မာဖော်တို့ဖူး (麻婆豆腐)
ဒီနေ့တော့ မိုးရာသီမှာ စားလို့ကောင်းတဲ့ အစားအစာတွေထဲက တစ်မျိုးဖြစ်တဲ့ ထုံထုံစပ်စပ် နဲ့ အင်မတန်ခံတွင်းမြိန်စေမယ့် တရုတ်နိုင်ငံ စီချွမ်ပြည်နယ် ချန်တူးမြို့က နာမည်ကြီးဟင်းလျာ တစ်မျိုးဖြစ်တဲ့ မာဖော်တို့ဟူး အကြောင်းလေးကို ကျွန်မတို့ 天下第一 တင်ပေးပါမယ်။
မာဖော်တို့ဟူးဆိုတာ ချင်ခေတ်ကို စတင်တည်ထောင်စဉ် (၁၈၆၂ခုနှစ်) အခါက ချန်တူးမြို့ မြောက်ဘက်ပိုင်းမှာရှိတဲ့ ဝမ့်ဖူတံတားဘေးနားက ချန်ရှင့်စန့်ထမင်းဆိုင်ကနေ အစပြုခဲ့တာ ဖြစ်ပါတယ်။ ထမင်းဆိုင်ပိုင်ရှင် ချန်ချွင်းဖူဟာ အစောပိုင်းထဲက ကွယ်လွန်သွားခဲ့တာကြောင့် ဇနီးဖြစ်သူဟာ ထမင်းဆိုင်ကို ဆက်လက်လုပ်ကိုင်ခဲ့ရပြီး ဇနီးဖြစ်သူရဲ့ မျက်နှာပေါ်မှာ ကျောက်ပေါက်အနည်းငယ်ရှိတာမို့ ချန်မာဖော်လို့ အများကခေါ်ဝေါ်ကြပါတယ်။ (အရင်ခေတ်က အမျိုးသမီးတွေ အိမ်ထောင်ကျတဲ့အခါ ကိုယ့်ရဲ့ မျိုးရိုးနာမည်ကို ဆက်ခံခွင့်မရှိတော့ပဲ ခင်ပွန်းသည်ရဲ့ မျိုးရိုးနာမည်အောက်မှာပဲ နေရပါတယ်။ သေဆုံးသွားတဲ့အခါမှာလည်း ကိုယ့်မျိုးရိုးနာမည် ရေးခွင့်မရှိပဲ ခင်ပွန်းသည်မျိုးရိုးနာမည်နဲ့ပဲ ကမ္ပည်းတိုင်မှာ ရေးလေ့ရှိကြတယ်။ ဒါ့ကြောင့် အဲ့ခေတ်က စကားလေးတခွန်းရှိခဲ့တယ်။ သမီးတွေ အိမ်ထောင်ကျသွားရင် သွန်ပစ်လိုက်တဲ့ရေလို့ ဆိုကြတယ်။ ဘာလို့ဆို သွန်ပစ်လိုက်တဲ့ရေဆိုတာ ပြန်ရရိုးထုံးစံ မရှိတော့ဘူးလေ။ အဲ့တာကြောင့် တရုတ်လူမျိုးတွေဟာ နောက်ပိုင်း တစ်အိမ်ထောင် ကလေးတစ်ယောက်စနစ် ဖြစ်လာတဲ့အခါမှာ သမီးလေး မမွေးချင်တော့ပဲ မျိုးရိုးနာမည် ဆက်ခံမယ့်သားလေးပဲ လိုချင်ကြတာမျိုး ဖြစ်လာခဲ့ရတယ်။ ဒါ့ကြောင့် အခုလက်ရှိ တရုတ်နိုင်ငံမှာ အမျိုးသမီးရှားပါးတဲ့ ပြဿနာဖြစ်ပေါ်နေပြီး မြန်မာအပါအဝင် အရှေ့တောင်အာရှနိုင်ငံတွေမှာ သတို့သမီးရှာတဲ့ ကိစ္စရပ်တွေ ဖြစ်ပေါ်လာရတာပါ။ မာဖော်တို့ဖူးကနေ လမ်းကြောင်းတွေလွဲကုန်ပြီ။ မာဖော်ဆီ ပြန်သွားရအောင်နော်။ 😁)
အဲ့ခေတ်တုန်းက ဝမ့်ဖူတံတားအဆင်းက သူ့ထမင်းဆိုင်လေးဟာ တံတားပေါ်မှာ လှည်းလေးတွေ တွန်းတဲ့သူ၊ ဝေါယာဉ်ထမ်းတဲ့သူ အစရှိသဖြင့် လုပ်အားနဲ့ အလုပ်လုပ်ရတဲ့ အခြေခံလူတန်းစားတွေ နားခိုရာနေရာလည်း ဖြစ်ပါတယ်။ ပြီးတော့ ဆီကုန်သည်တွေလည်း ခရီးတထောက် နားတတ်ကြပါတယ်။ အဲ့တော့ အဲ့လိုလူတွေ စုမိတဲ့အခါတိုင်း သူတို့အတွက် သက်သက်သာသာနဲ့ အရသာရှိရှိစားဖို့ရာ မာဖော်ကို တို့ဟူးနဲ့ အမဲသား ဝယ်ပေးပြီး ဆီကုန်သည်တွေက ဆီစိုက်ထုတ်ကာ ဟင်းကောင်းတစ်ခွက် ချက်စေပါတယ်။ မာဖော်ကလည်း စိတ်စေတနာကောင်းရှိသူမို့ ဒီလိုလုပ်အားနဲ့ ပင်ပန်းလှတဲ့ သူတို့တွေကို ခံတွင်းမြိန်မြိန်နဲ့ စားကောင်းစေချင်တာကြောင့် တတ်စွမ်းသ၍ အကောင်းဆုံး ချက်ပေးပါတယ်။ ဒီလိုနဲ့ မကြာခဏဆိုသလို ချက်ပေးရာက တို့ဟူးဟင်းချက်ရတာကို ကျွမ်းကျင်လာပြီးတော့ အနံ့အရသာမရှိတဲ့ တို့ဟူးအဖြူထည်ကို သူမတူထူးခြားတဲ့ မွှေးရနံ့နဲ့ စားချင်စဖွယ်ဖြစ်အောင် ချက်ပြုတ်တတ်လာကာ ချန်မာဖော်တို့ဟူး ဆိုပြီးတော့ နာမည်ကြီးလာပါတော့တယ်။ အဲ့လိုနဲ့ ချင်ခေတ်နောက်ပိုင်းမှာ ချန်မာဖော်တို့ဟူးဟင်းဟာ ချန်တူးမြို့ရဲ့ နာမည်ကျော် အစားအစာအဖြစ် သမိုင်းမှာ မှတ်တမ်းတင်ခံခဲ့ရတဲ့အထိ လူကြိုက်များတဲ့ ဟင်းလျာတစ်မျိုး ဖြစ်လာခဲ့ပါတော့တယ်။
(Dou Chi )
၁၉၀၉ ခုနှစ်မှာ ချန်တူးမြို့ ထုံးဆူသတင်းစာတိုက်က ထုတ်ဝေတဲ့ <ချန်တူးတခွင်လည်ပတ်ခြင်း> ဆိုတဲ့ ဆောင်းပါးထဲမှာ မြို့ရဲ့ အထင်ကရစားသောက်ဆိုင် ၂၃ ဆိုင်ကို စာရင်းပြုစုရာမှာ ချန်မာဖော် တို့ဟူးဟင်းလျာဆိုင်က ထိပ်ဆုံးကနေ ဖော်ပြခြင်းခံခဲ့ရပါတယ်။ ချန်မာဖော်ရဲ့ ကြိုးပမ်းအားထုတ်မှုနဲ့ နောက်ပိုင်းမျိုးဆက်တွေအထိ တို့ဟူးဟင်းလျာချက်နည်းကို လက်ဆင့်ကမ်းပေးခဲ့တာကြောင့် ယခုဆိုရင်တော့ ကမ္ဘာအနှံ့အပြားက တရုတ်ဟင်းလျာဆိုင်တိုင်းမှာ မာဖော်တို့ဟူးဟင်းကို မှာယူသုံးဆောင်နိုင်ပါတယ်။
မာဖော်တို့ဟူးဟင်းဟာလည်း ထုံ စပ် မွှေး ဆိုတဲ့ အရသာပါရှိပြီး ချဉ်ချိုအရသာလည်း ပါဝင်ပါသေးတယ်။ ထမင်းနဲ့တွဲဖက်စားလို့ အင်မတန်မှ ထမင်းမြိန်စေတဲ့ဟင်းတစ်ခွက်ပါပဲ။ ချက်နည်းကလည်း မခက်ပါဘူး။
(Dou Chi ပဲပိစပ်အနှစ်နဲ့ လုပ်ထားသော)
မာဖော်တို့ဟူးချက်နည်း
အိုးထဲမှာ ဆီကို အပူပေးပြီး ငရုတ်သီးမှုန့် ထည့်ပါမယ်။ ပြီးရင် ကြက်သွန်ဖြူနဲ့ဂျင်းနုတ်နုတ်စင်းရယ် တောက်တောက်စင်းထားတဲ့ အမဲသားရယ်ကို ထည့်ကြော်ပြီး တို့ချင်း (dou chi) လို့ခေါ်တဲ့ ပဲပိစပ်တစ်မျိုးကိုထည့်ပါမယ်။ အရသာအတွက်ဆား၊ ကြက်သားမှုန့် အနည်းငယ်ထည့်မွှေပြီး တို့ဟူးထည့်ပါမယ် (စီးတီးမတ်က ဂျပန်တို့ဟူးအဖြူ ) ပြီးရင် ရေအနည်းငယ်ထည့် သာသာလေးမွှေပြီး အဖုံးအုပ်ထားပါ။ အရည်အနည်းငယ်ခမ်းပြီး အရသာဝင်လောက်ပြီဆိုရင်တော့ မီးပိတ်ပြီး ဟွားကျောင်းမှုန့်အနည်းငယ်ဖြူးကာ အပူရှိန်နဲ့ အဖုံးပိတ်နှပ်ထားလိုက်ပါ။ ပြီးရင်တော့ အိုးထဲကခတ်ပြီး အရသာရှိစွာ သုံးဆောင်နိုင်ပါပြီနော်။ ဝါဝင်တော့မှာဆိုတော့သတ်သတ်လွတ်လုပ်စားလည်းရပါတယ်။ အမဲသားမထည့်ရင် သက်သက်လွတ်ဟင်းတစ်ခွက်ရပါတယ်။
#ZinSnow(天下第一)
No comments:
Post a Comment