Sunday, January 15, 2017

၁ နွစ္ေအာက္ ကေလးမ်ားအတြက္ ျဖည့္စြက္စာ ေကြ်းနည္း


အိစံ ဒီပိုု ့စ္ကိုု ေရးမယ္ ေရးမယ္ နဲ ့အခုုမွပဲေရးျဖစ္ေတာ့တယ္။ တခ်ိဳ ့ေတြလဲ သိျကမွာပါ။ မသိေသးတဲ ့သူေတြ အတြက္ ဗဟုုသုုတရေအာင္ ေရးရင္း အိစံရဲ ့ကေလးပုုံေလးေတြပါ ျကြားလိုုက္တယ္ေနာ္။ :) အိစံရဲ ့ကေလးက ၅ လပါ။ သူ ့ကိုု ၄ လမွာ ဆရာ၀န္ သြားျပရင္း ဆရာ၀န္ ကေပးလိုုက္တဲ့ ကေလးကိုု ေကြ်းနည္း ေဆာင္ရန္ ေရွာင္ရန္ အခ်က္အလက္ စာရြက္ေလးကိုု တင္ေပးလိုုက္ပါတယ္။ အျခားအိစံသိထားတဲ့ ေက်ာင္းတုုံးကသင္ခဲ့တာေကာ အျခား ဗဟုုသုုတအေျကာင္းေလးေတြပါထည့္ေရးေပးလိုုက္တယ္ေနာ္။ စာရြက္မွာ ပါတဲ ့အခ်က္အလက္ကေလးေတြကိုု ဘာသာျပန္ရင္းနဲ ့အျခားအခ်က္အလက္မ်ားကိုုပါ ျဖည့္စြက္ေပးလိုုက္ပါတယ္။

မွတ္ထားရမည့္ ေဆာင္ရန္ ေရွာင္ရန္ အခ်က္မ်ား

၁။ မိခင္ ႏိုု ့ကိုု ၆ လ အထိတိုုက္သင့္ပါတယ္။ အေမႏိုု ့ထဲမွာ ကေလးအတြက္လိုုအပ္တဲ ့ဓါတ္ေတြ အျပင္ ေရာဂါပိုုးမြွားကိုုကာကြယ္ေပးတဲ့ အျခားဓါတ္ေတြပါ ပါ၀င္ပါတယ္။ မိခင္နိုု ့တိုုက္တဲ ့မိခင္ေတြအတြက္ ေဆာင္ရန္ေရွာင္ရန္ အခ်က္အလက္အခ်ိဳ ့

- အသား၊ အရြက္ နွင့္ အသီးေတြကိုု တေန ့ကိုု ၃ ခါေလာက္ စားေပးရပါတယ္။ ကာဘိုုဟိုုက္ဒရိတ္ျဖစ္တဲ ့ထမင္းတိုု ့ေပါင္မုုန္ ့တိုု ့ကိုုလဲ တေန ့ကိုု ၃ ခါစားရပါတယ္။ အဆီကိုုေတာ့ တတ္နိုုင္သေလာက္ ေလ်ာ့စားပါ။ ငါးကအဆီကိုုေတာ့ စားလိုု ့ရပါတယ္။

- ေရကိုု တေန ့အနည္းဆုုံး ၈ ခြက္ ေသာက္ပါ။ ကေလးေမြျပီးျပီးခ်င္းမွာ ပိုုေသာက္ေပးပါ။ ကေလးကိုု ႏိုု ့တခါတိုုက္ျပီးတိုုင္း ေရတခါေသာက္ေပးရင္ပိုုေကာင္းပါတယ္။ ေရေသာက္တာက မိခင္နိုု ့နဲ ့တိုုက္ရိုုက္မပတ္သတ္ေပမယ့္ ေရေသာက္နည္းရင္ မိခင္အတြက္ လိုုအပ္တဲ ့ေရဓါတ္ ခမ္းေျခာက္တာေတြ ျဖစ္ျပီး ဆီးလမ္းေျကာင္းမွာက်င္တာတိုု ့၀မ္းခ်ဳပ္တာတိုု ့ျဖစ္လာႏိုုင္ပါတယ္။

- ႏိိုု ့ထြက္မ်ားေစတဲ ့အစားအစာအခ်ိဳ ့ကေတာ့ ေကြကာအုုပ္၊ ေဆာလမြန္ငါး၊ ဟင္းႏုုႏြယ္ရြက္၊ မုုန္လာဥနီ၊ ယိုုးဒယား ပင္စိမ္းရြက္၊ ျကက္သြန္ျဖဴ၊ ဘာလီေစ့၊ ကညြက္၊ ဆန္လုုံးညိုု ၊ နွမ္းေစ့အနက္၊ ကန္စြန္းဥ တိုု ့ပါ။

- ေရွာင္သင့္တဲ ့အသီးအနွံ ့အခ်ိဳ ့ကေတာ့ သေဘာၤသီး အစိမ္း၊ သရက္သီးအစိမ္း၊ ငွက္ေပ်ာသီး အစိမ္း၊ ဒညင္းသီးတိုု ့ပါ။

- ေကာ္ဖီ ကိုုေတာ့ ေရွာင္နိုုင္ရင္ အေကာင္းဆုုံးဆိုုေပမယ့္ တေန ့ကိုု အမ်ားဆုုံး ၂ ခြက္ထိေသာက္နိုုင္ပါတယ္။ အျခား ကာဖီးဓါတ္ပါတဲ ့လက္ဖက္ရည္ နွင့္ ဆိုုဒါ ေတြကိုုလဲ ေရွာင္နိုုင္ရင္ ေရွာင္ပါ။

- ၀ိုုင္တိုု ့အရက္တိုု ့ကိုု ေသာက္သုုံးျခင္းကိုု ေရွာင္ပါ။ ၀ုိင္ကိုုေတာ့ အနည္းငယ္ေသာက္နိုုင္ပါတယ္။ တကယ္လိုု ့ေသာက္မယ္ဆိုုလွ်င္ ကေလးႏိုု ့တိုုက္ျပီးမွေသာက္ပါ။

- မာက်ဴရီဓါတ္မ်ားေသာ ပင္လယ္စာမ်ားျဖစ္တဲ ့တူနာငါးအခ်ိဳ ့၊ ကမာေကာင္အမ်ိဳးမ်ိဳး၊ ငါးမန္း နွင့္ အျခားပင္လယ္ငါးမ်ားကိုု ေရွာင္ပါ။

- အသားစိမ္း၊ ငါးစိမ္းစားျခင္းကိုုလဲ ေရွာင္ပါ။ ဆူရွီမွာ ပါတဲ ့ငါးအစိမ္းေတြကိုုလဲ မစားသင့္ပါဘူး။

- မုုန္လာပန္းပြင့္၊ ျကက္သြန္နီ၊ ေဂၚဖီထုုပ္၊ ပဲပင္ေပါက္ နွင့္ အျခား ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳးကိုုလဲ အမ်ားျကီး စားသုုံးျခင္းမွေရွာင္ရွားပါ။ အဲ့အစားအစာမ်ားက ကေလးကိုု ဗိုုက္နာတာကိုု ျဖစ္ေစနိုုင္ပါတယ္။

- အရည္ရြွမ္းတဲ ့အသီးအႏွံမ်ားကိုုလဲ အလြန္အက်ြံမစားပါနဲ ့။ ကေလးကိုု ၀မ္းပ်က္ေစနိုုင္ပါတယ္။

- တခ်ိဳ ့ကေလးေတြက အစားအစာနဲ ့မတည္ ့တာ Allergy ျဖစ္နိုုင္တာမိုု ့ကေလးနုုနယ္ေနစဥ္မွာ ေစာင့္ျကည့္ပါ။ Allergy ျဖစ္တဲ ့လကၡဏာ ေတြကေတာ့ - ခဏခဏ အန္တာ၊ ၀မ္းေလ်ာတာ၊ ကိုုယ္အေလးခ်ိန္မတက္တာ၊ နွာေစးတာ၊ အသက္ရွဴျကပ္တာ၊ အရည္ျပားမွာ အကြက္ေတြေပၚတာတိုု ့ျဖစ္နိုုင္ပါတယ္။

၂။ ကေလး အသက္အရြယ္ ၁ နွစ္ မတိုုင္ခင္ အထိ ပ်ားရည္ကိုု လုုံး၀ မတိုုက္ရပါဘူး။ ပ်ားရည္မွာပါတဲ ့ဘက္တီးရီးယားရဲ ့ဥ ကိုု ကေလးရဲ ့ခႏၶာကိုုယ္က မတိုုက္ခိုုက္နိုုင္ပါဘူး။

၃။ ကေလးကိုု အစာစေကြ်းတဲ ့အခ်ိန္မွာ ဘယ္ေလာက္ပဲ အရည္က်ဲက်ဲ ျဖစ္ေနပါေစ ဇြန္းနဲ ့ပဲေကြ်းပါ။ ႏိုု ့ဘူးနဲ ့မတိုုက္ပါနဲ ့။

၄။ ကေလးအတြက္ ျပင္ဆင္ထား အစားအစာကိုု ေကြ်းသေလာက္ပဲ ခြဲေကြ်းပါ။ ကေလးရဲ ့တံေတြးကေနျပီး ပိုုးေတြ ျပန္ပါႏိုုင္လိုု ့ပါ။ ေကြ်းျပီး ပိုုတဲ ့အစာေတြ (စားျပီးသားဇြန္းနဲ ့ထိထားေသာအစာေတြ)ကိုုလဲ လြွင့္ပစ္ ပါ။ ေနာက္ထပ္ေကြ်းဖိုု ့သိမ္းမထားပါနဲ ့။

၅။ ကေလးႏိုု ့ဘူးထဲကိုု အခ်ိဳရည္တိုု ့ေဆာဒါတိုု ့ထည့္ျပီး မတိုုက္ပါနဲ ့။ ကေလးကိုု သြားပိုုးစားေစပါတယ္။ ကေလးသြားပိုုးစားေနတုုံးမွာလဲ ခ်ိဳလိမ္တိုု ့အျခားကိုုက္လိုု ့ရတဲ ့ပစၥည္းမ်ားကိုု မေပးပါနဲ ့။ အဲ ့အရာေတြကေနျပီး ပိုုးေတြ ၀င္ေစနိုုင္ပါတယ္။

၆။ ကေလးတခ်ိဳ့က အစားအစာနဲ ့မတည့္တဲ ့Allergy ျဖစ္နိုုင္တာမိုု ့အစာအသစ္ကိုု တခုုျခင္းဆီေကြ်းပါ။ (ဥပမာ - ဒီေန ့အာလူးသီး စေကြ်းမည္ဆိုုလွ်င္ အရင္ေကြ်းေနျပီးသားအစာေတြအျပင္ အာလူးကိုုပဲ စေကြ်းပါ။ အျခား အစာ အသစ္ေတြကိုု မေကြ်းပါနဲ ့။) အစာအသစ္ကိုု ၅ ရက္ေလာက္ ေကြ်းျပီး ဘာမွ မျဖစ္ဖူးဆိုုမွ အျခားအစာအသစ္ကိုု စေကြ်းပါ။

- ကေလးေတြ အစာမတည္ ့တဲ ့allergy အျဖစ္မ်ားတဲ ့အစားအစာ အခ်ိဳ ့ကေတာ့ - ႏြားနိုု ့၊ ျကက္ဥ၊ လိေမၼာ္ရည္၊ ဂ်ဳံ နွင့္ပတ္သတ္ေသာအရာမ်ား၊ ေျပာင္းဖူးနွင့္ ပတ္သတ္ေသာ အရာမ်ား၊ ငါး၊ ပင္လယ္စာ၊ ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳး၊ အေစ့အဆံ အမ်ိဳးမ်ိဳး၊ အရည္ရြွမ္းေသာ အသီးအမ်ိဳးမ်ဳိး၊ စေတာ္ဘယ္ရီ နွင့္ ခ၇မ္းခ်ဥ္သီး တိုု ့ပါ။

- အစာမတည့္ပဲ Allergy ျဖစ္ရင္ လကၡာဏာေတြကေတာ့ ၀မ္းေလ်ာတာ၊ အန္တာ၊ အသက္ရွဴမ၀တာ၊ အရည္ျပားမွာ အကြက္ေတြေပၚလာတာပါ။

- ကေလးရဲ ့မိသားစုု၀င္ေတြမွာ အစားအေသာက္မတည့္တဲ့ History ရွိရင္ ပိုုျပီး ဂရုုစိုုက္သင့္ပါတယ္။

၇။ ကေလးကိုု လူျကီးေတြလိုု ထမင္းစားျပီး အခ်ိဳတည္းဖိုု ့ေပးျခင္းမွေရွာင္ရွားပါ။ ကေလးအတြက္ အခ်ိဳအေနနဲ ့အသီးကရတဲ ့အခ်ိဳကိုုပဲေကြ်းသင့္ပါတယ္။

၈။ ကေလးေတြက အစာစားရင္ အသက္ရွဴလမ္းေျကာင္းပိတ္တာေတြျဖစ္နိုုင္တဲ ့အတြက္ အခ်ိဳ ့အစာမ်ားျဖစ္တဲ ့- အေစ့အဆံ၊ ခ်ိစ္၊ ထန္းလ်က္ခဲ၊ စပ်စ္သီး၊ ေကာက္ညွင္း၊ ေပါက္ေပါက္ပြင့္၊ ခ်ိဳခ်ဥ္၊ အသားအတုုံးလိုုက္၊ ၀က္အူေခ်ာင္း တိုု ့ကိုုမေကြ်းသင့္ပါဘူး။
ဒါေတြအားလုုံးက ေဆာင္ရန္ ေရွာင္ရန္ အခ်က္ေတြပါ။

၉။ ****ကေလးေတြကိုု အစာ စစေကြ်းခ်င္းမွာ ဆား၊ သျကား တိုု ့အျခား ဟင္းခတ္အေမြွးအျကိုုင္တိုု ့ထည့္ရ်္ မေကြ်းသင့္ပါဘူး။ **** ဆားဓါတ္ နွင့္ အျခားဓါတ္ေတြက မိခင္ႏိုု ့ နွင့္ ကေလးႏိုု ့တိုု ့မွာ ပါျပီးသားမိုု ့ပါ။ ပိုုေကြ်းလိုုက္ရင္ ဆားဓါတ္္လြန္ကဲတာ ျဖစ္ျပီး အသက္ အႏၱရာယ္ပါစိုုးရိမ္ရပါတယ္။ သျကားကလဲ အခ်ိဳ ့ကေလးေတြက ငယ္ငယ္ေလးနဲ ့ဆီးခ်ိဳ ေရာဂါျဖစ္နိုုင္တာမိုု ့လဲ မေကြ်းသင့္ပါဘူး။ အထူးသျဖင့္ ဆီးခ်ိဳ ရွိတဲ ့မိခင္ေတြရဲ ့ကေလးေတြက  ပိုုျပီးျဖစ္နိုုင္ေခ်မ်ားပါတယ္။

လအလိုုက္ ကေလးကိုု အာဟာရေကြ်းနည္း

။ ေမြးခါစ မွ ၄ လအထိ
- မိခင္နိုု ့(သိုု ့) ကေလးအတြက္ထုုတ္ထားတဲ ့နိုု ့မွဳန္ ့ကိုု ပဲေဖ်ာ္တိုုက္ပါ။
- ႏြားနိုု ့၊ဆိတ္နိုု ့၊ပဲနိုု ့တိုု့ကိုု လုုံး၀ မတိုုက္ပါနဲ ့။
- ေမြးခါစ မွ ၂ ပတ္အတြင္း ကိုု ဆရာ၀န္ ညြွန္ျကားထားေသာ ပမာဏ ေလာက္ပဲတိုုက္ပါ။
- နိုု ့ကိုု ၃ ေအာင္စ မွ ၅ ေအာင္စ အထိပဲတိုုက္ပါ။

၂။ ၄ လ မွ ၆ လအထိ
- မိခင္နိုု ့(သုုိ ့) နိုု ့မွဳန္ ့မွ နိုု ့ကိုု ဆက္ရ်္ တိုုက္ပါ။
- တခ်ိဳ ့ဆရာ၀န္ေတြက ေလးလမွာ ကေလးကိုု ျဖည့္စြက္စာ စေကြ်းခိုုင္းပါတယ္။ ( ကေလးကိုုျပတဲ ့ဆရာ၀န္ကိုု အရင္ေမးျပီးမွေကြ်းပါ။)
- စေကြ်းေကြ်းျခင္းမွာ ဆန္မွဳန္ ့(infant rice cereal)ကိုု စေကြ်းပါ။ ေနာက္မွ ကေလးေကြကာအုုပ္ (infant oatmeal) ကိုုေကြ်းပါ။
- ဇြန္းျဖင့္ ေကြ်းပါ။ ႏိုု ့ဘူးနဲ ့မတိုုက္ပါနဲ ့။ (ကေလးေတြက ဇြန္းျဖင့္ စစေကြ်းျခင္းမွာ မစားပါဘူး။ ေနာက္ပိုုင္းက်မွ စားတတ္သြားပါလိမ့္မည္။)
- ကေလးအတြက္ တခါေကြ်းတိုုင္း ေကြ်းသင့္တဲ့ပမာဏကေတာ့ ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း မွ ၂ ဇြန္း ထိ (ဆန္မွဳန့္ ေဖ်ာ္ျပီး ပမာဏ)

၃။ ၆ လမွ ၈ လအထိ
- မိခင္နိုု ့(သုုိ ့) နိုု ့မွဳန္ ့မွ နိုု ့ကိုု ဆက္ရ်္ တိုုက္ပါ။
- ဆန္မွုုန္ ့ေကြ်းျပီးေနာက္ အသီးအရြက္ (vegetable) ကုုိ စရ်္ ျကိတ္ေကြ်းပါ။ ဒုုတိယ အသီးကိုု ျကိတ္ေကြ်းပါ။ ေနာက္မွ အသား၊ ႏြားနိုု ့ခဲ၊ ဒိန္ခ်ဥ္၊ ပဲျပား တိုု ့ကိုုျကိတ္ရ်္ေကြ်းနိုုင္ပါတယ္။
- တမ်ိဳးျခင္းဆီကိုု စရ်္ ေကြ်းသင့္ပါတယ္။
- ကေလးကိုု ခြက္ျဖင့္ ေရေသာက္တတ္ေအာင္ စက်င့္ေပးပါ။ အသီးေဖ်ာ္ရည္ကိုု ေတာ့ မတိုုက္ပါနဲ ့။
*** ကေလးေကြ်းမည့္ အစာထဲမွာ ဆား၊ သျကား နွင့္ အျခား ဟင္းခတ္အေမြွးအျကိုုက္မ်ား လုုံး၀ မထည့္ပါနဲ ့။ ကေလးကိုု အသက္ အႏၱရာယ္ ျဖစ္နိုုင္ပါတယ္။****
- ကေလးကိုု ကိုုယ္တိုုင္စားတတ္ေအာင္ စရ်္က်င့္ေပးပါ။
- ကေလးအတြက္ တခါေကြ်းတိုုင္း ေကြ်းသင့္တဲ ့အစာ ပမာဏကေတာ့ ထမင္းစားဇြန္း ၄ ဇြန္း မွ ၇ ဇြန္း အထိပါ။

၄။ ၈ လမွ ၁၀ လအထိ
- မိခင္နိုု ့(သုုိ ့) နိုု ့မွဳန္ ့မွ နိုု ့ကိုု ဆက္ရ်္ တိုုက္ပါ။
- အစာမ်ားကိုု မျကိတ္ပဲေကြ်းလိုု ့ရပါျပီ။
- အနည္းငယ္ ၀ါးရတဲ ့အစာမ်ားျဖစ္တဲ ့- ျပဳတ္ထားတဲ့ အသီးအရြက္၊ အသီးအခ်ိဳ ့၊ ျကိတ္ထားေသာ ငါး၊ အသား၊   တိုု ့ကိုုေကြ်းနိုုင္ပါတယ္။
- အစာကိုု ေကြ်းျပီး မွ နိုု့္ တိုုက္ပါ။
- ကေလးအတြက္ တခါေကြ်းတိုုင္း ေကြ်းသင့္တဲ ့အစာပမာဏကေတာ့ ထမင္းစားဇြန္း ၅ ဇြန္း မွ ၈ ဇြန္း အထိပါ။

၅။ ၁၀ လမွ ၁၂ လအထိ
- မိခင္နိုု ့(သုုိ ့) နိုု ့မွဳန္ ့မွ နိုု ့ကိုု ဆက္ရ်္ တိုုက္ပါ။ ေျဖးေျဖးခ်င္း ေလ်ာ့တိုုက္ပါ။
- လူျကီးေတြ စားေသာ အစာမ်ားမွ ကေလးကိုု စေကြ်းနိုုင္ပါတယ္။ ေျချပီးမွ ေကြ်းပါ။
- လူျကီးေတြ နဲ ့တူတူ ကေလးကိုု ကုုိယ္တိုုင္စားခိုုင္းပါ။
- ကေလးအတြက္ တခါေကြ်းတိုုင္း ေကြ်းသင့္တဲ ့အစာပမာဏကေတာ့ ထမင္းစားဇြန္း ၆ ဇြန္း မွ ၁၂ ဇြန္းထိပါ။

၆။ ၁ နွစ္
- မိခင္ႏိုု ့ကိုု ဆက္တိုုက္နိုုင္ပါတယ္။
- တကယ္လိုု ့ႏိုု ့မွဳန္ ့တုုိက္တယ္ဆိုုလွ်င္ ဆက္မတိုုက္ပါနဲ ့။ ႏိုု ့မွဳန္ ့အစား  အဆီမထုုတ္ရေသးေသာ ႏြားနိုု ့နွင့္ ပဲႏိုု ့ကိုု တိုုက္ပါ။ ႏြားနိုု ့ကိုု တခါ တိုုက္လွ်င္ ၄ ေအာင္စ၊ တေန ့ကိုု ေလးျကိမ္တိုုက္ပါ။
- ျကက္ဥကိုု ေကြ်းပါ။
- သစ္သီးေဖ်ာ္ရည္ ကိုု တေန ့၄ ေအာင္စထက္ ပိုုမတိုုက္ပါနဲ ့။ ကေလးေတြကိုု သစ္သီးေဖ်ာ္ရည္တိုုက္ရင္ ေဖ်ာ္ရည္နွင္ ့ေရကိုု ဆတူေရာျပီးမွ တိုုက္ပါ။ ခြက္ျဖင့္တိုုက္ပါ။
- ေသာက္စရာ အရည္မ်ားအားလုုံးကိုု ခြက္ျဖင့္ပဲတိုုက္ပါ။
- ကေလးအတြက္တခါေကြ်းရင္ ေကြ်းသင့္တဲ့ အစာပမာဏကေတာ့ ထမင္းစားဇြန္း ၈ ဇြန္း မွ ၁၆ ဇြန္းပါ။

Credit: အိစံရဲ႕ Facebook Page

No comments: