်ပင် ယွီကောင်း 魚糕 ဟုသာ ပြောလိုက်လေသည်။ ထိုအချိန်မှစ၍ Fish Cake သည် တရုတ်ပြည်တစ်ဝှမ်းသို့ ပြန့်နှံ့သွားပြီး စားမြိန်စာမုန့်အနေဖြင့် စားသုံးကြလေသည်။ 


တရုတ်ပြည်၏ ပထမဆုံးဧကရာဇ်ကြီးနှင့် ငါးဇာတ်လမ်း


ချင်မင်းဆက်ကို တည်ထောင်သူ ချင်စစ့်ဟွမ်တိ 秦始皇帝 ဧကရာဇ်ကြီးသည် ရာဇဝင်၌ ငါးဟင်းလျာကို ကြိုက်နှစ်သက်သူဟု နန်းတွင်း စားဖိုချောင်မှတ်တမ်းများအရ သိရသည်။ ချင်စစ့်ဟွမ်တိသည် ငါးဟင်းလျာကို စားသုံးရတာ နှစ်သက်သော်လည်း ငါးရိုးကြောင့် စိတ်အနှောင့်အယှက် အမြဲဖြစ်ခဲ့ရသည်။ ထို့ကြောင့် သူ၏ စားတော်ကဲများမှာ ငါးဟင်းလျာချက်ပြုတ်တိုင်း ငါးရိုးကို ဖယ်ထားရပြီး ငါးရိုးမပါသွားစေရန် အမြဲသတိထားရသည်။ အကယ်၍ ငါးရိုးပါသွားပါက ဧကရာဇ်ကို လုပ်ကြံသည့် စွပ်စွဲချက်ဖြင့် စားတော်ကဲများခမျာ လည်ပင်းပြတ်ရရှာလေသည်။ အကယ်၍ ငါးရိုးမပါပဲ အရသာကို အကြိုက်တွေ့ပါကလဲ ဆုလာဘ်များကို ချီးမြှင့်တတ်သေးသည်။ 


တစ်ခါသော် စားကော်ကဲမှာ ငါးကို ခုတ်ပိုင်းရင်း စဉ်းစားမိသည်မှာ ဧကရာဇ် စားတော်ခေါ်မည့် ငါးမှာ အရိုးများလွန်းလှသောကြောင့် အရိုးကို ကုန်အောင် မဖယ်နိုင်ပေ။ မဖယ်နိုင်ပါက သူ့ လည်ပြတ်သွားမည်က ဧကန်အမှန်ပင် ဖြစ်သည်။ ထို့ကြောင့် စားတော်ကဲက ငါးအသားများကို နုပ်နုပ်စဉ်းပြီး ငါးအသားများကို လုံးကာ ပေါင်းခံပြီးနောက် ငါးစွပ်ပြုတ်ကို ပြုလုပ်လေသည်။ ထိုငါးဖယ်လုံး/ ငါးဘောလုံးဟင်းချိုကို ဧကရာဇ်လဲ အကြိုက်တွေ့သွားသောကြောင့် စားတော်ကဲမှာလည်း အသက်ချမ်းသာရာရလေသည်။ ပါးစပ်ရာဇဝင်အရ ချင်စစ့်ဟွမ်တိ နတ်ရွာစံခါနီးအချိန်၌ အစာမဝင်တော့သည့်အတွက် ဧကရာဇ် စားသုံးနိုင်ရန် သူ ကြိုက်သော ငါးကို ဆန်မုန့်နှင့် လုံးပြီး Fish Cake ပြုလုပ်ကာ ကျွေးခဲ့ရသည်ဟု ဆိုသည်​။ ထိုအချိန်မှစ၍ 魚糕 Fish Cake မှာ စတင်ပေါ်ပေါက်လာခဲ့သည်ဟု သိရသည်။ 


(ဒီအကြောင်းကိုတော့ Mr. Queen ဇာတ်လမ်းထဲမှာလဲ မားမားက ငါးအူချောင်းအကြောင်းကို ပြောရင်းနဲ့ ပြောပြသွားတာမို့ အားလုံးသိကြမှာပါ။ ဇာတ်လမ်းအစမှာလဲ ချင်စစ့်ဟွမ်တိ ဧကရာဇ်နဲ့ ငါးဟင်းလျာအကြောင်းကို ပြောသွားပါသေးတယ်)


မန်ချင်းခေတ် စားဖိုချောင်မှတ်တမ်း


ယွီကောင်းနှင့် ပတ်သတ်၍ အထင်ရှားဆုံးဇာတ်လမ်းမှာ မန်ချင်းခေတ် ကွမ်းရွှီဧကရာဇ် (၁၈၇၅-၁၉၀၈) လက်ထက်က ဖြစ်သည်။ ကွမ်းရွှီဧကရာဇ်၏ မိဖုရား ကျိန့်ဖေးသည် Fish Cake ကို ကြိုက်နှစ်သက်သူ ဖြစ်သည်ဟု သိရသည်။ ကျိန့်ဖေးသည် ယွီကောင်းမုန့်လုပ်နည်းကို နန်းတော်အပြင်ကနေ ယူဆောင်လာခဲ့ပြီး နန်းတွင်းစားတော်ကဲများကို ပြန်လည်ပြင်ဆင်ပြီး ချက်ပြုတ်စေခဲ့သည်။ ကျိန့်ဖေး၏ Fish Cake လုပ်နည်းမှာ နန်းတော်မှတစ်ဆင့် အပြင်သို့ ကျော်ကြားခဲ့သည်။ သို့သော် ကျိန့်ဖေး အသတ်ခံလိုက်ရပြီးနောက်တွင် နန်းတွင်း၌ မည်သူမှ Fish Cake ကို မစားသုံးတော့ပေ။ 


Fish Cake အမျိုးမျိုး




Fish Cake ကို နိုင်ငံအလိုက် ပုံသဏ္ဍာန်အမျိုးမျိုး ပြုလုပ်ပြီး စားသုံးကြသည်။ မြန်မာတွင် Fish Cake ကို ငါးဖယ် ဟု ခေါ်သည့် ငါးအမျိုးအစားကိုသာ အသုံးပြုပြီး ပြုလုပ်ကြသည်။ ထို့ကြောင့်လဲ မြန်မာ Fish Cake ကို ငါးဖယ်ဆုပ်/ ငါးဖယ်ကြော်/ ငါးဖယ်လုံး စသည်ဖြင့် ခေါ်ဝေါ်ကြသည်။ ကိုးရီးယား Fish Cake များကိုတော့ ကိုးရီးယားအကင်စုံ (သို့မဟုတ်) ငါးအူချောင်းဟု ခေါ်ဝေါ်ကြပြီး ဂျပန် Fish Cake ကို ငါးပေတံပြား (သို့မဟုတ်) ငါးထောပတ်ဟု ခေါ်ကြသည်။ ဂဏန်းအသားငဖြင့် ပြုလုပ်ထားသည့် Fish Cake ကို ဂဏန်းအသားချောင်းဟုလဲ ခေါ်ဝေါ်ကြသည်။ ကိုးရီးယားအကင်ဆိုသည်မှာ ဆန်ကို မုန့်နှစ်ဖြစ်အောင် နှယ်ထားပြီး ငါးအသားနှင့် ရောနှယ်ကာ ကြော်ထားခြင်းမျိုး ဖြစ်သည်။ ထိုဆန်မုန့်ကြော် (Fish Cake) များကို ဆီပူထဲမှ ချပြီး အေးခဲပစ်ရသည်။ စားသုံးသည့်အခါမှ အေးခဲနေသည့် Fish Cake ကို ပြုတ်စားပါက ငါးအူချောင်းဖြစ်လာပြီး ကြော်စားပါက ကိုးရီးယားအကင် ဖြစ်လာသည်။ သတင်းအမှားများထဲမှာကဲ့သို့ ကိုးရီးယားအကင်များသည် အကောင်ပေါင်းစုံ၏ အသားများနှင့် ပြုလုပ်ထားခြင်းမျိုး မဟုတ်ပေ။ (ဗဟုသုအနေဖြင့်သာ) မတူညီသည်က မြန်မာ Fish Cake (ငါးဖယ်ကြော်) သည် ငါးဖယ်အသားသီးသန့်ဖြင့်သာ ပြုလုပ်ထားခြင်းဖြစ်သောကြောင့် ငါးအရသာမှာ ပိုမိုပေါ်လွင်သည်။ 


ဂျပန်တို့သည် တရုတ်တို့ထံမှ Fish Cake ပြုလုပ်နည်းကို မင်ခေတ်၌ ရရှိခဲ့သည်ဟု သိရသည်။ မင်ခေတ်၌ တရုတ်ပြည်တောင်ပိုင်းကို ဂျပန်တို့ ကျူးကျော်သိမ်းပိုက်ထားသည့် ကာလအတွင်း တရုတ်ဟင်းလျာချက်ပြုတ်နည်းများကို ဂျပန်ပြည်သို့ ယူဆောင်သွားခဲ့ကြောင်း မှတ်တမ်းများက ဆိုထားသည်။ ဂျပန်တို့က တရုတ်တို့၏ Fish Cake၊ Fish Ball (ငါးအသားလုံး) ပြုလုပ်နည်းများကို နမူနာယူပြီး ဂျပန်စတိုင် တီထွင်ပြီး ပြုလုပ်ခဲ့ကြသည်။ 


ဂျပန်တို့သည် ကိုးရီးယားနိုင်ငံကို သိမ်းပိုက်ထားသည့် ကာလအတွင်း Fish Cake ပြုလုပ်နည်းကို ကိုးရီးယားသို့ ပြန်ယူလာခဲ့သည်။ ထိုအချိန်ကျမှ ဂျပန်တို့နည်းဖြင့် ကိုးရီးယားအကင်စုံ (သို့မဟုတ်) ကိုးရီးယား ငါးအူချောင်း (သို့မဟုတ်) Fish Cake ဟူ၍ ကိုးရီးယားအရသာအတိုင်း ပြုလုပ်ကာ စတင်မိတ်ဆက်ပေးခဲ့သည်။ ပထမဆုံး Fish Cake အရောင်းဆိုင်ကို ၁၉၅၀ ခုနှစ်တွင် ဘူဆန်မြို့ ဘူဖျောင်ခန်ထုံဈေး ဒုန်ကွမ်စားသောက်ဆိုင်တွင် ရောင်းချခဲ့ကြောင်း သိရသည်။ ထိုမှတစ်ဆင့် ကိုးရီးယားတစ်နိုင်ငံလုံးသို့ ပြန့်နှံ့သွားခဲ့ပြီး ကိုးရီးယားလူမျိုးတို့ ကြိုက်နှစ်သက်သည့် Fish Cake အရောင်းဆိုင်များကို နေရာအနှံ့တွင် တွေ့မြင်လာနိုင်ပေသည်။ 


魚蛋 (Fish Ball)




နောက်တစ်မျိုးကတော့ Fish Cake ကို လုံးပြီးပြုတ်/ကြော်ထားသည့် ငါးအသားလုံးများကို Fish Ball 魚蛋 ဟု ခေါ်ကြသည်။ Fish Ball ငါးအသားလုံးများမှာလဲ နိုင်ငံအလိုက်၊ ဒေသအလိုက် ဒေသခံများ၏ အကြိုက်ပေါ်မူတည်ပြီး အမျိုးမျိုး ရှိလာကြသည်။ တရုတ်ပြည်တွင်း၌ ငါးအသားလုံးကို အမျိုးမျိုး ပြုလုပ်ရောင်းချကြသည်။ တစ်ချို့မှာ ငါးအသားလုံးများကို ပြုတ်ပြီး စွပ်ပြုတ်၊ ဟင်းချိုအဖြစ် စားကြသလို တစ်ချို့နေရာများတွင်တော့ ငါးအသားလုံးကြော်အဖြစ် စားသုံးကြသည်။ မြန်မာတွင်တော့ ငါးဖယ်လုံးဟင်းချိုမှာ ငါးဟင်းမကြိုက်သည့်သူများပင် နှစ်သက်သည့် ဟင်းလျာတစ်မျိုး ဖြစ်သည်။ တရုတ်ပြည်ရှိ တစ်ချို့နေရာများတွင်တော့ ငါးဖယ်လုံးထဲတွင် အဆာပလာများသွပ်ကာ ပြုလုပ်လေ့ရှိကြသည်။ ကိုးရီးယား၊ ဂျပန်တို့တွင် ပြောင်းဖူးစေ့၊ မုန်လာဥနီ (ခါကြက်ဥ)၊ ကြက်သွန်မြိတ်တို့ဖြင့် ရောနှယ်ကာ ကြော်စား/ပြုတ်စားလေ့ရှိကြသည်။ တရုတ်ပြည် ဖူကျန့်ပြည်နယ် ဖူကျိုးမြို့၏ ဖူကျိုးငါးအသားလုံး (福州鱼丸) မှာ ကမ္ဘာတစ်လွှား၌ နာမည်ကြီးသည်။ ငါးအသားလုံးထဲတွင် ဝက်သားတောက်တောက်စင်းပြီး အစာသွပ်ထားသည့် ဖူကျိုးငါးအသားလုံးမှာ တစ်လုပ်စားရုံမျှဖြင့် အရသာမျိုးစုံကို ခံစားနိုင်စွမ်းပေးသည်။


ဟောင်ကောင်နှင့် မကာအိုရှိ ငါးအသားလုံးကို အဝါရောင်၊ အဖြူရောင်၊ ရွှေရောင်ဟူ၍ အမျိုးအစား ၃ မျိုးဖြင့် ရောင်းချကြသည်။  


အဝါရောင် ငါးအသားလုံး


အဝါရောင် ငါးအသားလုံးမှာ အဖြူရောင် ငါးအသားလုံးထက် ဈေးပေါပြီး လူတိုင်းစားသုံးနိုင်သည့် Street Food (လမ်းဘေးအစားအစာ) အဖြစ် ရောင်းချကြသည်။ ကွာခြားချက်မှာ အသုံးပြုထားသည့် ငါးအမျိုးအစားနှင့် ပါဝင်ပစ္စည်းများ ဖြစ်ကြသည်။ အဝါရောင် ငါးအသားလုံးကို ပွက်ပွက်ဆူနေသည့် spicy sauce အနှစ်ထဲ စိမ်ထားပြီး ရောင်းချကြသည်။ ရောင်းသူအပေါ်မူတည်ပြီး အသားလုံးချောင်း ၁ ချောင်းတွင် Fish Ball ၅ လုံးမှ ၇ လုံးအထိ ပါဝင်သလို sauce အရသာမှာလဲ ကွားခြားမှုရှိသည်။ 


အဖြူရောင် ငါးအသားလုံး


အဖြူ​ရောင်ငါးအသားလုံးမှာ အဝါရောင် ငါးအသားလုံးထက်ပိုကြီးပြီး ဈေးပိုကြီးသည့်အတွက် စားသောက်ဆိုင်များတွင်သာ ရောင်းချလေ့ရှိကြသည်။ အဖြူရောင် ငါးအသားလုံးကို စပိန်-မက်ကရယ်ငါးအမျိုးအစားဖြင့် ပြုလုပ်ပြီး နူးညံ့သည့် ငါးအသားလုံးဖြစ်လာစေရန် ငါးအသားကို အကြိမ်ကြိမ် ထောင်းထားရသည်။ ပြီးနောက် ဆား အနည်းငယ်ထည့်ပြီး ကြက်ဥအကာ၊ (ပြောင်း) ကော်မှုန့်၊ မိမိထည့်လိုသည့် အမယ်များကို ထည့်ပြီး ရောနှယ်ထားရမည်။ ပြီးမှ စွပ်ပြုတ်အနေဖြင့် ပြုတ်ပြီး စားသုံးနိုင်သည်။ တစ်ချို့သော Hot-pot ဆိုင်များတွင် အဆိုပါ ငါးအသားလုံးကို ရရှိနိုင်သည်။ ဈေးအကြီးဆုံး ဆိုင်များမှာ မိမိအရှေ့တွင် ငါးအသားလုံးပြုလုပ်ပြသည့် ရိုးရာနည်းအတိုင်း hand-made (手打) ဆိုင်များ ဖြစ်ကြသည်။ 


ရွှေရောင် ငါးအသားလုံး


ရွှေရောင် ငါးအသားလုံးမှာ ဟောင်ကောင်၊ ချန်ကျိုးကျွန်း၏ သရေစာအဖြစ် စားသုံးကြသည့် အစားအစာဖြစ်သည်။ အရွယ်အစားမှာ တစ်လုပ်စာအနေတော်ရှိပြီး ရွှေရောင် ငါးအသားလုံး၏ အသက်မှာ အထူးပြုလုပ်ထားသည့် sauce ဖြစ်သည်။ ရွှေရောင် ငါးအသားလုံးမှာ ရွှေဝါရောင်လေးသမ်းလာအောင် ကြော်ထားခြင်းမျိုး ငါးအသားကဲ့သို့ နူးညံ့ပြီး ငါးအသားအရသာအတိုင်းကိုရအောင် ပြုလုပ်ထားခြင်းမျိုး ဖြစ်သည်။ 


တခြားအမျိုးအစားတွေလဲ အများကြီးရှိသေးပေမယ့် အခုတော့ ဒီလောက်ပါပဲ။


John @ F&B management

No comments: