Saturday, October 11, 2008

Drink, Drug, Grill meal


သင္အရက္ ဘယ္ေလာက္ေသာက္လဲ။
၀ိုင္တစ္ခြက္တြင္ အရက္ယူနစ္ မည္မွ်ပါေၾကာင္းကို သင္သိပါသလား။ဤသည္ကို လူမ်ားအားေမးၾကည့္ရာ ၇၇ ရာခိုင္ႏႈန္းက မသိေၾကာင္းက်န္းမာေရးဌာနအသစ္တစ္ခုမွျပဳလုပ္ေသာ စာတမ္းမွသိရသည္။ လူအမ်ားအျပားသည္ အရက္ေသာက္ရန္ သတ္မွတ္ထားေသာစံႏႈန္း(ဥပမာ – မိန္းမတစ္ေယာက္အတြက္ တစ္ပတ္လွ်င္ အရက္ ၁၄ယူနစ္) ထက္ ပိုမိုေသာက္သံုးေနေၾကာင္းလည္းသိရသည္။ အဂၤလန္ႏိုင္ငံမွ က်န္းမာေရး၀န္ၾကီး Dawn Primarolo က ယခုအခါအရက္ခြက္မ်ား၏ ပုံသ႑ာန္သည္ ၾကီးမားလာသည္ႏွင့္အမွ် အခ်ိဳ႕အရက္မ်ားသည္ ပိုမိုျပင္းလာသည္ဟု သတိေပးခဲ့ပါသည္။ ဥပမာ – 250ml အရြယ္ရွိေသာ ၀ိုင္တစ္ခြက္တြင္ အရက္ပမာဏ 3 Units ပါေၾကာင္းသိရသည္။ အရက္အလြန္အကြၽံေသာက္ျခင္းသည္ ရင္သားကင္ဆာ၊ ေသြးတိုးေရာဂါ၊ႏွလံုးေရာဂါ၊ေလျဖတ္ႏႈန္းကို ပို၍တိုးျမႇင့္ေစသည္ ဟူ၍လည္းသိရပါသည္။
မိဆု
Ref: Health & Fitness, July 2008.


ေဆးေျခာက္သမားႏွင့္ စိတ္ေရာဂါ အႏၲရာယ္


Skunk လို႔ေခၚတဲ့ အျပင္းစားေဆးေျခာက္တစ္မ်ိဳးကို ရႉတဲ့လူေတြဟာ အေပ်ာ့စားေဆးေျခာက္တစ္မ်ိဳးကို ရႉတဲ့သူေတြထက္ စိတ္ေရာဂါအၾကိမ္ၾကိမ္ ပိုျဖစ္ႏိုင္တယ္လို႔ ဘီဘီစီအြန္လိုင္းက သတိေပးလိုက္ပါတယ္။ ေဆးေျခာက္ရႉျပီးေနာက္ စိတ္ေရာဂါရသြားတဲ့လူနာေပါင္း ၁၁၂ဦးႏွင့္ စိတ္ေရာဂါမရရွိေသာေဆးေျခာက္သမား ၇၅ဦးတို႔အား သုေတသနျပဳခဲ့ရာ စိတ္ေရာဂါျဖစ္ရပ္တစ္ခု ခံစားေနၾကရေသာ ေဆးေျခာက္ရႉသမားမ်ားဟာ Skunk ေဆးေျခာက္မွန္မွန္ရႉသမားမ်ားျဖစ္ၾက ျပီး အၾကိမ္ေပါင္း၁၈ၾကိမ္ခန္႔ စိတ္ေရာဂါခံစားရတာကို ေဖာ္ထုတ္ ေတြ႕ရွိခဲ့ရပါတယ္။ ၄င္း Skunk ေဆးေျခာက္သမားေတြဟာ ပိုအခ်ိန္ၾကာၾကာေဆး သံုးစြဲသူမ်ား ျဖစ္ၾကျပီး ေန႔စဥ္ေဆးေျခာက္ရႉၾကသူေတြလည္း ျဖစ္တာေတြ႕ရတယ္လို႔သိရပါတယ္။သို႔ေသာ္ ကြၽမ္းက်င္သူမ်ား ရဲ႕အဆို အရ ဒီေလ့လာခ်က္ဟာ ေဆးေျခာက္သမား အနည္းငယ္ကိုသာ ေလ့လာခဲ့ရတာျဖစ္ျပီး ပိုမိေလ့လာရန္လို ေသးတယ္လို႔ဆိုပါတယ္။
ေမ
Ref: The Week 12, July, 08.


က်န္းမာေရးႏွင့္ညီညြတ္တဲ့ အကင္ဆိုတာ
အစားအစာေတြကို ကင္စားျခင္းဟာ အစာနဲ႔မီးတိုက္ရုိက္ထိေတြ႔ကာ ခ်က္ရတဲ့အတြက္ ကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ ေျချမင့္တက္ ေစတဲ့ ဓာတုပစၥည္းေတြမ်ားစြာထြက္ရွိလာတတ္ပါတယ္။ ေလ့လာေတြ႔ရွိခ်က္အရ အနီေရာင္ ရွိတဲ့အသားကို မၾကာခဏကင္စားျခင္းဟာ အမ်ိဳးသားေတြမွာ သုက္ရည္ဂလင္း ကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ေျခမ်ားျပား ေစႏိုင္သလို မီးယပ္ေသြးဆံုးျပီးအမ်ိဳးသမီးေတြမွာ ရင္သားကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ေျခမ်ားတာကိုေတြ႔ရပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အကင္လည္းစားခ်င္တယ္။က်န္းမာေရးႏွင့္မကိုက္ညီတဲ့ အကင္မ်ိဳးလည္းမျဖစ္ခ်င္ဘူးဆိုရင္ေတာ့ ေအာက္ပါနည္းတခ်ိဳ႕က အသံုး၀င္ပါလိမ့္မယ္။
ျခစ္ထုတ္ပါ
အကင္ေတြထဲက တူးေနတဲ့အပိုင္းေတြမည္းမည္းေတြကိုျခစ္ထုတ္ပါ။ ကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္တဲ့ ဓာတုပစၥည္း မ်ားစြာပါ၀င္လို႔ပါ။
အပူရွိန္ေလ်ာ့ပါ
မီးရွိန္ေလွ်ာ့မွ အစာဆီ မီးေတာက္နဲ႔ မီးခိုးေငြ႔ေရာက္ႏုိုင္ျခင္းကို ေလ်ာ့နည္းေစမွာျဖစ္ပါတယ္။ ကင္တဲ့စင္ကို လည္းမီးေတာက္နဲ႔ နီးကပ္မေနေအာင္ ခပ္ျမင့္ျမင့္မွာထားပါ။
ၾကက္နဲ႔ငါးစားပါ
အေရခြံခြာထားတဲ့ ၾကက္နဲ႔ငါးေတြဟာ ကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ေျခ မမ်ားေစႏိုင္တဲ့အတြက္ ကင္စားဖို႔ သင့္ေတာ္ပါတယ္။
မိုက္ခရိုေ၀့ဖ္မီးဖိုသံုးပါ။
ကင္မစားမီ အသားကို မိုက္ခရိုေ၀့ဖ္မီးဖိုထဲထည့္ အပူေပးပါ။ ဒါမွ မီးေသြးေပၚမွာ ထားျပီးကင္ခ်ိန္တိုသြားမွာပါ။ ျပီးေတာ့ အဆီလြတ္ဆားရည္စိမ္သံုးေပးပါ။ ဒါမွကင္ဆာျဖစ္ေစႏိုင္တဲ့ ဓာတုဓာတ္ထြက္လာမႈ ေႏွာင့္ေႏွးသြား မွာပါ။
ကဘတ္လုပ္ေပးပါ။
ဟင္းသီးဟင္းရြက္၊ အသီးအႏွံေတြနဲ႔ ကဘတ္လုပ္စားပါ။ကင္စားတဲ့အခါ အႏၲရာယ္ရွိတဲ့ ဓာတုပစၥည္းေတြကို ေတာ္ရုံတန္ရုံ ထြက္မလာတတ္ပါဘူး။
ေမာင္
Ref: H & F, 2006, Dec.




No comments: