ကြၽန္ေတာ္ ရန္ကုန္ေရာက္ခါစက ဒီအစားအစာကို ဘာမွန္းမသိပါဘူး။ နာမည္ကလည္း ေကြ႔သယိုတဲ့။ ေနာက္သူငယ္ခ်င္းလိုက္ေကြၽးေတာ့မွ ျမည္းစမ္းဖူးတာ။ မဆိုးပါဘူးတစ္မ်ိဳးေလးပဲ။ ငရုတ္သီးၾကိဳက္သူ ေတြကေတာ့ ရႈးရႈးရွဲရွဲစားေပါ့။ ကြၽန္ေတာ္ကေတာ့ အစပ္ေလ်ာ့ ျပီးစားျဖစ္ပါတယ္။ သူငယ္ခ်င္းတို႔လည္း အိမ္မွာ သူငယ္ခ်င္းေတြစုျပီး အလြယ္တကူလုပ္စားလို႔ရေအာင္ ေ၀မွ်လိုက္ပါတယ္။ ေကြ႕သယိုက ထိုင္းရိုးရာအစားအစာပါ။ ထိုင္းႏိုင္ငံရဲ႕ လမ္းဆံုလမ္းခြမွာေလ ျမန္မာႏိုင္ငံမွာ မုန္႔ဟင္းခါးဆိုင္ ေတြရွိ သလိုမ်ိဳးေကြ႔သယိုေရာင္းတဲ့ဆိုင္ေတြရွိၾကပါတယ္။
ေကြ႔သယို (ထိုင္း အစားအစာ)
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
(၁) ၾကက္ရိုး (သို႔မဟုတ္) ၀က္ရုိး - ၂၅က်ပ္သား
(၂) ၾကက္သား အသားႏႊင္ျပီး - ၃၀ က်ပ္သား
(၃) ငါးဖယ္ျခစ္ - ၁၅က်ပ္သား
(၄) ရယ္ဒီမိတ္ ၾကက္ေၾကာ္လံုး - ၂၀လံုး
(၅) ၀က္သားလံုး - ၂၀လံုး
(၆) ဆန္ေခါက္ဆြဲေျခာက္ - တစ္ထုပ္ (ရွမ္းေခါက္ဆြဲအဖတ္ျဖင့္လည္း ျပဳလုပ္ႏိုင္သည္။)
(၇) ပဲပင္ေပါက္ႏွင့္ ကန္စြန္းရြက္ - ၁၅က်ပ္သားႏွင့္ ကန္စြန္းရြက္ တစ္စည္း။
(၈) ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႔ - အနည္းငယ္
(၉) ငရုတ္သီး အက်က္မႈန္႔ - ငါးက်ပ္သား
(၁၀) သၾကား - ၁၀သား
(၁၁) တရုတ္နံနံ ႏွင့္ၾကက္သြန္ျမိတ္ - ငါးက်ပ္သားစီ
(၁၂) ခရုဆီ - အနည္းငယ္
(၁၃) ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္ - အနည္းငယ္ ၾကိဳတင္ခ်က္ထားပါ။
ျပဳလုပ္ျပင္ဆင္ပံု
ၾကက္ရိုးကို ဦးစြာခုတ္ထစ္ေဆးေၾကာျပီး ဆားအနည္းငယ္ထည့္ကာ ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဓားျပားရိုက္၍ ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ထားပါ။ ဆန္ေခါက္ဆြဲျပားအေျခာက္ကို တစ္နာရီခန္႔ ေရစိမ္ထားျပီး ပြက္ပြက္ ဆူေသာ ေရေႏြးအတြင္းသို႔ ေခတၲစိမ္ထားပါ။ ေနာက္ေရစစ္ထားပါ။ ပဲပင္ေပါက္ကိုလည္း ေရေႏြးေဖ်ာ ထားပါ။ ငရုတ္သီးအက်က္မႈန္႔ကို ဆီအနည္းငယ္နဲ႔ ေၾကာ္ထားျပီး ကန္စြန္းရြက္အညြန္႔ကေလးမ်ားကို ႏႊင္ထားပါ။ တရုတ္နံနံႏွင့္ ၾကက္သြန္ျမိတ္ အားလံုးေဆးေၾကာသန္႔စင္ထားပါ။ ၾကက္ရိုးျပဳတ္ ပြက္ပြက္ ဆူပါက အေပါ့အငန္အရသာျမည္းၾကည့္ျပီး ခရုဆီနဲ႔ လိုအပ္သည္မ်ားကို ထည့္ေပးပါ။
အရသာအေနေတာ္ျဖစ္ျပီ ဆိုပါက ေခတၲျပန္တည္ထားပါ။ ငါးဖယ္ျခစ္ကို ဆား၊ အရသာမႈန္႔ အနည္း ငယ္ထည့္၍ နယ္ျပီး အလံုးကေလးမ်ားျပဳလုပ္ကာ ျပဳတ္ထားပါ။ၾကက္သားကိုလည္း ခပ္ျပားျပား ကေလးမ်ားလွီးျပီးျပဳတ္ထားပါ။ ထို႔ေနာက္ ပြဲျပင္မည္ဆိုပါက ဟင္းရည္ ပန္းကန္လံုးအတြင္း ဆန္ျပား ေခါက္ဆြဲတစ္ပြဲစာထည့္ျပီး အသားလံုး၊ ငါးဖယ္လံုး၊ ၾကက္သားျပား၊ ပဲပင္ေပါက္ ကန္းစြန္းရြက္၊ ငရုတ္ဆီခ်က္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္နဲ႔ သၾကားတစ္ဇြန္းတို႔ကို ထည့္ျပီး အေပၚမွ ျပဳတ္ရည္ကိုေလာင္း ထည့္ပါ။ အသင့္လွီးထားေသာ တရုတ္နံနံႏွင့္ ၾကက္သြန္ျမိတ္ကို ထည့္ျပီး ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႔ အနည္း ငယ္ျဖဴးေပးပါ။
ပူပူေလာင္ေလာင္စားသံုးရန္ျဖစ္ပါသည္။ ေကြ႕သယိုနဲ႔ တြဲဖက္စားသံုးရန္ ငရုတ္သီး ေဆာ့စ္ကိုလည္း ျပဳလုပ္ေပးဖို႔ လိုအပ္ပါသည္။ ေကြ႕သယိုကို အသုပ္အေနျဖင့္လည္း ျပဳလုပ္စားသံုးႏိုင္ပါေသးသည္။
ေကြ႔သယို (ထိုင္း အစားအစာ)
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
(၁) ၾကက္ရိုး (သို႔မဟုတ္) ၀က္ရုိး - ၂၅က်ပ္သား
(၂) ၾကက္သား အသားႏႊင္ျပီး - ၃၀ က်ပ္သား
(၃) ငါးဖယ္ျခစ္ - ၁၅က်ပ္သား
(၄) ရယ္ဒီမိတ္ ၾကက္ေၾကာ္လံုး - ၂၀လံုး
(၅) ၀က္သားလံုး - ၂၀လံုး
(၆) ဆန္ေခါက္ဆြဲေျခာက္ - တစ္ထုပ္ (ရွမ္းေခါက္ဆြဲအဖတ္ျဖင့္လည္း ျပဳလုပ္ႏိုင္သည္။)
(၇) ပဲပင္ေပါက္ႏွင့္ ကန္စြန္းရြက္ - ၁၅က်ပ္သားႏွင့္ ကန္စြန္းရြက္ တစ္စည္း။
(၈) ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႔ - အနည္းငယ္
(၉) ငရုတ္သီး အက်က္မႈန္႔ - ငါးက်ပ္သား
(၁၀) သၾကား - ၁၀သား
(၁၁) တရုတ္နံနံ ႏွင့္ၾကက္သြန္ျမိတ္ - ငါးက်ပ္သားစီ
(၁၂) ခရုဆီ - အနည္းငယ္
(၁၃) ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္ - အနည္းငယ္ ၾကိဳတင္ခ်က္ထားပါ။
ျပဳလုပ္ျပင္ဆင္ပံု
ၾကက္ရိုးကို ဦးစြာခုတ္ထစ္ေဆးေၾကာျပီး ဆားအနည္းငယ္ထည့္ကာ ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဓားျပားရိုက္၍ ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ထားပါ။ ဆန္ေခါက္ဆြဲျပားအေျခာက္ကို တစ္နာရီခန္႔ ေရစိမ္ထားျပီး ပြက္ပြက္ ဆူေသာ ေရေႏြးအတြင္းသို႔ ေခတၲစိမ္ထားပါ။ ေနာက္ေရစစ္ထားပါ။ ပဲပင္ေပါက္ကိုလည္း ေရေႏြးေဖ်ာ ထားပါ။ ငရုတ္သီးအက်က္မႈန္႔ကို ဆီအနည္းငယ္နဲ႔ ေၾကာ္ထားျပီး ကန္စြန္းရြက္အညြန္႔ကေလးမ်ားကို ႏႊင္ထားပါ။ တရုတ္နံနံႏွင့္ ၾကက္သြန္ျမိတ္ အားလံုးေဆးေၾကာသန္႔စင္ထားပါ။ ၾကက္ရိုးျပဳတ္ ပြက္ပြက္ ဆူပါက အေပါ့အငန္အရသာျမည္းၾကည့္ျပီး ခရုဆီနဲ႔ လိုအပ္သည္မ်ားကို ထည့္ေပးပါ။
အရသာအေနေတာ္ျဖစ္ျပီ ဆိုပါက ေခတၲျပန္တည္ထားပါ။ ငါးဖယ္ျခစ္ကို ဆား၊ အရသာမႈန္႔ အနည္း ငယ္ထည့္၍ နယ္ျပီး အလံုးကေလးမ်ားျပဳလုပ္ကာ ျပဳတ္ထားပါ။ၾကက္သားကိုလည္း ခပ္ျပားျပား ကေလးမ်ားလွီးျပီးျပဳတ္ထားပါ။ ထို႔ေနာက္ ပြဲျပင္မည္ဆိုပါက ဟင္းရည္ ပန္းကန္လံုးအတြင္း ဆန္ျပား ေခါက္ဆြဲတစ္ပြဲစာထည့္ျပီး အသားလံုး၊ ငါးဖယ္လံုး၊ ၾကက္သားျပား၊ ပဲပင္ေပါက္ ကန္းစြန္းရြက္၊ ငရုတ္ဆီခ်က္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္နဲ႔ သၾကားတစ္ဇြန္းတို႔ကို ထည့္ျပီး အေပၚမွ ျပဳတ္ရည္ကိုေလာင္း ထည့္ပါ။ အသင့္လွီးထားေသာ တရုတ္နံနံႏွင့္ ၾကက္သြန္ျမိတ္ကို ထည့္ျပီး ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႔ အနည္း ငယ္ျဖဴးေပးပါ။
ပူပူေလာင္ေလာင္စားသံုးရန္ျဖစ္ပါသည္။ ေကြ႕သယိုနဲ႔ တြဲဖက္စားသံုးရန္ ငရုတ္သီး ေဆာ့စ္ကိုလည္း ျပဳလုပ္ေပးဖို႔ လိုအပ္ပါသည္။ ေကြ႕သယိုကို အသုပ္အေနျဖင့္လည္း ျပဳလုပ္စားသံုးႏိုင္ပါေသးသည္။
No comments:
Post a Comment